Schizofrenie - am nevoie de ajutor și de sfaturi!

64 comentarii 1 23 Înainte ›
1
24-07-2022, ora 18:57
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Costy nu am schizofrenie am tulburare schizo afectiva.

ZacuscaVesela Clara are dreptate.Este și opinia mea.
1
26-07-2022, ora 20:21
ioio9999
Nu este medic/terapeut
ioio9999
--------------*

(*modificat de admin)
1
27-07-2022, ora 13:59
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Idealul ar fi să găsești un psihiatru în care poți avea încredere și cu care să poți comunica, pentru că o schemă de tratament e bine să fie întocmită de cineva care cunoaște bine cazul și în care să ai încredere. Orice schemă de tratament îți poate face bine, dar și mult rău dacă este întocmită de un neavizat. Apoi, persoanele au caracteristici individuale și nu reacționează la fel la un tratament. De aceea trebuie comunicat medicului felul cum reacționezi și discutat cum funcționează fiecare tratament și după câte zile își face efectul.
Nu e bine să te superi pe o persoană care-ți dă un sfat, pentru că ea vorbește din propria experiență cu un medicament sau altul, de aceea cel care decide trebuie să fie medicul în colaborare cu persoana care are o problemă.
0
27-07-2022, ora 20:49
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
Va mulțumesc mult, doamna psiholog! :)
0
01-08-2022, ora 18:10
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
Bună ziua!
Care antipsihotic are cel mai bun efect asupra cortexului prefrontral(sediul personalității și al comportamentului, rol în funcții executive, cognitive, organizatorice, sociale, de adaptare etc.)?
Am căzut de acord cu medicul meu că la mine cortexul prefrontral este cel mai afectat.

Efectiv nu am viața!!
Ii spun si mamei mele sa ma ducă la doctor și ea nimic! Pe lângă ca nu-mi înțelege boala, deși eu vorbesc aproape încontinuu si-i tot explic câte în luna si-n stele despre bolile psihice, simptome, tratamente, mecanisme etc., ea se face ca nu mă aude, ma ignora cu indiferență și nonșalanță și nu înțelege nimic din ce-i povestesc sau ii explic(dpdv medical/farmacologic). Însă bine ca ma critică de fiecare dată când prinde momentul, ca sunt asa, ca pe dincolo, ca nu mă spăl, ca miros de la o posta, ca sunt rușinea familiei și câte și mai câte. Certurile se țin aproape lanț, însă recunosc ca nici eu nu cedez, ba ma aprind si mai tare la orice disputa!
Va dați seama că nu știe ce e aia anxietate, cum sa înțeleagă ce e aia schizofrenie!
În ceilalți ani în care am fost internată, ii mintea pe doctori în fel și chip, mai ales când o întrebau dacă am avut persoane cu probleme psihice in familie, ea zicea ca nu, iar la noi au fost o grămadă, atât de pe ramura paterna, cât și maternă.

Eu singura în Cluj nu știu sa merg, însă recunosc ca nu m-ar lasă nimeni și dacă as încerca și mi-as lua inima-n dinți sa merg acolo.

Efectiv nu dau niciun randament toată ziua!
Cat e ziua de lunga tot incerc sa vad daca-mi plac anumite melodii rock și metal sau de clasică. Se întâmplă să nu-mi placa o melodie intr-o zi, dar îmi place în alta, sau peste o săptămână, o luna, un an, mai mulți ani, ceea ce înseamnă că nu sunt constanta și probabil am oscilații în cortexul prefrontral, în ceea ce privește personalitatea, comportamentul și mai ales percepția vizuala și auditiva asupra lumii înconjurătoare.
Dacă nu-mi place o melodie importanta sau bine realizata (simtul critic mi-e bun cât de cat), am senzația ca am o problemă, un mare defect, un handicap etc., și sufăr enorm, cad într-o mare depresie.

Apoi eu chiar nu înțeleg...toată viata așa voi fi????!!!!!!
Lipsita de personalitate, de simt critic, de emoții, de bucurie, cu gânduri obsesiv-intruzive, cu depresie, anxietate, apatie, lipsa de gândire analitica și personalizată, lipsa de consecvența, labilitate psihică, instabilitate comportamentala și de personalitate, anhedonie muzicala etc.
Asa voi trai mereu???!!!
De ani întregi nu mă simt bine, dar nimeni nu ia nicio masura de frica reacțiilor adverse ale medicamentelor pe care le voi încerca. Eu asa nu mai pot trăi. Dacă nu as fi credincioasă, m-as sinucide numaidecât. Așa! :|
0
01-08-2022, ora 20:41
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
Nimeni nimic?????!!!!!! Eu când am știut ceva v-am spus...răilor...!!!!!!!
1
02-08-2022, ora 12:14
360
Nu este medic/terapeut
360
ti-am trimis mesaj pe privat pt ca aici nu se pot posta unele informatii. sa-mi spui te rog daca ai primit mesajul, ca a dat ceva erori siteul si nu stiu daca ti-a trimis sau nu acel mesaj
1
02-08-2022, ora 13:42
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ ZacuscaVesela

Parca ziceai ca tu nu poti lua pastile. Deci iti raman putine optiuni pentru injectie. Parerea mea e ca trebuie luate la rand, in functie de cum ti le da medicul si daca e de acord sa iti schimbe.
1
02-08-2022, ora 14:17
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Ți am zis ZacuscaVesela de ce suferi tu sufera și alții.Am aceleași probleme ca ale tale.Din păcate nu știu sa ți răspund la întrebare ca nu s medic.
1
02-08-2022, ora 14:51
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
Bine. Va mulțumesc mult de răspunsuri!
Uneori sunt disperată, deoarece mă simt ca o handicapata, numai om normal și fericit nu mă simt!
Sper sa ma fac bine într-o zi, la fel le doresc tuturor care se luptă cu schizofrenia sau alte afecțiuni psihice severe.
1
02-08-2022, ora 15:10
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
@ZacuscaVesela vezi sa nu fie depresie.

Eu cred ca de multa vreme eram si deprimata dar nu realizam.
Ma izbea din plin tristetea si disperarea.
Acum, ca iau si antidepresiv e mai bine si mi-a scazut pofta de mancare.
1
02-08-2022, ora 15:49
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Nu cred ca e depresie.Sunt efecte secundare de la antipsihotic.Lena din care am înțeles tu nu ești afectata de ele. Nu toate persoanele Sunt.
1
02-08-2022, ora 16:05
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
@Nicole27 si eu eram afectata de efecte secundare ca sedarea cand luam Risperidona.

Cu Abilify mi-e mult mai bine. Doar ca eu timp de 8 ani n-am putut sa scot Risperidona ca nu puteam dormi pt ca beam prea mult cafea sa contracarez sedarea data de ea si nu mi-am dat seama.
1
02-08-2022, ora 16:20
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Nicole27, pai ti-a zis medicul ca nu ai schizo ? Daca a zis, atunci nu ai, iei trat de schizo ?

Clara, nu am inteles exact, eu stiam ca trei episoade in 6 luni daca ai, e schizo, necontand cat dureaza fiecare episod, sora prietenului meu a fost internata 2 luni in 2002 si i s-a pus diagnosticu de schizo, nici nu au mai asteptat sa se repete, ziceau ca oricum se va repeta, nu ne jucam, si i-a dat rispolept imediat. Episodul nu a durat decat 2, 5 luni, cu putin de dinainte de internare, si apoi 2 luni. A avut psihoza nasoala.
1
02-08-2022, ora 16:30
360
Nu este medic/terapeut
360
tinand cont ca antispsihoticele blocheaza serotonina, iar antidepresivele favorizeaza recaptarea serotoninei, se poate intelege de ce anumite stari au disparut la introducerea antidepresivului.

antidepresivele sunt marfa.

LE: problema-i cu medicamentele astea ca la un moment dat, daca nu esti atent(a), iti induc probleme de cognitie si depresie. in opinia mea, asta se intampla cand esti vindecat. astfel, vindecat fiind, e ca si cum un om sanatos ar lua acele medicamente si te-ai mira de ce e leguma. ar fi bine sa cititi putin din dsm IV despre schizofrenie ca sa va identificati singuri problemele pe care le aveti si sa le comparati cu trecutul... asta pt a va da seama de evolutia voastra si pt a va da seama cand puteti incerca reducerea tratamentului
1
02-08-2022, ora 17:15
360
Nu este medic/terapeut
360
reducerea tratamentului (daca e prielnic) va schimba complet starile voastre. trebuie sa identificati cum va puteti ameliora boala. daca luati medicamente peste medicamente, sau le schimbati... e ca si cum ati pune petic peste petic
1
02-08-2022, ora 17:36
360
Nu este medic/terapeut
360
ca o completare la ce am scris, cocktailul de medicamente de tot felul mi se pare prielnic cand e absolut necesar. exemple ar fi depresia majora, psihoza, insomnii, anxietate cronica. daca pe parcursul bolii, dupa N ani apare depresia (cum e cazul lenei), as zice ca e nevoie de acordarea unei atentii ridicate. o analiza buna, ca nu cumva acea depresie sa fie cauzata de supra dozare cu celalalte medicamente. doctorii nu stau sa analizeze prea mult lucrurile, de asta voi trebuie sa o faceti, asa cum face si costy, care gandeste pt el, pt ca doctorii o fac prost

daca v-as zice cat de prost si-au facut treaba in cazul meu, ati ramane uimiti cat de prosti pot fi doctorii...nu zic sa nu va bazati pe judecata lor, insa nu ii lasati sa judece pt voi doar pt ca voi nu sunteti medici si nu stiti unele lucruri. in fine.. am deviat putin de la subiect... scuze de atatea mesaje... :) sper ca ati inteles unde bat...
1
02-08-2022, ora 19:36
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Nu ai cum sa scoti trat daca ai boli incurabile, de schizo, tab, toc nu te vindeci, daca ajunge un trat sa faca rau, nu face ptr ca te-ai vindecat, ci ca nu mai merge dupa un timp si trebe schimbat.
Ca daca ne jucam cu de-a scosu tratamentelor sa vezi daca te-ai vindecat, ne-o luam in cioculet, riscam crize psihotice, manii, etc, si un medic de la obregia a zis ca, la fiecare criza in schizo, creierul se strica mai tare.

Dar in cazuri mai usoare, se poate si fara daca nu-s boli incurabile serioase.

La depresie si anxietate da, acolo te poti vindeca de ele, am doi oameni care nu mai iau trat de 6 si respectiv 10 ani, si sunt bine fara trat, unu avea anxietate, altul depresie.
Au luat amandoi cate 2 ani tratament.

Ai dreptate, trebuie sa gandim si noi, sa ne documentam, si sa mai discutam si cu medicul, sa venim si noi cu propuneri, idei, sub forma "ce parere aveti ? Ar fi o idee buna sa ?", si va spun eu sigur ca exista unii medici care nu se supara deloc, chiar apreciaza.
1
02-08-2022, ora 20:34
360
Nu este medic/terapeut
360
daca ai (nu tu, ci in general) ca reper informatii pe baza carora sa te ghidezi (dsm, putina psihologie, putine cunostinte despre ce face fiecare medicament), si te folosesti de ele corect, reducerea tratamentului se poate face corect, fara repercusiuni. daca mai adaugi la asta asistenta dr-ului si stii sa te folosesti de aceasta asistenta, vei stii cand sa reduci si DACA sa reduci. singurul aspect care tine numai de dr, este doza de reducere (cantitatea), pt ca numai el stie cat trebuie scos din medicamente. Intervalele de timp in care se face reducerea e preferabil sa fie cat mai lungi ca sa poti observa diferentele.

in schizofrenii poate ca nu e ok sa fie scoate de tot medicamentele niciodata, fara o evaluare serioasa/profunda privind simptomele, insa reducerea cu siguranat as face-o testand terenul prima oara cu medicamentele mai slabe, ca sa vad cum reactionez la scoaterea lor

de ce zic ca reducrea trebuie considerata ? pt ca tratamentul pe care l-ai primit la inceputul psihozei, este pt criza aia uriasa a bolii. dupa un numar de 3-5ani nervii nu mai sunt la fel de intinsi ca la inceput si deci doza de la inceputul crizei poate fi prea mare pt situatia ta curenta, intrucat situatia curenta (si aici trebuie urmarita situatia) poate reprezenta o stare de ":relaxare avansata"" a nervilor si deci comportamentul va fi ca al unei legume de om.
1
03-08-2022, ora 14:35
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Costy ți am mai zis o data.Sunt diagnosticata cu tulburare schizo afectiva.E tot o afecțiune psihotica.Cauta pe net și vezi care e diferența între schizofrenie și tulburare schizo afectiva.
0
03-08-2022, ora 15:37
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
M-am gândit mai bine și într-adevăr am simptome negative de la boală, deoarece o parte dintre cele pe care le am acum, le-am avut și înainte de a începe tratamentul, de exemplu:lipsa de motivație, randament cotidian scăzut, activități pasive, neglijarea igienei orale(motiv pentru care mi-e toată gura plina de carii și infecții), adinamie, anhedonie puțin mai scăzută decât acum, personalitate dezorganizata și nedefinita și, mai ales, multe simptome de depresie, cum ar fi plâns facil și gânduri negre.
De exemplu, am avut perioade în care am fost bine și încă am, am făcut activități casnice grele, m-am spălat, am gândit bine...însă, din ce am constatat eu, odată cu trecerea anilor, aceste perioade profilifice și toată energia și elanul meu s-au tot împuținat, au tot scăzut.

Oare de ce nu pot fi bine tot timpul? :(
De ce am momente bune și mai puțin bune sau chiar momente foarte bune vs foarte rele? De ce nu e tot timpul la fel?
Pot sa fac unele lucruri, sa ma spăl, sa fac activități, curățenie, mâncare etc., însă îmi trebuie o cantitate foarte mare de motivație, un impuls foarte puternic, ceva important sau grav care sa ma motiveze. Daca nu e ceva urgent, atunci nu merge treaba. La mine tine și de modul de gândire, nu doar de tratament sau motivație. Mie modul de gândire mi se schimba spontan de cele mai multe ori.
Pe mine injecția de Xeplion ma ajută foarte mult, chiar dacă eu tot nu-s mulțumită niciodată. Problema e ca îmi e cam tot creierul afectat, deci un singur medicament nu cred ca e de ajuns la câte simptome și tipuri diferite de receptori și neuroni îmi sunt afectați. Mi-ar trebui mai multe medicamente, minim două.
1
03-08-2022, ora 16:09
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Zacuscavesela dar simptome pozitive mai ai ?Gen voci sau deliruri?Ca nu te am auzit plângându-te de asta.Sa știi ca exista cazuri și mai grave.
0
03-08-2022, ora 17:54
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
Am avut idei delirante de vreo 7 feluri timp de 3 ani, înainte de a intra pe tratament, am avut un delir cronic adică. Și mai am perioade câteodată când am acea stare și comportament de, , om bolnav", nu as putea descrie cum ca nu știu cum sa exprim.
În anii trecuți s-a întâmplat sa mai fac crize de agresivitate, care mi-au trecut cam într-o săptămână și au revenit apoi după un timp. Părinții mei m-au dus în urgență acum 6 ani, pentru că am făcut un episod psihotic în care am delirat și am devenit agresivă.

Și eu sunt un caz grav, dar îmi iau constant tratamentul, iau injecție după injecție, și poate de aceea nu sunt mai grav.
Majoritatea formelor de schizofrenie sunt grave, nu-mi spune tu ca sunt cazuri mai grave...și sa nu ai viața, eu zic ca e foarte grav...sau sa te speli doar cu ajutor cum mi se întâmplă mie...Așa că...!!
2
03-08-2022, ora 18:55
C.S.D.
Nu este medic/terapeut
C.S.D.
@ZacuscaVesela, ai grijă de igiena orală, până nu-i prea târziu. Eu am avut în familie persoane care nu au avut grijă și toată viața le-a părut rău. În apărarea lor, trăiau la sat într-un timp în care nu aveau baie, chiuvetă sau apă caldă în casă. Mă bucur mult să văd că acum aproape toți din acel sat au baie în casă, ceea e de apreciat.
Să ajungi doamne ferește la proteză dentară e horror. Sau la o lucrare complexă ce implică costuri de sute de milioane... E mult mai ieftin să previi decât să tratezi.
1
03-08-2022, ora 19:38
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
xtreme, medicul i-a zis sorei prietenului meu care are schizo, sa NU se joace de a reducerea, scoaterea medicatiei, ca revin crizele, si la fiecare criza, creierul se defecteaza si mai tare. Cel mult se incearca inlocuirea unui trat cu altul.
A trecut-o brusc pe Abilify si i-a mers f bine, a disparut sedarea aia de la rispolept.
Si se ia mereu toata viata, in nici un caz nu se reduce, din contra, uneori se urca dozele, ca nu mai fac fata primele doze.
Acu, ca medicii nu stiu, nu stiu ce sa zic.

Ptr ca schizo nu se vindeca, deci nu poti sa speri ca ai scapat, sub nici o forma.

Ai dreptate, se dau doze mari de antipsihotice cand e in criza, apoi se mai scade doza si se da aia mereu.

Nicole, e clar ca ai ce zici, am si zis, daca medicu a zis ca ai asa, ai.
1
03-08-2022, ora 21:43
360
Nu este medic/terapeut
360
hotaraste-te, poate sa reduca sau nu poate sa reduca ? vezi ca pui problema gresit, inducand ideea ca i-as fi zis sa scada medicatia de capul ei.

@zacusca.. citeste dsm... doar asa poti sa stii in ce stadiu al bolii esti. ca sa iti fie mai usor sa intelegi cartea, fa-ti notite pe hartie.

@csd.. usor de zis: "ai grija de igiena dentara"... crezi ca o persoana care traieste din pensia de boala isi permite luxul sa mearga in mod regulat la dentist ? sau crezi ca spalatul pe dinti rezolva toata problema...
2
03-08-2022, ora 22:06
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
@xtreme imi spui si mie te rog de unde pot gasi DSM-ul? Gata, l-am gasit. Sunt de acord cu ce a iscris mai sus ca trebuie sa fim si noi ca pacienti extrem de atenti cu ce recomanda medicii.
1
03-08-2022, ora 23:52
C.S.D.
Nu este medic/terapeut
C.S.D.
@xtreme07,

Spălatul pe dinți nu rezolvă problema, o previne. 2 vizite pe an nu costă o avere. Dar când se adună problemele, chiar costă zeci de mii de lei. Atunci, de unde îi scoți?
1
04-08-2022, ora 00:12
360
Nu este medic/terapeut
360
csd... te "invit" sa traiesti din 1000 lei... vezi ce bani iti raman pt dentist. abia iti cumperi mancare din banii astia.
in ce priveste dantura, spalatul pe dinti cel mult te ajuta sa mentii o igiena a dintilor, in niciun caz nu previne cariile. cariile nu se formeaza numai din fermentatia mancarii depusa pe dinti.
1
04-08-2022, ora 10:21
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
Xtreme are dreptate. De exemplu, cariile se formează și dacă ai lipsa mare de calciu în organism sau chiar probleme metabolice.

C.S.D:
Am în gură lipsa patru masele, dintre care trei consecutive pe rândul din dreapta sus. De 5 ani, am un rest de masea în gingie pe care urmează sa-l scot cat mai repede.La 16 ani, am fost operata la dinții de sus, de sub nas, de puroi. Efectiv puroiul mi-a mâncat carnea/gingia, pana ce la operație dentistul a constatat ca se vedeau doar rădăcinile dinților, atât a mâncat de mult și a distrus. Mama, când a văzut ce a rămas după stoarcerea puroiului, s-a speriat rău. Atunci am plătit 1200 de lei, de fapt părinții mei au plătit, ca eu eram elevă.
Din cauza ca în cei doi dinti nu mai aveam nervi, acum o luna, unul dintre ei s-a rupt și am rămas ca baba cloanța, de parca nu era de ajuns cât de știrbită eram. Marți am fost la stomatolog și mi-a curățat o carie mare, sub anestezie, de au rămas doar marginile din măsea. Luni eram programata la scoatere de nervi și pus un șunt.
Recunosc ca, din cauza bolii, anul trecut nu m-am spălat pe dinți timp de 6 luni consecutiv, deloc...
Sa știi ca nu e asa de ușor cum zici tu cu spălatul...eu, de la boală, nu simt nevoia sa ma spăl, nici pe dinți, nici pe corp. Pe corp ma pune mama și mă ajută ea, dar pe dinți nu mai are demult răbdarea necesara sa ma puna, pentru că am tot refuzat-o.
Pana nu-mi schimba tratamentul, nu cred ca voi putea sa ma spăl de buna voie și nesilita de nimeni.:((

Acum am și Covid, de ieri, și parca o dau dintr-un ghinion în altul...dar trece :D !! În câteva zile o sa fie totul bine. :)
Adaugă un comentariu / răspuns
64 comentarii 1 23 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul