Noduli tiroidieni
Buna seara, cine a mai fost in aceasta situatie si ar putea sa ma ajute?
Ieri mama mea a fost la un medic endocrinolog care i-a descoperit 3 noduli tiroidieni. 2 destul de micuti, iar al 3 cam mare. Am facut analizele, iar acum asteptam rezultatele. De asemenea i-a recomandat extirparea lui.
Intrebarea ar fi: Se poate opera doar nodulul fara a scoate tiroida?
De asemenea are durere de gat(exterior), nu este puternica, dar constanta?
Nodulii ar putea cauza acest discomfort?
Ieri mama mea a fost la un medic endocrinolog care i-a descoperit 3 noduli tiroidieni. 2 destul de micuti, iar al 3 cam mare. Am facut analizele, iar acum asteptam rezultatele. De asemenea i-a recomandat extirparea lui.
Intrebarea ar fi: Se poate opera doar nodulul fara a scoate tiroida?
De asemenea are durere de gat(exterior), nu este puternica, dar constanta?
Nodulii ar putea cauza acest discomfort?
7 comentarii
Buna seara! Chirurgul decide daca trebuie scoasa tiroida, sau doar nodulii sau doar unul din lobi. Cand m-am operat eu de un nodul (pe unul din lobi), chirurgul a trimis in timpul operatiei nodulul la medicul anatomopatolog care l-a examinat si a formulat diagnosticul, care l-a determinat pe chirurg sa-mi scoata toata tiroida. Dar chirurgul ma pusese deja in garda ca s-ar putea sa-mi scoata toata tiroida, in functie de ce urma sa descopere in timpul operatiei.
De regula tiroida se scoate in cazurile de carcinom tiroidian, dar mai sunt si alte situatii cand se scoate. Situatii nu neaparat rare. Cand nodulii sunt benigni, se prefera sa se salveze partea de tiroida sanatoasa si se scot doar nodulii. Dar uneori, si atunci cand sunt benigni trebuie scoasa toata tiroida daca nodulii sunt prea mari si invadeaza mult din tiroida. Tatal meu de exemplu, care are 70 de ani, a facut acum cativa ani o operatie pentru noduli benigni, si pentru ca erau multi si mari, chirurgul nu a mai avut practic ce sa salveze din tiroida si i-a scos-o impreuna cu nodulii. Tatal meu insa se simte la fel ca inainte. Doar ca acum trebuie sa ia pastila care suplineste tiroida (Euthyrox) in fiecare dimineata, si calciu zece zile pe luna. O prietena a mamei a facut de asemenea o operatie pentru niste noduli benigni, si i-a scos toata tiroida, pentru ca si la ea nodulii invadasera prea mult din tiroida. Si ea, ca si tatal meu, ia acum Euthyrox zilnic pentru a inlocui tiroida, si calciu periodic. Si eu dealtfel iau Euthyrox zilnic si calciu periodic. Toti trei traim fara tiroida si nu ii simtim lipsa.
Chirurgul mai poate decide abordarea adecvata si in urma unei punctii. Sau in urma unei investigatii tomografice, sau poate chiar in urma unei ecografii, daca ecografia indica clar natura nodulilor. In cazul meu, chirurgul a operat lobul pe care era nodulul, si in timpul operatiei l-a trimis la anatomopatologie unde a rezultat ca era malign. Atunci chirurgul a stiut ce trebuie sa faca: a scos intreaga tiroida, deci si lobul sanatos pe care nu era niciun nodul (caci exista riscul ca celulele maligne, in timp, sa invadeze si partea de tiroida sanatoasa). Deci chirurgul poate decide inainte de operatie sau in timpul operatiei (ca in cazul meu, in urma examenului anatomopatologic extemporaneu – efectuat chiar in timpul operatiei) daca trebuie scoasa tiroida.
Se mai poate face si o scintigrafie inainte de operatie, dar ea nu este neaparat revelatoare. Eu am fost trimisa de chirurg sa fac o scintigrafie, care a aratat ca nodulul era “rece” (deci nu era un simplu chist care s-ar fi putut absorbi, ci un nodul dur si mare, care trebuia scos).
Cat despre durerea de gat, ea ar putea fi cauzata de noduli, in cazul in care ei sunt pozitionati in asa fel incat sa apese anumite zone care sa provoace discomfort.
Ii doresca multa sanatate mamei dumneavoastra!
De regula tiroida se scoate in cazurile de carcinom tiroidian, dar mai sunt si alte situatii cand se scoate. Situatii nu neaparat rare. Cand nodulii sunt benigni, se prefera sa se salveze partea de tiroida sanatoasa si se scot doar nodulii. Dar uneori, si atunci cand sunt benigni trebuie scoasa toata tiroida daca nodulii sunt prea mari si invadeaza mult din tiroida. Tatal meu de exemplu, care are 70 de ani, a facut acum cativa ani o operatie pentru noduli benigni, si pentru ca erau multi si mari, chirurgul nu a mai avut practic ce sa salveze din tiroida si i-a scos-o impreuna cu nodulii. Tatal meu insa se simte la fel ca inainte. Doar ca acum trebuie sa ia pastila care suplineste tiroida (Euthyrox) in fiecare dimineata, si calciu zece zile pe luna. O prietena a mamei a facut de asemenea o operatie pentru niste noduli benigni, si i-a scos toata tiroida, pentru ca si la ea nodulii invadasera prea mult din tiroida. Si ea, ca si tatal meu, ia acum Euthyrox zilnic pentru a inlocui tiroida, si calciu periodic. Si eu dealtfel iau Euthyrox zilnic si calciu periodic. Toti trei traim fara tiroida si nu ii simtim lipsa.
Chirurgul mai poate decide abordarea adecvata si in urma unei punctii. Sau in urma unei investigatii tomografice, sau poate chiar in urma unei ecografii, daca ecografia indica clar natura nodulilor. In cazul meu, chirurgul a operat lobul pe care era nodulul, si in timpul operatiei l-a trimis la anatomopatologie unde a rezultat ca era malign. Atunci chirurgul a stiut ce trebuie sa faca: a scos intreaga tiroida, deci si lobul sanatos pe care nu era niciun nodul (caci exista riscul ca celulele maligne, in timp, sa invadeze si partea de tiroida sanatoasa). Deci chirurgul poate decide inainte de operatie sau in timpul operatiei (ca in cazul meu, in urma examenului anatomopatologic extemporaneu – efectuat chiar in timpul operatiei) daca trebuie scoasa tiroida.
Se mai poate face si o scintigrafie inainte de operatie, dar ea nu este neaparat revelatoare. Eu am fost trimisa de chirurg sa fac o scintigrafie, care a aratat ca nodulul era “rece” (deci nu era un simplu chist care s-ar fi putut absorbi, ci un nodul dur si mare, care trebuia scos).
Cat despre durerea de gat, ea ar putea fi cauzata de noduli, in cazul in care ei sunt pozitionati in asa fel incat sa apese anumite zone care sa provoace discomfort.
Ii doresca multa sanatate mamei dumneavoastra!
Am inteles! Va multumesc mult pentru raspuns!
Multa sanatate si numai bine!
Multa sanatate si numai bine!
Sanatate multa, CristinaHaoran. Cum te mai simti? Sper ca totul este foarte bine. Eu astept rezultatul punctiei cu ac subtire si am mari emotii.
Buna ziua,
Iuliana Alca, ai primit rezultatul la punctie ?
Si eu ar trebui sa fac, dar inca nu m-am programat.
Iuliana Alca, ai primit rezultatul la punctie ?
Si eu ar trebui sa fac, dar inca nu m-am programat.
Buna Vaninuta. Da, am primit rezultatul punctiei, si totul este ok. Benign. Mult succes si tie!
Bravo. Am facut si eu punctie acum 2 zile si acum astept rezultatul.
Buna ziua, am 46 ani, si in urma unei ecografii am fost depistata cu un nodul si chist la tiroida (partea stanga), am facut analize TSH, FT3 si FT4, care au iesit in limite normale. Medicul endocrinolog la care am fost mi-a recomandat operatia si mi-a spus ca nu exista tratament decat chirurgical si sa ma feresc de iod. Fiind speriata de operatie, am cautat o a doua parere, la alt endocrinolog, care mi-a spus ca nu este neaparat necesara operatia si sa incercam cu tratament medicamentos, adica euthyrox 0.25 mg (o luna zile) si apoi cu tiroidin ( care contine si iod).Nu mai inteleg nimic, acest tratament am vazut pe prospect, ca este pt.hipotiroidie, nu mi-a spus nimeni ca am hipo sau hiper tiroidie, pt.ca analizele sunt in limite normale, am acest nodul+chist si cateva simptome cum ar fi: lipsa de aer, palpitatii la inima, insomnii, nervozitate, piele aspra in palme cu mincarime, putere mica de concentrare si cam ma ingras. Nu stiu ce sa fac, daca sa iau tratamentul prescris sau nu. Va rog sa ma ajutati.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 9noduli ovalari tiroidieni
- 5noduli tiroidieni.. singura solutie e operatia
- 9Interpretare punctie aspirativa cu ac fin - tiroida
- 3rezultate analize
- 6Nodul tiroidian, rog raspuns
- 10Strangere de gat
- 2Nodul tiroidian - tratament cu jodid
- 0Analize tiroida
- 0Hipertiroidism si nodul de un cm!
- 2nodul in zona glandei tiroide
- 0Rezultate analize ale tiroidei