IRM coloana lombara

03-07-2024
Elena Carstea
Nu este medic/terapeut
Elena Carstea
Buna ziua,

va rog daca se poate sa mi interpretati si mie rezultatul RMN, mai jos atasat, eventuale sugestii...

cu consideratie,



Elena Carstea

CONCLUZII
Statica vertebrala modificata in ambele planuri.
Nume Pacient: DIACONU, Laurentiu
Data Nașterii: 28.04.1962
ID Pacient: 1620428103768
Descriere Studiu: COL LOMBARA
Data Studiu: 25.06.2024
2 / 2
Modificari degenerative disco-vertebrale seriate dintre care se noteaza etajul L2-L3, cu contact disco-radicular
L2 stang intraforaminal si etajul L3-L4, cu contacte disco-radiculare L4 bilateral la emergenta.
Canal lombar ingustat absolut de tip mixt (degenerativ si conformational) cu maxim in etajul L3-L4 (stenoza
moderata grad B).
2 comentarii
0
03-07-2024, ora 14:55
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Buna ziua,

Rezultatul RMN-ului descrie mai multe probleme legate de coloana vertebrală lombară, ceea ce sugerează că aveți câteva condiții degenerative, tipice pentru procesul de îmbătrânire al coloanei vertebrale, dar care pot cauza durere sau disconfort. Iată interpretarea și sugestiile:

1. Statica vertebrala modificata in ambele planuri - Acest lucru indică faptul că aliniamentul normal al coloanei vertebrale este alterat atât în plan frontal, cât și în plan sagital. Aceasta poate fi o referire la o curbura laterală (scolioză) sau la o curbura accentuată în plan sagital (lordoză lombară accentuată sau cifoză).

2. Modificari degenerative disco-vertebrale seriate - Aceasta se referă la uzura discurilor intervertebrale și a vertebrelor în mai multe locuri de-a lungul coloanei lombare. Aceste modificări sunt normale odată cu înaintarea în vârstă dar pot cauza durere dacă degenerarea este severă sau dacă afectează structurile nervoase.

3. Contact disco-radicular L2 stang intraforaminal si L3-L4, cu contacte disco-radiculare L4 bilateral la emergenta - Aceasta înseamnă că discurile dintre vertebrele lombare L2-L3 și L3-L4 sunt deteriorate într-un mod care afectează rădăcinile nervoase. La nivelul L2, problema este pe partea stângă și afectează nervul la punctul său de ieșire din coloana vertebrală (intraforaminal), în timp ce la L3-L4, ambele rădăcini nervoase L4 (dreapta și stânga) sunt afectate. Aceasta poate duce la simptome precum durere, furnicături, slabiciune sau amorțeală în zonele inervate de acești nervi.

4. Canal lombar ingustat absolut de tip mixt (degenerativ si conformational) - Aceasta înseamnă că spațiul prin care trec nervii spinali este redus, atât din cauza schimbărilor degenerative (cum ar fi creșterea osoasă sau hernierea discului), cât și din cauze conformationale (forma structurală a coloanei). Stenoza este accentuată la nivelul L3-L4.

5. Stenoza moderata grad B - Aceasta clasificare indică severitatea stenozei (îngustării canalului spinal). Stenoza moderată poate cauza simptome semnificative, în special la activități care necesită statul în picioare sau mersul pe jos.

Sugestii:
- Este important să discutați aceste rezultate cu un medic specialist în ortopedie sau neurologie pentru a evalua necesitatea unui tratament specific, care poate include fizioterapie, medicație pentru durere și inflamație, sau în cazuri mai severe, intervenții chirurgicale.
- Menținerea unei greutăți sănătoase și efectuarea regulată a exercițiilor fizice adecvate, sub supravegherea unui fizioterapeut, pot ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea flexibilității și forței musculare.
- Evitați activitățile care pun presiune excesivă pe coloana lombară.

Aceste recomandări sunt generale și trebuie personalizate în funcție de simptomele și condițiile dvs. specifice.
0
01-08-2024, ora 15:34
sidi
Nu este medic/terapeut
sidi
Buna ziua! De cativa ani ma confrunt cu dureri de spate groaznice.Am facut diferite investigatii, din care a reiesit ca coloana este afectata, avand diferite hernii atat lombare cat si cervicale.Am facut fizioterapie, kinetoterapie, si binenteles am luat diferite antiimflamatoare prescrise de medic.Mai nou ainceput si sciatica, iar picioarele imi amortesc mergand pe strada, de la genunchi in jos, simt ca tot de la spate vine.Am fost cu ultimul RMN, pe care l-am facut de o luna, si a zis ca inca nu e de operat, dar eu nu stiu ce sa ma mai fac de durere.Nu mai pot sa merg de loc pe jos, pentru ca risc sa cad, asa tare imi amortesc picioarele, de nu pot sa-mi mentin echilibrul.Am 62 de ani, 158 cm si 57 kg.Toata viata am muncit la birou, inca nu am iesit la pensie.Oare ma poate ajuta cineva, macar cu ceva sfaturi ? Ar fi foarte binevenite din partea unui medic avand in vedere ca am mai fost consultata, m-ar interesa si alte pareri.Multumesc !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.