fractura de tibie

131 comentarii 1 234 5 Înainte ›
0
15-08-2009, ora 16:47
chirita bogdan
Nu este medic/terapeut
chirita bogdan
buna ziua am 16 ani si 2 luni de cand am suferit un accident de scuuter rezultand fractura de tibie plus capul tibiei rupt si deplasat si rotula de plasata am suferit o interventie chirurgicala prin care tibia a fost fixata cu un surub cu placuta si rotula cu o sarma care este legata sub fractura si inconjoara rotula(sarma este in forma de 8 am 5 zile de cand miam dat atela jos am inceput sa imi indoi piciorul dar nu pot sa imi ridic piciorul de la rotula in jos restul totul e functional.Puteti sa ma ajutati cu un sfat ce pot sa fac sa imi recapat mobilitatea?Va rog frumos.
0
15-08-2009, ora 20:16
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Pentru a va sfatui trebuie, in cel mai simplu caz, sa vad toate radiografiile, initiale si de control, precum si starea actuala a gleznei D-voastra.
Cu stima...
Dr. Marius Uscatu...
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului.
0
25-08-2009, ora 09:24
FlorinG
Nu este medic/terapeut
FlorinG
Buna ziua. Am un baiat de 2 ani care are o fractura de tibie fara deplasare(medicul a spus ca e la limita operatiei), i s-a pus in gips si trebuie sa mergem la control in 10 zile. Speram sa scapam de operatie. Credeti ca e posibil sa ramana cu o sensibilitate la picior? In mod normal cat timp trebuie sa ramana la pat fara sa se miste pentru ca e destul de greu sa stea la varsta lui. Pot sa il plimb in brate? Va intreb pt. ca mai vreau o parere. Va rog mult.
0
25-08-2009, ora 09:28
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
In principiu orice raspuns la intrebarile D-voastra trebuie sa treaca prin studierea dosarului radiologic.
In principiu, cu o reducere si o imobilizare corecte, la aceasta varsta fracturile se vindeca foarte bine, fara sechele, fara sensibilitati remanente. Il puteti plimba fara probleme, nu trebuie sa ramana in pat.
Important este sa respectati datele fixate pentru control.
Cu stima
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului.
0
26-08-2009, ora 23:11
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Fractura de tibie, mai ales in varianta spiroida si localizata la unirea treimii medii cu cea inferioara, poate pune probleme deosebite de tratment, datorita instabilitatii pe de o parte si vascularizatiei precare in zona mentionata, pe de alta parte. Din nefericire, este zona unde se constata cele mai multe fracturi, mai ales cele provocate de sporturi de iarna cum este ski-ul.
Tratarea conservatoare a acestor fracturi este discutabila - la adult cel putin - datorita instabilitatii marcate, cu tendinta la scurtare prin incalecarea fragmentelor. Imobilizarea este indelungata si rezultatele nu intotdeauna fericite, fie prin dezvoltarea unei lipse de unire a fragmentelor (pseudartroza), fie prin scurtarea restanta care impune corectii prin pantofi ortopedici sau alte interventii pentru alungire.
Important este ca tehnica de tratament sa fie corect aleasa si executata, altfel complicatiile pot aparea frecvent. Pentru ca in timp s-au pus intrebri interesante, m-am gandit sa-mi exprim opinia fata de acestea.
O fractura de tibie la copil, corect tratata, in conditii obisnuite, se poate consolida in minim 4-8 saptamani, functie de varsta. La adult timpul poate fi mai indelungat, iar instabilitatea sau numarul mare de fragmente poate prelungi acest interval pana la 5 luni sau usor peste. Daca consolidarea a survenit, eventualele angulari nu mai pot fi influentate, cel putin la persoanele care au terminat cresterea, la copii fiind posibila - desi nu obligatorie - o oarecare remaniere, mai mult sau mai putin evidenta. Ulterior consolidarii, o angulare nu se agraveaza prin utilizarea membrului respectiv, insa daca ea influenteaza cat de putin biomecanica articulatiilor supra si subjacente, atunci acestea vor avea de suferit in timp, vor face artroza si se vor distruge progresiv. Pentru acest motiv, angularile considerate daunatoare trebuie rezolvate chirurgical, prin osteotomii de corectie.
La o fractura de gamba suficient de veche ca sa fie considerata consolidata, indiferent daca a fost operata sau nu, durerile trebuie sa dispara in mod normal. Persistenta durerilor in zona fracturii poate trada lipsa consolidarii. Pot persista fenomene de jena articulara la nivelul genunchiului sau gleznei, prin deficitul recuperator. Este normal, daca ne gandim ca in viziunea si practica clasica, reluarea functiei este asteptata undeva la 5- luni de la interventie.
In acest moment exista cazuri asemanatoare documentate la Centrul nostru Pilot de tratament asociat (ortopedic si prin oxigenoterapie hiperbara- HBO) in care consolidarea fracturii la tibie a fost obtinuta in 4 saptamani. Avem astfel de pacienti care si-au putut relua activitatea profesionala la 6 saptamani dupa operatie, ceea ce inseamna de cel putin trei ori mai repede decat in tratamentul obisnuit. De asemena, fenomenele de edem si durere de tip algoneurodistrofic pot fi rapid amendate prin ascierea HBO, ceea ce scurteaza recuperarea. Efectul benefic al oxigenoterapiei hiperbare este maxim daca aceasta este aplicata precoce post-operator (in primele 24 ore daca se poate).
Raspunzand la o intrebare pusa anterior, da, exista acum mijloace pentru a scurta perioada de consolidare a oricarei fracturi, nu numai cea de gamba, raspunsul fiind legat de utilizarea precoce a oxigenoterapiei hiperbare. Conform statisticii din care fac parte pacientii tratati din luna mai pana in prezent in centrul nostru Pilot, timpul de evolutie al fracturii a fost scurtat in medie de 2, 5 ori, fapt coroborat cu garantii sporite in evitarea infectiilor de tip osteitic (traumatice sau iatrogene, adica provocate de medic), ceea ce face ca avantajele acestui sistem sa fie incontestabile. La copii s-a obtinut consolidarea unor fracturi in 10-21 zile. Exista si alte sisteme prin care s-a incercat grabirea consolidarii unei fracturi: prin utilizarea ultrasunetelor, a curentului galvanic, a undelor radio, a unor produse bilogice sau medicamentoase, insa niciunul nu a putut produce scurtari mai semnificative (in general cu 10-15%) ale evolutiei, si acelea inconstante si putin reproductibile. Desigur ca detalii in acest sens pot fi obtinute contactandu-ne in caz de nevoie, spre a obtine informatiile / indrumarile necesare.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie- SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
03-11-2009, ora 23:23
alynutza_first
Nu este medic/terapeut
alynutza_first
Mi-am rupt tibia(fractura spiroida fara deplasare) acum 3 sapt jumatate. Mi-am facut radiografie dupa 2 si nu mi se deplasase deloc; dureri nu am avut decat in primele zile, piciorul nu mi se umfla decat daca exagerez cu statul in picioare(niciodata ingrijorator), pot sa merg la facultate(fiind la medicina nu mi-am permis sa stau acasa decat 2 saptamani).
Am totusi 2 intrebari:
- uneori simt crepitatii si mi se pare ca vin d la fractura, pot sa simt asta sau este sunetul din articulatiile mele putin blocate?... a naiba de transmisie osoasa.. fara ea nu mai eram paranoica acum.
-mai am sanse sa se deplaseze? si daca da, sunt multe sanse?
Multumesc anticipat
0
04-11-2009, ora 17:35
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Stimata colega
La momentul acesta (dupa 31/2 saptamani) este practic imposibil sa se produca deplasari secundare in conditiile unei imobilizari eficiente. Ele ar putea fi posibile prin ruperea calusului fibros. Ceea ce atrage atentia este prezenta crepitatiilor, care sugereaza existenta unor micromiscari in focar. Aceste micromiscari ar putea intarzia sau chiar zadarnici consolidarea. Daca sunt intr-adevar crepitatii osoase, atunci nu ar fi normal sa mai existe dupa 3 saptamani de evolutie. Poate este util sa faceti un control si o verificare a eficientei sistemului de imobilizare.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
19-11-2009, ora 16:38
Andrei moto
Nu este medic/terapeut
Andrei moto
Buna ziua, ma numesc Andrei am 17 ani si pe 5 octombrie 2009 in urma unui accdent de motocicleta am suferit o fractura deschisa de tibie si peroneu 1/3 medie tibia stanga si osteosinteza cu placa cu 5 suruburi, sa imobilizat pe ghips gamba stanga.Acum la 6 saptamani dupa operatie am ghipsul pana peste genunchi si am facut o noua radiografie peste care v-as ruga sa va uitati si sa imi dati niste sfaturi in legatura cu perioada aproximativa cat o sa necesite ghips si daca am nevoie de o noua operatie deoarece ma ingrijoreaza faptul ca in 6 saptamani nu se vede calus format intre oase.Mentionez faptul ca pe biletul de externare scrie ca sa internat cu impotenta functionala gamba stanga si solutie de continuitate de aproximativ 1cm.Va pot trimite pe email radiografiile?
0
20-11-2009, ora 19:30
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Draga D-le Andrei
Raspund cu placere acestui apel, mai ales ca si eu folosesc motocicleta. Fractura deschisa este extrem de periculoasa si este o veste buna ca nu exista infectie. In aceste conditii, 6 saptamani de imobilizare peste genunchi poate fi un pic cam mult. Desigur ca este putin cam devreme ca sa observati un calus bine definit, insa acest lucru a fost posibil in fracturi asemanatoare la cca 28-30 zile atunci cand am supus pacientii la tratament asociat cu oxigenoterapia hiperbara. Asteptam cu placere imaginile de la Dvs pt a putea comenta impreuna.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
20-11-2009, ora 20:34
Andrei moto
Nu este medic/terapeut
Andrei moto
Va multumesc pt faptul ca v-ati implicat in cazul meu, pe ce email va pot trimite?
0
23-11-2009, ora 18:56
Andrei moto
Nu este medic/terapeut
Andrei moto
Ati primit cumva imaginile?Le-am trimis pe suport@romedic.ro
0
26-11-2009, ora 10:25
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Stimate Dle Andrei
Imi cer scuze pentru intarziere, insa am descoperit recent ca nu pot accesa mail-ul din pricina unui virus.
Tasteaza autor la O-HBO sau HBOT si vei avea date de contact. Astept info.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
14-12-2009, ora 18:50
Andrei moto
Nu este medic/terapeut
Andrei moto
Aveti alt email la care pot trimite imaginile?va multumesc
0
24-12-2009, ora 17:53
alex000
Nu este medic/terapeut
alex000
Buna ziua!
Ma numesc alex si acum o sapt am avut un accident cu atv'u. M'am ales cu o fractura de tibie. Primele 5 zile am avut atela gipsata dupa care mi'a pus tot picioru in gips pana peste genunchi. acum doctorul m'a chemat iar luni la control pt examinare. a spus ca dak mi se deplaseaza voi face operatie. Care sunt sansele sa scap de operatie si dak nu fac cat trebuie sa stau in gips?
0
24-12-2009, ora 21:17
alynutza_first
Nu este medic/terapeut
alynutza_first
nu stiu treaba cu sansele, dar din moment c nu te-a operat din prima presupun ca sunt sanse ff multe sa scapi fara, ca si mine :D
cu ghipsul am stat 5 saptamani, apoi inca 4 nu am avut voie sa calc deloc.. acum am inceput recuperarea si mie bine, nu am dureri si am ajuns la 30kg p piciorul bolnav., DUREAZA!!
0
24-12-2009, ora 21:23
alex000
Nu este medic/terapeut
alex000
Mie mi'a spus inca de luni ca pot sa merg in carje daca vreau numai sa nu calc pe el... dar dak mi se deplaseaza oasele fac operatie sigur... si asa mai bine nu am mers deloc.. astept luni sa vad ce se mai intampla... sper sa fie bine. dar mai am o intrebare. eu practic sau mai bine zis practicam K1... acum oare o sa mai pot sa practic vreodata?
0
25-12-2009, ora 02:41
alynutza_first
Nu este medic/terapeut
alynutza_first
si mie mi-a fost foooooarte frica pana am facut radiografia d 2 saptamani... nu m-am ridicat decat pt urgente!
K1.. hmm.. da.. dar probabil ti se va lua pana t refaci asa bine cat sa sa mai practici, cel putin mie mi-e frica sa fac si exercitiile de recuperare(si le fac sub supravegherea specialistului).. nu stiu cand voi avea siguranta sa fac ceva riscant!
eu ca fata.. astept tocurile... probabil mult si bine... ufff
0
05-01-2010, ora 23:28
alex000
Nu este medic/terapeut
alex000
Buna ziua,
Am facut si radiografia de 2 saptamani si doctoru a spus ca e bine... nu ma mai doare merg in carje numai am nici o problema... dar knd i'am spus sa imi schimbe gipsu si knd l'am intrebat knd mi'l pune sub genunchi a spus ca dupa 2 luni... Cam cat trebuie sa stau cu gips pe picior?... astept raspunsu... si parerea unui medic..
0
05-01-2010, ora 23:54
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Va respect optiunea D-voastra si a medicului curant de a nu va opera. Trebuie insa sa cunoasteti urmatoarele:
- operatia, prin montajul stabil oferit de o tija blocata (zavorata) permitea mersul inca din prima zi cu sprijin pe membrul operat, excluzand orice imobilizare gipsata. Recuperarea ar fi fost cvasi-imediata, fara a avea macar nevoie de kineto-terapie, iar sansa de consolidare este maxima. Reintegrarea sociala este rapida (circa 2-3 saptamani). Exista, fireste, riscurile oricarei interventii chirurgicale...
- alternativa o reprezinta imobilizarea gipsata, care uneori trebuie prelungita pana la 3-4 luni. Prezinta dezavantajul infirmizarii sociale, cu reintegrare dupa 4-5-6 luni (perioada imobilizarii si a recuperarii mobilitatii articulare pierdute prij aceasta imobilizare). De asemenea, exista riscul deplasarii secundare. Avantajul metodei este reprezentat de absenta riscurilor unei interventii chirurgicale...
Ati inteles, de aici, ca imobilizarea dureaza vreo 3-4 luni...
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
06-01-2010, ora 02:05
alex000
Nu este medic/terapeut
alex000
Multumesc pt raspuns.
Doctoru mi'a zis ca o sa stau cel putin 2 luni.. deci vreo 2 luni si ceva... si vad ca si fata de mai sus a avut aceeasi problema si a stat 5 sapt cu gips si inca 4 nu a avut voie sa calce pe el... Chiar nu se poate sa scap mai repede de 3 luni?
0
06-01-2010, ora 09:27
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Din pacate, fractura diafizara tibiala neoperata presupune o imobilizare de lunga durata, intre 3 si 5 luni.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
08-01-2010, ora 20:27
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Intervin pentru a preciza ca imobilizarea genunchiului (implicita in fractura de tibie neoperata ) nu ar trebui sa depaseasca 6 saptamani, de regula 3. Imobilizarea de peste 2 1/2 luni este inutila, iar peste acest interval este daunatoare; la cinci luni o consider malpraxis.
Evident ca interventia cu tija blocata este rapida ca rezultate si aici sunt de acord cu colegul meu.
In experienta Centrului Pilot din Constanta, avem fracturi de gamba operate care au permis reluarea serviciului la 6 saptamani, insa numai prin asocierea oxigenoterapiei hiperbare. In general, metoda permite consolidarea fracturilor de 2, 5 ori mai repede. Pana anul trecut le spuneam studentilor mei ca nu exista nicio metoda care sa grabeasca procesul biologic de consolidare al fracturilor, desi au fost incercate f. multe. Acum mi-am schimbat parerea pe baza unor argumente palpabile (si experienta pozitiva a peste 50 de pacienti).
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
08-01-2010, ora 20:56
alex000
Nu este medic/terapeut
alex000
Multumesc mult pentru raspuns. Deci eu luni acum ma duc la control iarasi iar miercuri fac o luna de knd am gips... nu ma mai doare nimic dupa cum am zis si mai sus acum de vreo 2 zile numai simt nici crepitatii nimic... cam cat ar trebui sa mai stau cu gips? Vreau sa va spun ca sunt in clasa a 12'a iar pe la mijlocul lui februarie am examen de bacalaureat proba orala la romana si d'asta tot insist sa stiu cat mai stau cu picioru in gips... vreau sa scap cat mai repede dar nici nu vreau sa am probleme ulterior...
Astept raspuns!
Va multumesc!
0
12-01-2010, ora 00:19
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Draga alex000
Consider ca fractura este de acum stabilizata, adica exista un calus fibros care va impiedica deplasarile secundare. Este normal sa nu mai doara, dar asta nu inseamna ca s-a vindecat. Cred ca acum ghipsul poate fi coborat sub nivelul genunchiului, insa inca nu ai voie sa calci pe piciorul respectiv.
De asemenea consider ca vei scapa de ghips inainte de examen; f. posibil ca in 2-3 saptamani, acesta sa poata fi inlocuit cu o orteza, care ulterior va putea fi folosita la reeducarea mersului. Iti recomand sa tii legatura cu medicul ortoped si poate, sa folosesti Ca + vit. D3 1 tb. la 2 zile timp de o luna. Ajuta la consolidare.
Cu stima
Bafta la romana (ia si tu o nota k lumea!)
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
12-01-2010, ora 00:30
alex000
Nu este medic/terapeut
alex000
Buna ziua,
Astazi am fost la control si a spus ca totul e bine. Ne vedem peste inca 2 saptamani dupa care nu promite dar este probabil sa imi puna gipsul sub genunchi. Eu o sa iau ce mi'ati recomandat Dumneavoastra Calciu + vitamina D3. Sper sa scap cat mai repede de gips si sa merg cat mai curand...
Va multumesc pentru ajutor!
0
14-01-2010, ora 22:36
andreea1808
Nu este medic/terapeut
andreea1808
buna ziua am si eu o problema suparatoare...acum aproape 2 luni am avut un accident o masina ma agatat cu oglinda si na tarat un pic din care a rezultat o rupere de tibie 1/3 medie fara deplasare [doamne ajuta] si azi era ultimul meu control gipsul este scos in jur de 10 zile si am facut radiografie nu este inca refacut dupa aproape 2 luni, doctorul a zis sa incerc incet sa il pun jos fara sa ma sprijin mult pe el dar imi este frica pt ca stiu ca nu este efacut complet, ce ati putea spune miemi-se pare ft mult 2 luni pt o tibie rupta si mai ales ca dupa prima saptamana cand am facut radiografieera cat un fir de par ruptura si nu se mai observa si acum este foarte urata [dupa parerea mea] ca ma sfatuiti sa fac???
aaa si inca ceva eu am luat calciu+d3 si mi sa spus la spital ca este gresit ca nu se i-a cand ai piciorul rupt este adevarat ?
0
14-01-2010, ora 22:42
alex000
Nu este medic/terapeut
alex000
2 luni nu e mult... mie knd am ajuns la spital mi'a spus ca dak nu fac operatie o sa stau cel putin 2 luni in gips...deci asa e normal...in jur de 2 luni - 2 luni jumate. Eu deabia am facut o luna.
0
14-01-2010, ora 22:47
andreea1808
Nu este medic/terapeut
andreea1808
ahhh...pt refacerea osului stiu ca nu este mult dar pt mine este enorm de mult
dar cunosc si alte cazuri mai severe care dupa o luna si un pic deja puteau piciorul in pamant destul de sanatos
0
14-01-2010, ora 22:50
alex000
Nu este medic/terapeut
alex000
Eu ca sa mai zic? Ca eu practicam K1 si s'a cam terminat cu asta...astept si eu pana pe 24 cand ma duc iar si a spus ca imi pune gipsu sub genunchi... macar sa pot si eu sa conduc ca am innebunit acasa...
0
15-01-2010, ora 00:07
andreea1808
Nu este medic/terapeut
andreea1808
stiu ca suna aiurea mereu dar e mult mai important picioru decat k1-ul mie nici nu imi vine sa cred ca au trecut 2 luni
Adaugă un comentariu / răspuns
131 comentarii 1 234 5 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul