Cum scapi de atacurile de panică și somatizările de anxietate?

05-02-2024
Alexandru23455
Nu este medic/terapeut
Alexandru23455
Salutare tuturor, mă numesc Alexandru am 23 de ani, problema mea a început aproape acum un an dupa un episod mai stresant din viața mea, am avut primul meu atac de panică nu de multă durată a fost ceva scurt ce a trecut undeva cam în 5 min

după ceva timp la câteva săptămâni situație s-a cam înrăutățit le făceam din ce în ce mai des de multe ori și de 2 sau 3 ori pe zi și dura undeva la 30 de minute sau poate mai mult
precizez ca în tot acest timp am tot fost pe la camere de gardă și toată lume îmi spune ca nu am nimic la inimă am tot făcut Ekg-uri am fost și la cardiologie de mai multe ori am avut și holte de 24h și la fel mi-a spus ca nu am nimic la inimă, a văzut ca am o mica tahicardie dar în momentul ce adorm totul revine la normal pulsul este unul bun am fost și la psihiatru mi-a dat un tratament cu liryca, imovane și zolofot dar nu l-am luat de frica reacțiilor adverse( m-am tot uitat pe net)
îmi este frică să nu pățesc ceva de la tote gândurile astea câteodată simt dureri acute fulgerătoare în piept câteodată simt ca o presiune, , gheara, , am zile când am mâna stângă amorțită zile când am dureri puternice de cap și tot feluri de dureri în corp majoritatea în zona pieptului
tot îmi iau tensiunea și am de obicei 12 cu 7, 8 și pulsul undeva pe la 90 sau 100 (nu tot timpul este așa mare )
îmi cer scuze ca scriu așa mult dar aș dori să îmi spuneți dacă credeți ca aș putea suferi vreun infarct de la atâtea gânduri și stres tot nu îmi pot să scot asta din cap am încercat și câteva ședințe la psiholog dar fără rezultate, vă rog un răspuns!
Mulțumesc pentru timpul acordat!!
6 comentarii
0
05-02-2024, ora 16:35
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna. Daca din analize nu a rezultat nimic organic, sunt somatizari de anxietate. Citeste despre anxietate articole pe net si fa-ti un test de anxietate online.
0
05-02-2024, ora 20:08
Alexandru23455
Nu este medic/terapeut
Alexandru23455
Da, toate analizele sunt ok, am fost și la endocrinologie și analize de sănge și la plămâni și nimic,
0
05-02-2024, ora 22:10
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Inseamna ca nu ai nimic organic. Stai linistit.
1
06-02-2024, ora 11:30
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Din descrierea ta, pare că ai trecut printr-o perioadă dificilă, iar simptomele pe care le-ai experimentat sunt caracteristice pentru atacurile de panică și anxietate. Este important să știi că atacurile de panică, deși pot fi intense și înfricoșătoare, nu duc la infarct. Totuși, stresul cronic și anxietatea nemanageate pot avea un impact negativ asupra sănătății generale, inclusiv a sănătății cardiovasculare.

Înțelegerea atacurilor de panică

Atacurile de panică sunt reacții acute de anxietate, care pot include simptome precum palpitații, dureri în piept, senzație de sufocare, amețeli și frică intensă. Deși sunt foarte neplăcute, ele nu sunt în sine periculoase.
Evaluarea Medicală

Ai făcut deja pași importanți mergând la consulturi medicale. Faptul că ai fost evaluat de cardiologi și ai efectuat investigații precum EKG și Holter pentru 24 de ore, care au indicat că nu ai probleme majore la inimă, este un lucru bun. Tahicardia minoră în timpul unui episod anxios este comună și de obicei inofensivă, revenind la normal după ce episodul trece.


Tratamentul și managementul anxietății

1. Psihoterapia: Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este eficientă în tratamentul anxietății și atacurilor de panică. Poate fi util să cauți un terapeut specializat în TCC sau alte forme de terapie care să se potrivească nevoilor tale.

2. Medicația: Medicamentele pot fi utile, dar este important să discuți cu medicul psihiatru despre orice îngrijorare legată de efectele secundare și să găsești un plan de tratament cu care te simți confortabil. Medicamentele precum Lyrica (pregabalin), Imovane (zopiclon) și Zoloft (sertralină) sunt adesea prescrise pentru a ajuta la gestionarea anxietății și a tulburărilor de somn, dar trebuie luate sub îndrumarea strictă a unui medic.

3. Tehnici de relaxare și gestionare a stresului: Practicile precum mindfulness, meditația, respirația profundă și exercițiile fizice regulate pot ajuta în reducerea simptomelor de anxietate și îmbunătățirea calității vieții.


Sănătatea cardiovasculară și exercițiile fizice

Deși te confrunți cu anxietate și atacuri de panică, exercițiile fizice regulate pot fi benefice pentru sănătatea ta cardiovasculară și mentală. Este important să alegi activități fizice care îți fac plăcere și să începi gradual, având grijă să nu te supraîncarci.


În concluzie

Anxietatea și atacurile de panică pot fi gestionate eficient cu ajutorul tratamentului adecvat și al strategiilor de coping. Încurajez continuarea dialogului deschis cu profesioniștii din sănătate, explorarea opțiunilor de tratament și încercarea unor tehnici de relaxare care ți se potrivesc. Este de asemenea important să îți amintești că procesul de recuperare poate dura ceva timp și necesită răbdare și perseverență.
1
14-02-2024, ora 09:26
Dr. GHINEA ROXANA
Psihiatrie, BRASOV
Dr. GHINEA ROXANA
Buna ziua,
In cazul dvs este indicat sa urmati recomandarile medicului psihiatru. Reactii adverse prezinta toate medicamentele, dar nu inseamna ca toti pacientii le dezvolta. Un rezultat terapeutic mai bun este atunci cand se combina terapia medicamentoasa cu psihoterapia.
0
14-02-2024, ora 11:19
Alexandru23455
Nu este medic/terapeut
Alexandru23455
Mulțumesc de sfat
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câteva semne că ai putea fi ipohondru
  • Cauzele atacurilor de panică și cum ne putem calma
  •