Nodul ficat si Ca 19, 9 usor crescut

30-05-2022
Elina74
Nu este medic/terapeut
Elina74
Buna ziua!
Ma numesc Malina, am 48 de ani, ma aflu in Spania si ma confrunt cu o situatie din care nu stiu cum sa ies. Pentru ca am avut o perioada de timp reflux gastric si singerari rectale (hemoroizi interni), am solicitat unui medic generalist privat analiza markerilor tumorali. La analiza s-a vazut ca valoarea antigenului Ca 19, 9 este de 40, inloc de 37. In paralel, medicul privat mi-a recomandat sa merg cu analizele la medicul meu de familie, "de stat", de la Seguritatea Sociala, pentru ca analizele astea sa figureze si la ei. De aici fiecare medic, cel privat si cel de la "stat" au avut doua "raspunsuri" diferite la rezultatul analizelor.
Cel privat: m-a linistit oarecum spunandu-mi ca valoarea poate fi usor crescuta si datorita schimbarilor in alimentatie.
(Am facut analiza la 3 zile dupa Paste si am tinut tot postul Pastelui; de asemeni, de vreo doi ani nu mai mananc salamuri, grasimi si prajeli. Nu mai mancasem nici zahar pana la Paste. In urma acestor schimbari si datorita faptului ca mergeam accelerat, o ora si jumatate aproape zilnic, am slabit in acesti doi ani, 16 kg. De asemeni: nu fumez, nu beau alcool, nu iau droguri)
Oricum, pentru a scoate din calcul orice alta ipoteza, m-a trimis la o ecografie abdominala unde s-a vazut un nodul (de 12 mm) pe ficat. Medicul ecograf mi-a dat trimitere pentru un scaner multifazic abdominal, pentru a vedea ce tip de nodul este (hemangiom sau altceva).
Cel "de la stat": mi-a spus ca de moment nu e foarte relevant si ca mai bine repetam analiza asta in iulie, in ideea ca poate atunci valoarea antigenului va fi normala. Si cred ca in functie de rezultatul din iulie, se va vedea ce se face ulterior.
In ceea ce ma priveste, prefer sa imi fac cat mai repede toate probele posibile pentru a iesi din nelinistea in care sunt de cand am inceput cu toate astea. Insa, stiu ca scanerul multifazic este foarte invaziv, avand radiatii foarte puternice care pot avea efecte secundare, pe termen lung. Asadar, nu stiu ce cale sa urmez: sa fac scanerul (am programarea peste 5 zile, sambata asta) si sa ies din dubii mai repede dar cu posibile riscuri pe termen lung sau sa astept pana in iulie?? Pe de alta parte, ma gandesc ca si daca astept inca aproape doua luni si daca e vreo problema grava, doua luni ar fi timp pierdut.. Deci sunt intr-o dilema din care nu stiu cum sa ies, de aceea va solicit, cu rugaminti, ajutorul.
Trebuie sa spun ca ambii medici, si cel privat si cel de la "stat", mi-au spus ca analizele de sange sunt bune, o singura deficienta ar fi, de vit. D.
De asemeni, nu stiu daca are importanta, insa de vreun an de zile, imi apar vanatai pe picioare, din senin. Sau daca ma scarpin mai insistent. Imi apar, dureaza vreo 3-4 zile si imi dispar. Pana acum nu am dat importanta pentru ca eu am circulatia periferica slaba de cand ma stiu (de vreo 10 ani am si vinisoare sparte, gen panza de paianjen, insa fara varice). Insa acum vreo 3 saptamani mi-au aparut niste vanatai atat de mari (vreo 5 sau 6 cm) incat para ca m-a batut cineva. Anul trecut mi-am facut analize la coagularea sangelui si au iesit bine.
Exceptand dilema in care ma aflu, as vrea sa stiu, va rog, care ar mai putea fi cauzele producerii unui nodul pe ficat si, mai ales, care ar mai fi cauzele cresterii nivelului antigenului?? Mi-e greu sa explic in ce stare de panica ma aflu mai ales ca ambele situatii (nodul si valoare antigen) au coincis..
Va multumesc mult pentru rabdare si astept raspunsul dvs.! Doamne ajuta si sanatate tuturor!
2 comentarii
1
31-05-2022, ora 09:56
Dr. Adrian Platon
Chirurgie generala, Bucuresti
Dr. Adrian Platon
Buna ziua.
Medicul care a facut ecografia, probabil ca a avut ceva suspiciuni de v-a dat trimitere la CT.
Pe de alta parte valoarea usor crescuta a antigenului Ca poate fi marita temporar. Asa ca mai bine repetati proba mai repede.
Slabirea de 16 kg e suspecta.
0
31-05-2022, ora 19:05
Elina74
Nu este medic/terapeut
Elina74
In primul rand, multumesc mult pentru raspunsul dvs. Cele 16 kg sunt suspecte chair daca le-am dat jos treptat, in decurs de 2 ani, cu modificari in alimentatie (printre fara grasimi, dulciuri, salamuri, prajeli, carbohidratii i-am mancat fara paine si i-am evitat seara..) si cu o ora sau o ora jumate de miscare aproape zilnic??!! Inainte de a slabi aveam 86 de kg (la 1.72cm).
P.S. Pe de alta parte, mi s-a spus ca antigenul Ca 19, 9 nu se va modifica atat de repede, pana in iulie, deci analiza din iulie ar fi irelevanta...
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Proctoline
HEMOROIZI? FISURI ANALE? Tratament fără operație și fără internare!
Clinicile Proctoline sunt centre medicale specializate în tratarea eficientă a hemoroizilor și a fisurilor anale. Ne găsiți în 14 orase din țară! Detalii aici