Pacient cu schizofrenie care refuză să mai ia tratamentul. Vreau îndrumare și sfaturi
Bună ziua. Sunt fratele unui pacient diagnosticat cu schizofrenie și am multe întrebări dar nu știu cui să le adresez și dacă îmi va răspunde cineva. În primul rând aș vrea să știu cum să facem atunci când fratele meu refuză să ia tratamentul. Mi-ar fi foarte folositor să pot să vorbesc cu specialiști și cu aparținători ai pacienților cu schizofrenie, care se confruntă cu același gen de probleme. Mulțumesc
16 comentarii
Buna. Il internati involuntar daca e violent.
Prezentați-i avantajele tratamentului: faptul că previne reapariția simptomelor pozitive și a unui nou nou episod psihotic. Dacă nu reușiți dvs. apelați la ajutorul unui psiholog care poate găsi modalități de convingere.
Clara, din câte știu eu legislația s-a schimbat și internarea involuntară se face foarte greu și implică aducerea poliției, fapt ce agravează starea emoțională a pacientului.
Doamna psiholog Ciupercă, vă mulțumesc pentru sfaturi dar credeți-mă că am încercat de mult metoda care a rămas fără rezultat. Nu știu dacă dumneavoastră ați interacționat vreodată în mod nemijlocit cu un pacient cu acest diagnostic dar să știți că nu e deloc ușor. Apreciez dorința de a ajuta dar aș vrea să vorbesc aici sau să primesc sfaturi de la aparținători sau specialiști care se confruntă direct cu pacienți cu schizofrenie și care chiar se pricep sau au avut rezultate. Mulțumesc!
Dacă fratele dvs nu vrea sa si mai continue tratamentul înseamnă că nici la spital nu vrea sa meargă. Îi spuneți ca îl internați la spital daca nu vrea sa continue tratamentul prescris. Am avut și eu mici episoade de refuz de pastile si așa îmi tot spun părinții mei. Tratament medicamentos sau la spital.
Nu vrea să ia tratamentul și nici la spital nu vrea. E complicat în cazul lui, e un bărbat de aproape 60 de ani, nu e un tânăr pe care îl poți speria/amenința cu internarea în spital, internare pe care nu știu cum o mai poți face având în vedere schimbarea legislației care prevede doar internarea voluntară, cea involuntară nemaifiind posibilă.
Cine v-a spus ca nu mai e posibila internarea involuntara?
Medicul lui psihiatru mi-a spus. Dacă puteți să îmi indicați actul normativ unde este reglementată internarea involuntară vă rog să îmi spuneți. Mulțumesc
Nu cunosc acte normative. Sunati la orice spital care face internari si va vor confirma ca se fac internari involuntare. Fara internari involuntare nici nu ar putea fi tratati bolnavii de boli psihice. Un om in episod psihotic nici nu constientizeaza ca e in episod ca sa ceara ajutor, in cea mai mare parte din cazuri.
Nu e adevarat ca nu se mai pot face internari nonvoluntare. Mereu au fost si vor mai fi persoane aflate in criza, care isi pot face rau lor insisi, ori celorlalti - exact acestea sunt exceptiile pt care pot fi internati nonvoluntar. Psihiatrul care i-a spus asa ceva, ori nu stie despre ce vorbeste, ori are un alt interes, desi nu vad care ar fi acela. O internare nonvoluntara sigur ca vine la pachet cu o situatie neplacuta, pt ca vine si politia si pt ca de multe ori, chiar cei de pe ambulanta refuza sa ia pacientul la spital, motivand aceeasi ineptie: ca nu poate fi internat nonvoluntar. Trebuie sa insistati sa il ia si eventual sa aduceti dovezi (declaratii ale administratorului, vecini, declaratiile rudelor, certificat de handicap, etc) ca nu se poate ingriji singur, ca nu isi poate plati intretinerea/taxele, ca nu poate lucra, ca se izoleaza, nu are prieteni, ca nu se spala, ca se rataceste, ca e agresiv, ca deranjeaza vecinii din cauza delirurilor lui paranoide - cam astea sunt multe din simptomele prezente in majoritatea cazurilor (mai ales in schizofrenia paranoida, care e cel mai intalnit tip de schizofrenie). E f important sa ajungeti cu el sa fie internat pt cel putin o luna, astfel incat sa i se schimbe si tratamentul si puteti alege sa il faca injectabil - psihiatrul din spital decide daca i se potriveste, tinand cont si de alte boli prezente, avand in vedere varsta. Nu stiu de unde sunteti, dar eu va recomand sa il aduceti la Obregia, unde sunt medici foarte buni si au experienta bogata in a trata pacienti cu schizofrenie. E cel mai greu sa il convingeti sa se interneze voluntar, dar ar fi cea mai buna decizie daca veti reusi. In general, pacientul cu schizofrenie, are o persoana pe care nu o tolereaza si una in care are mare incredere. Folositi acea pers de incredere pt a-l convinge sa mearga la spital. Daca nu merge nici asa si ma astept sa fie astfel, din pacate, puteti cel mult sa schimbati psihiatrul cu unul mult mai deschis la a va ajuta si sprijini cu tratamentul adecvat si internarea nonvoluntara. E foarte important ca familia sa aiba un sprijin real venit din partea medicului curant. Din pacate, fratele e posbil sa fi dezvoltat si o dementa in paralel cu schizofrenia si atunci va este de 2 ori mai dificil sa il faceti sa inteleaga gravitatea situatiei si faptul ca singura lui sansa la o viata relativ normala e tratamentul psihiatric. Pe de alta parte, daca este prezenta si o dementa, sansele de a-l interna nonvoluntar cresc si mai mult. De aceea, pe langa a schimba psihiatrul, va recomand sa incercati sa il convingeti sa mearga la neurolog, sa ii faca un ct (astfel se exclude sau confirma o tulburare neurocognitiva la pachet cu schizofrenia), spunandu-i ca astfel el va putea demonstra ca nu e bolnav - stiu ca nu e moral sa il mintiti, dar cu astfel de pacienti nu prea aveti cum sa procedati. Scopul nu e deloc unul de a va bate joc, sau un abuz, ci de a ajuta un om care nu are constiinta bolii sale. Dupa un timp de urmat tratamentul corect, va intra pe o linie de echilibru si veti putea avea o discutie normala cu el, in care sa ii prezentati situatia exact cum spunea cineva mai sus: ori la bal (iei tratamentul), ori la spital. Atunci va putea intelege ca e in avantajul lui sa ia tratamentul. Am cunoscut un pacient cu schizofrenie care nu a mai avut episoade psihotice de 10 ani! Deci se poate, dar depinde de la caz la caz si conteaza foarte mult si sustinerea familiei, pt care va felicit, ca in calitate de frate ii sunteti alaturi, desi cel mai greu este pentru apartinatori, nu pt bolnavi.
Da doamna psiholog Stoian, suntem din București. Vă mulțumesc tuturor pentru răspunsuri.
Nu ai ce sa-ti faci daca refuza, poti tu sa ii explici orice, tot o va tine pe a lui, asta e, eu iti zic adevarul, si probeaza sa vezi, du-te unde vrei tu si la psiholog, psihiatru, etc.
Doresc un sfat sau o parere
In urma cu un an fiul meu a mers la psihiatrie.Nu stiu exact ce a spus acolo dar a primit o reteta pentru Tulburare psihotica acuta.Tratamentul l-a tinut decat doua zile.
Halucinatiile vizuale si auditive au inceput sa fie din ce in ce mai puternice.Eu fiind in străinătate l-am adus la mine cu gandul ca cel mai probabil el s-ar fi drogat si de aici vin halucinatiile lui.O saptamana totul a decurs normal.A mers la munca, a fost sociabil, manca foarte foarte bine.La o saptamana a inceput sa nu mai manance, manca doar ce isi cumpara el, de regula manca la el in camera.Orice ii ofeream eu refuza.La.o discutie relaxata cu el mi-a spus ca el nu poate dormi pentru ca atunci cand se pune in pat un pitic cu lanterna apare si nu il lasa sa doarma.Am.propus sa mergem la un medic ca sa vedem de unde vin toate acestea.Urmatoarea zi a facut prapad la locul de munca.A incepu sa distruga, sa se certe cu seful lui si a spus ca isi da demisia.Ajunsi acasa am incercat sa discut cu el despre nemultumirile lui.A refuzat orice discutie, a inceput sa urle ca eu sa ies afara din camera lui.Am iesit.Dupa cateva ore a spus fermnca el pleaca in Romania.Am discutat din nou cu el despre o vizita la medic dar fara sa am succes.A plecat in Romania fara sa spuna nimic, cand eu eram la munca.Dupa cateva zile am aflat ca rl a atacat o persoana pe care el o cunostea.A ajuns la psihiatrie unde a primit ca avea discernământ.A stat la inchisoare 6 luni, unde am inteles ca a distrus o usa, un geam si un perete.A primit tratament (nu stiu ce sau pentru ce afectiune)aproximativ doua luni.La un moment dat la o convorbire telefonica cu sora lui a spus ca nu mai doreste sa vb cu mine niciodata pentru ca eu doresc sa scap de el si sa il inchid la un spital de nebuni.A refuzat sa ma primeasca la.vizite.Ma suna si imi spunea ca, daca pot sa ii trimit bani, uneori intreba cum merg munca si daca totul este ok la munca.Dupa cele 6 luni de inchisoare ajuns acasa am aflat ca el nu poate sa doarma decat dupa ce pleaca "mascariciul din dulap".A urmat alta discutie despre faptul ca trebuie sa mearga la medic.Din nou fara succes.La o saptamana de libertate ca sa spun asa a distrus apartamemtul.A spart pereti, usi, vitrine, a aruncat televizorul si alte obiecte peste geam.Am.rugat membrii ai familiei sa mearga la el sa vada care este situatia.Acestia au chemat ambulanta care a sosit si cu politia.A fost dus la psihiatrie si internat.Avea pe intreg corpul taieturi inclusiv pe fata.Am.discutat cu medicul psihiatru care a spus ca parerea lui este ca sufera de Tulburare de personalitate borderline.Am enumerat simptome pe care eu le stiam de la fiul meu:se simtea urmarit de catre stat pentru ca el nu munceste si statul este ofticat ca nu plateste impozite, primea mesaje prin televizor, literele din carti se amestecau si formau alte cuvinte decat era scris inainte, auzea voci, vedea monstrii, trogloditi si pe Iftimie(piticul cu lantera).Parerea psihiatrului a ramas aceasi.E medic de specialitate, spun eu si mă gândesc ca o fi avand aceasta parere dintr-un anumit motiv.Totusi am discutat despre aceastea cu un alt psihiatru si a spus ca dupa parerea lui este vorba se schizofrenie.Urmeaza sa il ducem la un alt psihiatru pentru un consult dupa iesirea din spital.Pana atunci mai avem cateva zile, Ma macina gandul ca odata cu iesirea din spital va trebui sa ii administram tratamentul pe care il va primi la externare.Ma intreb daca el va dori sa ia tratamentul atata vreme cat el are convingerea ca eu, doresc sa scap de el.Imi este teama ca sa nu ajunga din nou la o stare rea din pricina prezentei mele.Va rog sa imi dati un sfat.
Deasemenea imi cer scuze daca acest mesaj nu este la locul potrivit dar chiar nu stiam in ce topic sa scriu.
In urma cu un an fiul meu a mers la psihiatrie.Nu stiu exact ce a spus acolo dar a primit o reteta pentru Tulburare psihotica acuta.Tratamentul l-a tinut decat doua zile.
Halucinatiile vizuale si auditive au inceput sa fie din ce in ce mai puternice.Eu fiind in străinătate l-am adus la mine cu gandul ca cel mai probabil el s-ar fi drogat si de aici vin halucinatiile lui.O saptamana totul a decurs normal.A mers la munca, a fost sociabil, manca foarte foarte bine.La o saptamana a inceput sa nu mai manance, manca doar ce isi cumpara el, de regula manca la el in camera.Orice ii ofeream eu refuza.La.o discutie relaxata cu el mi-a spus ca el nu poate dormi pentru ca atunci cand se pune in pat un pitic cu lanterna apare si nu il lasa sa doarma.Am.propus sa mergem la un medic ca sa vedem de unde vin toate acestea.Urmatoarea zi a facut prapad la locul de munca.A incepu sa distruga, sa se certe cu seful lui si a spus ca isi da demisia.Ajunsi acasa am incercat sa discut cu el despre nemultumirile lui.A refuzat orice discutie, a inceput sa urle ca eu sa ies afara din camera lui.Am iesit.Dupa cateva ore a spus fermnca el pleaca in Romania.Am discutat din nou cu el despre o vizita la medic dar fara sa am succes.A plecat in Romania fara sa spuna nimic, cand eu eram la munca.Dupa cateva zile am aflat ca rl a atacat o persoana pe care el o cunostea.A ajuns la psihiatrie unde a primit ca avea discernământ.A stat la inchisoare 6 luni, unde am inteles ca a distrus o usa, un geam si un perete.A primit tratament (nu stiu ce sau pentru ce afectiune)aproximativ doua luni.La un moment dat la o convorbire telefonica cu sora lui a spus ca nu mai doreste sa vb cu mine niciodata pentru ca eu doresc sa scap de el si sa il inchid la un spital de nebuni.A refuzat sa ma primeasca la.vizite.Ma suna si imi spunea ca, daca pot sa ii trimit bani, uneori intreba cum merg munca si daca totul este ok la munca.Dupa cele 6 luni de inchisoare ajuns acasa am aflat ca el nu poate sa doarma decat dupa ce pleaca "mascariciul din dulap".A urmat alta discutie despre faptul ca trebuie sa mearga la medic.Din nou fara succes.La o saptamana de libertate ca sa spun asa a distrus apartamemtul.A spart pereti, usi, vitrine, a aruncat televizorul si alte obiecte peste geam.Am.rugat membrii ai familiei sa mearga la el sa vada care este situatia.Acestia au chemat ambulanta care a sosit si cu politia.A fost dus la psihiatrie si internat.Avea pe intreg corpul taieturi inclusiv pe fata.Am.discutat cu medicul psihiatru care a spus ca parerea lui este ca sufera de Tulburare de personalitate borderline.Am enumerat simptome pe care eu le stiam de la fiul meu:se simtea urmarit de catre stat pentru ca el nu munceste si statul este ofticat ca nu plateste impozite, primea mesaje prin televizor, literele din carti se amestecau si formau alte cuvinte decat era scris inainte, auzea voci, vedea monstrii, trogloditi si pe Iftimie(piticul cu lantera).Parerea psihiatrului a ramas aceasi.E medic de specialitate, spun eu si mă gândesc ca o fi avand aceasta parere dintr-un anumit motiv.Totusi am discutat despre aceastea cu un alt psihiatru si a spus ca dupa parerea lui este vorba se schizofrenie.Urmeaza sa il ducem la un alt psihiatru pentru un consult dupa iesirea din spital.Pana atunci mai avem cateva zile, Ma macina gandul ca odata cu iesirea din spital va trebui sa ii administram tratamentul pe care il va primi la externare.Ma intreb daca el va dori sa ia tratamentul atata vreme cat el are convingerea ca eu, doresc sa scap de el.Imi este teama ca sa nu ajunga din nou la o stare rea din pricina prezentei mele.Va rog sa imi dati un sfat.
Deasemenea imi cer scuze daca acest mesaj nu este la locul potrivit dar chiar nu stiam in ce topic sa scriu.
Primul doctor presupune ca are borderline, din cauza ca se autovatameaza. Cu toate astea, halucinatiile si delirurile nu sunt caracteristice acestei tulburari de personalitate, ci schizofreniei.
Căutați un doctor bun pentru diagnostic, și faceți tot posibilul sa l convingeți sa și ia tratamentul.
Odată ce va lua tratament, lucrurile se vor limpezi, va gândi și reacționa altfel.
Căutați un doctor bun pentru diagnostic, și faceți tot posibilul sa l convingeți sa și ia tratamentul.
Odată ce va lua tratament, lucrurile se vor limpezi, va gândi și reacționa altfel.
Veniti in Romania si aveti grija de fiul dv. Trebuie supravegheat sa isi ia tratamentul in mod sustinut, daca nu se mai poate concentra sa mearga la munca din cauza bolii si a tratamentului, trebuie sa umblati cu el sa il pensionati si sa ii faceti indemnizatie de handicap.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 7viata mi se pare chinuitoare!
- 7oare m-am vindecat de schizofrenie sau apare iarasi la inaintare in varsta?
- 1ce evolutii au bolile psihice
- 1schizofrenie sau TAB?
- 626Posesie demonică sau schizofrenie?
- 6dementa sau schizofrenie?
- 3Eu cred ca sunt simptomele negative ale schizofreniei
- 2Schizofrenie si permisul de conducere
- 3schizofrenie indusa?
- 1Schizofrenia incurrabila
- 2Problema la urinare
- 11Caut prietenii...sufar de schizo afectiva
- 8Schizofrenie
- 32Vreau sa fiu asistenta medicala. Sufar de schizofrenie, ma tratez.
- 0Schizo
- 1Ce soluții și metode de vindecare alternative cunoașteți ptr toc și schizo??
- 20Schizofrenie si depresie - se schimba diagnosticul?
- 18Posibila schizofrenie
Mai multe informații despre: Schizofrenia
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: