Am prediabet?
Ultima data mie mi-a ieșit 104 glicemia la analize.
Am auzit la unii că e buna, la alții că ar fi prediabet.
Știam și eu că până în 125 e buna.De prediabet am auzit recent.
Ce pot sa fac sa nu dau in diabet?
Neaparat regim?
Am kg in plus destule.
Mulțumesc!
Am auzit la unii că e buna, la alții că ar fi prediabet.
Știam și eu că până în 125 e buna.De prediabet am auzit recent.
Ce pot sa fac sa nu dau in diabet?
Neaparat regim?
Am kg in plus destule.
Mulțumesc!
10 comentarii
Ca sa nu dai in diabet cum spui tu, trebue sa faci mult sport , sa dai jos multe kilograme, sa nu mai maninci covrigi si piine, sa ai o alimentatie sanatoasa.
104 e prediabet f usor daca limita maxima de pe buletinul de analize este 100. Daca limita e 105 sau 106, oficial n-ai, dar e cam tot aia, esti la granita, deci tot n-ar fi in ordine cumva.
Intai trebe sa slabesti la greutatea normala.
Apoi sa ai grija si la alimentatie ca esti putin predispus la diabet, si prin asta slabesti.
Daca slabesti poti sa revi la normal cu glicemia sa fie sub 100 lejer.
Mama ta are diabet ?! Sau tatal mamei ?! Sau tatal tau ori mama tatalui ?
Dupa standard SUA, limita maxima e 100, dupa standard UE limita e 106. Unele laburi au limita 100, altele 105 sau 106.
Cel mai sigur e 100 limita, ca 100 oameni sanatosi, au intre 75 si 95 maxim, dar mai putin bate chiar si 90-91, deci ia in calcul limita de 100.
Nu trebuie neaparat sa faci mult sport, decat moderat macar plimbari, ajunge, cel mai important e dieta si slabitul.
Intai trebe sa slabesti la greutatea normala.
Apoi sa ai grija si la alimentatie ca esti putin predispus la diabet, si prin asta slabesti.
Daca slabesti poti sa revi la normal cu glicemia sa fie sub 100 lejer.
Mama ta are diabet ?! Sau tatal mamei ?! Sau tatal tau ori mama tatalui ?
Dupa standard SUA, limita maxima e 100, dupa standard UE limita e 106. Unele laburi au limita 100, altele 105 sau 106.
Cel mai sigur e 100 limita, ca 100 oameni sanatosi, au intre 75 si 95 maxim, dar mai putin bate chiar si 90-91, deci ia in calcul limita de 100.
Nu trebuie neaparat sa faci mult sport, decat moderat macar plimbari, ajunge, cel mai important e dieta si slabitul.
Nu are nimeni din familie diabet dar avem cazuri de supraponderabilitate serioasa.
Costy eu știam că limita e 120 la diabet, tu zici că e 105?Sau asta e pentru prediabet?Pe analizele de anul trecut a ieșit glicemia 104 și limita scria 120 însă doctorul de familie nu mi-a zis absolut nimic de glicemie deci sa înțeleg că ar fi buna.
Prediabetul se transforma in diabet daca nu slăbești?Eu sunt pretențios la mâncare, mananc mai mult carne slabă și nu îmi prea plac legumele in schimb sunt dependent de dulce, nu trece ziua fara ceva dulce niciodată..
Oare care sunt șansele să fac diabet daca am 104 glicemia și nu slăbesc?
Mie greu să slăbesc deoarece sunt pretențios la mâncare și mănânc doar ce îmi place și ce are gust bun in general asta sunt așa de mic, însă cred că ar fi bine să mănânc mai puțin că de înlocuit alimentele e greu.
Cum apare diabetul și de la ce apare?De la dulciuri?De la obezitate?
Costy eu știam că limita e 120 la diabet, tu zici că e 105?Sau asta e pentru prediabet?Pe analizele de anul trecut a ieșit glicemia 104 și limita scria 120 însă doctorul de familie nu mi-a zis absolut nimic de glicemie deci sa înțeleg că ar fi buna.
Prediabetul se transforma in diabet daca nu slăbești?Eu sunt pretențios la mâncare, mananc mai mult carne slabă și nu îmi prea plac legumele in schimb sunt dependent de dulce, nu trece ziua fara ceva dulce niciodată..
Oare care sunt șansele să fac diabet daca am 104 glicemia și nu slăbesc?
Mie greu să slăbesc deoarece sunt pretențios la mâncare și mănânc doar ce îmi place și ce are gust bun in general asta sunt așa de mic, însă cred că ar fi bine să mănânc mai puțin că de înlocuit alimentele e greu.
Cum apare diabetul și de la ce apare?De la dulciuri?De la obezitate?
De unde visezi tu limita aia de 120 ? Labu ala care are limita 120 e tampit sincer, du-te si tu la un lab mai serios cunoscut.
Ia fi atent aici la laboratorul Synevo:
--------------*
Si la Regina Maria tot asa este 99, la Sanador e limita 105, alte laburi au 106 maxim, deci nici vb 120.
Exista doua standarde principale, cel SUA cu limita 60-99 inclusiv.
Si cel UE care e 74-105 inclusiv (sub 106), astea-s standardele serioase, nu altele.
Uite ca ti-am facut si poza de acolo de pe site:
--------------*
Glicemie bazala modificata (IFG) este prediabet, asta sa stii in tabelul ala ce e.
Deci limita e 100, ai sarit de 99, e prediabet daca la 2-3 masuratori repetate in laborator sare de 99 dimineata la minim 8 ore de la masa de seara. Limita de 100 e mai sigura decat aia de 105 ptr ca 99 % din oamenii sanatosi nu sar chiar nici de 90 dimineata pe nemancate.
Da nu ai cazuri de diabet in fam, e foarte bine, insa si asa nu scapi de riscul de a-l face, chiar daca riscul e mai mic.
Du-te la un lab mai serios cu limita de 100 sau 105 si fa 2-3 analize in trei zile diferite la minim 8 ore de la masa, si vezi cat iese. Nu sta asa, ca s-ar putea sa se agraveze. Normal ca doctoru tau n-a zis de asta daca a vazut limita de 120, dar nu s-a prins ca e anormala limita aia.
Pai eu aveam 107 si alta data 111 si a zis medicu diabetolog ca era prediabet, cum sa fie limita 120 ?!
Da, prediabetul se poate transforma in diabet daca nu slabesti, nu faci miscare si fortezi pancreasul cu dulciuri sau mult amidon (paine, mamaliga, paste, orez, cartofi).
Sansele sa faci diabet sunt un 50 % sa zicem daca nu iei masuri.
Insa intai sa vedem analizele la un lab cu limita aia corecta, si vedem apoi, ca-s destui oameni mai grasi care mananca dulciuri si prostii si au glicemia 86 mereu dimineata.
Daca-ti da sub 100 de 2-3 ori la rand, esti foarte bine.
Prediabetul si diabetul vine in primul rand de la genetica, pe o predispozitie (si daca nu ai in fam, ai fi primul care are gene defecte sa zicem), daca nu ai predispozitie, nu prea ar trebui sa apara, nu conteaza ce mananci, si nu conteaza ca ai 10-20 kile in plus, insa sigur sa n-ai 50-100 in plus, ca atunci poate apare si daca n-ai predispozitie, insa dispare dupa ce slabesti.
Mama a mancat sanatos toata viata, n-a mancat dulciuri, facea miscare, avea greutate normala si a facut diabet pe la 60 de ani, asa ca e clar.
Adica destui oameni cu greutate normala si cu alimentatie okey, au facut boala.
Si vecinu meu are 58 ani, 1, 7 m inaltime, obez la 135 kile, sedentar, bea sucuri cu zahar, mananca biscuiti si n-are nimic, are 81-84 glicemia mereu dimineata (deci dupa cum vezi un sanatos e sub limita aia de 100), ca el dona sange si isi facea des analizele.
Dar sigur ca, ca sa nu riscam, trebuie sa mancam si sanatos si sa avem greutatea normala, obezitatea si mancatul de prostii, favorizeaza aparitia diabetului, asta este.
Daca ai prediabet, te duci la un medic diabetolog, nu la ala de familie, adica daca la 2-3 masuratori in laborator cu limita de 100 iti iese peste 99.
Iar el o sa-ti zica sa slabesti in primul rand, sa faci miscare si sa mananci sanatos, o sa-ti dea el ce sa mananci, nu te va pune pe tratament.
(*modificat de admin)
Ia fi atent aici la laboratorul Synevo:
--------------*
Si la Regina Maria tot asa este 99, la Sanador e limita 105, alte laburi au 106 maxim, deci nici vb 120.
Exista doua standarde principale, cel SUA cu limita 60-99 inclusiv.
Si cel UE care e 74-105 inclusiv (sub 106), astea-s standardele serioase, nu altele.
Uite ca ti-am facut si poza de acolo de pe site:
--------------*
Glicemie bazala modificata (IFG) este prediabet, asta sa stii in tabelul ala ce e.
Deci limita e 100, ai sarit de 99, e prediabet daca la 2-3 masuratori repetate in laborator sare de 99 dimineata la minim 8 ore de la masa de seara. Limita de 100 e mai sigura decat aia de 105 ptr ca 99 % din oamenii sanatosi nu sar chiar nici de 90 dimineata pe nemancate.
Da nu ai cazuri de diabet in fam, e foarte bine, insa si asa nu scapi de riscul de a-l face, chiar daca riscul e mai mic.
Du-te la un lab mai serios cu limita de 100 sau 105 si fa 2-3 analize in trei zile diferite la minim 8 ore de la masa, si vezi cat iese. Nu sta asa, ca s-ar putea sa se agraveze. Normal ca doctoru tau n-a zis de asta daca a vazut limita de 120, dar nu s-a prins ca e anormala limita aia.
Pai eu aveam 107 si alta data 111 si a zis medicu diabetolog ca era prediabet, cum sa fie limita 120 ?!
Da, prediabetul se poate transforma in diabet daca nu slabesti, nu faci miscare si fortezi pancreasul cu dulciuri sau mult amidon (paine, mamaliga, paste, orez, cartofi).
Sansele sa faci diabet sunt un 50 % sa zicem daca nu iei masuri.
Insa intai sa vedem analizele la un lab cu limita aia corecta, si vedem apoi, ca-s destui oameni mai grasi care mananca dulciuri si prostii si au glicemia 86 mereu dimineata.
Daca-ti da sub 100 de 2-3 ori la rand, esti foarte bine.
Prediabetul si diabetul vine in primul rand de la genetica, pe o predispozitie (si daca nu ai in fam, ai fi primul care are gene defecte sa zicem), daca nu ai predispozitie, nu prea ar trebui sa apara, nu conteaza ce mananci, si nu conteaza ca ai 10-20 kile in plus, insa sigur sa n-ai 50-100 in plus, ca atunci poate apare si daca n-ai predispozitie, insa dispare dupa ce slabesti.
Mama a mancat sanatos toata viata, n-a mancat dulciuri, facea miscare, avea greutate normala si a facut diabet pe la 60 de ani, asa ca e clar.
Adica destui oameni cu greutate normala si cu alimentatie okey, au facut boala.
Si vecinu meu are 58 ani, 1, 7 m inaltime, obez la 135 kile, sedentar, bea sucuri cu zahar, mananca biscuiti si n-are nimic, are 81-84 glicemia mereu dimineata (deci dupa cum vezi un sanatos e sub limita aia de 100), ca el dona sange si isi facea des analizele.
Dar sigur ca, ca sa nu riscam, trebuie sa mancam si sanatos si sa avem greutatea normala, obezitatea si mancatul de prostii, favorizeaza aparitia diabetului, asta este.
Daca ai prediabet, te duci la un medic diabetolog, nu la ala de familie, adica daca la 2-3 masuratori in laborator cu limita de 100 iti iese peste 99.
Iar el o sa-ti zica sa slabesti in primul rand, sa faci miscare si sa mananci sanatos, o sa-ti dea el ce sa mananci, nu te va pune pe tratament.
(*modificat de admin)
Îmi cumpăr și eu un glucometru.Imi poți spune cand trebuie luata glicemia și cât de des?După masa sau pe nemâncate?De cate ori?Eu am o greutate de 133 kg acum și trigliceridele mi-au ieșit 288 însă colesterolul e bun, simt și în corp că aș avea un prediabet, mănânc mă simt satul și peste jumătate de oră simt câteodată senzația de foame.
Cum poți să simți foame când deabia mănânci ?Are legătură cu diabetul nu?Nu mi se întâmplă foarte des dar în ultimul timp cam îngrijorător că a fost cam de cateva ori.Un lucru e sigur trebuie sa nu mai mănânc dulciuri și să beau sucuri și asta e ceva cu impact emoțional pentru mine.
Cum poți să simți foame când deabia mănânci ?Are legătură cu diabetul nu?Nu mi se întâmplă foarte des dar în ultimul timp cam îngrijorător că a fost cam de cateva ori.Un lucru e sigur trebuie sa nu mai mănânc dulciuri și să beau sucuri și asta e ceva cu impact emoțional pentru mine.
Ti-am zis pe privat acuma, daca n-ai primit, da mesaj aici sau acolo, dar sigur ai primit.
Buna seara azi dimineata miam luat glicemia pe stomacu gol si a fost o valoare de 110 si as vrea sa stiu daca se incadreaza in valorile normale multumesc
Nu se incadreaza in valorile normale, valoare normala e sub 100, 110 indica prediabet, du-te la analize si cere glicemia si vezi cat iese, daca ieste sub 100 este okey, medicii se iau dupa analize nu dupa aparat.
Fa de doua ori analiza in zile diferite pe stomacul gol.
Fa-o mai repede, ca daca ignori poti da de la prediabet la diabet.
Fa de doua ori analiza in zile diferite pe stomacul gol.
Fa-o mai repede, ca daca ignori poti da de la prediabet la diabet.
Recomand să îți faci și hemoglobina glicozilata pt a vedea mai bine daca ai diabet.Mie așa mi-a recomandat medicul.Glicemia a ieșit bună dar hemoglobina mărită.Sanatate!
Sa faca si glicozilata desi eu o am 5, 24 adica sub 5, 7, ca ce e sub 5, 7 e sanatos, si am diabet !
Am fost diagnosticat cu diabet direct, nu prediabet.
Ptr ca am atins criteriu "in orice moment al zilei indiferent de timpul trecut de la masa si de cat de incarcata a fost masa, daca ai de la 200 in sus, ai diabet".
La 30 si 60 de minute de la glucoza am avut peste 200, asta se cheama in orice moment al zilei.
Testul de toleranta la glucoza (TTGO) zice 100 % daca are sau nu diabet sau prediabet.
Dar daca cosmin are deja 110 dimineata, e clar prediabet ca e peste 100, sa vedem acuma ce da la laborator, ca daca da sub 100, nu are.
Insa poate sa nu aiba dimineata, dar la glucoza sa pice testul cu brio.
Trebe trimitere de la medicul diabetolog ca sa faca asta.
Si cu rezultatele sa se duca la medic inapoi.
Daca tie ti-a iesit glicata marita inseamna ca degeaba ti-a iesit dimineata bine, dupa mese la 1-2-3 ore e peste limita admisa, cat ti-a iesit glicata ?
Am fost diagnosticat cu diabet direct, nu prediabet.
Ptr ca am atins criteriu "in orice moment al zilei indiferent de timpul trecut de la masa si de cat de incarcata a fost masa, daca ai de la 200 in sus, ai diabet".
La 30 si 60 de minute de la glucoza am avut peste 200, asta se cheama in orice moment al zilei.
Testul de toleranta la glucoza (TTGO) zice 100 % daca are sau nu diabet sau prediabet.
Dar daca cosmin are deja 110 dimineata, e clar prediabet ca e peste 100, sa vedem acuma ce da la laborator, ca daca da sub 100, nu are.
Insa poate sa nu aiba dimineata, dar la glucoza sa pice testul cu brio.
Trebe trimitere de la medicul diabetolog ca sa faca asta.
Si cu rezultatele sa se duca la medic inapoi.
Daca tie ti-a iesit glicata marita inseamna ca degeaba ti-a iesit dimineata bine, dupa mese la 1-2-3 ore e peste limita admisa, cat ti-a iesit glicata ?
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 2daca glicemia este de 287 ce pericole presupune diabetul?
- 3diabet, tigari, cafea... infectie masea
- 3glicemie mica
- 5Interpretarea analizelor... examen urina, calciu, colesterol, glicemie
- 5glicemia mare, trigliceridele 700 - exista o dieta si medicamente?
- 2400 valoarea glicemiei
- 4glicemie foarte mare la copil de 6 ani
- 3Glicemie mare...la un copil
- 5Am nevoie de interpretarea acestor analize, daca ma poate ajuta cineva.
- 6a fost diagnosticat in urma cu 8 luni cu hepatita B cronica
- 1glicemie scazuta
- 8buletin de analize pH 8.5la copil de 3 anii si 4luni
- 8Rog ajutor interpretare analize!
- 13Hipoglicemie?
- 1Syzygium 30
- 1Glicemie in sarcina
- 1Glicemie glucometru VS glicemie laborator
- 0Glicemia normală?!
- 1Glicemie măricică
- 5Diabet?
Mai multe informații despre: glicemia hiperglicemia masurarea glicemiei