Greata pe timpul sarcinii
Buna.Sunt insarcinata in 8 saptamani si de 3 sapt imi este greata in fiecare zi, in unele zile doar dimineata uneori pe tot parcursul zilei.Ce as putea face pentru a scapa de acest rau insuportabil? :(
1 comentarii
Buna andeibi,
Jumatate dintre femeile insarcinate au greturi si vomita, un sfert au doar greturi si un sfert scapa de ambele. Greturile incep in jurul saptamanii a 6a, dar pot incepe si mai devreme si se inrautatesc in urmatoarele saptamani.
Jumatate dintre femeile care au greturi scapa de ele dupa 14 saptamani. Pentru unele mai continua inca o luna, iar pentru foarte putine dintre gravidute greata ramane pana la nastere.
Posibile cauze :
1. HCG - Human chorionic gonadotropin ( Gonadotropina corionica umana ) - hormon secretat de trofoblast / placenta care ajunge la maxim in saptamana 10 si apoi incepe sa scada usor, pana atinge un platou, dupa saptamana a 20a- dar nivelul maxim este intre saptamana a 6a si a 14 a.
2. Nivelul crescut de estrogen -care poate determina cresterea sensibilitatii la mirosuri.
3. un stomac mai sensibil pe perioada sarcinii
4. Un raspuns la stres
Cele cu gemeni sunt mai dispuse la aceste stari pentru ca au un nivel mai crescut de HCG. Persoanele cu rau de miscare sunt de asemenea predispuse.
Important:
1. chiar daca vomati sau nu puteti manca echilibrat beti suficienta apa - urina sa nu isi schimbe culoarea - si luati vitaminele prenatale
2. mancati cate putin si mai des. incercati sa nu aveti stomacul gol.( testati daca nu cumva va este mai greata cand aveti stomacul fie gol, fie prea plin )
3. Mancati proteine - mai degraba decat carbohidrati...adica alune mai degraba decat paine / fructe sau carne, sau albus fiert, sau pasta de fasole, sau iaurt/ lapte
4. orice mancati, faceti-o incet!
5. cumparati-va covrigei uscati, sticksuri, snacksuri si mancati inainte de a va ridica din pat sau noaptea daca va este greata.
6. evitati ceea ce va provoaca greata
7. mancati mancare rece sau la temperatura camerei
8. nu mancati mancaruri prea grase, iuti, condimente, prajite.
9. spalati-va pe dinti dupa ce mancati
10. beti lichide intre mese - limonada sau limonada cu ghimbir, dar cate putin. nu va umpleti brusc stomacul
11. daca vomitati mult beti sucuri pentru sportivi - va puteti face singure dintr-o portocala - suc plus apa plus putina sare.
12. aer curat
13. odihniti-va
14. eu am optat pentru vitamine prenatale fara fier pentru trimestrul I
15. ceai de ghimbir - acum peste tot se gaseste planta cruda.
16. Nauzyl - medicament care se da fara prescriptie
La mine a functionat cu : 1. Nauzyl cat am fost in concediu, ca sa nu vomit prin aeroporturi, apoi mese mici, am renuntat la ceapa, usturoi, muraturi, condimente- probleme digestive care agravau si greata, cum simti greata cum mananci ceva putin, limonada cu ghimbir.
Oricum am si vomitat de 2 ori si mi-a displacut in totalitate. Cand apare hipersalivatia nu prea mai ai multe de facut decat sa iti pregatesti locul...
Succes!
Jumatate dintre femeile insarcinate au greturi si vomita, un sfert au doar greturi si un sfert scapa de ambele. Greturile incep in jurul saptamanii a 6a, dar pot incepe si mai devreme si se inrautatesc in urmatoarele saptamani.
Jumatate dintre femeile care au greturi scapa de ele dupa 14 saptamani. Pentru unele mai continua inca o luna, iar pentru foarte putine dintre gravidute greata ramane pana la nastere.
Posibile cauze :
1. HCG - Human chorionic gonadotropin ( Gonadotropina corionica umana ) - hormon secretat de trofoblast / placenta care ajunge la maxim in saptamana 10 si apoi incepe sa scada usor, pana atinge un platou, dupa saptamana a 20a- dar nivelul maxim este intre saptamana a 6a si a 14 a.
2. Nivelul crescut de estrogen -care poate determina cresterea sensibilitatii la mirosuri.
3. un stomac mai sensibil pe perioada sarcinii
4. Un raspuns la stres
Cele cu gemeni sunt mai dispuse la aceste stari pentru ca au un nivel mai crescut de HCG. Persoanele cu rau de miscare sunt de asemenea predispuse.
Important:
1. chiar daca vomati sau nu puteti manca echilibrat beti suficienta apa - urina sa nu isi schimbe culoarea - si luati vitaminele prenatale
2. mancati cate putin si mai des. incercati sa nu aveti stomacul gol.( testati daca nu cumva va este mai greata cand aveti stomacul fie gol, fie prea plin )
3. Mancati proteine - mai degraba decat carbohidrati...adica alune mai degraba decat paine / fructe sau carne, sau albus fiert, sau pasta de fasole, sau iaurt/ lapte
4. orice mancati, faceti-o incet!
5. cumparati-va covrigei uscati, sticksuri, snacksuri si mancati inainte de a va ridica din pat sau noaptea daca va este greata.
6. evitati ceea ce va provoaca greata
7. mancati mancare rece sau la temperatura camerei
8. nu mancati mancaruri prea grase, iuti, condimente, prajite.
9. spalati-va pe dinti dupa ce mancati
10. beti lichide intre mese - limonada sau limonada cu ghimbir, dar cate putin. nu va umpleti brusc stomacul
11. daca vomitati mult beti sucuri pentru sportivi - va puteti face singure dintr-o portocala - suc plus apa plus putina sare.
12. aer curat
13. odihniti-va
14. eu am optat pentru vitamine prenatale fara fier pentru trimestrul I
15. ceai de ghimbir - acum peste tot se gaseste planta cruda.
16. Nauzyl - medicament care se da fara prescriptie
La mine a functionat cu : 1. Nauzyl cat am fost in concediu, ca sa nu vomit prin aeroporturi, apoi mese mici, am renuntat la ceapa, usturoi, muraturi, condimente- probleme digestive care agravau si greata, cum simti greata cum mananci ceva putin, limonada cu ghimbir.
Oricum am si vomitat de 2 ori si mi-a displacut in totalitate. Cand apare hipersalivatia nu prea mai ai multe de facut decat sa iti pregatesti locul...
Succes!
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 2ma simt rau, greturi, fara pofta de mincare, ameteli, oboseala cronica
- 2dureri stomac-transpiratie-greata AJUTOR
- 3mancare gatita... voma, greata + crampe
- 2Se face sport cand ai gastrita?
- 4ce anticonceptional as putea sa folosesc, logestul imi dadea o senzatie de greata
- 21de doua luni ma simt rau (greata, dureri de cap, slabit 10 kg, oboseala)
- 3greata, ameteata, stare de anxietate
- 5Varsaturi continue, cancer pulmonar
- 6Durere abdominala, arsuri la stomac, greata, oboseala, constipatie, durere de cap
- 5Stare de greata continua de 2 zile
- 1durere de cap, ameteli, tremuraturi ale mainilor senzatie de greata
- 2Problema cu stomacul sau cu fierea
- 9Nervi la stomac, balonare, diaree, greata
- 2greaţă şi ameţeli în fiecare zi
- 9In urma unor analize mi s-a depistat helicobacter
- 0Greata dinaintea menstruatiei.
- 0Rezultat analiza GGT in valoare de 140
- 2Ieri mi s-a făcut rău asa ditr-o data..
- 2Greață si lipsa poftei de mancare
Mai multe informații despre: Greata greata in sarcina
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: