Recidiva atacuri de panica, efecte adverse posibile la acelasi medicament din prima faza?

03-04-2020
Blinkz
Nu este medic/terapeut
Blinkz
Buna ziua! In urma cu doi ani am fost diagnosticata cu tulburare anxioasa si atacuri de panica, am luat escitalopram teva si Trittico, am raspuns foarte bine la acest tratament, avand mici efecte adverse doar la escitalopram la inceput. Trittico l-am luat pentru insomnie, 1/3 din 75 de mg. Atacurile de panica au disparut de tot intr-o luna, iar eu am renuntat la tratament dupa un an
Acum de cand cu toata situatia cu Corona, m-am stresat enorm si au recidivat atacurile de panica, de data asta mai urate decat prima data. Mi-a fost prescrise Cipralex si Xanax, desi cipralex si escitalopram au aceeasi substanta, am avut reactii adverse mai urate de data asta (greata, dureri de cap). Dar doza data de acest medic a fost mare inca de la inceput ( am luat jumate 2 zile, si din a treia zi deja pastila intreaga) Acum iau o pastila intreaga, dar jumate dimineata, jumate la pranz si-l tolerez. Insa, acum am dezvoltat si o insomnie urata, am luat Gerodorm, m-a calmat, insa dand dependenta l-am luat putin timp, iar odata intrerupt a revenit insomnia. Acum revin iar pe Trittico, insa din cauza efectelor adverse produse de Cipralex, ma tem ca voi avea aceeasi soarta si cu Trittico, desi prima oara nu am avut niciun efect advers si dormeam foarte bine. Exista vreo sansa sa nu-l tolerez de data asta?
3 comentarii
0
06-04-2020, ora 13:47
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua

De fapt ceea ce ati facut este ca ati "acoperit" anxietatea cu pastile. Iar cand situatia s-a complicat tratamentul nu a mai putut sa-si faca treaba si au reaparut simptomele. De fapt s-ar fi intamplat oricum, mai devreme sau mai tarziu. Acum a fost "mai devreme" pentru ca situatia actuala a complicat/grabit lucrurile.
Indiferent ce medicatie veti lua la un moment dat nu va mai functiona, caci nu trateaza decat efectul/simptomele si nu cauza anxietatii.

Cele mai bune rezultate se obtin prin combinarea tratamentului medicamentos (daca simptomele sunt grave) cu psihoterapia (care abordeaza cauzele).
0
07-04-2020, ora 18:57
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
De unde sa știți de efecte adverse vor fi dacă luați Tritico?întreb și eu că nu inteleg.Luati l și vedeți. Problema de toleranță apare la inițierea tratamentului nu la reintroducerea lui.
Faptul că e posibil să nu mai răspundeți la fel la tratament e altă problemă
1
09-04-2020, ora 19:49
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Așa cum v-a spus și colegul meu psihologul Pescaru Valentin, medicația rezolvă problemele pe moment, pentru că nu rezolvă cauzele anxietății. Vă trebuie o evaluare psihologică la un psiholog clinician cu experiență, urmată de psihoterapie pentru a depista adevăratele cauze ale tulburării și a lucra pentru diminuarea acestora până la dispariție, apoi să câștigați competențe să puteți gestiona situațiile întâlnite. Fără modificarea modului de gândire anxios, ori de câte ori vor apărea probleme cum este cea actuală, anxietatea poate să revină, iar medicul psihiatru va fi nevoit să vă dea doze mai mari din medicamente pentru a ține tulburarea sub control.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: