seringi sterile sau nu?

10-04-2008
ely.a
Nu este medic/terapeut
ely.a
In urma unei operatii de endoprotezare la nivelul soldului drept efectuata in luna martie 2008 mi s-a recomandat continuarea tratamentului cu Clexane 0, 3 ml pana in a 35-a zi post operator. Astfel cu reteta primita am cumparat marti 1 april.2008 3 seringi preumplute cu Clexane 0, 4 ml de la o farmacie si 20 de seringi cu Clexane de la alta farmacie din oras. Am observat ca ambalajul acestor seringi prezinta una sau doua perforatii (2 gauri cu diametrul de aprox.1-1, 5mm) una in regiunea pistonului si una in regiunea acului prin care intra aerul in interior. Cei de la farmacie mi-au spus ca nu sunt probleme, ca producatorul firma Sanofi-Aventis e firma serioasa dar eu stiu ca daca ambalajul seringilor este gaurit si intra aerul inauntru seringa nu mai este sterila.
Va rog sa-mi spuneti daca in aceste conditii sterilitatea serului din seringa preumpluta mai este asigurata si cum trebuie sa procedez in continuare pana la terminarea tratamentului.
2 comentarii
0
11-04-2008, ora 00:00
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Din câte îmi amintesc, seringile cu Clexane au acul protejat cu un al doilea ambalaj de plastic. În mod normal, când acest ultim ambalaj e dat la o parte, se aude un mic zgomot.
0
12-04-2008, ora 00:00
ely.a
Nu este medic/terapeut
ely.a
Acul este protejat cu o teaca din cauciuc+plastic dar ambalajul este gaurit si prin aceste gauri pot intra tot felul de agenti patogeni in interior. La nivel microscopic aceasta teaca este perfect etansa? Dar cauciucul pistonului? In contact cu aerul si cu alte impuritati din mediu teaca si cauciucul nu sufera modificari? Se asigura astfel sterilitatea serului? Ce rol mai are ambalajul exterior?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.