Simt că cedez - fata de care m-am atașat iremediabil prezintă tulburare borderline

06-07-2023
unomingandurat
Nu este medic/terapeut
unomingandurat
Masculin, 30 ani, studii superioare
Bună ziua!
Vă rog un sfat legat de următoare situație personală:
Sunt intr-o relație de aproximativ 2 ani cu o fata mai mică cu 2 ani. Din păcate, această fată de care m-am atașat iremediabil și o iubesc, prezintă niște distincții psihologice pe care ea nu vrea sa le rezolve: boderline.
La începutul relației aceste trăsături ale ei nu erau vizibile, poate și le-a suprimat ca să nu îmi facă o impresie negativa. Totuși, în ultimul an si jumătate, din ce în ce mai des aceste trăsături ne afectează constant. Și nu vrea să facă nimic legat de acest aspect, deși i-am spus de nenumărate ori că ne degradeaza realație. Pur și simplu nu vrea.
Nu a fost diagnosticată cu această tulburare, ci eu am încercat să fac un check list al comportamentului ei: lipsa empatiei, incapacitatea de a recunoaște sentimentele și nevoile celorlalți, frica de singurătate, cu fluctuații între o implicare prea accentuată și o retragere totală din relație, stare depresivă, comportament impulsiv, exagerat, tendință de suicid și altele.
Știu reprezintă o relație toxică pentru mine.
Variază foarte repede de la iubirea vieții ei până la a mă ignora complet. Pot spune că perioada de „iubirea vieții ei” durează mai mult decăt ce-a de-a doua situație.
Eu unul, m-am săturat de instabilitatea ei. I-am acordat nenumătare șanse de a remedia această problemă, dar nu vrea.
Problema personală intervine aici: cum pot să fac să nu mă afecteze așa ușor? Cu forța, nu o pot duce la psihiatru. Iar eu, sunt atașat cu rădăcinile până în centrul pâmăntului de această relație. Nu mă simt pregătit mental sau sufletește să ies. Pur și simplu, nu pot. Niciodată nu am fost. Poate că s-a obișnuit cu ideea că eu o iert constant și deși trasam niște limite, ea le trece mereu. Am o temere uriașă că dacă voi ieși din această relație, voi cădea psihic. Inclusiv să apelez la acte necugetate.
Situația financiară nu-mi permite deloc să mă duc la un specialist (chiar dacă eu m-am oferit să fac tot posibilul/sacrific să îi plătesc toate ședintețe de care ea are nevoie, ca să fie mai bine).
Vă mulțumesc!
3 comentarii
1
06-07-2023, ora 17:03
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna ziua.
Prietena dv. prezinta elemente din mai multe boli psihice. Numai un psihiatru in cabinet ii poate pune un diagnostic si da un tratament.
Incercati sa vorbiti cu prietenii/rudele care stiu de situatia ei sa o convinga sa mearga la psihiatru. Sau aduceti-i unul acasa.
0
10-08-2023, ora 12:55
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Simptomele tulburarii de personalitate borderline sunt abordate prin psihoterapie si nu prin medicatie. Tratamentul medicamentos e necesar doar uneori pentru a aborda consecintele acestor simptome, cum ar fi depresia.

Personalitatea borderline raspunde cel mai bine la terapia dialectic comportamentala DBT. Terapia DBT te învaţă noi abilităţi prin care să gestionezi mai bine stresul emoţional, noi abilităţi de schimbare a comportamentelor distructive.

DBT are în centrul ei calea de mijloc, un proces de sinteză între o ipoteză şi o antiteză. Terapeutul DBT încearcă să găsească împreună cu clientul un echilibru între acceptare şi schimbare, pentru a ajunge la o mai bună reglare a reacţiilor emoţionale şi cognitive.

Noţiunea de echilibru e centrală abordării dialectice deoarece adeseori persoanele ce întâmpină aceste obstacole comportamentale au o orientare amplă spre extreme. Pentru a reduce această orientare spre extreme, DBT combină elementele clasice de terapie cognitiv comportamentala cu elemente de acceptare a realităţii şi creşterea toleranţei la stress prin mindfulness dar şi cu elemente din terapia relaţională, sistemică.

DBT se poate aplica insa si in cuplu si nu doar in terapie individuala. Asa ca ai putea cauta un terapeut de cuplu care sa aiba pregatire si in terapia dialectic comportamentala. …si sa cautati impreuna sprijin. Poate fi mai usor si dpdv financiar daca impartiti costurile :)

Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu - Psihosexolog
0
06-09-2023, ora 12:30
fazi
Nu este medic/terapeut
fazi
Pana la urma, decizia e a ta.Eu am inceput tratamentul/gestionarea, dupa ce femeia cu care stateam de 3.5 ani nu a mai putut accepta simptomele pentru tulburare bipolara si borderline.Ce pot sa zic, nu e faptul ca nu vrea, ci faptul ca nu realizeaza ca are o afectiune psihica.Si mie in cei 3.5 ani mi s-a spus de cateva ori, insa nu mi-am dat seama pur si simplu.Acum regret si asi vrea sa o cunosc acum, cu lucrurile pe care le cunosc acum despre mine.
O simpla vizita la psiholog ar ajuta-o enorm, insa nu se va intampla inainte ca ea sa devina constienta de problemele pe care le are.Ai mai multe optiuni, fie o iubesti asa, fie o parasesti si ii ceri sa mearge la medic, iar apoi o accepti inapoi, fie pleci si cauti alta.Din pacate asa e, daca la o boala te doare ceva si iti dai seama, la cele psihice e mai greu./
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul