operatie de ruptura de tendon

148 comentarii 1 2 34 5 Înainte ›
0
04-08-2010, ora 11:14
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Este permis acest tip de masaj, insa infinit mai importanta este reluarea precoce a mersului. Eu realizam in Franta ambele obiective printr-o orteza speciala, care permitea reluarea sprijinului chiar in ziua operatiei, initial in equin, ulterior la 90 grd si ultimele 2 sapt chiar facand flexia dorsala a piciorului. Acest tip de orteza are la interior un ciorap gonflabil, prin care pacientul poate sa-si efectueze singur acest tip de masaj, prin gonflarea periodica a ciorapului.
Tendinopatia se datoreaza in 99% din cazuri suprasolicitarii sportive, motiv pentru care tratamentul de baza este tocmai evitarea acestui tip de solicitari. Procedeele chirurgicale sun laborioase si nu permit reluarea activitatii sportive la nivelul anterior decat in 20% din cazuri.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
16-08-2010, ora 16:38
sinziana.andrei@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
Buna ziua
acum 5 saptamani am fost operata de ruptura tendon.Locuiesc la et 4 si nu ma pot deplasa la spital.Mi s-a pus ghipsul in pozitia de picior pe varf. mentionez ca tot la acest picior am si o deformare ososa in regiunea degetelor si pinteni calciai datorita artritei.
Va deranjez cu 2 intrebari
1. Credeti ca slbirea tendonului se poate datora si artritei si este necesar sa stau mai mult timp cu atela?
La iesirea din spital se spunea 6 sapt ghips si apoi recuperare.Am uitat sa mentionez doctorului care m-a operat ca am si artrita Nu pot lua legatura ca este plecat.
2 Este obligatorie si schimbarea pozitie atelei sau se poate incepe recuperarea. Eu stasu la etaj si nu ma pot plimba pe scari mai ales ca nu am nici lift. VA MULTUMESC
0
16-08-2010, ora 16:55
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
- ruperea tendonului calcanean (arhaic, "achilean") este consecinta fragilizarii acestuia, datorita: obezitatii, suprasolictarii fizice si sportive, medicamentelor (unele antibiotice, cortizonul) si multi alti factori similari.
- Protocolul de imobilizare dupa operatia de tendon calcanean (arhaic, tendon "achilean") include schimbarea aparatului gipsat la 2 si 4 saptamani si eliminarea lui completa la 6 saptamani, in vederea inceperii unei kineto-terapii adecvate, cu un kineto-terapeut cu buna experienta in acest sens. Nu are nici un rost logic sa prelungiti imobilizarea, nefanad altceva decat sa lungiti dramatic perioada de recuperare.
- nu inteleg despre ce deformare la nivelul degetelor vorbiti. Va referiti la hallux valgus ("monturi") si la complicatia imediata, metatarsalgiile??
- nu exista un diagnostic modern de """pinteni calciai""", asta este o prostie romaneasca incomensurabila, pentru care orice occidental ar rade de noi...
- ce intelegeti prin """artrita"""? Eu inteleg maladia inflamatorie sau infectioasa, manifestata prin semne caracteristice: rubor, calor, dolor, si provocata fie de boli autoimune (poliartrita reumatoida) fie de malafii infectioase etc etc. In rest, putem vorbi despre "artroza", adica degenerarea cartilajului articular ce apare in obezitate, post-traumatic, dupa suprasolicitari sportive mari, sau pur si simplu prin imatranrirea cartilajului datorita varstei.
- ceea ce descrieti d-voastra, respectiv hallux valgus, nu are absolut nici o legatura nici cu artrita si nici cu artroza.
- de asemenea, atitudinea terapeutica depinde de varsta, sex, greutate, antecedente etc etc
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
16-08-2010, ora 17:14
Nu este medic/terapeut
Va multumesc ca mi-ati raspuns atat de repede. Am avut candva o entorsa la acest picior si am si obezitate si hipotiroidie. Poate o fi si varsta-am aproapr 50 ani. Radiografia am facut-o anul trecut deoarece simteam un blocaj al labei piciorului.Mi s-a spus ca sunt deformari osoase si cred ca asa cum a-ti spus artroza. Nu am monturi. Aveam dureri de calcai uneori.Am facut cateva sedinte de electroterapie. E posibil sa cedeze si la celalat picior daca e solicitat mai mult.? Vad ca recuperarea e grea. Va doresc numai bine si spor in activitatea dv.
0
16-08-2010, ora 17:32
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
In cazul D-voastra, singura problema pe care trebuie sa va concentrati este obezitatea. Obezitatea determina hipotiroidie si nu invers, obezitatea determina artroza prin supraincarcare mecanica, tot obezitatea favorizeaza ruptura tendonului calcanean.
Prin urmare, aveti o singura problema: obezitatea, care se trateaza numai prin dieta si in nici un caz prin cresterea nivelului activitatii fizice.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
17-08-2010, ora 15:33
silvioara
Nu este medic/terapeut
silvioara
Buna ziua !
D-le Doctor va deranjez si eu cu o intrebare. Acum 4 saptamani am fost operata pentru ruptura tendon Achile.
Am inteles ca atela ar trebui schimbata in alta pozitie pe talpa dar eu nu pot sa ajung la spital pana la recuperare, urmand sa o mai tin inca 2 saptamani in aceeasi pozitie. Vor fi consecinte grave sau se pot remedia prin recuperare?
Dupa scoaterea atelei cam la cat timp se poate pune piciorul in pamant. Va multumesc mult.
0
18-08-2010, ora 11:23
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Procedura de imobilizare presupune cu necesitate schimbarea periodica a acestor aparate gipsate (sau orteze, mai modern). Daca neglijati aceste cerinte, recuperarea de dupa imobilizare va fi infinit mai lunga, uneori chiar imposibila, iar costurile acestei recuperari s-ar putea sa depaseaca de 10-100 ori costurile deplasarii pentru respectarea actuala a tratamentului prescris.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
21-08-2010, ora 18:36
mihairusu
Nu este medic/terapeut
mihairusu
Buna ziua
Dl. Doctor :Am fost operat de ruptura tendon calcanean in urma cu o luna. Evolutie post operatorie buna. Metoda folosita in operatie nu o cunosc, incizie 10cm care s-a inchis bine. De 6 zile am trecut la ultima etapa de ghips insa nu s-a putut la 90 grade ci la 100 de grade. In timpul montarii ghipsului (de rasina) docturul mi-a flexat brutal pe spate degetele de la picior zicand ca sunt prea rigide. Dupa un mic strigat de durere a continuat operatiunea. Cert e ca de atunci am degetele foarte umflate, doua (cel mare si urmatorul)sunt putin vinetii si nu le pot misca decat foarte putin, iar 3 sunt umflate insa le pot misca fara dureri. Nu pot pune piciorul in jos ca se umfla foarte tare si se invinetesc rau. Intrebari: este acest lucru datorat faptului ca este prea stramt ghipsul sau pot avea o afectiune la degete? Se poate face o radiografie in situatia asta la degete?.
cu multumiri
mihai
0
22-08-2010, ora 21:04
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Este extrem de greu de explicat situatia actuala fara a cunoaste situatia intraoperatorie si actuala dpdv clinic.
Daca simtiti gipsul prea strans trebuie inlaturat imediat, ocazie cu care se poate face o examinare clinica locala.
Cu stima,
Marius Uscatu, Chirurg Glezna si Picior
0
25-08-2010, ora 17:10
mihairusu
Nu este medic/terapeut
mihairusu
Bua ziua
Multumesc pentru sfat. Mai am 5 zile de suportat ghipsul chiar asa stramt cum este. Ma gandesc sa nu mai fac un efort sa merg la spital pt a-l schimba. Daca stau la orizontala si cu piciorul putin ridicat pe o perna este suportabil. Incerc pe cat posibil sa fac exercitii de ridicare a piciorului intins. In momentul in care ma ridic in carje, se umfla si se invinetesc foarte rapid. Doua din degete au ramas cu rosata sub piele care nu se retrage. Le dau cu creme antiinflamatoare si am mai tinut gheata.Puteti sa-mi recomandati in Bucuresti un centru de kinetoterapie ceva mai aproape de sectorul 5 ? Pentru inceput se poate face si la domiciliu?
multumesc
cu stima
mihai
0
26-08-2010, ora 08:38
manea carmen
Nu este medic/terapeut
manea carmen
buna ziua
sotul meu a fost operat pe 3 august de ruptura de tendon achilian veche de 30 zile.Acum este in ApArat gipsat dar piciorul se mai umfla a fost gipsul foarte strans a inceput sa aiba dureri pe care nu le avea imediat dupa operatie. cand merge in carje simte piciorul foarte greu. poate scoate gipsul mai devreme/ doctorii i-au recomandat 30 zile in echin alte 30 cu pozitia modificata apoi inca 30 la 90 de grade. nu e prea mult / ?
poate pune orteza dupa 30 zile? si inca ceva
in zona plagii care s-a vindecat bine tendonul se simte foarte tare
e normal?
mutumim ptr sfaturi.
0
30-08-2010, ora 00:33
grad alin
Nu este medic/terapeut
grad alin
buna ziua pe 4 august 2010 am fost operat de taietura de tendon rotulian si nu is sigur daca mai pot sa merg normal si sa mai fac sport tendonu a fost taiat complet operatia arata foarte bine zic doctori dar eu sunt putin speriat ca merg in carje ani si nu prea stiu de medicina daca ma puteti ajuta cu un sfat
0
03-09-2010, ora 14:15
silvioara
Nu este medic/terapeut
silvioara
Buna ziua d-le Doctor
Am fost operata acum 8 saptamani ruptura tendon achile. Cand a fost schimbata pozitia atelei nu s-a putut pune la 90.Parca aveam o ghetuta la care ii cazuse tocul. Mi s-a recomandat sa incerc sa merg usor si sa masez piciorul. Acum nu mai am ghipsul incerc sa il aduc la pozitia de 90 grade langa celalat picior, reusesc sa ma sprijin putin pe ambele picioare fara cadru cu piciorul distantat ca si cum as face un pas, dar nu pot sa ma las pe el pentru a merge. Nu am inceput inca recuperarea cu cineva specializat, am facut doar singura exercitii cu laba piciorului spre tibie si inapoi.. Intrebarea mea este daca ma pot lasa pe picior cu toata greutatea. am incercat numai putin dar am dureri iar tendonul imi opune rezistenta. Imi e teama sa il fortez
Va multumesc mult. Tot ce imi doresc e sa ma pot deplasa mai repede cu ambele picioare pentru a ajunge la recuperare. Chir daca nu pot face flexia la mers macar sa ma sprijin cat pot facve pasul
0
03-09-2010, ora 18:32
silvioara
Nu este medic/terapeut
silvioara
Am uitat sa va spun ca greutatea mea depaseste cu 25 kg greutatea admisa conform inaltimii. Va multumesc anticipat si va doresc succes in activitatea dv.
0
07-09-2010, ora 23:33
vali_vali_24
Nu este medic/terapeut
vali_vali_24
o zi buna a toti cititori si acelor ce pot raspunde. dupa o reusita operatie de tendone de achile am purtat timp de doua luni tutore reglabil acum am anceput sa calc usor fara sal fortez doar atat cat ami permite problema e ca se unfla partile laterale a glesnei igenizarea operatiei o fac de 4, 5 ori pa zi masaje a muschiului si a talpi oare ce metode de fizio terapie sau ce exercitii pot face singur ?
0
11-09-2010, ora 15:16
Manea Carmen Orania
Nu este medic/terapeut
Manea Carmen Orania
Buna ziua !
Sotul meu a fost operat pe 3 august de ruptura de tendon achilian veche de 30 zile.Acum este in Aparat gipsat dar piciorul se mai umfla a fost gipsul foarte strans a inceput sa aiba dureri pe care nu le avea imediat dupa operatie. cand merge in carje simte piciorul foarte greu. poate scoate gipsul mai devreme/ doctorii i-au recomandat 30 zile in echin alte 30 cu pozitia modificata apoi inca 30 la 90 de grade. nu e prea mult / ?
poate pune orteza dupa 30 zile? si inca ceva
in zona plagii care s-a vindecat bine tendonul se simte foarte tare
Este normal?
Va rog frumos sa imi spunetsi pt ca este destul de rau!!!
Multumesc!
0
12-09-2010, ora 11:41
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
in primul rand intrebarea majora este daca primeste ceva profilaxie contra trombozei? 2. ghipsul strans trebuie schimbat, poate produce decubit in punctele unde strange. 90 de zile mi se pare usor exagerat, nu este benefic articulatiei gleznei. daca aveti banii necesari puteti sa investiti intr-o orteza "medi walker " care este ideal pentru rupturi de tendon achilian
0
13-09-2010, ora 15:24
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Perfect de acord cu colegul meu: orteza reprezinta o solutie ideala, mai ales daca permite unghiuri variabile ale gleznei si daca prezinta un ciorap gonflabil, util tocmai impotriva edemului periferic.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
13-09-2010, ora 16:25
qbass
Nu este medic/terapeut
qbass
buna ziua. ulterior operatiei de ruptura tendon achilian- cca. 100 zile- am dureri la tendonul achilian sting (pe care l-am suprasolicitat intre timp datorita mersului cu cirje, carucior, pozitie; in ultimele 3 saptamini i s-au aplicat masaj, gel antinflamator cu incalzire locala si drenaj limfatic); in plus a fost amtrenat in exercitii izometrice in mod identic cu cel drept operat); 1) este permis masajul la acest tendon ? 2) este permis drenaj limfatic la acest tendon? dar la cel operat ? 3) se recomanda tratamentul fizio cu laser ? 4) imi puteti recomanda un medicament care sa ajute refacerea colagenului ( am vazut de ex "Colagen pur din somon salbatic 90 caps/200mg, cu vitamina C" de la Organika) ?. multumesc
0
13-09-2010, ora 16:59
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Solutiile sugerate de D-voastra la punctele 1-4 sunt pur paleative, fara o utilitate concreta.
Problema adevarata este cea a kineto-terapiei facuta dupa protocoale specifice, de catre un personal competent.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
14-09-2010, ora 10:37
manea carmen
Nu este medic/terapeut
manea carmen
Buna ziua, mutumim de raspunsuri.Dupa o luna de la operatie sotul a inceput sa poarte o orteza orliman reglabila. Acum are 6 saptamani de la operatie si i s-a adus piciorul la 90 de grade.Inca nu are voie sa mearga. Cand poate merge si cat trebuie sa mai poarte orteza? Are nevoie de fizioterapie sau kinetoterapie?
Mentionez ca aplica lioton gel pe picior in fiecare zi, DAR PICIORUL SE UMFLA INCA IN REGIUNEA GLEZNEI SI DEASUPRA CALCAIULUI. MULTUMIM!!!
0
14-09-2010, ora 14:49
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Ortezele de care va vorbeam, atat eu cat si colegul din Germania, permit mersul cu sprijin imediat pe membrul operat, prin intermediul ortezei.
Reluarea rapida a mersului inlatura complicatiile de tipul edemului descris.
Fizioterapia nu are o mare utilitate, insa kineto-terapia este esentiala.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
14-09-2010, ora 17:16
qbass
Nu este medic/terapeut
qbass
multumesc; am fost neclar; urmare operarii tendonului ahilian la un picior, am suprasolicitat in perioada de convalescenta celalat picior -cel sanatos, inclusiv exercitii de kinetoterapie identic cu cel operat, inclusiv masaje, geluri locale cu incalzire, drenaje limfatice; am facut o bursita (lama de 4 mm lichid in bursa tendonului ahilian); ce imi recomandati ? deocamdata am inceput fizioterapie laser+antinflamator diclofenac 5 %; e posibila vindecare definitiva dupa cele 10 sedinte fizio ? multumesc;
0
14-09-2010, ora 23:08
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Fizioterapia nu asigura niciodata vindecarea, ci reprezinta o solutie paleativa de reducere a inflamatie si a durerii.
Nu v-as recomanda sub nici o forma masajul.
Solutia este una de ordin mecanic, respectiv reducerea solicitarii tendonului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
23-09-2010, ora 10:10
manea carmen
Nu este medic/terapeut
manea carmen
buna ziua! sotul meu are acum 8 saptamani de la operatie, cat trebuie sa mai poarte orteza (orliman, fixa, cu reglaje ptr. unghiurile gleznei) si cand poate sa mearga? e normal sa se umfle piciorul? ce remediu exista ptr acest edem? multumim mult ptr raspunsuri!
0
24-09-2010, ora 01:52
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Exista un tip de orteza reglabila, ce contine le interior o soseta gonflabila, tocmai pentru preventia edemului si care permite mersul cu sprijin total inca din prima zi post-operator. (ma refer la singurul tip de operatie pe care-l practic in acest caz, cea mini-invaziva, cu incizie de 0, 5 cm).
Edemul este oarecum normal, singurul remediu fiind contentia elastica.
In rest, atitudinea difera atat de tipul si sediul rupturii, de calitatea suturii, de factori subiectivi si de antecedente etc etc. Pacientul care este incurajat sa mearga cu sprijin total inca din prima zi si utilizeaza orteza mentionata nu prezinta edem.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
13-10-2010, ora 21:04
razvanstefan
Nu este medic/terapeut
razvanstefan
Buna ziua.

In urma cu doua saptamani am fost operat de ruptura tendon achilian la spitalul Sf. Pantelimon.Dupa operatie am stat cu o atela gipsata in echin pana azi, 13.10.2010, cand am fost la control si pt ami scoate firele.Din ce am citit inainte pe acest forum ma asteptam ca dupa scoaterea firelor sa schimbe pozitia piciorului in momentul punerii gipsului, in schimb ei au luat aceeasi atela de la inceput si au transformato intrun gips circular cu care trebuie sa mai stau patru saptamani, laba piciorului fiind tot in echin.
Intrebarea mea este daca e neparat necesara acea schimbare din doua in doua saptamani a gipsului?

Multumesc.
0
14-10-2010, ora 09:47
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Tot ceea ce ati citit mai sus pe acest topic este adevarat, eu nu am practicat niciodata imobilizarea gipsata, ci o orteza speciala, cu soseta gonflabila si unghi variabil al gleznei, ce permite reluarea mersului cu sprijin inca din prima zi dupa operatie.
In tratamentul cu imobilizare gipsata aveti perfecta dreptate, in mod normal se schimba unghiul imobilizarii la fiecare 2 saptamani.
Totul insa depinde nu numai de pregatirea si scoala chirurgului, dar si de tipul rupturii de tendon: exista leziuni cu mari delabrari, unde reconstructia este dificila, iar imobilizarea necesara in anumite pozitii.
Prin urmare, suveran in acest caz este chirurgul operator, fiind absolut singurul care cunoaste importanta leziunii initiale.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
24-11-2010, ora 20:10
gabrielaT
Nu este medic/terapeut
gabrielaT
Buna ziua!
Am o mare rugaminte! Fiţi amabili spuneti-mi la un diagnostic de ruptura mansetei rotatorilor umar drept, ruptura tendon bicipital drept la un barbat de 70 de ani se mai poate interveni chirurgical? Daca da, in ce consta, care sunt riscurile...dar recuperarea? Multumesc din suflet, Sanatate maxima!.
0
24-11-2010, ora 20:19
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Principial nu prea exista indicatie de reparare a "coafei rotatorilor" la 70 ani, insa se pot practica procedee paleative, cum ar fi acromioplastie sau debridare articulara.
Nu trebuie sa acceptati insa o varianta chirurgicala "deschisa", ci numai una artroscopica.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
Adaugă un comentariu / răspuns
148 comentarii 1 2 34 5 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: