Educatia sexuala in scoli

25-02-2013
aaa92
Nu este medic/terapeut
aaa92
Vreau sa aduc in discutie urmatorul subiect: unor elevi clasa a V-a li se preda prima ora de educatie sexuala. Fara a vorbi inainte de organele de reproducere, ci doar de schimbarile la varsta pubertatii pe care de fapt le-au avut ca tema pentru acasa, fara prea multe discutii, la clasa primesc urmatoarea tema:Ce este sarcina?
Cum se formeaza o sarcina?
Ce este lichidul amniotic?
Cum se produce nasterea?
Ce inseamna primul strigat al copilului?
As dori raspunsul de la un psiholog, este aceasta abordare normala pentru varsta de 11-12 ani fara alte notiuni introductive despre aparatul genital, organele de reproducere, despre diferenta intre iubirea cu tenta sexuala si iubirea fata de familie, de exemplu. Mie, ca parinte de fata, mi s-a parut o abordare prea brusca din partea profesoarei si vreau sa cer parerea unui profesionist in domeniu.Multumesc.
6 comentarii
0
26-02-2013, ora 12:23
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Exista mai multe tipuri de raspuns la aceasta problema ridicata de dv. In mod normal, un copil de aceasta varsta nu are aceste informatii, asadar este nevoit sa se documenteze pentru a isi putea face tema. Insa, tinand cont sa generatiile evolueaza in timp, iar cerintele sistemului de invatamant romanesc cresc cu fiecare an, tinerii din ziua de azi nu mai sunt cei de acum cateva generatii. Ei asimileaza mult mai multe informatii si experiente non-formal. Asadar, este posibil ca ei sa detina deja raspunsul la o parte dintre aceste intrebari. Maturarea sexuala fizica are loc mult mai devreme decat se intampla pana acum, iar tinerii experimenteaza mult mai repede sexualitatea.
0
26-02-2013, ora 12:23
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Pe de alta parte, aceasta evolutie are si o serie de efecte negative si este influentata direct de catre cerintele sistemului educational. Diferenta intre iubirea cu tenta sexuala si iubirea fata de familie, cum spuneti dv, se preda destul de rar la ora, eventual exista profesori care deschid acest subiect din proprie initiativa (cel putin din cate stiu eu, sper sa ma insel).
0
26-02-2013, ora 12:24
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Nu imi este foarte clar daca va referiti la faptul ca copilul nu dispune de aceste informatii si ca nu isi poate rezolva tema (punand problema unei eventuale note mici) sau la faptul ca psihologic vorbind nu este pregatit pentru acest subiect. Va este teama ca nu va sti sa faca diferenta intre atractia sexuala si iubire? Este intr-adevar o metoda "rece" de abordare a acestui subiect, insa asa a fost abordat din pacate dintotdeauna.
0
26-02-2013, ora 16:12
aaa92
Nu este medic/terapeut
aaa92
Am fost inteleasa gresit, nu se pune problema notei, ci a faptului ca, fara a vorbi la ora niciodata despre ceva referitor la viata sexuala, au trecut direct la notiuni ca lichid amniotic si cum se produce nasterea.Eu cred ca normal ar fi fost sa se ajunga aici gradual, asa cum la ora de biologie la o planta ii studiezi mai intai radacina, tulpina, etc si abia la un moment dat ajungi si la fruct si samanta, asa ma gandesc ca ar fi trebuit si la ora de educatie de sanatate.Pentru ca totusi pentru a ramane cu niste notiuni, el trebuie sa cunoasca alte notiuni introductive, sa se puna in valoare varsta cand corpul unei fete este pregatit sa poarte de ex. o sarcina, sa li se explice ca un copil nu poate fi rodul unei aventuri de curiozitate, ci ca el trebuie sa vina pe lume intr-un cadru stabil, ca nu poate fi o intamplare, il nasti, scapi de el si stergi cu buretele, Si multe alte lucruri care cred eu ca s-ar putea discuta inaintea notiunilor date la inceput.Apoi cred ca oarecum la varsta lor au o oarecare pudoare in a vorbi deschis in aceeasi clasa cu baietii. Nu ar fi fost mai corect sa se tina aceste ore separat la inceput cu fetele si baietii?
0
26-02-2013, ora 18:43
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Imi mentin ideea ca sistemul nostru de invatamant defectuos a functionat in acest fel si pana acum. Aveti dreptate, este un sistem rece, indiferent fata de nevoile copiilor nostri si probabil va mai dura inca foarte mult timp pana isi vor da seama. Cat despre "pudoare", ea poate fi combatuta tocmai confruntandu-se cu ea :) Aveti dreptate, asa ar fi recomandat, ca fetele sa aiba posibilitatea de a pune intrebari fara a se simti stanjenite de baieti, avand in vedere ca de multe ori ajung sa fie ironizate pentru ca poate nu sunt suficient de dezvoltate, sau din contra.
0
23-04-2013, ora 20:42
Psiholog Popa Anca
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Popa Anca
Nu este un secret ce sistemul nostru de invatamant este defectuos. Cred ca mai concludent este totusi sa va ganditi la ce puteti face dvs. ca parinte si ce o puteti invata dvs. pe fetita. In lipsa informatiilor complete de la scoala, puteti chiar dumneavoastra sa-i vorbiti despre sex, tocmai pentru a o ajuta sa inteleaga ce este sexualitatea, cum se manifesta, si prin ce schimbari urmeaza sa treaca organismul ei, daca acest proces nu a inceput deja. Incurajati-o sa fie deschisa si sa va puna intrebari, pana la urma sexualitatea nu este ceva cu care sa ne rusinam. :)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Orientarea sexuală a adolescenților
  • Suntem în 2020: e timpul să-i învățăm pe tineri siguranța comportamentului sexual online (sexting)
  • Educația tipică privind consimțământul în licee pentru obținerea unui acord clar și direct al unui partener sexual
  • Noi definiții și comportamente legate de sex observate la generația actuală de adolescenți
  • Încurajarea relațiilor romantice sănătoase între adolescenți (rezultatele unui studiu clinic randomizat)
  •