buletin de analize pH 8.5la copil de 3 anii si 4luni

10-12-2013
nicuQ7
Nu este medic/terapeut
nicuQ7
buna va rog sa imi dati un sfat si din ce cauza poate avea ph 8, 5, glicemie110 cei drept era speriat ca erau multi copi care plangeau inaintea lui si el plangea de frica inainte de ai lua proba de sange, limfocite 24, 4 nui place carnea mananca foarte putin dar 8, 5 la pH creca e foarte mult si ce cauza o fi a facut inainte cu o saptamana un tratament cu amoksiklav suspensie orala, erdomed, euresepal pentru tuse la recomandarea medicului si mai ia pentru pofta de mancare niste picaturi extract de porumbar e posibil sa influienteze si ceva din toate astea va multumesc anticipat
8 comentarii
0
12-12-2013, ora 23:08
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
trebuie repetata analiza. pH-ul nu poate fi 8, 5 pentru ca peste 7, 8 pacientul nu ar supravietui.
valoarea limfocitelor este mare, care ar putea arata o infectie (cat este CRP-ul?), insa din cauza pH-ului evident aberant nu as trage concluzii prea mari nici din aceasta valoare
0
13-12-2013, ora 10:00
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Cel mai probabil doamna a dat valoarea pH-ului urinar, este vorba de o urina alcalina (apare la cei ce au diete vegetariene si, din cate am vazut, copilul nu prea consuma carne; alte cauze pot fi varsaturile sau infectia urinara cu bacterii producatoare de ureaza, dar ar fi aparut si alte modificari).
Cat despre limfocite, in nici un caz nu sunt crescute, valoarea 24, 4 este valoarea procentuala, altfel doamna ar fi semnalat si valoarea f. crescuta a leucocitelor (dar nu este cazul). Pe buletinul de analize apare valoare scazuta pentru ca limfocitele ar trebui sa predomine in general la aceasta varsta. Dar daca valoarea absoluta a limfocitelor nu v-a atras atentia inseamna ca nu sunt probleme.
Ce usor se trag anumite concluzii, uimitor!

Multa sanatate!
0
13-12-2013, ora 12:18
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
doamna colega unde scrie despre analiza de urina?
numarul limfocitelor la varsta de 3 ani ar fi in jur de 3-9 mii sau procentual 50-70%, daca intradevar 24, 4 ar fi in procente atunci poate fi semnul unei infectii, daca este in numar absolut atunci poate indica o infectie virala.
daca pH-ul se refera la urina, iarasi infectia este primul care trebuie exclus.
din toate datele reale si imaginate ajungem la faptul ca trebuie exclusa o infectie
problema cu ideile Dvs este ca presupuneti foarte multe detalii care nu au fost scrise de poster, si trageti concluzii prea usor din detalii adaugat de Dvs
0
13-12-2013, ora 16:32
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Nu am intentionat sa se ajunga la nicio polemica, dar nici sa ramana ideea exprimata de dumneavoastra ca fiind general valabila (nu este bine sa trageti concluzii fara sa stiti nici dumneavoastra despre ce pH este vorba!!).
Si acum sa incep sa va povestesc despre detaliile presupuse ce nu au fost scrise, detalii gandite si nu imaginate.
1. Orice copil trimis la analize de rutina (mamica nu a precizat vreo afectiune deosebita) va efectua o hemoleucograma, VSH, fibrinogen, cateva teste de biochimie si un examen sumar de urina. Cam de unde credeti dumneavoastra ca ar putea proveni acel pH?
2. Nivelul de limfocite la un copil de 3 ani poate varia foarte bine intre 35-70%, iar faptul ca aici este vorba de 24.4% nu impiedica cu nimic ca aceste limfocite sa reprezinte o valoare absoluta de 3000/mmc. Asta ar insemna ca are in jur de 12000 leucocite/mmc, un numar cat se poate de normal pentru aceasta varsta. Aaaa, va ganditi poate ca are un procent crescut de neutrofile ce ar reprezenta o infectie bacteriana, poate chiar motivul pentru care copilul a luat antibiotic. OK, nu este vorba de o crestere majora, drept dovada mamica nici nu a precizat aceste valori, pentru ca pe buletin se incadreaza la valori normale.
3. Daca ar fi 24.4 valoarea absoluta cum tindeti sa credeti, adica 24400/mmc, ma tem ca nu mai e vorba de infectie virala, ci de leucemie, si, cu siguranta mamica ar fi semnalat si un numar crescut de leucocite, peste 25000/mmc.
Mamica ar putea sa scrie mai amanuntit despre ce este vorba ca sa nu mai facem noi "presupuneri".

Dupa cum puteti observa, eu nu imi imaginez, ci gandesc logic si fac calcule acolo unde imi lipsesc unele date, si pana la urma e vorba de specialitatea mea, dragul meu coleg.
Cu stima si fara resentimente, va doresc o seara placuta!
0
13-12-2013, ora 19:05
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
1 noi de ex VSH si fibrinogen nu facem aproape niciodata, a pierdut extrem de mult din relevanta, si sumarul de urina este un examen care nu se efectueaza de rutina, numai tintit
la copii se fac des analize automatizate de gen ABG pentru ca este suficienta o picatura de sange, cu acesta se masoara si pH-ul nu este atat de precis ca una clasica e clar, insa presupun ca faceti si Dvs destul de frecvent.
2 aici intrati in contradictie odata descrieti ca 24, 4 % este un nivel scazut mai apoi ca 25% este normal.
nu, nu la neutrofile m-am gandit, am scris clar: numar crescut de lymphocite in infectie virala (de ex mononucleosis)
3 acesta poate fi o alternativa reala daca intradevar este numarul absolut.
acuma am analizat toate aspectele posibile si imaginare, hai sa asteptam precizari din partea mamicii.
0
13-12-2013, ora 20:06
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
1. Definiti termenul "noi". Lucrati in alta tara?
Mi-am dat seama ca v-ati gandit de prima data la acel pH dat de acel automat ABG, intr-adevar pH-ul 8, 5 nu era tocmai compatibil cu viata. Nu folosim astfel de aparate, acestea au utilitate doar in spitale, unde pacientul vine in urgenta si i se fac aceste teste. Unele spitale detin astfel de aparate si la noi.
2. Nu am intrat nicaieri in contradictie, nu am scris nicaieri 25%, poate nu ati citit cu atentie ce am vrut sa spun. Poate nici eu nu m-am exprimat explicit, ideea era ca poate fi vorba de o limfopenie relativa (procent scazut - 24.4%, dar valoare absoluta normala - 3000/mmc). Cazurile cu adevarat problematice sunt cele cu modificari in valoare absoluta.
3. In general orice om care are in mana un buletin de analize se va plange strict de valorile care nu sunt in intervalul de referinta, niciodata nu precizeaza ca e vorba de un parametru din hemoleucograma sau un parametru din sumarul de urina. Eu am judecat logic, nu putea fi pH-ul de pe ABG, ramanea urina sau materii fecale (putin probabil, mamica ar fi dat mai multe detalii) si nu exista o astfel de limfocitoza 22, 4 fara rasunet asupra numarului total de leucocite. Nu poate fi decat valoarea procentuala, deci este o limfopenie relativa.
OK, sa asteptam acum.
1
13-12-2013, ora 20:56
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
numai ca precizare
punctul 2: cum sa nu ati scris "3000/mmc. Asta ar insemna ca are in jur de 12000 leucocite/mmc - " 3000 din 12000 este 25%
0
13-12-2013, ora 21:14
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Da, tocmai de aceea am spus "in jur de" ca sa nu mai stau sa calculez, pentru ca oricum diferenta de la 12000 la 12295 nu are nici o semnificatie clinica. Nu consider ca m-am contrazis cu ceva.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: