operatie de ruptura de tendon
Bună seara.
Acum aproximativ 6 săptămâni mi s-a întâmplat ca pe litoralul românesc să îmi tai tendonul lui Ahille. Probabil mi s-a întâmplat din cauza unei sticle sparte în apă.
A fost nevoie de intervenţie chirurgicală ( era tăiat complet ), iar medicul ortoped care m-a operat a fost dl dr. Ion Donica.
După 5 săptămâni cu aparat ghipsat, am început imediat recuperarea, care constă în masaje, exerciţii, folosirea laserului pentru vindecarea mai rapidă. Tendonul este foarte bine, fac exerciţii pentru recuperare, îl simt perfect, nu simt anumite dureri.
Problema mea este alta. Simt că am forţă în picior, dar datorită mobilizării cu aparat ghipsat încheieturile gleznei şi genunchiului mă dor foarte rău. Fac recuperare de o săptămână în care am aplicat unde scurte asupra genunchiului ( Termoterapie ). Vreau să ştiu dacă pot exista probleme, sau pur şi simplu este ceva firesc, deoarece nu îţi revine.
Şi aş mai dori în ultimul rand să îmi spuneţii un timp aproximativ ( am 15 ani ), în care voi putea păşi fără cârje ( nu recuperare completă ), deoarece începe şcoala şi incerc să mă refac !
Vă mulţumesc !
Acum aproximativ 6 săptămâni mi s-a întâmplat ca pe litoralul românesc să îmi tai tendonul lui Ahille. Probabil mi s-a întâmplat din cauza unei sticle sparte în apă.
A fost nevoie de intervenţie chirurgicală ( era tăiat complet ), iar medicul ortoped care m-a operat a fost dl dr. Ion Donica.
După 5 săptămâni cu aparat ghipsat, am început imediat recuperarea, care constă în masaje, exerciţii, folosirea laserului pentru vindecarea mai rapidă. Tendonul este foarte bine, fac exerciţii pentru recuperare, îl simt perfect, nu simt anumite dureri.
Problema mea este alta. Simt că am forţă în picior, dar datorită mobilizării cu aparat ghipsat încheieturile gleznei şi genunchiului mă dor foarte rău. Fac recuperare de o săptămână în care am aplicat unde scurte asupra genunchiului ( Termoterapie ). Vreau să ştiu dacă pot exista probleme, sau pur şi simplu este ceva firesc, deoarece nu îţi revine.
Şi aş mai dori în ultimul rand să îmi spuneţii un timp aproximativ ( am 15 ani ), în care voi putea păşi fără cârje ( nu recuperare completă ), deoarece începe şcoala şi incerc să mă refac !
Vă mulţumesc !
Buna ziua!Am si eu o problema de cateva zile se cam unfla glezna si am asa un fel de durere, macarime roseata, senzatie de arsura si descumari ale pieli asi dori si eu ce trebuie sa fac in aceasta situatie.Am 32 de ani inaltime 1, 74 si 80 kg.Va multumesc mult!
buna ziua DL.DOCTOR...am avut o ruptura de tendon achile si am avut ghips 8 saptamini dar fara operatie dupa care am facut recuperare si acum merg aproape ok, , , au trecut deja 4 luni de la ruptura si de vreo 2 saptamini am inceput sa conduc masina cite putin fara sa fortez, calc ambreajul cu mislocul talpi de la picior, seara se ma umfla cite putin si mai simt citeo data citeva intepaturi prin zona tendonului si in calcii ceva furnicaturii, fac masaj cu gel si e ok...folosesc pe picior in portiunea tendonului si calciiului un fel de manseta elastica...intrebare mea este daca fac bine cu acel masaj zi de zi si daca e bine sa folosesc acea manseta pe picior, e ok sa conduc masina dupa aceasta perioada de 4 luni, daca intepaturile din cind in cind in zona tendonului si furnicaturile in calcii sint ceva normal si o indrumare pt.viitor..VA FOARTE MULTUMESC SI O ZI BUNA
Buna ziua!
Va raspund punctual:
- simptomele enuntate sunt oarecum normale dupa o perioada lunga de imobilizare gipsata;
- masajul nu este interzis, insa trebuie practicat strict limitat, de catre un kineto-terapeut cu experienta in acest tip de leziuni;
- puteti conduce autoturismul la ora actuala;
- singura problema a tratamentului ne-chirurgical al rupturilor tendonului calcaneean (arhaic, ""achilean"") o reprezinta rata mare de re-rupturi. Este motivul pentru care, la ora actuala, peste 99% dintre rupturile complete ale acestui tendon necesita interventie chirurgicala.
- prin urmare, trebuie sa aveti grija sa nu suprasolicitati tendonul prin eforturi sportive si mai ales sa mentineti o greutate normala.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Va raspund punctual:
- simptomele enuntate sunt oarecum normale dupa o perioada lunga de imobilizare gipsata;
- masajul nu este interzis, insa trebuie practicat strict limitat, de catre un kineto-terapeut cu experienta in acest tip de leziuni;
- puteti conduce autoturismul la ora actuala;
- singura problema a tratamentului ne-chirurgical al rupturilor tendonului calcaneean (arhaic, ""achilean"") o reprezinta rata mare de re-rupturi. Este motivul pentru care, la ora actuala, peste 99% dintre rupturile complete ale acestui tendon necesita interventie chirurgicala.
- prin urmare, trebuie sa aveti grija sa nu suprasolicitati tendonul prin eforturi sportive si mai ales sa mentineti o greutate normala.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Buna seara,
Am ruptura toatala de tendon cvadriceps, picior stang, de 2 luni. Nu am genunchiul umflat si nu am dureri. Credeti ca este necesara interventia chirurgicala imediata, sau se mai poate amana o luna datorita faptului ca trebuie sa plec din tara. Va multumesc
Am ruptura toatala de tendon cvadriceps, picior stang, de 2 luni. Nu am genunchiul umflat si nu am dureri. Credeti ca este necesara interventia chirurgicala imediata, sau se mai poate amana o luna datorita faptului ca trebuie sa plec din tara. Va multumesc
daca intradevar aveti ruptura totala a acestui tendon, atunci nu puteti sa mergeti. extensia genunchiului este imposibila.
operatia ar fi trebuit sa fie executata de urgenta, acest tendon nu are potential propriu de vindecare, defectul devine din ce mai mare si la 2 luni dupa accident o reconstructie directa este probabil imposibila (defectul ar trebui sa fie in acest moment cam 5-10cm), trebuie facuta un lambou local de tendon, o alungire in Z sau ceva grefa, necunoscand care este situatia locala este greu de apreciat care ar fi cea mai buna metoda
cum timpul trece defectul devine din ce in cce mai mare. daca veti fi operat, trebuie sa calculati cu o recuperare de cel putin 3-6 luni si functia genunchiului probabil nu va fi cum a fost.
daca timpul trece si reconstructia este imposibila, trebuie facuta o artrodeza a genunchiului, cu care veti putea merge, insa calitatea vietii va fi net inferioara
operatia ar fi trebuit sa fie executata de urgenta, acest tendon nu are potential propriu de vindecare, defectul devine din ce mai mare si la 2 luni dupa accident o reconstructie directa este probabil imposibila (defectul ar trebui sa fie in acest moment cam 5-10cm), trebuie facuta un lambou local de tendon, o alungire in Z sau ceva grefa, necunoscand care este situatia locala este greu de apreciat care ar fi cea mai buna metoda
cum timpul trece defectul devine din ce in cce mai mare. daca veti fi operat, trebuie sa calculati cu o recuperare de cel putin 3-6 luni si functia genunchiului probabil nu va fi cum a fost.
daca timpul trece si reconstructia este imposibila, trebuie facuta o artrodeza a genunchiului, cu care veti putea merge, insa calitatea vietii va fi net inferioara
Va multumesc pentru informatii. In cazul acesta cred ca mai bine aman plecarea. Mai am o intrebare. Dupa operatie cam la cat timp pot pune piciorul in pamant si sa merg?
depinde cat de reusita este operatia.ce metoda se alege. leziunea este una relativ rara, operam numai cateva cazuri pe an, si extrem de rar un caz ca al Dvs
in cazurioperate la timp (deci in primele 3 zile) pacientul dupa operatie primeste o orteza fixa (daca sunt bani putini, atunci un ghips), care ii imobilizeaza genunchiul in extensie (in aceasta pozitie tensiuneaasupra tendonului este cea mai mica) pentru 6 saptamani, dupa care se face un examen echografic si daca tendonul pare a fi vindecat, se incepe cu kinetoterapia si treptat se atinge flexiunea de 90 de grade (in cam 6 saptamani), mai mult din pacate deseori nu se poate din cauza cicatrizarii
noi lasam pacientul sa calce cu toate greutatea pe picor cu orteza in extensie, pentru ca, cu piciorul extendat, quadricepsul nu este in tensiune. insa fiecare spital cu ideile sale
operatia la un caz nou, in primele zile, este una simpla, o incizie de 15-20 de centimetrii, longitudinala pe fata anterioara a genunchiului, dupa care tendonul este suturat transosseal pe baza patellei, tine cam o ora toata procedura. in cazul Dvs insa va fi una mai complicata, depinde cat de mare este defectul, daca defectul se poate acoperi cu o alungire a tendonului in Z sau un lambou din tendon atunci este o operatie de dificultate medie, daca trebuie improvizat ceva, pentru ca defectul este prea mare atunci poate deveni ceva foarte complicat.
problema este ca muschiul trage tendonul inapoi, tendonul fiind rupt (cel mai des se desprinde de pe baza patellei) se retrage spre sus, si cu timpul se scurteaza si este greu sau imposibil de tras in jos ca sa aiba contact cu patella, care este esentiala pentru vindecare
pot sa va intreb de ce nu s-a operat in timp ruptura tendonului?
in cazurioperate la timp (deci in primele 3 zile) pacientul dupa operatie primeste o orteza fixa (daca sunt bani putini, atunci un ghips), care ii imobilizeaza genunchiul in extensie (in aceasta pozitie tensiuneaasupra tendonului este cea mai mica) pentru 6 saptamani, dupa care se face un examen echografic si daca tendonul pare a fi vindecat, se incepe cu kinetoterapia si treptat se atinge flexiunea de 90 de grade (in cam 6 saptamani), mai mult din pacate deseori nu se poate din cauza cicatrizarii
noi lasam pacientul sa calce cu toate greutatea pe picor cu orteza in extensie, pentru ca, cu piciorul extendat, quadricepsul nu este in tensiune. insa fiecare spital cu ideile sale
operatia la un caz nou, in primele zile, este una simpla, o incizie de 15-20 de centimetrii, longitudinala pe fata anterioara a genunchiului, dupa care tendonul este suturat transosseal pe baza patellei, tine cam o ora toata procedura. in cazul Dvs insa va fi una mai complicata, depinde cat de mare este defectul, daca defectul se poate acoperi cu o alungire a tendonului in Z sau un lambou din tendon atunci este o operatie de dificultate medie, daca trebuie improvizat ceva, pentru ca defectul este prea mare atunci poate deveni ceva foarte complicat.
problema este ca muschiul trage tendonul inapoi, tendonul fiind rupt (cel mai des se desprinde de pe baza patellei) se retrage spre sus, si cu timpul se scurteaza si este greu sau imposibil de tras in jos ca sa aiba contact cu patella, care este esentiala pentru vindecare
pot sa va intreb de ce nu s-a operat in timp ruptura tendonului?
Prima oara cand am cazut era o ruptura partiala dar am cazut si a doara oara si se pare ca atunci s-a produs ruptura totala. Am consultat mai multi medici in ideea ca poate nu ajung la operatie. Am facut doar o ecografie ca RMN nu pot deoarece am tija in celalalt picior (la femur). Asa mi s-a spus ca nu pot face RMN. Credeti ca se poate face RMN tinand cont ca sunt operat din 92.
diagnosticul rupturii de tendon a quadricepsului este una simpla, la ruptura totala nici ecograf nu trebuie. pacientul nu poate sa extendeze piciorul si se poate palpa gaura in tendon deasupra patellei. se face o echografie ca sa am dovezi ferme, insa diagnosticul este una clinica.la cele partiale (leziune si mai rara) este suficinet o echografie buna
daca puteti sau nu sa faceti un RMN este greu de spus. in ziua de azi tijele nu sunt magnetizabile, si se poate face RMN fara probleme, insa la o tija romaneasca de 20 de ani.. e greu de spus. oricum nu se va exploda piciorul sau nu se va smulge metalul din corp, deobicei se incalzeste numai metalul in corp, problemele sunt daca metalul este intr-o zona delicata: pace maker vechi sau clipuri de aneurisma cerebrala
daca puteti sau nu sa faceti un RMN este greu de spus. in ziua de azi tijele nu sunt magnetizabile, si se poate face RMN fara probleme, insa la o tija romaneasca de 20 de ani.. e greu de spus. oricum nu se va exploda piciorul sau nu se va smulge metalul din corp, deobicei se incalzeste numai metalul in corp, problemele sunt daca metalul este intr-o zona delicata: pace maker vechi sau clipuri de aneurisma cerebrala
Multumesc de raspunsuri. Deci sa inteleg ca trebuie sa ma duc cat mai repede sa ma operez.
Macar este un lucru bun ca nu este umflat si nu doare?
dupa 2 luni de la accident nu este un miracol ca nu este umflat si nu doare
in timpul rupturii se produce un hematom local cu durere evidenta, insa acesta se resoarbe in 2-3 saptamani si ramane numai invaliditatea
in timpul rupturii se produce un hematom local cu durere evidenta, insa acesta se resoarbe in 2-3 saptamani si ramane numai invaliditatea
credeti ca voi mai putea merge bine dupa operatie tinand cont de astea 2 luni ca nu am fost sa ma operez sincer mie si putin cam frica dar nu am de ales. si ce anastezie se face. va multumesc mult
buna ziua, am si eu o intrebare : lavanid gel, imi puteti spune cum pot face rost ? sau daca aveti dumneavoastra ar fi perfect. Am o infectie la tendon si medicul mi-a recomandat sa caut acest medicament, dar este foarte greu de gasit. multumesc anticipat !!!
Buna ziua!
La ce nivel anatomic este situata problema (avem sute de tendoane), care a fost cauza infectiei, care sunt datele D-voastra personale: sunteti diabetic, aveti probleme vasculare, reumatologice, post-traumatice etc??
Asteptam precizari.
Principial nu exista medicamente indispensabile in leziunile tendoanelor.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
La ce nivel anatomic este situata problema (avem sute de tendoane), care a fost cauza infectiei, care sunt datele D-voastra personale: sunteti diabetic, aveti probleme vasculare, reumatologice, post-traumatice etc??
Asteptam precizari.
Principial nu exista medicamente indispensabile in leziunile tendoanelor.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Buna seara!
Acum 2 saptamani m-am taiat la picorul drept, unde se imbina tibia cu 'laba picorului'si mai mult ca sigur mi-am sectionat tendonul extensor lung al halucelui drept.La urgenta nu a observat doctorul, desi l-am atentionat.S-a uitat si a constatat ca nu este nici-un tendon afectat desi a vazut ca nu puteam sa dau pe spate prea mult degetul mare.
Azi am fost la spital la chirurgie plastica si spre surprinderea mea, medicul mi-a zis sa astept inca 2 saptamani, motivand ca nu prea sunt locuri si ca nu s-a vindecat rana in totalitate.Cica nu e urgenta, ca pot sa stau si o luna cu el sectionat.Mi-a picat cerul in cap cand am auzit.Primul, cel care m-a cusut n-a vazut nimic, iar acum al doilea imi spune ca pot sa astept.Asta-i Romania!
INTREBARI:
1-Ce metoda se mai poate folosi pentru a vedea pe unde sunt capetele tendonului (radiografie, RMN)?Sau taie la nimereala
2-Cand am mentionat de orteza s-a uitat cam ciudat la mine si mi-a spus clar ghips.Este ok?
3-Operatie este mai dificila avand in vedere locul taieturii?
4-Recomandati operatia?Ce se poate intampla daca nu o fac?
5-In ce consta recuperarea post-operatorie si cat ar trebui sa stau cu ghipsul?
Atasez cateva poze.Sunt de proasta calitate, dar se intelege:
http://imageshack.us/photo/my-images/689/photo0231k.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/19/photo0227l.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/202/photo0230i.jpg/
Multumesc anticipat!
Acum 2 saptamani m-am taiat la picorul drept, unde se imbina tibia cu 'laba picorului'si mai mult ca sigur mi-am sectionat tendonul extensor lung al halucelui drept.La urgenta nu a observat doctorul, desi l-am atentionat.S-a uitat si a constatat ca nu este nici-un tendon afectat desi a vazut ca nu puteam sa dau pe spate prea mult degetul mare.
Azi am fost la spital la chirurgie plastica si spre surprinderea mea, medicul mi-a zis sa astept inca 2 saptamani, motivand ca nu prea sunt locuri si ca nu s-a vindecat rana in totalitate.Cica nu e urgenta, ca pot sa stau si o luna cu el sectionat.Mi-a picat cerul in cap cand am auzit.Primul, cel care m-a cusut n-a vazut nimic, iar acum al doilea imi spune ca pot sa astept.Asta-i Romania!
INTREBARI:
1-Ce metoda se mai poate folosi pentru a vedea pe unde sunt capetele tendonului (radiografie, RMN)?Sau taie la nimereala
2-Cand am mentionat de orteza s-a uitat cam ciudat la mine si mi-a spus clar ghips.Este ok?
3-Operatie este mai dificila avand in vedere locul taieturii?
4-Recomandati operatia?Ce se poate intampla daca nu o fac?
5-In ce consta recuperarea post-operatorie si cat ar trebui sa stau cu ghipsul?
Atasez cateva poze.Sunt de proasta calitate, dar se intelege:
http://imageshack.us/photo/my-images/689/photo0231k.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/19/photo0227l.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/202/photo0230i.jpg/
Multumesc anticipat!
1 examen cu ultrasunete daca vreti sa stiti unde sunt capetele tendonului, puteti sa faceti si RMN insa nu este necesar pentru asa ceva
2 in faza actuala nu prea aveti nevoie de imobilizare, eventual ca sa nu se retraga capetele tendonului, insa deobicei nu este necesara. dupa operatie veti avea nevoie 6 saptamani de ghips sau orteza care sa impiedice sa miscati degetul mare
3 nu. locul este unul mai rar intalnit pentru aceasta leziune (deobicei tendonul este taiat de obiecte ascutite ce cad pe partea dorsala a piciorului, sau de o drujba care aluneca in piciorul pacientului). tendonul in aceasta zona este superficial, nu ar trebui sa creeze probleme majore gasirea lui.
4 lipsa tendonului este destul de deranjant. degetul mare fara tendonul extensor va avea tendinta de a cade, cea ce va fi foarte deranjant mai ales daca umblati fara pantofi, va veti impiedica de deget la fiecare pas
5, 6 saptamani dupa care 2 saptamani de kinetoterapie si interzis fotbalul sau alte sporturi de contact 3-6 luni
O asemenea leziune se opereaza sau din prima sau dupa vindecarea totala a plagii (pana cand este o crusta pe ea nu este vindecata). in asemenea conditii sansa de infectie este mare. nu este bine sa asteptati mult dupa vindecarea plagii pentru ca tendonul are tendinta de a se retrage si sa se scurteze, daca se intampla, reconstructia directa va fi foarte dificila. 4 saptamani este inca acceptabil.
reconstructia deobicei merge bine, se face o incizie de 5-10-15cm longitudniala pe fata anterioara a gleznei si se exploreaza zona. in prima faza trebuie atent examinate toate tendoanele din zona (pentru ca sunt si altele acolo) daca numai acesta este lezat atunci se incearca gasirea capetelor tendonului, daca s-a gasit atunci sutura directa, daca nu se poate direct atunci deobicei se ia tendonul muschiului plantaris pentru reconstructie (rar este necesara aceasta manevra)
2 in faza actuala nu prea aveti nevoie de imobilizare, eventual ca sa nu se retraga capetele tendonului, insa deobicei nu este necesara. dupa operatie veti avea nevoie 6 saptamani de ghips sau orteza care sa impiedice sa miscati degetul mare
3 nu. locul este unul mai rar intalnit pentru aceasta leziune (deobicei tendonul este taiat de obiecte ascutite ce cad pe partea dorsala a piciorului, sau de o drujba care aluneca in piciorul pacientului). tendonul in aceasta zona este superficial, nu ar trebui sa creeze probleme majore gasirea lui.
4 lipsa tendonului este destul de deranjant. degetul mare fara tendonul extensor va avea tendinta de a cade, cea ce va fi foarte deranjant mai ales daca umblati fara pantofi, va veti impiedica de deget la fiecare pas
5, 6 saptamani dupa care 2 saptamani de kinetoterapie si interzis fotbalul sau alte sporturi de contact 3-6 luni
O asemenea leziune se opereaza sau din prima sau dupa vindecarea totala a plagii (pana cand este o crusta pe ea nu este vindecata). in asemenea conditii sansa de infectie este mare. nu este bine sa asteptati mult dupa vindecarea plagii pentru ca tendonul are tendinta de a se retrage si sa se scurteze, daca se intampla, reconstructia directa va fi foarte dificila. 4 saptamani este inca acceptabil.
reconstructia deobicei merge bine, se face o incizie de 5-10-15cm longitudniala pe fata anterioara a gleznei si se exploreaza zona. in prima faza trebuie atent examinate toate tendoanele din zona (pentru ca sunt si altele acolo) daca numai acesta este lezat atunci se incearca gasirea capetelor tendonului, daca s-a gasit atunci sutura directa, daca nu se poate direct atunci deobicei se ia tendonul muschiului plantaris pentru reconstructie (rar este necesara aceasta manevra)
Multumesc inca o data!M-am mai linistit putin.Ce fel de anestezie se face sicat ar trebui sa raman in spital dupa operatie?
anestezia trebuie sa-l discutati cu anestezistul. cred ca operatia ar fi cam brutala in anestezie locala, insa anestezia regionala, spinala, peridurala sau narcoza sunt la fel de bune, depinde de obiceiurile locale si de posibilitatile spitalului..
teoretic ar putea sa mergeti acasa a doua zi dupa operatie, insa depinde mult cum suportati faza perioperativa
teoretic ar putea sa mergeti acasa a doua zi dupa operatie, insa depinde mult cum suportati faza perioperativa
buna seara am fost operat de ruptura tendon patelar mai vechi si mi sa pus 2 ancore de 5, 5 respectiv 6, 5mm, vreau sa stiu cat de eficiente sunt si daca pot merge mai repede de 6 saptamani.
M-am operat in data de 14, la o luna fara 3 zile de la incident.Anestezia a fost locala la soliciatarea mea.Un pic dureros uneori, dar acceptabil.Operatia a durat cam o ora si jumatate.Capatul legat de muschi, spre surprinderea mea, a fost gasit mai repede.Nu fugise decat vre-o 2 cm.Cel legat de haluce a fost gasit mai greu, fugise cam 4 cm.Ambele se incarnsera, se formase tesut cicatriceal, care a fost indepartat.S-a pus o atela gipsata pe talpa si gamba, in unghi de 90 iar halucele in pozitie putin flexata.Tratamentul a constat in antibiotic(Sulcef) timp de 3 zile, o data algocalmin injectabil si o data sub forma de pastila.Dureri postoperator am avut a 2 a zi de fiecare data cand schimbam pozitia, insa erau acceptabile si aveau o durata de cca 20 min.Cel mai rau m-a durut dimineata cand am fost la baie deoarece am sarit intr-un picior si pe cel operat l-am incordat putin.De a-3-a zi am inceput sa stau pe scaun cu piciorul intins si sprijinit pe podea, iar in a-4-a zi pot sa-l tin jos si indoit.In a-3-a zi am venit acasa, invoit, urmand ca in a-5-a sa se faca externarea.Pansamentul se schimba zilnic, nu am avut probleme, sutura este ok, nu s-a umflat deloc.O sa stau 21 zile cu atela, dupa, mai vedem.Cam greu cu deplasatul dar cu o pereche de carje se rezolva.In concluzie : curaj, ca nu este asa de complicat cum ma asteptam, desi sper sa nu treaca nimeni prin asa ceva.Atasez o poza la 48 ore de la operatie
http://imageshack.us/photo/my-images/849/photo0243u.jpg/
O sa revin cu noutati.Multa sanatate!
http://imageshack.us/photo/my-images/849/photo0243u.jpg/
O sa revin cu noutati.Multa sanatate!
09.04.2013 la fotbal = ruptura totala tendon ahile stang. Pe 12.04.2013 m-am operat la Cluj la o clinica privata specializata in operatii minim invazive. Nu am avut dureri mai deloc (foarte putin in prima noapte dupa operatie) si spre deosebire de ce am citit aici, la mine nu s-a imobilizat cu ghips, ci doar orteza din prima zi, aceasta fiind si mult mai confortabila (are fante pentru aerisire si e reglabila strangerea). Daca e cineva operat prin acest tip de operatie (eu am 8 incizii mici, cate 4 pe fiecare parte fara nici o taietura) as vrea sa stiu cum a decurs recuperarea, Doctorul mi-a spus ca la 2 saptamani se scot firele, dupa care pana la 3 luni se poarta orteza (in interiorul ei are cateva talpi mai mici care scot gradual pana piciorul va ajunge la 90grade). Partea cea mai rea la acest tip de operatie este perioada lunga de recuperare (doctorul a zis 1 an si nici nu poate sa ofere garantie :)). La mine ruptura a survenit in urma suprasolicitarii prelungite ( in ultimii 2-3 ani am jucat fotbal la nivel amator ~4-5 zile pe saptamana. Am avut dureri tot mai mari (probabil tendinita) am fost la ffffff multi medici, am incercat fffff multe tipuri de tratamente diferite insa pana la urma se pare ca a cedat :) Pentru cei ce aveti dureri in zona calcaiului sfatul meu e sa consultati medicul si apoi sa ii urmati sfatul (toti mi-au spus sa nu mai merg la fotbal dar placerea a invins durerea :D pana s-a rupt. Intrebarea mea este daca a fost cineva operat prin acest tip de operatie? Nu gasesc nicaieri pe internet recuperarea dupa acest tip de operatie fara nici o taietura si nici explicatii mai detaliate privind acest procedeu. Din cate mi-am dat eu seama ar fi o varianta mai noua a operatiei cu 4 incizii mici pe gamba si o taietura de 3-4 cm la calcai insa nu gasesc nicaieri pe net o descriere, sfat sau ceva legat de acet tip de operatie.
Buna ziua!
Va raspund punctual:
- intr-adevar ruptura tendonului se datoreaza unei tendinopatii se supra-solicitare;
- nu stiu ce ati cautat la "'fffff multi medici"', ce tratamente ati incercat. Exista un singur tratament logic si imaginabil, si anume reducerea drastica a efortului fizic si mai ales evitarea totala a unor sporturi fabulos de agresive, cum sunt foot-ball, jogging etc.
- recuperarea pe care o descrieti face parte din procedurile cele mai moderne existente in lume;
- nu exista nicaieri in lume chirurgie cu 'certificat de garantie', prin urmare nu inteleg ce 'garantie' ar fi trebuit sa va ofere chirurgul, mai ales ca se afla in fata unui pacient care a refuzat drastic tratamentul propus pana la ruptura tendonului (adica evitarea eforturilor agresive pentru tendon)...
- nu am inteles ce tip de interventie ati avut: una total percutanata (de tip Tenolig) sau una mini-invaziva (de tip Achillon)??
- intr-adevar, ceea ce se imputa interventiilor de tip percutanat (Tenolig) este rata destul de mare de esecuri (re-ruptura), de circa 4-5 ori mai mare decat in cazul interventiei 'pe cale deschisa'.
- de fapt, re-ruptura este, cel mai adesea, provocata de pacientul care nu poate renunta la 'drog' (la sportul care a determinat ruptura initiala).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
Va raspund punctual:
- intr-adevar ruptura tendonului se datoreaza unei tendinopatii se supra-solicitare;
- nu stiu ce ati cautat la "'fffff multi medici"', ce tratamente ati incercat. Exista un singur tratament logic si imaginabil, si anume reducerea drastica a efortului fizic si mai ales evitarea totala a unor sporturi fabulos de agresive, cum sunt foot-ball, jogging etc.
- recuperarea pe care o descrieti face parte din procedurile cele mai moderne existente in lume;
- nu exista nicaieri in lume chirurgie cu 'certificat de garantie', prin urmare nu inteleg ce 'garantie' ar fi trebuit sa va ofere chirurgul, mai ales ca se afla in fata unui pacient care a refuzat drastic tratamentul propus pana la ruptura tendonului (adica evitarea eforturilor agresive pentru tendon)...
- nu am inteles ce tip de interventie ati avut: una total percutanata (de tip Tenolig) sau una mini-invaziva (de tip Achillon)??
- intr-adevar, ceea ce se imputa interventiilor de tip percutanat (Tenolig) este rata destul de mare de esecuri (re-ruptura), de circa 4-5 ori mai mare decat in cazul interventiei 'pe cale deschisa'.
- de fapt, re-ruptura este, cel mai adesea, provocata de pacientul care nu poate renunta la 'drog' (la sportul care a determinat ruptura initiala).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
Buna ziua, tatalui meu i-a intrat un ghimpe in talpa, a fost la doctor sa il scoata i-au facut taietura in dreptul degetului dintr-un capat in celalalt, si nu iesise tot, dupa 2 saptamani in care a facut puroi a iesit restul de ghimpe singur, acum dupa 3 luni mai are dureri foarte mari, nu poate indoi degetul si merge mai mult in talpa, de cele mai multe ori sunt umflate degetele si talpa, spuneti-mi va rog este normal.?..si ce ar trebui sa faca? va multumesc anticipat.
Bună seara.m am operat la tendonul lui Ahile acum 7 luni.in zona în care s a realizat sutura încă se vede o umflătură de mărimea unei jumătăți de măslină.este normal ? Multumesc
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 6ruptura tendon achile - cat dureaza tratamentul?
- 12Ruptura de tendoane
- 20Ruptura de tendon achilian
- 298Recuperare postoperatorie ruptura tendon achilian
- 24Ruptura de tendon distal al bicepsului ?
- 5ruptura de tendon ahilian
- 3ruptura tendonului lui archile de 2 luni netratat
- 8recuperare dupa rupere a tendonului lui ahile
- 3leziune tendon achilian
- 1Pentru d-nul dr. Marius USCATU- Cand voi conduce autoturismul (I)?
- 7Ruptura tendon Ahilean picior stang. Tratament - recuperare
- 3Tendon ahilian
- 3oeratie ruptura tendon ajutor
- 2Ruptura totala tendon achilian
- 5Interpretare rmn si indrumare catre vindecare
- 6Ruptura de tendonul lui Ahile
- 1Ruptura tendon Ahille
Mai multe informații despre: ruptura tendonului achilian
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: