schimbare de proteza?

27-03-2011
dariamaarina
Nu este medic/terapeut
dariamaarina
am o proteza de sold Smithnephew SYNERGY stem/R3 cup/XLPE/CoCr heardi implantata pe 9 februaria, la nici 72 de ore a aparut o semi luxatie( sar parea din cauza unei componente cu defect) si ca urmare s-a reintervenit pe 24feb cind s-a lungit "gatul ' tijei si s-a inlocuit piesa defecta. In urma celei de a doua interventii am primit asigurari ca luxatia nu mai este posibila dar pe 5 mart. s-a luxat fara a exista motive, s-a redus iar pe 23 mart. s-a luxat iar.INTRBARE: stiti unde in Romania s-a mai montat acest tip de proteza? si cum pot contacta medicul
10 comentarii
0
27-03-2011, ora 22:27
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
In 99% din cazuri nu este vorba despre defecte tehnice ale pieselor, cat despre o pozitionare incorecta a protezei.
Lucrurile se pot facil cuantifica si masura printr-un Computer-Tomograf, unde se pot masura cu precizie unghiurile de implantare, lungimea componentei femurale, gradul de medializare etc etc.
Cand am lucrat in Franta am masurat prin Computer-Tomograf cel putin 100 de proteze de sold, rezultatul fiind un articol publicat in cateva reviste internationale de mare prestigiu.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
28-03-2011, ora 10:38
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
proteza in sine este una destul de buna, probabilitatea ca sa aiba o piesa defecta este foarte mica. proteza este folosita de mai mult de 10 ani, si a fost folosita la mai multe zeci de mii de pacienti, daca ar avea un defect major, in acest timp ar fi fost retras de pe piata.
luxatia protezei are mai multe cauze:
1 implantare incorecta - acesta se intampla mai ales cu partea acetabulara (cupa) nu are inclinatie suficienta sau este prea mare, sau anteversia este prea mare/prea mica. rar poate fi problema si cu partea femurala. eventual sistemul in sine poate fi "scurta" - probabil acesta s-a intamplat la prima operatie, si a fost corectat prin inlocuirea capului cu unul mai lung
2 stabilizare activa insuficienta: reconstructia musculara (m. gluteus medius) nu a fost facuta corect, sau eventual cu timpul firele sau rupt, sau muschiul nu a rezistat la unul dintre luxatii
3 pacientul: unele miscari nu sunt permise in primele 6 saptamani (de exemplu flexie mai mare de 90 de grade, abductie mai mare de 30 de grade, adductia, rotatia interna sau externa fortata) nu cumva ati facut asemenea exercitii la kinetoterapie?
intrebarea ar fi: ce tratament s-a aplicat dupa a 2., 3. luxatie? ce tratament vi s-a propus?
in fine: ar trebui sa cautati cineva care este expert in proteze. in marea majoritatea cazurilor este suficinet sa-i aratati 3 radiografii: bazin AP, sold AP si Lauenstein, peste 90% dintre probleme pot fi identificate cu aceste radiografii. in sertul cazurilor sunt necesare alte metode de investigatii
dupa parerea mea cel mai tare in romania la proteze de sold este Dr. Andor Balint contactati-l
0
28-03-2011, ora 15:11
dariamaarina
Nu este medic/terapeut
dariamaarina
va multumesc pentru prpmtitudine. Avand in vedere ca chinetoterepia post operetorie in toate cele patru situatii s-a facut la orizontal sub stricta indrumare a medicului curant si tot mobilierul din domiciliu s-a modificat in virtutea acelorasi indicatii,. ramane o singura cauza. luxatiile s-au produs in pozitia sezand, de relaxare musculara, deci aparent fara o motivatie clara pentru a putea evita repetarea lor. Multumesc ca mi-ati dat speranta ca un CT ar putea sa elucideze cauza si astfel am gasi solutia. Sunt dezorientata si nu stiu daca sa mai apelez la solutii in tara sau sa merg in strainatate. VA MULTUMESC PENTRU SUPORT.
0
07-08-2013, ora 11:22
lenoxsri
Nu este medic/terapeut
lenoxsri
Buna Ziua dl. doctor Marius Uscatu, Sunt victima a unui accident rutier produs in anul 2005 in ARAD, la varsta de 18 ani, avand diagnosticul, fractura luxatie coxofemurala de sold drept si pareza SPE si SPI, sa redus luxatia in arad, dar chiar si dupa reducerea ei am avut dureri groaznice timp de 1 an de zile, am stat si pe morfina introdusa prin cateter epidural, dar chiar si asa durerea nu inceta, intrun final am ajuns in Bucuresti unde mi-a pus proteza totala de sold necimentat, acum intrebarea mea este, care este termenul ei de valabilitate ?? eu avand 75 kg 1.79 cu 10 kg mai mult decat acum 7 ani la momentul implantari protezei, si daca stiti cumva vreo metoda noua, sau ceva revolutionar, decat clasica operatie de protezare, pt ca ma ingrijorez ca trebuie sa o schimb, si as vrea o solutie mai usoara, mai putin dureroasa, tin sa precizez ca am dureri NON STOP in special noaptea, din 2005 si pana acum, traiesc cu durerea deja obisnuit cu ea, muncesc usor ( munca fizica mai putina), durerile nu au incetat niciodata, decat sau diminuat dupa protezare, ce ma sfatuiti sa fac ? eu locuiesc in Bruxelles, am asigurare, am posibilitatea sa ma operez aici, daca doriti pot sa va explic mai detaliat operatiile care le-am facut, va Multumesc
0
07-08-2013, ora 12:16
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Protezele moderne au o ""durata de functionare""de 15-20 de ani, insa aceasta perioada este mai scurta in cazul pacientilor tineri si activi.
Nu intesl ce vreti sa sugerati prin """""solutie mai usoara, mai putin dureroasa"""""? Odata protezat, soldul ramane protezat pentru tot restul vietii, eventual un sold balant dupa epuizarea oricarei solutii de protezare.
Nu am inteles ce fel de dureri aveti la ora actuala, la nivelul protezei sau dureri datorate leziunii nervului sciatic??? Care este situatia actuala a parezei?? Cum va deplasati, aveti un picior cazut neurologic (varus-equin spastic sau paralitic)??
Asteptam detalii relevante.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
07-08-2013, ora 12:56
lenoxsri
Nu este medic/terapeut
lenoxsri
Va multumesc pt raspunsul promt, "solutie mai usoara si mai putin dureroasa"', ma refeream daca a aparut vreo solutie, sau vreo proteza mai noua decat cea pe care o am montata acum model 2006, am 27 de ani, si ma gandesc ca trebuie sa o mai schimb de 2 ori, as vrea sa fac operatia de schimbare a protezei dar cu una care nu mai necesita schimbare, sper ca ma-m exprimat corect. la nivel de deplasare, nu pot merge mai mult de 1 km pe jos, dureri am mai mult la nivelul gleznei, fiind aproape blocata si la sold daca fac si cel mai mic efort, medici de aici de la bruxelles mi-au recomandat o artrodeza a gleznei, dar au spus 'sa mai trag de picior, sa aman operatia pe cat mai tarziu posibil' mobilitate nu prea am la glezna din cauza parezei, tendonul ahilean e distrus, din cauza nenumaratelor alungiri de tendon pe care le-am suportat, nu pot ridica laba piciorului in sus, transpir foarte repede la nivelul labei piciorului, e foarte sensibil in talpa, la penultima operatie de alungire a tendonului ahilean, in timpul operatie am auzit sunetul unei crengi de copac, si cred ca la rupt, am stat cu o gaura in spatele tendonului, medicul fiind zgarcit la informatii, ma cusut cu niste fire de proasta calitate si tendonul sa infectat, am recurs la toate medicamentele si prafurile care mi le-a recomandat, si tot infectat si necicatrizat, dupa 4 luni in care operatia nu se inchidea si tot infectat am fost, am plecat la bruxelles unde au redeschis, au scos firele infectate de la tendon si mi la-u suturat sau ceva de genu si ma recusut cu ceva fir cu antibiotic, si in cele din urma sa cicatrizat, dar tendonul nu mai poate fi recuperat, ( multi medici la care am mai fost, miau spus ca toate aceste probleme cu tendonul puteau fi evitate, daca inca de la inceput imi punea o atela sa-mi tina piciorul noaptea cand dormeam) cadea in jos, eu neavand control asupra lui din cauza parezei dar neefind informat, am avut de suferit si cu acest tendon, el fiind perfect sanatos si intact dupa accident. va multumesc !!!
0
07-08-2013, ora 14:27
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Proteza de sold reprezinta un componenta mecanica si, asa cum nu s-a inventat inca un dispozitiv mecanic indestructibil (ferit de uzura), orice proteza este supusa fenomenului de uzura de tip mecanic, legata de frecarea dintre componentele acesteia.
O atela de postura purtata pe perioada urmatoare aparitiei parezei ar fi incercat sa evite retractia severa a musculaturii posterioare a gambei, dar in nici un caz nu ar fi constituit rezolvarea fiabila a situatiei. Intr-adevar, aveti perfecta dreptate, simpla alungire a tendonului calcaneean (arhaic, "achilean") nu rezolva sechelele parezei sciaticului, ci mai mult le agraveaza. Problema tendonului calcaneean este una minorissima, el nefiind afectat si neputand compensa, indiferent de interventia chirurgicala, dezechilibrul muscular dintre flexori si extensori, cu predominenta extensorilor).
Daca sechelele parezei sunt inca prezente (nu ne-ati lamurit in acest sens), exista solutia transferurilor tendinoase (in cazul in care exista totusi muschi viabili la nivelul gambei) sau artrodeza pan-talara a retro-piciorului (simpla artrodeza a gleznei nu rezolva instabilitatea retro-piciorului), impreuna cu osteotomii ale medio-piciorului si ante-piciorului.
Colegii belgieni au perfecta dreptate: un perimetru de mers de 1 km este rezonabil si permite amanarea solutiei chirurgicale de la nivelul retro-piciorului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
07-08-2013, ora 15:01
lenoxsri
Nu este medic/terapeut
lenoxsri
Multumesc Mult pt lamuriri, cat despre pareza, este inca prezenta, dar acum pot ridica laba piciorului in sus il pot da in jos, stanga, dreapta, dar forta este foarte foarte scazuta poate sa fie si din cauza tendonului ? daca pareza ar disparea, ce sanse as avea sa-si revina ? sau e vreo sansa ?sau doar prin transplant de tendon ??. piciorul este inca sensibil, ex : nu pot merge descult, sau pe drum cu pietre, sau plan inclinat. nu am echilibrul necesar in picior, si nici musculatura nu ma ajuta foarte mult fiind scazuta. de cand am proteza de sold, inca dorm cu perna intre picioare :) am protejat proteza foarte mult, si piciorul la fel, in ideea de a prelungii urmatoarele eventuale operatii cat mai mult posibil.

Va multumesc inca odata pt timpul acordat !! O zi buna !!!
0
07-08-2013, ora 16:17
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Trebuie apreciata starea si functionalitatea musculaturii gambei, pentru a putea propune diverse transferuri tendinoase de ""reanimare""a piciorului cazut neurologic.
Pareza dispare dupa cateva sapt-luni, fiind greu de crezut ca va surveni, dupa atatia ani, o normalizare a situatiei dpdv neurologic..
Protectia protezei nu are nimic de-a face cu perna intre picioare noaptea, ci numai cu solicitarea de tip mecanic (stat in picioare, mers pe jos etc).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
20-05-2017, ora 15:04
lenoxsri
Nu este medic/terapeut
lenoxsri
Buna ziua, as dori un sfat referitor la schimbarea protezei de sold, in 2006 am fost protezat total, in ultima perioada de aproximativ 1 an de zile am dureri si nu prea mai pot face nimik, am fost la spital aici in bruxelles si in urma analizelor si a radiografiilor mi sa spus ca trebuie sa o schimb, intrebarea mea este cat timp pot sa mai prelungesc sa nu fac operatia, si care sunt consecintele daca nu o fac, va multumesc !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Markerii urinari pot prezice afecțiunile oaselor survenite după protezarea de șold
  • Un program de mers cu un obiectiv de distanță poate îmbunătăți funcționarea după operația de înlocuire a șoldului
  •