entorsa glezna, picior invinetit
Buna ziua. Acum 3 zile am facut o entorsa la glezna pe partie. Pe moment m-a durut, dar nu extrem de tare, chiar puteam sa calc si sa merg aproape normal. Dupa 3 ore s-a umflat si s-a invinetit putin. A 2-a zi am plecta la serviciu, dra simteam ca se umfla din ce in ce mai mult, asa ca am plecat la medic. La ore 18 mi-a facut radiografii la spital de ortopedie in Bucuresti si nu am nimic la oase, dar mi-a pus atela pentru ca incepuse sa se invineteasca tare si sa se intinda umflatura. Maine trebuie sa merg din nou la control sa vada daca s-a tras umflatura ca sa imi puna ghips.
Nu mi-a dat nici un fel de medicament antiinflamator. Ar trebui sa iau ceva?
Intrebarea mea este daca e posibil sa scap de ghips, avand in vedere ca imi place sportul si nu as vrea sa raman cu o glezna sensibila. Acum tin piciorul pe scaun cu punga cu gel inghetat, dar nu simt rece deloc pentru ca nu trece prin ghips. Ce imi recomandati va rog?
Nu mi-a dat nici un fel de medicament antiinflamator. Ar trebui sa iau ceva?
Intrebarea mea este daca e posibil sa scap de ghips, avand in vedere ca imi place sportul si nu as vrea sa raman cu o glezna sensibila. Acum tin piciorul pe scaun cu punga cu gel inghetat, dar nu simt rece deloc pentru ca nu trece prin ghips. Ce imi recomandati va rog?
4 comentarii
Buna ziua!
Va raspund punctual:
- entorsa gleznei se trateaza prin protocolul modern R.I.C.E.: repaus, pozitie ridicata a piciorului, contentie elastica si gheata local.
- gipsul este util numai in entorsele ultra-severe, dar mentinut timp de 6 saptamani, cu excluderea sprijinului podal;
- problema reala a entorselor de glezna este faptul ca "ascund", deseori, diagnostice mult mai severe: fracturi maleolare, ale calcaneului, talusului sau navicularului, leziuni cartilaginoase sau tendinoase etc. Este motivul pentru care o entorsa ceva mai importanta trebuie revazuta clinic si radiologic cel putin la 1 si 2 saptamani de la producere.
- repausul este fundamental combaterii edemului ("'umflaturii"").
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Va raspund punctual:
- entorsa gleznei se trateaza prin protocolul modern R.I.C.E.: repaus, pozitie ridicata a piciorului, contentie elastica si gheata local.
- gipsul este util numai in entorsele ultra-severe, dar mentinut timp de 6 saptamani, cu excluderea sprijinului podal;
- problema reala a entorselor de glezna este faptul ca "ascund", deseori, diagnostice mult mai severe: fracturi maleolare, ale calcaneului, talusului sau navicularului, leziuni cartilaginoase sau tendinoase etc. Este motivul pentru care o entorsa ceva mai importanta trebuie revazuta clinic si radiologic cel putin la 1 si 2 saptamani de la producere.
- repausul este fundamental combaterii edemului ("'umflaturii"").
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Buna ziua. Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Va doresc numai bine!
Va doresc numai bine!
Buna ziua. Am avut atela la picior 3 zile dupa o entorsa. In urma unui control, pentru ca nu mai prezenta edem, mi-a pus ghips. Au trecut 5 zile si acum ma doare si simt din nou umflata zona. Doctorul mi-a spus ca pot sa ma sprijin putin in picior, dar am folosit carje, si nu am facut mult efort zilele anterioare. Ce trebuie sa fac? In week-end am fost plecata din casa, dar ieri am stat tot timpul in repaus cu membrul ridicat.
Multumesc pentru raspunsuri!
Multumesc pentru raspunsuri!
Buna ziua!
Imobilizarea gipsata nu se justifica decat in entorsele grave, cand este mentinuta timp de 6-8 saptamani, cu interdictia sprijinului podal.
In rest, entorsa se gestioneaza prin tratament functional, dupa protocolul RICE: repaus relativ, contentie elastica, crioterapie (gheata local), mentinerea ridicata a piciorului si reluarea progresiva a mersului.
In schimb, o entorsa ceva mai severa presupune consult clinic si/sau radiologic de control cel putin la 7 si la 14 zile, pentru eliminarea unor potentiale diagnostice grave: fracturi maleolare, ale calcaneului, talusului sau navicularului, leziuni cartilaginoase sau tendinoase etc ( ce ar fi putut cu usurinta "scapa"examinarii initiale, datorita edemului articular masiv si durerii difuze).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Imobilizarea gipsata nu se justifica decat in entorsele grave, cand este mentinuta timp de 6-8 saptamani, cu interdictia sprijinului podal.
In rest, entorsa se gestioneaza prin tratament functional, dupa protocolul RICE: repaus relativ, contentie elastica, crioterapie (gheata local), mentinerea ridicata a piciorului si reluarea progresiva a mersului.
In schimb, o entorsa ceva mai severa presupune consult clinic si/sau radiologic de control cel putin la 7 si la 14 zile, pentru eliminarea unor potentiale diagnostice grave: fracturi maleolare, ale calcaneului, talusului sau navicularului, leziuni cartilaginoase sau tendinoase etc ( ce ar fi putut cu usurinta "scapa"examinarii initiale, datorita edemului articular masiv si durerii difuze).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 8Ajutor!!! 3 entorse in decurs de 1 an de zile!!!
- 9Entorsa la glezna- ligamente!?
- 2Sunt jucator de tenis de camp si mi-am sucit glezna
- 0entorsa glezna stanga
- 3entorsa glezna stanga
- 3Entorsa glezna dreapta
- 6La o entorsa (glezna) cate zile de gips ar fi necesare?
- 2Entorsa la ambele glezne
- 2entorsa glezna
- 5entorsa glezna cu leziune de ligament talofibial anterior
- 2Entorsa glezna picior drept
- 9Posibil afectiuni osoase?
- 3Edem dupa entorsa de glezna
- 2Edem osos si Edem ligamentar
- 7entorsa de glezna in timpul varicelei - fasceita necrozanta
- 0Entorsa glezna
- 2Entorsa
- 4Entorsa netratata corect
- 3Ruptura ligament tibio fibular anterior