Nu reusesc sa pun la loc cele 5 kg pierdute in urma cu 5 luni!

18-08-2016
ioanair
Nu este medic/terapeut
ioanair
Am 17 ani, 44kg, 1, 58m. In urma unei varicele suferite in luna februarie am slabit brusc 5 kg. De la episodul varicelei am tot luat antibiotice din cauza racelilor dese si grave pana la sinuzita si penumonie. Alimentatia zilnica nu difera mult fata de cea de acum cateva luni, mananc orice ca inainte insa nu asimilez kg pe care le-am pierdut. Am repatat nenumarate seturi de analize..medici mi-au prescris vitamine..mg, vitamina E..4bonesplus, insa starea de oboseala si exteuare este prezenta. ce pot face sa imi revin?
9 comentarii
0
19-08-2016, ora 10:07
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua, Ioana!

Pentru a mai reduce din griji, greutatea corporala se incadreaza in limitele considerate sanatoase (43-63 kg) pentru varsta si inaltimea dvs., avand indicele de masa corporala in valoare de 17, 6 kg/m2. Important din acest moment este sa nu va reduceti si mai mult greutatea.

Nu stiu cat de „brusc” ati pierdut dvs. kg. Cert este ca, orice afectiune infectioasa presupune un consum suplimentar al organismului de resurse energetice pentru a „lupta” cu aceasta. Din cauza disconfortului produs de boala, tendinta este de a reduce aportul alimentar si implicit caloric, contrar recomandarilor de a le suplimenta. Prin urmare, chltuielile organismului au fost mult mai mari comparativ cu aportul, astfel a rezultat reducerea in greutate.

Desi pare greu de crezut, cresterea in greutate intr-un mod sanatos se realizeaza mult mai greu in comparatie cu slabirea. Iar calitatea alimentelor, cantitatea acestora, potrivite nevoilor organismului in crestere conteaza.

Luand in considerare stresul prin care a trecut organismul in ultimele luni, implicit necesitatile nutritionale si calorice sunt diferite.

Mancand ORICE nu inseamna ca obligatoriu veti creste in greutate (dulciuri, fast-food sau alte alimente concentrate in calorii) sau ca va alimentati sanatos si echilibrat.

Ar fi ideal sa consultati un specialist in nutritie (nutritionist-dietetician, medic nutritionist) pentru evaluarea completa a starii dvs. de nutritie si a dietei pentru a identifica posibilii factori care va impiedica sa castigati in greutate și va ofera starea de extenuare pe care o mentionati.

Cresterea in greutate se produce in timp, cu hrana suficienta si de calitate, din punctul de vedere al nutrientilor!!

Printre analize s-au regasit hemoglobinemia, hematocritul, sideremia (fierul seric) și sau feritina? Acestea sunt utilizate frecvent pentru diagnosticarea unei posibile anemii carentiale feriprive. Printre factorii declansatori se numara aportul dietetic de fier scazut, infectiile recurente/cronice, menstruatiile abundente, neregulate, prelungite, nevoile nutritionale crescute (perioada de crestere specifica adolescentei) etc..

In acest caz este important sa includeti in dieta zilnica alimente bogate in fier: organele (ficat de pui/vita), carnea rosie (1-2 ori saptamana maximum, 60 g portia), oul, scoicile, pestele (100g portia), carnea de pasare (80 g portia).
Pentru a creste absorbtia din produsele vegetale bogate in fier, este bine sa le asociati in cadrul aceleeasi mese cu produsele animale si/ sau surse alimentare de vitamina C (de regula fructele de padure- capsunile, murele, afinele, zmeura, catina, citricele).
Sursele vegetale de fier sunt: spanacul, broccoli (legumele verzi in general), porumbul, leguminoasele uscate (soia, fasolea, lintea), fructele uscate (smochine, curmale, prune, caise uscate), ciocolata neagra (1-2 ori pe saptamana maximum, 20 g portia), fructele oleaginoase (alunele, migdalele.) si semintele uleioase (semintele de dovleac..).

Suplimentele de fier sunt recomandate doar in urma diagnosticului confirmat de medic. Un aport exagerat poate induce numeroase efecte asupra organismului.

De asemenea, asocierea suplimentelor de vitamine cu cele de minerale impiedica absorbtia sau o reduce semnificativ, ceea ce le face ineficiente. Incercati sa le consumati, in cazul in care considerati ca sunt necesare, in perioade diferite ale zilei (vitamine dimineata, minerale seara, de exemplu) și evitati sa achizitionati suplimentele nutritionale care contin in combinatie vitamine si minerale deopotriva.

Incercati sa consumati legume si fructe din abundenta, la fel si sursele de calciu principale: cele 2-3 portii de lactate zilnice recomandate si ramaneti pe cat posibil activa. O plimbare in fiecare zi de cel putin 30 de minute, jocurile recreationale alaturi de prieteni pot fi benefice si asupra psihicului dvs.

In cazul in care aveti nelamuriri sau curiozitati, va invit se le adresati!

Sper sa fie util raspunsul! Multa sanatate!
0
19-08-2016, ora 13:24
ioanair
Nu este medic/terapeut
ioanair
va multumesc frumos pentru raspuns. Incerc sa mananc cat mai sanatos insa mi-am cam pierdut rabdarea deoarece de 4 luni greutatea este aceasi nici mai mult nici mai putin. Nu ma simt atat de bine in comparatie cum eram acum cateva luni si as dormi mai mereu. Cateodata nici nu prea am pofta de mancare asta poate fi si pe fond psihic? Din cazua problemelor de santate am stat acum 3 luni 2 saptamani in spital dintre care 1 saptamana nu am mancat mai nimic doar perfuzii..eu tot astept sa revin la greutatea initiala si fac tot posibilul sa fiu din nou bine.
0
19-08-2016, ora 15:07
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Revin eu cu o curiozitate.

Nu va simtit bine in piele dvs., asa cum sunteti acum? Ce va nemultumeste mai exact? Cu ce contribuiau acele 5 kilograme la starea de bine si cea de sanatate?

Nu inteleg de ce este atat de important pentru dvs. sa observati pe cantar si sa stiti acel numar de kg (49 banuiesc).

Ar putea reprezenta un impas psihologic, in care asociati greutatea respectiva cu momentele in care dvs. va simteati bine si nu aveati probleme atat de grave de sanatate si atat de persistente; dorinta de a redeveni cea dinainte de boala/boli.

Cum am spus si in comentariul anterior, important este ca, in prezent sunteti sanatoasa si va mentineti o greutate constanta, chiar daca este mai mica in comparatie cu cea dinaintea bolii.

Orice stres, boala, care va „rapeste” din cursul firesc al vietii are un impact semnificativ asupra psihicului. Este imposibil sa nu va afecteze.

Inca va recuperati!

Incercati sa va creati o rutina alimentara si de somn. 3 mese si 2 gustari de exemplu, sau adaptate in functie de programul dvs., incercati sa nu intarziati cina peste ora 19 -20, iar ora de somn să fie stabilita in jurul orelor 22:30-23:00 si asigurati-va cele 7- 8 ore de somn. Puteti interveni cu modificari pentru a-l respecta intr-un mod cat mai natural.

Implicati-va in tot felul de activitati care va fac placere, iar daca presupun si multa miscare fizica atunci este si mai bine (nu va speriati, nu pierdeti in greutate kg pe care doriti sa le castigati, pur si simplu va ajuta sa fiti mai sanatoasa si are efecte pozitive asupra psihicului).

Petreceti mai mult timp cu prietenii, cu familia, nu va concentrati strict pe redobandirea acelor kilograme si atat. Acestea nu trebuie sa constituie o prioritate in viata dvs.
0
19-08-2016, ora 18:43
ioanair
Nu este medic/terapeut
ioanair
Acele kg am disparut cam intr-o saptamana si din momentul acela m-am simtit fara vlaga. Toata lume aimi spune ca sunt slaba si sa imi revin, de aceea sut ingrijorata ca nu am m-ai pus nici macara 100 g. o sa am rabdare si si o sa va umrez sfaturile. Sunt o persoana mai sensibila si timp de cateva luni racelile s-au tinut lang..varicela, laringite, sinuzita, pneumonie..Si cu cele 49 de kg aproape ma simteam foarte bine atunci simteam ca am putere energie.. acum totul e schimbat. Si mai e deranjant pentru mine faptul ca nu imi mai vin haine ca inainte deci acele kg mi-au cam schimbat viata in ultimult timp.va multumesc frumos pentru atentia acordata.
0
20-08-2016, ora 20:21
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Toate aceste schimbari au venit intr-o perioada grea pentru dvs. si este posibil sa va fie ceva mai greu sa le ințelegeti si sa le acceptati. In special cele care au avut loc la nivel fizic. Nu trebuie neaparat sa redeveniti cea care ati fost odinioara. Scopul adolescentei este cel de a progresa spre adultul frumos care veti deveni. Puteti consulta un specialist in psihologie in aceasta privinta, sa va indrume si sa va sprijine in acest proces.

Incerc sa nu subestimez dificultatea pe care o intampinati în ceea ce priveste hainele.. daca este posibil, inlocuiti cateva piese de baza din garderoba dvs. cu haine de tranziție, având o mărime intermediară (de exemplu, cu un numar mai mic in comparatie cu hainele pe care le purtati atunci cand aveati 49 kg).. pana va recastigati greutatea dorita si veti putea purta cu aceeasi placere haine pe masura dvs. Sau cel putin incercati sa va creati 1-2-3 tinute in care va simtiti bine, in largul dvs. si care sa va reprezinte, chiar daca sunt mai largute, sau cum le considerati dvs. Mi-as dori sa va ajut in aceasta privinta insa ma depaseste lipsa detaliilor si conextul dialogului online.

Criticile celor din jur reprezinta modul lor de a isi manifesta ingrijorarea, insa nu ei decid cate kg trebuie sa aveti, ce inseamna pentru dvs. slab sau nu. Ceea ce incerc sa va spun este, sa luati decizii obiective, care sa va faca sa va simtiti bine in piele dvs.

Ramaneti pozitiva si traiti cat mai mult in prezent. Este important sa constientizati cine sunteti acum si sa priviti cu optimism inainte! Mult sucees va doresc si rabdare in acest proces! Va raspund cu drag daca mai aveti intrebari!

Puteti oricand sa apelati la parerea avizata a unui specialist in nutritie (nutritionist-dietetician, medic nutritionist), cred ca am mentionat si in comentariile anterioare.

O evaluare antropometrica si nutritionala precise, respectiv recomandarile personalizate cu privire la dieta, aportul caloric si de nutrienti, implicit nevoia unei suplimentari de orice fel, ar putea ajuta in rezolvarea acestei situatii.

Sunt multe detalii de care depinde succesul procesului de crestere in greutate de care nu se poate tine cont in mediul online... din pacate.
1
20-08-2016, ora 21:10
ioanair
Nu este medic/terapeut
ioanair
va multumesc pentru rabdare cu acre ati scris acele randuri. Dvs ati inteles in mare parte problmea pe care o am. Acum o sa ma gandesc si o sa incerc sa am grija de mine cat pot de mult. Mama este mereu alaturi de mine dar cateodata imi spune ca nu ii place cum arat deaorece ma vede itr-un fel slabita. Stiu ca trebuie rabdare si muta atentie dar pentru mine a fost o experienta nu tocmai placuta. Obisnuiam inainte sa fac activitati solicitante la scoala si nu numai deoarece asa simteam ca trebuie sa fac pana in momentul in care nu m-am simtit in stare sa le fac. O sa iau in calcul si vizita la cabinetul unui psiholog. Inca odata va multumesc pentru raspunsul frumos pe care mi l-ati lasat,.
0
22-08-2016, ora 15:19
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Ma bucur enorm ca v-am putut ajuta! Mult curaj si determinare sa aveti!

In cazul in care extenuarea persista, puteti realiza si o serie de analize pentru a determina prezenta virusului Epstein-Barr sau/ și a citomegalovirusului, frecvent asociati cu o stare de oboseala extrema, luand in calcul si episoadele infectiose pe care le-ati avut.
0
23-08-2016, ora 14:19
michael02
Nu este medic/terapeut
michael02
Niste polen, eventual amestecat in putina miere de calitate daca este mai intarit va rezolva problema poftei de mancare ! 2-3 lingurite/zi inainte de masa !
0
23-08-2016, ora 17:52
ioanair
Nu este medic/terapeut
ioanair
Fac lcurul asta de vreo 2 luni.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: