foraje in cazul necrozei aseptice de cap femural

54 comentarii 1 2
0
07-03-2013, ora 14:09
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
In afara oxigeno-terapiei hiperbare, aplicabila in stadii incipiente, singura masura viabila este scaderea ponderala majora (aveti vreo 25 kg in plus, iar acest fapt distruge rapid articulatiile soldului).
Trebuie sa reduceti spre minimum posibil efortul (stat in picioare, mers pe jos), cel putin pana la normalizarea greutatii.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
07-03-2013, ora 16:04
euamkucesa
Nu este medic/terapeut
euamkucesa
Va multumesc pentru precizari. Imi puteti spune va rog in ce faza ma aflu si...ce remedii contra durerilor de genunchi ar fi, v-am descris in mesajul anterior.
Va multumesc !
0
07-03-2013, ora 18:57
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Stadiul de evolutie se apreciaza coroborand examenul clinic, cel radiografic, cel RMN si eventual cel scintigrafic (exista clasificari bazate tocmai pe aceste criterii).
Durerile se vor diminua prin reducerea solicitarii articulare: scadere in greutate, reducerea drastica a efortului fizic. Orice fel de medicamentatie va deturneaza de la atingerea obiectivului major, reducerea greutatii.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
21-04-2013, ora 21:26
Nictare Dumitru
Nu este medic/terapeut
Nictare Dumitru
Buna seara, Am 45 de ani. Am fost diagnosticat cu necroza de cap femural drept.Acum 7-8 luni mi s-a recomandat sa fac foraje. Dar va intreb, trebuia sa se introduca ceva in foraje ? Sau numai niste gauri care mi s-au facut posibil gresit dupa ce am vazut o poza pe google, forajele mele au fost facute la cca 5-6 cm mai jos de capul femural.De fapt pe osul piciorului.
0
22-04-2013, ora 00:15
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
sunt trei idei majore pentru aceasta metoda
1 "core decompression". se deschide corticala pe partea laterala a femurului si prin colul femural se foreaza pana in capul femural, cat mai aproape de cartilaj, fara a perfora cartilajul. (unii perforeaza cartilajul si prin tunelul creat fac o "spalatura" articulara care dupa unii este benefica)
2 dupa ce se face tunelul, este umplut cu os spongios luat din creasta iliaca ca celulele din acest os sa "revitalizeze" capul femural
3 extrem de rar intalnit: in tunel se baga o bucata de os care are artera si vena, care este anastomozata local prin metoda microchirurgicala - metoda extrem de rara si controversata
0
13-09-2013, ora 18:35
un pictor
Nu este medic/terapeut
un pictor
Buna seara. Am fost diacnosticat in urma investigatiilor RMN cu necroza aseptica de cap femural grad 2 la ambele articulatii, ca urmare a unui tratament cu cortizon. Medicul ortoped in urma analizei planselor RMN m-a planificat la operatia de forare a ambelor solduri. Credeti ca sunt sanse de reusita? Care ar fi perioada de convalescenta dupa operatie? Voi avea nevoie de cadru sau carje tinand cont ca ma opereaza la ambele solduri?
Va multumesc anticipat.
0
07-04-2014, ora 18:28
ciurea iulian
Nu este medic/terapeut
ciurea iulian
D-le dr. Bogdan Cristian Ion,
Am fost diagnosticat cu NACF stadiul doi am facut un foraj la Tg Mures in 2011 si m-am simtit foarte bine.In 2012 v-am trimis un RMN si mi-ati raspuns ca terapia hiperbara nu ma mai ajuta.Va intreb daca mai pot face un foraj, daca injectiile sau infiltratiile cu Alflutop sunt benefice, daca terapia MBST( Cu RMN) da roade sau daca medicina a mai facut alte descoperiri in tratamentul afectiunii pana la protezare.Stare mea este buna in sensul ca mai pot juca tenis de camp alerg 3-4 km. dar in ultimul timp am inceput sa simt o intepatura ca inainte de a face forajul.Va multumesc anticipat si va admir pt. amabilitatea si competenta de care dati dovada.
0
05-02-2015, ora 10:12
gigi201
Nu este medic/terapeut
gigi201
Bună ziua.Tocmai am fost diagnosticat cu necroza cap femural bilateral de gradul II, întrebarea mea este dacă în urma operaţiei prin forare poate fi afectata viata sexuala.
Va mulţumesc
0
05-02-2015, ora 11:01
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu exista absolut nici o legatura.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
24-06-2015, ora 15:34
IonDurla
Nu este medic/terapeut
IonDurla
Dupa o operatie de foraje cap femural se poate sta pe scaun la birou?
0
24-06-2015, ora 15:44
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Evident ca se poate sta pe scaun...
Ramane, totusi, o interventie profund controversata, iar rezultatul depinde nu numai de originea necrozei, dar si de datele personale ale pacientului: sex, varsta, greutate/inaltime etc.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
24-06-2015, ora 15:49
IonDurla
Nu este medic/terapeut
IonDurla
Va multumesc pentru raspuns!
Va doresc multa sanatate!
0
24-06-2015, ora 20:34
constantinos
Nu este medic/terapeut
constantinos
Buna ziua,
As dori un sfat de la d-nul dr. BOGDAN CRISTIAN ION
Numele meu este Costel OPAINA, sunt din Bucuresti, am 47 de ani si pe data de 12.11.2014 am fost diagnosticat cu necroza aseptica de cap femural la soldul stang, in urma unui RMN pelvin nativ si cu substanta de contrast. Mentionez ca am usoare dureri la ridicarea din sezut. Nu am probleme la mers.
Rezultatul RMN -ului este urmatorul :
- artefacte de miscare obtinute pe unele secvente;
- modificari degenerative labrale bilaterale, mai marcate pe partea stanga;
- neregularitati de contur de plafon acetabular bilaterale, insotite de mici intreruperi de contur ale corticalei;
La nivelul capului femural stang se evidentiaza;
-mica eroziune corticala de 11 mm diametru la nivel metafizar antero-lateral, la limita cu epifiza, avand semnal fluid si corespunand unei leziuni de tip impingement femuro-acetabular;
-capul femural are inaltimea pastrata, dar prezinta fine neregularitati corticale de contur, pe conturul medial, intern si posterior;
la nivel epifizar, cu extensie minima intrametafizar, se evidentiaza cateva plaje mici neregulat conturate, in hiposemnal marcat T1, T2, cu centrul in discret T2/PD fat satfara priza de contrast, compatibile cu mici arii necrotice cu scleroza osoasa periferica si fine benzi osteosclerotice epifizo-metafizare cu aspect de osteoscleroza reparatorie;
-fara bzone de edem osos spongios femural;
- ingustarea usoara a spatiului articular si implicit a cartilajului articular fata de soldul drept, vizibila pe toata circumferinta, dar fara intreruperi complete de contur ale cartilajului.
Capul femural drept prezinta aspect morfologic normal, exceptand cateva fine neregularitati de contur la nivelul versantului medial.
Minima cantitate de fluid intra-articular coxo-femural bilateral.
Degenerare lipomatoasa cvasicompleta a extremitatilor femurale proimale bilateral.
Modificari artrozice disco-vertebrale L5-S1 surpeise pe frecventele efectuate cu deshidratare discala, scaderea inaltimii discului, hernii intraspongioase si infiltrate lipomatoase in platourile vertebrale.
Concluzie: modificari structurale de cap femural stang cu aspect de mici arii necrotice si osteoscleroza reactiva dominanta, fara tasari de contur - decorelat cu date clinico-biologice. Mica zona impingement femuro-acetabular stang. Discrete modificari artrozice-degenerative coxo-femurale bilaterale. Modificari artrozice disco-vertebrale L5-S1.
Va rog sa ma sfatuiti ce solutii as putea incerca si ce costuri ar presupune.
Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc frumos anticipat.
0
28-04-2017, ora 20:32
ROforum
Nu este medic/terapeut
ROforum
In septembrie 2016 am fost diagnosticat cu necrozã de cap femural si necrozã de condil femural la acelasi picior. M-am vindecat în urma unui tratament cu bifosfonat. Mai exact 3 perfuzii, câte una pe lunã cu Pamidronat 60 mg. Ibandronat 60 mg este un alt bifosfonat care ajutã în aceeasi masurã! Înainte de a face foraje în os sau alte tratamente scumpe, meritã sã cãutati un medic care cunoaste aceastã modalitate de tratament (cu o ratã de succes de aproximativ 70%, procentaj în care m-am încadrat si eu
0
28-04-2017, ora 20:49
ROforum
Nu este medic/terapeut
ROforum
În România aceastã substantã costã aproximativ 350 lei/ perfuzie. Mult mai ieftin fatã de alte modalitãti de tratament si fãrã riscurile si costurile forajelor în os... În urma tratamentului dupã protocolul descris în acest studiu, repet, m-am vindecat de necrozã de cap femural si de condil femural. Cine are astfel de probleme si sa informat despre aceastã boalã, cunoaste riscurile de a ajunge cu "usurintã" la proteze... Îmi pare rãu cã sunt multi medici care probabil nu cunosc aceastã variantã de tratament, chiar eu am fost la multi doctori si doar unul mi-a spus de aceastã posibilitate, care cum spuneam, în cazul meu a dat rezultate si a cãrui cost este accesibil.
Cine cunoaste limba germanã se poate documenta mai exact din urmãtorul studiu pe care îl puteti citi accesând link-ul urmãtor.
www.sudeckselbsthilfe.de/app/download/5793962576/KMOe-Artikel+und+CRPS.pdf
Iar în acest link veti gãsi acelasi studiu în limba englezã.
www.bayerisches-osteoporose-zentrum.de/tl_files/OZ/pub_sonstiges/bme_bartl_2012.pdf

Sper ca aceste informatii sã vã fie de folos. Vã doresc multã sãnãtate!
0
29-04-2017, ora 10:15
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
la noi se foloseste Ilomedin in faze incipiente. 70% pare cam optimist, sau cel putin valabil in faze incipiente
0
02-05-2017, ora 16:04
ROforum
Nu este medic/terapeut
ROforum
Din câte am înteles eu ca si pacient, Ilomedin nu este un bifosfonat, el ajutând în special prin înbunãtãtirea circulatiei sângelui.
Explicatia din prospect ar fi cã: "Ilomedin 20 şi prostaciclina inhibă blocarea sau îngustarea nedorită a vaselor de sânge şi permit circulaţia unei cantităţi mai mari de sânge prin artere.
Ilomedin 20 ajută la vindecarea ulceraţiilor care apar când fluxul de sânge este insuficient pentru a realiza o oxigenare adecvată a ţesuturilor (ischemie) şi ameliorează durerea în tulburările severe cronice ale circulaţiei arteriale."
În schimb, bifosfonatii actioneazã într-un alt mod, mai exact: "Pamired conţine o substanţă activă numită pamidronat disodic. Pamired este administrat sub formă de perfuzie intravenoasă după o diluare corespunzătoare.
Pamired aparţine unui grup de medicamente numite bifosfonaţi care se leagă puternic de ţesutul osos şi încetinesc rata de modificare a osului. Bifosfonaţii sunt utilizaţi pentru a reduce cantitatea de calciu din sângele unor pacienţi care prezintă o concentraţie prea mare de calciu în circulaţia sanguină. De asemenea, Pamired poate fi utilizat în alte afecţiuni însoţite de modificări osoase accentuate sau de durere. ", conform prospectului.
Asadar, din câte am înteles eu, si conform studiului mentionat în postarea anterioarã si a explicatiilor medicului curant, desi medicamentul acesta este destinat în special celor cu probleme de oncologie si a celor cu osteoporozã, el este folosit cu succes si în cazul edemului de la mãduva osului si a Necrozei Aseptice de Cap Femural!
Acum revenind la cazul meu, ca unul ce am experimentat aceastã boalã si am beneficiat de tratamentul cu bifosfonat, care dupã cum am spus, ma si vindecat, tin sã precizez cã, dupã aprecierea medicului chirurg, din imaginile RMN a reiesit cã am avut necrozã de cap femural ARCO II, cu zonã masivã de edem. În schimb, nu am avut modificãri articulare, deci nu am avut declansate artroze nici la capul femural si nici la condilul femural.
Referitor la perfuzile cu pamidronat 60 mg, vreau sã amintesc cã dupã prima perfuzie m-am simtit destul de rãu în urmãtoarele 2 zile, si anume, am fãcut febrã aproape 40, dar am fost înstiintat de medic si am luat paracetamol iar mai târziu o fiola de algocalmin dupã care temperatura a revenit la normal, pe urmã am avut dureri nu foarte mari de cap si de ochi, iar ceva mai semnificative au fost durerile de stomac pe care le-am avut! Începând din cea de a treia zi nu am mai avut nici o reactie adversã! Desi am fost descurajat de aceste simptome, chiar m-am gândit sã renunt sã mai fac urmãtoarele 2 perfuzii (trebuiau fãcute trei perfuzii câte una pe lunã). În schimb, aproximativ la o sãptãmânã de la pima administrare a pamidronatului, mi-au dispãrut durerile de la nivelul genunchiului, mai târziu si cele de la sold. Aceasta mia dat curaj sã fac toate cele 3 perfuzii, iar reactiile adverse a ultimelor douã perfuzii au fost mult mai usoare decât dupã prima perfuzie.
La aproximativ o lunã de zile dupã ultima perfuzie cu pamidronat 60 mg am repetat RMN-ul atât la sold cât si la genunchi si surprizã, vestea bunã nu sa lãsat asteptatã iar rezultatul a fost cã edemul si necroza nu mai erau prezente în os, iar osul sa refãcut complet în proportie de 100% si fãrã modificãri articulare.
Foarte important pentru succesul tratamentului si vindecarea bolii a mai fost faptul cã:
- pânã la confirmarea vindecãrii am mers sprijinit pe cârje
- am luat vitamina D3 câte 2000 IE pe zi
- am consumat multe produse lactate, ouã, s.a.m.d. ( pentru un aport suficient de calciu).
- am bãut ceaiuri, tratamente naturiste, suplimente alimentare, etc. si tot ce am mai citit si auzit cã ar putea ajuta în boli de oase. (Amintesc doar de ceaiul de coada calului, am consumat "argila Algo" amândouã contin siliciu necesar pentru sãnãtatea oaselor, tincturã de coacãze negre, si alte suplimente alimentare de vitamine si minerale în special cele destinate oaselor si articulatiilor si anume cele ce contin calciu, vitamina D3 si Glucosamin, Chondroitin, acid Hialuronic care sunt vitale pentru oase si articulatii sãnãtoasã! Asadar orice este considerat supliment alimentar sau tratament naturist si poate ajuta problemei dumneavoastrã! Partea bunã la administrarea acestora este cã majoritatea nu au contraindicatii si nici reactii adverse. Dar bineînteles este obligatoriu sã cititi prospectele oricãrui tip de tratament doriti sã vã administrati, chiar dacã le puteti lua fãrã prescriptie medicalã.
Primele trei recomandãri le-am primit din partea medicului, iar cea de a patra din initiativã proprie si din dorintã sincerã de vindecare.
0
02-05-2017, ora 16:24
ROforum
Nu este medic/terapeut
ROforum
Am ales sã scriu toate acestea si experienta neplãcutã cu aceastã afectiune tocmai pentru a ajunge la partea plãcutã cu vindecarea! În cazul meu totul a fost bine pentru cã sa terminat cu bine! Dacã ati ajuns sã cititi pânã aici înseamnã cã doriti cu orice pret sã vã vindecati si cãutati sã vã informati cât mai bine si cât mai mult cu privire la tratarea acestei probleme. Exact la fel am fãcut si eu! Chiar si despre posibilitatea tratãrii cu perfuzii de bifosfonat am citit pentru prima datã pe internet, respectiv studiul despre care am vorbit mai sus!
Am schimbat 4 medici ortopezi pânã am gãsit unul care cunostea posibilitatea vindecãrii cu acest medicament si mi l-a administrat. Primul a spus cã trebuie sã fac foraje în os pentru aceastã afectiune si cã în stadiul meu o sã reusascã probabil în proportie de 50%.
Atunci nu cunosteam nimic despre aceastã boalã si am fãcut ce mi-a recomandat! Desi durerile mari au dispãrut în sold dupã operatie la douã luni dupã aceasta am repetat RMN-ul si edemul era încã prezent în capul femural. Dupã încã 2 luni în urma durerilor tot mai mari si dupã încã un RMN la genunchi mia gãsit edem si necrozã în condilul femural. Ca tratament mi sa recomandat din nou foraje în os. Între timp citisem acest studiu despre perfuziile cu bifosfonat si am refuzat sã mi se facã încã o datã foraje. Am cãutat pânã am gãsit un medic care a acceptat sã îmi administreze acest medicament! Si iatã cu succes! Încã mã întreb de ce primul medic mi-a oferit ca unicã variantã de tratament forajele, pentru cã am discutat cu el si cunostea si despre înceracrea de tratare cu aceste perfuzii, si totusi a trebuit sã aflu despre acest medicament din internet si nu de la dânsul! Explicatia pe care am primito a fost cã nu mi sa spus de aceastã variantã deoarece nu este plãtitã de casa de sãnãtate. Dar având în vedere costul accesibil a acestui medicament, aceastã explicatie nu se prea sustine! În fine! Cu toate acestea, privind la partea plinã a paharului, si tinând cont cã cel putin dupã acele foraje nu am mai avut dureri foarte mari si puteam dormi fãrã calmante, eu sunt multumit cã în cele din urmã am ajuns la vindecare si asta vã doresc si dumneavoastrã!
Dar bineînteles cã este nevoie ca atât cel ce administrazã tratamentul cât si celui cãruia îi este administrat trebuie sã creadã cã respectivul tratament poate vindeca! Iar mie îmi este usor sã cred lucrul acesta pentru cã deja am fost vindecat prin acest medicament.
Asa cã cititi cât de mult despre afectiunea dumneavoastrã, despre TOATE posibilitãtile de tratament, cãutati pânã gãsiti medicul potrivit si dacã a fost posibil ca eu sã scap de aceastã problemã cu acest medicament (fãrã "gãurirea" tuturor încheieturiilor afectate)... atunci aveti sanse mari sã experimentati si dumneavoastrã vindecarea acestei afectiuni... Vã doresc mult succes si multã rãbdare pânã la vindecare...
0
04-06-2017, ora 22:51
alecsionut
Nu este medic/terapeut
alecsionut
buna seara
am 32 ani și am fost diagnosticat și eu cu osteonecroza aseptica de cap femural bilateral stadiul 3 după interpretarea rmn.ului
va rog daca ati putea sa ma ajutați cu mai multe informații în ceea ce privește tratamentul care l.ai urmat dvs.dl ROforum
în Iași toți medicii unde am.fost vor doar sa ma opereze fara sa imi mai recemande o alternativa de tratament
va rog sa imi spuneți dacă sunteți de acord sa iau legătura cu dvd.in privat, cai as putea face asta
va multumesc!
sănătate multa tuturor
0
06-03-2018, ora 08:50
prz
Nu este medic/terapeut
prz
Buna ziua,
dle Dr. Bogdan Cristian Ion

Am o rugaminte si daca puteti sa ma ajutati cu o sugestie.
Am avut o interventie de foraj la cap femural in urma cu 30 de zile.
Doctorul ortoped care ma operat a spus ca pot calca linistit pe picior dupa cateva zile. Eu nu am facut acest lucru inca.
Ce ma sfatuiti? din cand in cand mai am ceva dureri - probabil din cauza repausului. Nu mi s-a cerut sa fac nici un consult post operatie sau sa fac vreo radiografie sau RMN.

Va multumesc,

Cu deosebita consideratie.
0
06-03-2018, ora 09:22
prz
Nu este medic/terapeut
prz
Buna ziua,

Cu scuzele de rigoare as mai dori sa va intreb ceva dle doctor Bogdan cristian.
Ce fel de miscari sau gimnastica pot sa fac dupa interventia de foraj de cap femural dr. am avut_o acum 30 de zile?
Cu respect,
0
28-09-2018, ora 14:48
Vicol Iulian
Nu este medic/terapeut
Vicol Iulian
Buna ziua.
Am făcut un RMN curând: Aspect RM de NACF stadiul1 cu o leziune cefalica femurala dreaptă, cu dublu contur în secvența STIR , ce ocupă aprox.20% din volumul cefalic, fără modificari de semnal in jur. Aspect RM de NACF stadiul 3 pe partea stângă, cu deformarea cefalica anterosuperioara și edem al spongioasei extins până în colul femural. Acumulare fluidă la nivelul articulatiei coxo-femurale stângi cu grosimea de 10 mm. Moderat edem osos se evidențiază și pe versantul acetabular al articulatiei coxo-femurale stângi.
Concluzii: NACF bilateral-std 1 pe partea dreaptă și stadiul 3pe partea stângă.
Vă rog dacă puteți sa-mi spuneți părerea dvs ce ar trebui să fac și unde să mă duc.
Multumesc.
0
24-07-2019, ora 21:27
foxman
Nu este medic/terapeut
foxman
Pe 08.07.2019 am fost operat pentru necroza bilaterală de sold la partea stângă grad 4...forări..durerile s-au redus..dar nu stiu ce trebuie facut pt recuperare.schiopătez în continuare doar cand ma ridic
..am 100 kg si 45 ani
0
25-07-2019, ora 08:41
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Va rog sa ma scuzati, dar nu am reusit sa inteleg: aveti 100 kg la ce inaltime?
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns
54 comentarii 1 2

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Soldul marcatorului - primul ajutor
  •