Poliartrita reumatoida suprapusa cu artrita urica | Forumul Medical ROmedic

Poliartrita reumatoida suprapusa cu artrita urica

20-11-2020
Francez
Nu este medic/terapeut
Francez
Buna ziua,

Sunt barbat, varsta 61 ani fara antecedente de boli cronice, activitate de birou si activitate fizica moderata acasa.

In urma unei umflari a degetului mare de la piciorul stang, cu dureri, am fost consultat mai intai de medic ortoped, in urma radiografiei rezultatul a fost, , fara modificari radiologice .". Am fost propus pentru consultatie la medic reumatolog cu suspuciune de, , artrita haluce stg ".

Medicul reumatolog a cerut radiografii la ambele picioare si maini , rezultatul radigrafiilor a fost acelasi, , fara modificari radiologice ". In plus am facut analizele si rezultatele :

- acid uric seric = 6.57 mg/dl
- factor reumatoid = 227.3 kIU/l
- proteina C reactiva CRP = 32, 3 mg/l
- VSH = 40 mm/h

Mi s-au mai cerut Anticorpi anti-HCV = 0.03 si Antigen -HBs= 0.00.sunt ok.

Diagnostic : 1- artrita urica, am luat colchicina, a avut rezultat foarte bun, degetul s-a dezumflat si durerea a disparut.

2- poliartrita reumatoida seropozitiva la debut.

Urmeaza alte analize, nu stiu cum se numesc si imagistica pentru un diagnostic mai concludent.

Avand in vedere situatia actuala, am cateva intrebari, va solicit parerea.

1- Factorul reumatoid FR crescut putea fi datorat si artritei urice ? Deocamdata pare ca am 2 afectiuni, artrita urica si poliartrita reumatoida PR.

2 - Stiu ca FR nu este cauza PR, dar este un indiciu de probabilitate de a o face, FR este foarte mult crescut fata de normal, este posibil sa am PR deja ?

Pot fi luate in calcul si alte afectiuni avand aceste informatii ?

Ce analize credeti ca ar fi indicat sa mai fac ?

3- Voi continua pe calea pe care mi-o va comunica medicul reumatolog sau as putea fi consultat si de medici din alte specialitati medicale, ortoped, neurolog, etc ?


Multumesc.
4 comentarii
1
20-11-2020, ora 13:07
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua,
Articulatia metatarso-haluciana ("a degetului mare") este afectata in mult situatii patologice.
Este destul de greu de diferentiat intre o artropatie cristalina ("guta"), o afectiune reumatologic-inflamatorie (de tip poliartrita reumatoida sau similar), un picior Charcot diabetic si un hallux rigidus decompensat.
Toate aceste afectiuni reactioneaza pozitiv la administrarea de anti-inflamatorii.
Va rog sa ma scuzati, dar nu am reusit sa inteleg tocmai esentialul: greutate/inaltime, status ocupational si sportiv, antecedente traumatice la acel nivel etc.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
20-11-2020, ora 15:37
Francez
Nu este medic/terapeut
Francez
Buna ziua Dl doctor Uscatu,

Multumesc pentru promptitudinea raspunsului. Aduc mai jos completari care sper ca vor fi utile.

Inaltime = 1.71 m

Greutate = 81-83 kg de aprox 10 ani, ( inainte, aveam greutatea intre 74-78 kg ). De cand am aceste probleme de sanatate imi controlez alimentatia ( de prin 20 sept 2020 ) am ajuns la 75-76 kg, targetul este sa cobor la 73-74 kg.

Status ocupational: - munca la birou ( calculator ) de 20 de ani, foarte putina miscare in timpul serviciului, activitate fizica moderata dupa serviciu si in weekend ( activitati casnice, gradina ).

Nu am practicat sporturi.

Antecedente traumatice : in anul 2012 am fost diagnosticat cu hernie de disc ( L3-L4 parca.), aveam furnicaturi sporadice in picioare, nu am fost operat. Am facut aproape zilnic aproximativ 6 -7 luni exercitiile Williams , in anii urmatori doar sporadic, in anul acesta am inceput sa fac iar exercitii dimineata ( nu chiar zilnic ), si-mi impun sa fac zilnic minim 6000 pasi numarati cu fitbit.
Am mobilitate foarte buna a mainilor si picioarelor, nu am deformatii, umflaturi, roseli suspecte dar pot sa precizez ca uneori ( de peste 10 ani cred... ), am dureri foarte slabe la glezne si incheietura mainilor, nu au crescut in intensitate, apar in sezonul rece ( toamna -iarna-primavara ) doar in episoadele de mici raceli fara febra si frisoane, fara afectarea puternica a activiatilor fizice, fara intreruperea serviciului. Cu paracetamol , aceste dureri usoare, treceau in 1-2 zile. Momentan, nu am acele dureri.

Ati specificat mai sus o posibila cauza, , picior Charcot diabetic ". Nu am dorit sa incarc postarea cu prea multe informatii, am prezentat informatii despre analizele care se refera la artrita, dar am facut si alte analize , in jur de 1 oct 2020, hemoglobina glicozilata a fost 6.3 %, am repetat -o la alt laborator si s-a gasit 6.4% ( am inteles ca sunt in prediabet ).

Initial nu am facut glicemia, dar dupa hemoglobina glicozilata crescuta, am facut si glicemia, a fost interesant ca glicemia era buna, de 74 si a 2-a oara de 83 mg/dl. Am facut si testul de toleranta la glucoza, dupa 1 ora de la administrare glicemia a fost 91.3 mg/dl iar dupa 2 ore glicemia a fost 93.34 mg/dl. Inca nu am fost la diabetolog, tin un regim alimentar controlat, fara zahar, prajeli, grasimi etc.dar cu mai multe fructe, legume .
Multumesc foarte mult.


Cu deosebita consideratie.
1
20-11-2020, ora 19:06
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara,
Diabetologii afirma, la ora actuala, ca analizele sangvine sunt mai putin importante in diagnosticarea diabetului de tip 2, in schimb este capital elementul greutate/inaltime.
Asa dupa cum va precizam deja, poate fi vorba, in mare, despre o artropatie micro-cristalina ("guta"), o afectiune reumatologic-inflamatorie (de tip poliartrita reumatoida sau similar), un picior Charcot diabetic sau un hallux rigidus decompensat.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
20-11-2020, ora 20:24
Francez
Nu este medic/terapeut
Francez
Buna ziua Dl doctor Uscatu,

Multumesc inca o data. Urmeaza sa mai fac analize, o sa vad atunci care va fi diagnosticul.

As fi interesat sa aflu si parerea altor medici.

Cu deosebita consideratie.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.