Colon iritabil - balonare de ani de zile - cum scap de ea?
De multi ani am colon iritabil si ma balonez in fiecare zi ceea ce este foarte neplacut; am facut diverse tratamente am fost la citiva doctori dar nu a prea fost de folos poate imi spuneti dumneavoastra ce sa fac sa nu ma mai balonez.
3 comentarii
Buna ziua!
Colonul iritabil este o afectiune puternic individualizata, prin urmare, cea mai corecta atitudine igieno-dietetica o reprezinta excluderea alimentelor care va produc disconfort. Pentru identificarea acestora este indicat sa tineti un jurnal alimentar in care sa va notati ce consumati in ziua respectiva si daca au fost sau nu asociat disconfortul digestiv. Este foarte important sa va consultati cu un specialist in nutritie in acest sens pentru a nu adopta o dieta foarte restrictiva si pentru a o ajusta progresiv deoarece tolerantele la alimente se pot modifica in timp, in functie de evolutia bolii.
Balonarea sau excesul de gaze poate fi consecinta dismicrobismului (dezechilibrul florei intestinale) care este responsabila cu degradarea fibrelor alimentare, dar si alte functii importante pentru organism. Prin urmare, consumul de probiotice, prebiotice sau simbiotice ar putea avea efecte pozitive. Acestea se pot gasi sub forma de suplimente, insa alimentele reprezinta de asemenea o sursa de probiotice (lactatele fermentate, muraturile- atentie la excesul de zahar, produsele fermentate din soia), prebiotice (fibrele vegetale- inulina, celuloza si alte oligozaharide din coaja fructelor, legume frunzoase, radacinoase de regula, cereale integrale). Sursele alimentare de prebiotice, dar si branzeturile, pot fi insa iritante pentru mucoasa colonului (testati-va TOLERANTA INDIVIDUALA la alimente). Mai mult decat a urma o dieta, in cazul acestei afectiuni va revine dvs. rolul sa va stabiliti singura regimul si sa il adaptati, pornind de la recomandarile nutritionale de baza.
Alte alimente care pot sa irite colonul si astfel induc diconfortul sunt:
condimentele, carnea fibroasa cu multe tendoane, alcoolul, cafeaua, ceaiurile concentrate, bauturile carbogazoase, dulciurile concentrate, mezelurile, mancarurile foarte grase, sofisticate care contin sosuri, rantasuri cu faina, prejelile.
Excesul de feculente (cartofi mai ales, fasole, naut, soia, linte, alte boabe si pastaioase), dar si de fainoase (paine, paste, orez, fulgi de cereale, produse de patiserie etc.) ar putea determina balonare si flatulenta.
In cazul in care asociati si intoleranta la lactoza sau nu consumati in mod frecvent lapte si produse lactate ( consecutiv se diminueaza si secretia enzimatica), in urma consumului acestor alimente ar putea sa apara senzatia de balonare.
Dar mai ales, fructele uscate si cele bogate in fructoza pot sa favorizeze instalarea disconfortului abdominal.
Regimul de confort intestinal trebuie asociat cu medicatia pentru a da rezultate, alfel eficienta terapiei medicamentoase ar putea fi semnificativ redusa, iar dezamagirea si consecintele asupra calitatii vietii dvs. vor fi pe masura.
In concluzie:
- incercati sa mestecati foarte bine fiecare imbucatura, lent, evitati sa vorbiti cand aveti alimente in cavitatea bucala pentru a evita inghitirea aerului ( factor favorizant al balonarii);
- fructele si legumele tari, fibroase, incercati sa le consumati gatite pentru a „inmuia” fibrele dure; fructele si legumele care va induc disconfort consumate crude le puteti testa si dupa ce au fost preparate termic (fierbere, coacere, la aburi) pentru a nu priva organismul de nutrientii respectivi;
- evitati bauturile si alimentele reci, avand in vedere sezonul cald si tentatia foarte mare;
- incercati sa va odihniti 10-15 minute cel putin dupa masa;
- faceti miscare in fiecare zi daca este posibil (mers pe jos, bicicleta, puteti incerca chiar si exercitii fizice generale sau care vizeaza zona abdomenului; aveti grija si in acest caz la exces- nu va doriti epuizare fizica ci doar mobilizare);
- nu in ultimul rand, luati doar medicatia prescrisa de medic si pentru orice modificare a starii de sanatate nu ezitati sa solicitati ajutorul medical specializat!
Gasiti in articole mai multe informatii despre colonul iritabil
http://www.romedic.ro/colon-iritabil
si regimul igieno-dietetic pentru confortul intestinal
http://dieta.romedic.ro/regim-colon-iritabil
Va doresc multa sanatate! Sper sa fie util raspunsul!
Colonul iritabil este o afectiune puternic individualizata, prin urmare, cea mai corecta atitudine igieno-dietetica o reprezinta excluderea alimentelor care va produc disconfort. Pentru identificarea acestora este indicat sa tineti un jurnal alimentar in care sa va notati ce consumati in ziua respectiva si daca au fost sau nu asociat disconfortul digestiv. Este foarte important sa va consultati cu un specialist in nutritie in acest sens pentru a nu adopta o dieta foarte restrictiva si pentru a o ajusta progresiv deoarece tolerantele la alimente se pot modifica in timp, in functie de evolutia bolii.
Balonarea sau excesul de gaze poate fi consecinta dismicrobismului (dezechilibrul florei intestinale) care este responsabila cu degradarea fibrelor alimentare, dar si alte functii importante pentru organism. Prin urmare, consumul de probiotice, prebiotice sau simbiotice ar putea avea efecte pozitive. Acestea se pot gasi sub forma de suplimente, insa alimentele reprezinta de asemenea o sursa de probiotice (lactatele fermentate, muraturile- atentie la excesul de zahar, produsele fermentate din soia), prebiotice (fibrele vegetale- inulina, celuloza si alte oligozaharide din coaja fructelor, legume frunzoase, radacinoase de regula, cereale integrale). Sursele alimentare de prebiotice, dar si branzeturile, pot fi insa iritante pentru mucoasa colonului (testati-va TOLERANTA INDIVIDUALA la alimente). Mai mult decat a urma o dieta, in cazul acestei afectiuni va revine dvs. rolul sa va stabiliti singura regimul si sa il adaptati, pornind de la recomandarile nutritionale de baza.
Alte alimente care pot sa irite colonul si astfel induc diconfortul sunt:
condimentele, carnea fibroasa cu multe tendoane, alcoolul, cafeaua, ceaiurile concentrate, bauturile carbogazoase, dulciurile concentrate, mezelurile, mancarurile foarte grase, sofisticate care contin sosuri, rantasuri cu faina, prejelile.
Excesul de feculente (cartofi mai ales, fasole, naut, soia, linte, alte boabe si pastaioase), dar si de fainoase (paine, paste, orez, fulgi de cereale, produse de patiserie etc.) ar putea determina balonare si flatulenta.
In cazul in care asociati si intoleranta la lactoza sau nu consumati in mod frecvent lapte si produse lactate ( consecutiv se diminueaza si secretia enzimatica), in urma consumului acestor alimente ar putea sa apara senzatia de balonare.
Dar mai ales, fructele uscate si cele bogate in fructoza pot sa favorizeze instalarea disconfortului abdominal.
Regimul de confort intestinal trebuie asociat cu medicatia pentru a da rezultate, alfel eficienta terapiei medicamentoase ar putea fi semnificativ redusa, iar dezamagirea si consecintele asupra calitatii vietii dvs. vor fi pe masura.
In concluzie:
- incercati sa mestecati foarte bine fiecare imbucatura, lent, evitati sa vorbiti cand aveti alimente in cavitatea bucala pentru a evita inghitirea aerului ( factor favorizant al balonarii);
- fructele si legumele tari, fibroase, incercati sa le consumati gatite pentru a „inmuia” fibrele dure; fructele si legumele care va induc disconfort consumate crude le puteti testa si dupa ce au fost preparate termic (fierbere, coacere, la aburi) pentru a nu priva organismul de nutrientii respectivi;
- evitati bauturile si alimentele reci, avand in vedere sezonul cald si tentatia foarte mare;
- incercati sa va odihniti 10-15 minute cel putin dupa masa;
- faceti miscare in fiecare zi daca este posibil (mers pe jos, bicicleta, puteti incerca chiar si exercitii fizice generale sau care vizeaza zona abdomenului; aveti grija si in acest caz la exces- nu va doriti epuizare fizica ci doar mobilizare);
- nu in ultimul rand, luati doar medicatia prescrisa de medic si pentru orice modificare a starii de sanatate nu ezitati sa solicitati ajutorul medical specializat!
Gasiti in articole mai multe informatii despre colonul iritabil
http://www.romedic.ro/colon-iritabil
si regimul igieno-dietetic pentru confortul intestinal
http://dieta.romedic.ro/regim-colon-iritabil
Va doresc multa sanatate! Sper sa fie util raspunsul!
Ce tratamente ati urmat ? Normix ati incercat vreodata ?
După părerea mea, diagnosticul de "colon iritabil" este mult prea uşor folosit. Prezenţa balonării nu e suficientă pentru pune eticheta "colon iritabil" Este cel mai comod ptr medicul care pune diagnosticul. Eliminaţi prima dată posibile suferinţe ale stomacului (hiperaciditate, de ex.) şi ale veziculei biliare sau ale pancreasului. Toate acestea pot declanşa simptome similare, colonul doar reacţionând la ceea ce "primeşte" din intestinul subţire. Aşadar, respectaţi sfaturile despre alimentaţie primite mai sus şi vizitaţi şi un medic osteopat, care ar putea interveni salvator.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 12constipatie cronica
- 5De o luna am niste stari de balonare destul de enervante mai ales dupa masa...
- 6Balonari dese. Astept raspuns, va rog
- 2scaun cu sange, balonare
- 13greturi, balonari
- 5helicobacter sau colon iritabil ?
- 11balonari dese, eructatii, dureri in piept in partea stanga
- 21dureri in partea stanga jos
- 1colon iritabil
- 8scaun putin decolorat
- 7Paraziti, diaree apoasa si balonare
- 24De la varsta de 7 ani ma confrunt cu o gastrita
- 7Intr-o seara dintr-o data simteam ca ma sufoc
- 3de la flixotide te poti imbalona?
- 5sindrom ascitic in obsv. proces infiltrativ colon descendent. biopsii
- 2Lipsa de aer, nod in gat, balonare
- 0Ajutati-ma! De ce ma simt balonata dupa fiecare masa
- 9Colon iritabil?
Mai multe informații despre: Colonul iritabil Regimul in balonare Balonarea
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: