Nerv mort si scoaterea ulterioara a acestuia

20-01-2010
Malvina_
Nu este medic/terapeut
Malvina_
Bun gasit tuturor,

As avea o intrebare legata de o problema stomatologica foarte recenta, intrucat nu stiu daca am inteles bine despre ce este vorba.
Pe scurt: in urma cu 3 zile am inceput sa am dureri in partea stanga a maxilarului superior - dureri difuze, nu as fi stiut sa indic exact care dinte este vinovatul. Durerile erau ciclice - zece minute da, zece minute nu. Au cedat in urma unui calmant pe baza de Ibuprofen.
Peste noapte insa au revenit, de data asta mai intense si localizate clar; la un dinte din fata (centru), plombat in urma cu 2 ani. Durerea era vie, o simteam mai degraba in spatele dintelui si constanta. A doua zi era mai putin intensa, in schimb constanta, iradia spre nas si simteam mereu dintele ca fiind foarte sensibil, mai ales la atingerea maxilarelor.
Medicul a constatat ca nervul dintelui respectiv era mort, si l-a scos. A curatat si obturat cumva provizoriu, si urmeaza sa revin pentru obturatia definitiva.
Nedumeririle mele:
- nervul a murit cand aveam acele dureri? Sau murise mai demult si acum se vedeau consecintele? Eram asa nauca, incat am omis sa intreb exact.
- in urma cu vreo sase luni, am fost la un control de rutina pentru ca aveam hipersensibilitate (la cald, la rece, la acru) la dintele despre care am scris acum. Mi s-a spus atunci ca plomba e intacta, radiografia nu a aratat nimic rau, deci am primit indicatia de a folosi pasta pentru dinti sensibili si gata. Intrebare: acea sensibilitate semnala de fapt o problema a nervului?

Multumindu-va anticipat pentru bunavointa, v-as ruga si sa-mi spuneti daca devitalizarea dintelui e intr-adevar atat de problematica,... adica daca exista riscul ca dintele sa se innegreasca, sa se fragilizeze pana la rupere...

O seara buna si salutari.
3 comentarii
0
21-01-2010, ora 15:11
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
da, hipersensibilitatea avuta in urma cu 6 luni semnala o posibila inflamatie a pulpei dentare. era posibil ca durerea sa se reduca pana la disparitie sau, din contra, evolutia sa fie negativa, spre o inflamatie ireversibila a pulpei, urmata de infectie.
decizia medicului care v-a vazut atunci de a temporiza extirparea pulpei este corecta. din pacate la dvs s-a ajuns la cea de-a doua varianta, aceea de inflamatie ireversibila ( manifestata prin durerea de intensitate mare), caz in care scoaterea nervului era inevitabila.
devitalizarea produce in timp ( dupa o perioada mai lunga sau mai scurta) colorarea dintelui. la momentul respectiv problema se poate rezolva printr-o albire interna a dintelui. fragilitatea si fractura dentare, este, de asemenea, posibila dupa o perioada, ca urmare a deshidratarii dintelui care nu mai este "hranit" si hidratat prin vasele de sange din pulpa. pentru a preveni o fractura dintele se poate acoperi cu o lucrare - coroana dentara.(directia fracturii din pacate nu poate fi anticipata, si uneori este imposibila salvarea dintelui, daca linia de fractura este mult sub gingie).
0
21-01-2010, ora 22:46
Malvina_
Nu este medic/terapeut
Malvina_
Buna seara.

Va multumesc foarte mult pentru promptitudine si pentru lamuriri, acum am inteles ce s-a intamplat.
Toate cele bune va doresc.

Malvina.
0
30-06-2013, ora 20:10
monk35
Nu este medic/terapeut
monk35
Buna,

m-am pricopsit si eu cu nervul de la un dinte de sub o lucrare dentara mort. chiar nu exista nici o varianta de a trata/elimina nervul mort fara a da jos lucrarea sau a intra prin lucrare?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul