Cum sa mă vindec de tanatofobie?(frica exagerata de moarte)

34 comentarii 1 2
0
27-11-2021, ora 20:21
Placebo10
Nu este medic/terapeut
Placebo10
Daca iau heroina 19 ani poti fi sigur ca ma va afecta mult mai putin decat neuroleptice 19 ani. Sunt atatia oameni batrani care baga hero la spital in Danemarca unde nu se mai chinuie sa ii faca sa se lasa, le dau direct la spital. Nu cred ca iti scade speranta de viata cu 20-25 de ani heroina daca te apuci sa bagi la 30, ca la 30 se apuca majoritatea cu schizo. Plus ca nu iti da parkinso, diabet, creier sever micsorat, etc. asa ca traiesti mai bine ca cineva pe neuroleptice.

In plus, nu m-ar schizofreniza. Pe langa ca distrug rata de recuperare din schizo, dau schizo si la oameni care nu au mai avut nicodata. Oameni care ia neuroleptice pentru somn sau depresie fac psihoza. Oameni care sunt "critically high risk for psychosis", daca le dai neuroleptice, fac psihoza mai des decat cei carora nu le dai. Avem 4 astfel de studii, in 3 a iesit ca fac mai des, in unul nu a iesit nici o diferenta.

Exista vre-o 4 droguri care cresc sever probabilitatea de psihoza, neurolepticele sunt unul din ele. Este stupid sa dai asa ceva la cineva care are deja psihoza. Macar heroina nu e unul din aceste droguri care cresc rata de psihoza.
0
27-11-2021, ora 23:50
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Eu am zis asa:

"cand nu si-a mai luat tratamentul, a intrat in criza asa cum era inainte sa inceapa tratamentul."

Deci NU e sevraj, a intrat in criza ca la inceput cand inca nu incepuse tratamentul, asta se numeste recadere, nu sevraj. Sevraj e cand inainte erai bine, iei ceva, si apoi cand nu mai iei ti-e rau un timp, rau care inainte sa iei aia, nu aveai.

Dar nu trebe sa-ti arat nici un studiu, citeste si tu despre neuroleptice si o sa scrie ca ajuta in schizo.

Ia tu hero 19 ani, doamne fereste, pai nici nu mai apuci, ca te termini de tot. Ptr ca receptorii de endorfine isi reduc f tare numaru, si fara sa iei te simti ca dracu, te dor oasele ca dracii.
La inceput simti euforie, dupa aia abia te simti normal cu hero, dupa aia nu te mai simti deloc bine si daca iei. Da, daca te lasi, scapi, o sa revi ca inainte sa incepi sa iei hero adica okey, insa cat iei, e durere.
0
28-11-2021, ora 04:02
Placebo10
Nu este medic/terapeut
Placebo10
Exact, asta e problema la toate drogurile. Creierul tinde mereu spre homeostaza, spre starea lui normala de echilibru. Daca cineva ia 3 cafele el incearca sa produca un fel de 3 anti-cafele. Daca unui creier ii sunt blocate circuitele normale de dopamina, acesta isi suprasenzitivizeaza receptorii pentru a compensa pe aceasta problema. Atunci cand loveste psihoza, loveste mai rau ca inainte plus ca ii dai si parkinson.

Acesta este fenomenul pe care aproape toti cercetatorii il gasesc responsabil de faptul ca cei care consuma neuroleptice au mult mai multe episoade psihotice pe termen lung si o rata infinit mai mica de revenire decat non-consumatorii. Aceasta idee a fost verificata initial in animale in anii 80 apoi a fost confirmata si in oameni prin anii 2000. Eu personal cred ca scaderea ratei de lucrat e responsabila de cel putin o parte importanta din efect. Nu cred ca 100% din efect e dat de suprasenzitivizarea receptorilor de dopamina.

Legat de recadere/sevraj - sevrajul de neuroleptice intervine in prima luna si arata aproape identic cu un episod psihotic obisnuit, de aceea si este confundat. Daca ar fi un episod psihotic obisnuit, el nu ar trebuii sa apara in aproape toti utilizatorii in prima luna a incetarii folosirii unui drog ci ar trebuii sa fie aleatoriu, sa loveasca episodul in ce luna vrea el.

De studiile de sevraj abrupt ai auzit? Se fac pe toate drogurile psihiatrice si chiar si pe unele din medicina normala (adica in care exista markeri biologici). Acesta reinterpretare a sevrajului drept recadere este ideea care sta la baza acestor studii.

In loc sa fac un studiu corect si sa bag un grup pe un drog si un grup pe nimic, bag ambele doua grupuri pe drog. Dupa 3 luni, scot un grup de pe drog. In plus, fac acest lucru extrem de brutal, fara nici o micsorare a dozei asa cum se face pe orice drog psihiatric, fortand un sevraj abrupt. Starea omului se inrautateste iar eu interpretez asta drept o intoarcere a depresiei, psihozei, etc. Astfel de studii sunt bineinteles facute de companiile producatoare, nu de institute de psihiatrie de stat.

Este amuzant cum tocmai s-a facut primul studiu de sevraj abrupt pe ketamina in acelasi scop. Studiul a picat deoarece ketamina nu are nici un fel de sevraj, lucru ce il pot confirma si din experienta personala. Este aproape singurul drog cu nici un fel de sevraj. Va fi greu de promovat ideea de a cumpara ketamina modificata cu o molecula si patentata la 5400$/luna in loc de 1$ pe asigurare, pentru tot restul vietii, sub argumentul ca daca te opresti se va intoarce depresia.

In cazul neurolepticelor, cam jumate din studiile totale sunt studii de sevraj abrupt, adica studii nule stiintific, studii de prostit copii de gradinita sau psihiatrii care citesc doar abstractul de la studiu si nu se deranjeaza sa citeasca primul rand de la metodologie, sa vada daca e un studiu normal sau un studiu de sevraj abrupt. Astfel de studii se fac mereu pe termen de maxim 6 luni la depresie si maxim 1 an la neuroleptice. Niciodata nu veti gasii un studiu de sevraj abrupt pe termen mai lung de 6 luni la depresie, 1 an la neuroleptice. De ce? Deoarece dupa ce trece sevrajul, aia care s-au lasat de consumat o duc mai bine asa ca nu ai cum sa argumentezi ca au avut mai multe episoade psihotice. Se face sevrajul la 3 luni iar la 6 luni se termina studiul, ca sa nu capturez perioada in care o duce mai bine cel care s-a lasat de drog, acea perioada reprezentand tot restul vietii.

Din aceasta cauza nimeni nu poate sa minta in studiile pe termen lung pe nici un drog. Ceea ce fac companiile producatoare este sa nu faca studii pe termen lung, ceea ce e si normal. Treaba lor e sa fie un avocat al propriului drog, nu un critic. Acea responsabilitate cade in sarcina institutului de psihiatrie de stat, institut de nu are buget si face primul studiu randomizat pe tratamentul de mentenanta pe neuroleptice in 2013, la aproape 70 de ani dupa introducere. Absolut toate studiile pe termen lung pe neuroleptice sau orice alt drog psihiatric sunt independente, adica facute de institutele de psihiatrie din diverse tari, nu de companiile producatoare.
0
28-11-2021, ora 04:25
Placebo10
Nu este medic/terapeut
Placebo10
Stii cum se cheama defapt sevrajul de neuroleptice? Psihoza tardiva (Tardive psychosis), din cauza ca arata identic. Google psihoza tardiva, antipsychotic withdrawal, etc. daca nu ma crezi. E ceva cunoscut de cand s-au introdus neurolepticele incoace. Multi lobotomisti pe vremea aia nu erau fani si nu le foloseau pentru ca produceau asa numitul "revolving door patient" - adica pacient care initial il stabilizez dar apoi se intoarce non-stop la mine, are mult mai multe episoade.

In toata istoria lor au existat oameni care au fost ferm impotriva, spitale si fundatii care trateaza fara, psihiatrii care refuza sa le foloseasca, etc. De cand s-a confirmat clar prin studii pe termen lung ca intradevar aveau dreptate criticii, aproape toti cercetatorii au trecut in tabara anti-"tratament de mentenanta". Ca e bun pe termen de o luna sau nu, pana si aia e discutabil, poate ca un termen mai potrivit ar fi de o saptamana si doar in interiorul spitalului. Sunt la capat de drum, in cativa ani se vor scoate foarte probabil. Cei care le-au promovat se vor simtii ca cei care au promovat cu mult entuziasm lobotomia. Trist cand se intampla reversaluri medicale.
Adaugă un comentariu / răspuns
34 comentarii 1 2

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: