Problema inaltime

20-07-2016
STOICA2000
Nu este medic/terapeut
STOICA2000
Buna ziua, ma numesc Alex, am 16 ani, 1, 58 cm, 54kg.
Am o problema destul de grava, de la 13 ani nu am mai crescut decat 1 cm, pe clasa a 7-a aveam 1, 57, acum sunt clasa a 11-a.
Practic fotbal de performanta de 4 ani, joc pe postul de fundas stanga/dreapta si am mare nevoie de o inaltime mai buna, macar 1, 65, colegii mei sunt foarte inalti si eu par prea mic pe langa ei, toti au peste 1, 75.
Ar fii ca un vis pentru mine sa ajung macar la 1.65.
Tata are 1, 68 si mama 1, 60, nici macar la inaltimea mamei nu am ajuns.
Ce sa fac, va rog frumos ajutati-ma.
2 comentarii
2
21-07-2016, ora 09:59
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua, Alex!

Potentialul tau genetic de a creste in inaltime este apreciat la inca 5 cm, insa am utilizat o formula standard. Utilizand o alta [(inaltimea tatalui+ inaltimea mamei+ 13)/ 2], rezultatul a fost undeva la 170 cm, inaltimea la varsta adulta. Noi suntem unici, iar realitatea ar putea mereu sa ne surprinda. Poti sa cauti si tu pe internet si sa calculezi (Child Height Predictor Calculator).
Cresterea osoasa inceteaza in jurul varstei de 22 de ani, deci nu dispera. Fiecare persoana are propriul ritm de dezvoltare.
Din pacate, acest proces de crestere in inaltime nu poate fi influentat din exterior. Nu este o solutie aici si acum care sa te ajute. Trebuie depasit totusi acest complex. Poti compensa mereu prin performanta si lucrurile care tin de tine, dedicarea si competentele tale.
Daca esti ingrijorat totusi, ai putea vorbi cu parintii tai sa consulti un medic specialist endocrinolog (cresterea osoasa este in principal dirijata de hormonii secretati de glandele endocrine din organismul tau).

In ceea ce priveste alimentatia, nu uita de consumul de alimente bogate in calciu (produse lactate, 2-3 portii/ zi, 1 iaurt 150 g, 225 ml lapte, 100 g branza, 25 g parmezan, broccoli, naut, fasole, spanac, nuci- migdale, caju, nuci pecan etc si alune, care sunt bogate mai ales in magneziu) si in vitamina D (pestele gras de cel putin 2 ori pe saptamana - ton, sardine, somon, macrou, hering-, oul de circa 4 ori pe saptamana), esentiale pentru cresterea si dezvoltarea scheletului. Tot in urma evaluarii realizate de medicul endocrinolog, poti verifica daca ai nevoie de suplimentare cu vitamina D, calciu (doar in urma analizelor!!!).

Mult succes si sanatate!
0
25-07-2016, ora 09:51
STOICA2000
Nu este medic/terapeut
STOICA2000
Multumesc frumos de raspuns.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aportul de proteine ​​contribuie la creșterea în înălțime la fete
  • Un studiu oferă o explicație asupra caracterului sezonier al creșterii și greutății copiilor
  • Legături genetice între creșterea în înălțime la pubertate și sănătatea pe termen lung la vârsta adultă
  •