Atac de panica si anxietate

16-02-2014
yannis andrei
Nu este medic/terapeut
yannis andrei
Buna ziua!Am 23de ani iar de aproximativ 2 ani ma confrunt cu o mare problema.Sufar de anxietate.Acum cateva zile a decedat bunica mea.Ma sperii foarte des, nu pot sta singura in camera desi in casa nu sunt singura...Intr o seara m-am speriat atat de tare incat simteam ca inima imi va iesi din locul ei iar de atunci parca nu pot respira decat prin oftat si cascat...Parca ma inteapa si langa mana stanga, intru imediat in panica, ma ia cu calduri...genunchii deseori ii simt grei.tin sa precizez ca atunci cand ies in companie si nu ma gandesc nu ma doare nimic...Nu stiu ce sa fac sa depasesc acest moment, sa nu ma mai gandesc la ce e mai rau...ce trebuie sa fac???
73 comentarii 12 3 Înainte ›
0
16-02-2014, ora 17:24
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
Salut stiu cat iti este de greu, am trecut si eu prin asa ceva, acum e mult mai bine datorita tratamentului(naturist) mergand la o persoana foarte cautata din Brosteni care face fitoterapie, mia dat tratament si deja din a2a saptamana de tratament sa simtit o schimbare.am luat ( Confort emotional, rodiolin, 5htp, ulei de mandarin, ulei de lavanda(capsule), ganoderma, laptisor de matca, etc la anumite ore ) De unde esti ?
0
16-02-2014, ora 18:23
yannis andrei
Nu este medic/terapeut
yannis andrei
Locuiesc in Italia...am fost la psiholog.Iau tratament naturist de circa 2 saptamani insa parca nu are efect!Imi doresc sa infrunt straea aceasta!Nu pot duce o viata normala...si pentru o mica durere de cap imi pun diagnostice drastice...:(((
0
17-02-2014, ora 13:05
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
cred ca ai si ipohondrie odata ce iti pui diagnostice, cand iei acele tratamente naturiste gandestete ca iti vor face foarte bine e vorba si de efectul placebo aici, trebuie sa ai incredere in tratament, asteapta o luna doua vezi daca apar ceva schimbari daca nu ar trebui sa vorbesti cu cel care tia prescris tratamentul, eu momentan mai iau tratament doar de intretinere pentru 3 luni apoi trebuie sa ma duc iar la control, ai putea incerca rodiolin, 5htp, amestecuri de ceai(tei, hamei, sunatoare, lavanda) dar nu stiu daca poti face rost de ele acolo. tu ce tratament iei ?
0
17-02-2014, ora 13:10
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
si apropo inceputul acestor stari trebuie sa aiba o cauza, cred ca ai discutat cu psihologul. dar cel mai bun psiholog pentru tine esti chiar tu, in mintea ta se intampla totul, invata sa iti controlezi mintea nu o lasa pe ea sa te controleze uite daca doresti sa vorbesti si cu alte persoane ca noi, -*..starile acestea dupa un timp se vor diminua de la sine dar mai incet daca nu lupti cu ele si te vei mai obisnui, abia cand le vei accepta ca fiind parte din viata ta vor incepe sa dispara chir daca nu complet dar la un nivel cat sa iti poti trai viata

(*modificat de admin)
0
17-02-2014, ora 13:15
yannis andrei
Nu este medic/terapeut
yannis andrei
Se numeste SereNerv.E un amestec din plante cum ar fi melisa, flori de mandarin, valeriana si multe altele la care nu le stiu denumirea.Pe langa asta iau calciu, magneziu si vit b.La tine cum se manifesta aceasta "boala psihica"?
0
17-02-2014, ora 17:30
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
Acum mai am doar spasme musculare si ceva palpitatii nu tot timpul... inainte aveam ameteli, lipsa de putere, nu puteam respira bine, dureri de cap, parca se deforma imaginea, senzatii puternice de scaun, mictionare frecventa, parca ma strangea ceva de gat, durere in piept si ceva frica... la mine sa manifestat mai mult prin simptome somatoforme adica fizice.
0
17-02-2014, ora 17:32
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
cat despre tratament este bun dar cred ca nu suficient eu luam dimineata vreo 3 pastile, amiaza si seara la fel...plus ceaiuri un litru pe zi.trebuie sa intlegi ca din asta nu se moare...eu mam lamurit mai bine cu sistemul nervos fiind stundent la asistenti medicali si chiar nu se poate muri, sunt doar simptomele datorita unui dezechilibru dintre sistemul nervos simpatic si parasimpatic, de analize nu te.am intrebar sper ca ai inlaturat cauzele fizice, anxietatea poate aparea si din cauza hipertiroidiei, exces de adrenalina de la suprarenale, etc.
0
17-02-2014, ora 18:59
yannis andrei
Nu este medic/terapeut
yannis andrei
Am ajuns de foarte multe ori la urgente si de fiecare data le am cerut sa imi faca analize care au iesit in limita normalului...M-au trimis la neurolog si psiholog zicandu-mi k totul e pe fond nervos!In ultimii 2 ani am avut parte de mai multe lucruri rele decat bune.Am un baietel de 2 anisori kre inca de mic m-ia racit frt des...apoi am fost nevoita sa il cresc singura, tatal sau nu ne poate fi alaturi.Cum ti am my spus, inainte reuseam sa ma controlez...insa dupa decesul bunicii mele simptomele enumerate de tine my sus si-au refacut aparitia in viata mea!Am incercat si ceaiuri insa imi dau somnolenta...la 7 deja as vrea sa dorm iar cu copilul nu imi pot permite!Ma bucur k ti-ai mai revenit...:)
0
18-02-2014, ora 17:41
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
hmm deci problema a revenit din cauza decesului, o sa iti revii inapoi ai sa vezi desi va trebui sa sa tii acel tratament care mie mi se pare insuficient. pe mine acele simptome aproape ca ma tineau la pat si uite ca acum ma descurc mult mai bine, trebuie sa ai incredere in tine, gandeste in fiecare zi ca urmatoarea zi care va urma va fi mai buna ca cea din urma, autosugestia are si ea rolul ei
0
18-02-2014, ora 19:22
yannis andrei
Nu este medic/terapeut
yannis andrei
Voi cauta in farmacii medicamentele zise de tine...k intr'adevar picaturile astea mare lucru nu imi fac...simptomele s-au mai ameliorat in afara durerii de cap...parca ar urma sa lesin.:(( si mai am cateva ganduri negre, cum ca urmeaza sa mi se intample ce e mai rau.Macar de frica asta de as scapa...La tine exercitiile de respiratie au avut efect?
0
20-02-2014, ora 11:22
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
eu degeaba faceam exercitii de respiratie...in legatura cu durerea de cap asta e ceva normal in anxietate si nu o sa fie nimic rau e doar frica, daca o sa reusesti sa iei medicamentele o sa.ti spun la ce ora trebuie sa le iei. acum ce simptome mai prezinti ?
0
15-03-2014, ora 11:06
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
Buna, YannisAndrei!

Din simptomele descrise de tine ar putea fi atac de panica, dar numai un psiholog clinician (sau un psihiatru) va putea sa te evalueze si sa iti puna un diagnostic. Aici, pe forum, noi punem diagnostice in mod orientativ.
Reiau explicatiile atacurilor de panica si ale anxietatii, ca sa faci tu singura o distinctie. Psihoterapia urmata consecvent poate duce la reducerea sau chiar eliminarea simptomelor:

" ATACUL DE PANICA se caracterizeaza prin frica si disconfort intens si o serie de simptome fiziologice (transpiratie, palpitatii, tremor, senzatia de scurtare a respiratiei, de strangulare, greata, derealizare sau depersonalizare, frica de a nu-si pierde controlul sau de a nu innebuni, frisoane, valuri de caldura...Apare brusc, pe neasteptate, si dureaza de la 5 la 30 minute, de obicei cam 10 minute.
se pune diagnosticul de tulburare de atac de panica doar daca au fost cel putin doua atacuri (intrunind macar jumatate din aceste criterii), iar persoana se teme de noi atacuri si isi schimba comportamentul (de ex., evita sa calatoreasca la distante mari pt ca atunci a experientiat primul atac). Uneori se asociaza cu agorafobie (fobia de locuri deschise, poduri, tunele, calatoria cu autobuzul, trebul, masina sau situatii de unde iesirea poate fi dificila sau este greu sa se obtina ajutor).

Pacientul trebuie sa fie examinat medical inainte de a merge la psiholog pt a se exclude tulburarile fiziologice care sunt insotite de simptome similare atacului de panica (de exemplu: tahicardie, boala cardio-vasculara, stenoza mitrala, hipertensiune, atac de cord, atac cerebral, embolie pulmonara, edem pulmonar, astm, bronsita, hipoglicemie, sindrom premenstrual, sarcina, tumori carcinoide, epilepsie temporala, otita medie, anemie, intreruperea administrarii antidepresivelor, sedativelor, alcoolului, substantelor stimulante, cafeinism...).

Ar fi indicat sa-si faca analizele recomandate de medicul de familie.

Atacul de panica este mai putin dependent de context ca alte tulburari de anxietate - poate aparea si in somn, cele mai frecvente fiind la 1 noaptea- si de aceea pacientului ii este foarte dificil sa-si explice simptomele. Incearca initial sa si rezolve cum poate: daca a asociat atacul cu activitatea fizica, renunta la sport; daca l-a asociat cu anumite mijloace de tranport, evita sa le mai foloseasca. Uneori ajunge sa nu mai iasa din casa si recurge la alcool: se intampla des ca primul diagnostic pus sa fie cel de abuz de alcool, urmand ca apoi sa se descopere ca panica a fost cauza.

Panica are diverse explicatii, in functie de teoriile care stau la baza psihoterapiilor.

Terapia cognitiv-comportamentala este foarte eficienta in reducerea sau chiar eliminarea atacurilor de panica.

Explicatia atacului este considerata urmatoarea: se incepe cu o activare fiziologica normala (ameteli, respiratie precipitata, palpitatii, datorate functionarii normale a organismului, care are propriile lui "oscilatii", datorate stresului cotidian sau unor boli - cum ar fi cele mentionate mai sus -), iar persoana incepe sa-si interpreteze exagerat simptomele si sa faca - in mod constient sau inconstient - anumite evaluari de genul "Ceva nu e in regula cu mine", "Voi innebuni", "Imi pierd controlul". Aceste interpretari duc la hipervigilenta (concentrare excesiva pe senzatiile interne), iar hipervigilenta duce la senzatii fizice si ingrijorare sporita. Se ajunge la "alarma falsa": "Voi avea un atac de panica! Voi muri!" si abia apoi se traieste atacul, resimtit ca fiind ceva oribil, de nesuportat, groaza in fata unei morti iminente...
Apare anxietatea anticipatorie, care duce la evitarea situatiilor care incomodeaza/ in care a fost experientiat sau se anticipeaza ca va creste riscul de a avea atacul. Evitarea duce la linistire, pe moment si, astfel, ea devine o recompensa care faciliteaza mentinerea tulburarii. Prin evitare se rateaza ocaziile de a invata din experienta ca atacul poate sa apara sau poate sa nu apara, iar cand apare il putem tolera(desi cu greu): dureaza cateva minute, are un varf si apoi scade in intensitate.


In aceasta forma de terapie se face o ierarhie a fricii si se va incepe expunerea la fiecare situatie, mai intai in imaginar, plecand de la cele mai usor de suportat. Se va asocia fiecare situatie cu relaxarea sau un discurs interior de linistire.

Sunt diverse tehnici. Tot ce trebuie stiut: panica se vindeca relativ usor prin terapie cognitiv-comportamentala, daca pacientul accepta expunerile. Numarul sedintelor diferia: se pot elimina atacurile in 8-10 sau in 30 de sedinte, in functie de vechimea si intelegerea simptomelor, increderea si complianta pacientului, talentul si cunostintele terapeutului. "

ANXIETATEA

= ingrijorari persistente cu privire la multe aspecte ale vietii care dureaza cel putin 6 luni si ne afecteaza in domeniile personal sau profesional ( de ex., nu mai mergem la examen de teama ca vom avea un esec, nu acceptam o promovare cu gandul ca nu ne vom descurca in noua pozitie, nu intram intr-o relatie ingrijorandu-ne ca vom fi vulnerabili si celalalt ne va descoperi lipsurile etc.)

Pentru tulburarile anxioase (exista mai multe: anxietate generalizata, fobia sociala, fobia specifica, panica, tulburare obsesiv-compulsiva, stresul post-traumatic) recomand sa se apeleze, in primul rand, la un psihoterapeut. Unele forme de terapie, cum este cea cognitiv-comportamentala, pot fi la fel de eficiente ca si medicatia. In plus, nu au efecte secundare, iar efectele se mentin si dupa intreruperea terapiei (daca terapeutul stie cum sa gestioneze ultimele edinte si sa ofere pacientului uneltele cele mai utile pt a se "lupta" singur cu starile anxioase care mai pot aparea).

Este nerealist sa ne asteptam sa dispara complet orice forma de anxietate.
Ingrijorarea si frica sunt reactii normale ale organismului in anumite situatii, fara ele nu am fi supravietuit ca specie: ce ar face un Homo habilis fara frica de tigri!? S-ar arunca in mijlcul lor si ar fi ucis. Sau fara teama de inaltime, de spatii deschise, de serpi etc...? Acestea sunt cele mai frecvente fobii si sunt explicate prin evolutie: suntem mai predispusi sa dobandim fobie de serpi decat de accidente, desi, in socieatea moderna, sansele de a fi ucis de veninul unei vipere sunt insignifiante fata de sansele de a muri calcati pe trecerea de pietoni...

Putem elimina anxietatea debilitanta, care ne impiedica sa ducem o viata echilibrata, sa ne atingem obiectivele in plan personal si profesional.
Grupurile de suport au si ele o oarecare eficienta, pt ca ne ajuta sa vedem ca nu suntem singurii in acea situatie. Mi-a fost impartasit acest lucru de mai multi pacienti si inteleg utilitatea. Daca exista pe acele forumuri si sfaturi ale unor experti, o anxietatea scazuta, neasociata cu o personalitate nevrotica, poate disparea de la sine urmandu-le. In celelelalte cazuri, un psihoterapeut va ajuta sa va intelegti simptomele si sa le rezolvati impreuna. Va rog sa nu uitati: contributia dvs. si a factorilor care depind de dvs (de la suport social la motivatie, incredere in terapie si terapeut, complianta si perseverenta) ajung sa conteze 50% din eficienta terapiei! "

Cum au evoluat lucrurile in ultima vreme?

Toate cele bune!

Psiholog Ana Badita
0
03-04-2014, ora 11:38
Psiholog Oana Alis Lup
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Oana Alis Lup
Buna ziua!

Imi permit sa intervin si eu pe aceasta problema. Cred ca anxietatea o avem cu totii, avand in vedere ca suntem urmasii unor popoare primitive la care anxietatea era foarte importanta si ajuta la supravietuirea speciei. Mi-a placut foarte mult un exemplu dat de un profesor la un work-shop de psihoterapie cognitiv-comportamentala la care am participat: Imaginati-vă ce s-ar fi intamplat daca, atunci cand stramosii nostri primitivi auzeau un zgomot, stateau linistiti si spunea "Probabil ca a cazut ceva. Stati linistiti, o sa treaca". Mie imi mai place sa spun ca anxietatea este si un rezultat al creativitatii omului, un om lipsit de imaginatie nu ar avea anxietate, dar nici nu ar performa mult in activitate. S-a dovedit ca eliminarea adrenalinei in momente mai tensionate ajuta foarte mult la performanta, tot ceea ce trebuie sa facem este sa ne aducem anxietatea la un nivel optim, astfel incat sa poata contribui la cresterea performantei. E ca si în teoria optimului motivational: Performanta creste direct proportional cu motivatia pana la un punct optim. Dincolo de acel punct, performanta scade, fiind invers proportională cu motivatia. Si iata cum o persoana care invata mult mai mult decat este cazul, in final ajunge sa aiba rezultate foarte scazute.
Pentru a diminua nivelul de anxietate, exercitiile de respiratie de care spuneati devin mult mai eficiente daca sunt combinate si cu alte tehnici. Astfel, avand in vedere ca in momente de anxietate, excesul de adrenalina creste tonusul muscular, organismul fiind astfel pregatit pentru o reactie de tip lupa sau fugi, trebuie lucrat putin si pe acesta. Ceea ce trebuie sa facem sa reducem tonusul muscular care este excesiv. Ati observat ce se intampla atunci cand sunteţi nervosi, agitati si incepeţi sa tipaţi sau sa loviţi ceva? Parca vă mai linistiţi, nu-i asa, ca altfel presupun ca nu am reactiona asa. Omul nu face nimic din ce nu îi este de folos. Prin urmare, alaturi de exercitiile de respiratie sunt utile si exercitiile de relaxare, care sunt foarte bune si in cazul atacului de panica. Mie cel mai simplu mi se par cele in care incordam pentru cateva secunde o anumita grupa de muschi (spre exemplu muschii bratului, mainii, piciorului) si apoi o relaxam, observând diferenţele care apar. De asemenea, este bine ca in acele momente de anxietate sa ne concentram nu asupra situatiei in sine care provoaca anxietatea, ci asupra noastra si starilor psihofiziologice care apar. Iar daca reusim sa le verbalizam este si mai bine: Am emotii... Starile sunt diminuate şi în plus, ne ajuta sa ne cunoastem mai bine si sa putem identifica gandurile disfunctionale care apar. Ulterior, ceea ce trebuie sa facem este sa inlocuim gandurile disfunctionale cu alte ganduri, functionale. Este ceea ce spune si noua terapie prin acceptare sau angajament sau al treilea val al psihoterapiei cognitiv-comportamentale: sa ne acceptam pe noi, cu toate starile si gandurile pe care le avem, urmand apoi sa facem tot ce tine de noi prin a le inlocui pe cele disfuncţionale cu altele noi. Insa asta numai dupa ce ne acceptam pe noi, cu toate calitatile si defectele noastre.
In cazul anxietatii si atacului de panica, este buna si hipnoza clinica care, utilizata in combinatie cu tehnici cognitiv-comportamentale, poate grabi dispariţia simptomelor. Practic prin hipnoza, psihoterapeutul se adreseaza direct inconstientului care depoziteaza simptomul, inlocuind prin sugestii ceea ce nu functioneaza bine cu ceva mult mai functional. Imageria dirijata in stare de transa este foarte buna pentru a regla nivelul anxietatii la acel nivel optim. Apoi practicarea zilnica acasa a autohipnozei, poate ajuta pe termen lung la reglarea anxietatii.
Care este plusul hipnozei in comparatie cu ceea ce facem noi acasa, constient? Diferenta este creata de insasi diferenta dintre constient si inconstient: inconstientul nu functioneaza cu negatii (nu trebuie sa...) fata de constient, si este mai puternic decat constientul. Si pentru a intelege mai bine va propun un joc de imagerie dirijata pe care sa il practicati acasa cand sunteti linistiti. Inchdeti ochii si imaginati-va ca aveti un poligraf care va monitorizeaza toate starile emotionale. Si in acelasi timp o arma indreptata spre voi, care la primele semne ale poligrafului ca aveti emotii se va descarca. Voi stiti ca NU TREBUIE sa aveti emotii ca altfel arma se va descarca. Va tot repetati: nu trebuie, nu trebuie. Incercati si vedeti ce iese. Va linistiti sau dimpotriva?
Mai cautati pe internet exercitii de meditaţie si mindfulness. Nu sunt grele si pe termen lung ajuta.
Sper ca ceea ce am scris aici sa vă poată ajuta in tinerea sub control a anxietatii. In opinia mea, medicamentele au rolul de a va face sa va simtiti mai bine, fara a actiona asupra cauzelor simptomului si sa va faceti bine. Astfel incat, la orice eveniment negativ simptomele pot reaparea. Si asa cum spunea si Gabi, inlocuirea gandurilor negative cu ganduri pozitive acţioneaza mult mai bine asupra cauzelor anxietatii si atacului de panica. Iar psihoterapia are mult mai mult sanse sa vă restructureze personalitatea, astfel incat sa reduceti cat mai mult posibilitatea de recidiva.

Mult succes!

Psiholog Oana Lup
0
03-04-2014, ora 14:23
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Asa este, din cele relatate de tine psihoterapia ar putea sa dea bune rezultate. Psihoterapeutul te poate ajuta sa intrerupi cercul vicios al gandurilor 'toxice' ce determina emotii nedorite si in cele din urma la simptome fizice. Chiar daca nu esti in tara, acum poti sa apelezi cu incredere si la psihoterapia online prin Skype pentru ca rezultatele sunt similare! Gasesti oferte pe diverse site-uri inclusiv al nostru
0
08-04-2014, ora 16:02
Alexandraa1992
Nu este medic/terapeut
Alexandraa1992
Buna tuturor:( Ma numesc Alexandra, am 22 de ani si din iulie ma confrunt cu anxietate si atacuri de panica. Pana acum simteam o apasare in piept, insa acum am inceput sa sar din somn cu inima batandu-mi sa iasa din piept fara motiv. Am 2 nopti de cand nu am dormit. nu mai pot.
0
08-04-2014, ora 23:39
Psiholog Oana Alis Lup
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Oana Alis Lup
Buna Alexandra. Atacurile de panica sunt definite ca reprezentand aparitii bruste sau intensificari bruste ale anxietatii, acompaniate de cel puţin 4 până la 13 simptome somatice şi/sau psihice (conf. DSM IV). Ca simptome somatice amintesc palpitatii, ameteli, transpiratii abundente, senzatie de sufocare, dificultati in respiratie, tremor şi senzatie de derealizare, iar simptomele psihice se refera mai ales la teama subiectului ca va muri, ca va face un atac de cord sau un atac cerebral, ca se va sufoca, va lesina sau va muri. Potrivit unor specialisti, exista si situatii in care se manifesta mai putin de 4 simptome, si in acest caz avem de-a face cu atacuri cu simptome limitate. Conform DSM IV este necesar ca subiectul sa fi suferit cel putin doua atacuri de panica recurente si neasteptate, urmate de o perioada de aprox. o luna in care acesta sa-si fi facut griji permanent in legatura cu posibilitatea aparitiei unui nou atac. Pentru un diagostic de atac de panica, este important sa ai in vedere excluderea unor factori organici (consumul de cofeina sau amfetamine, stari de intoxicatie sau hipertiroidie etc.) si un consult medical şi/sau psihiatric. Fenomene asemanatoare cu atacul de panica pot aparea si in cursul unor tulburari anxioase cum ar fi fobia sociala sau claustrofobia, atunci cand subiectul se confrunta cu situaţiile anxiogene, prin urmare este important un diagnostic corect, pus de specialist. In cazul anxietatii si atacurilor de panica sunt utile exercitiile de respiratie si de relaxare pe care sa le practici atunci, in timpul atacului de panica (sunt multe filmulete pe youtube). Cercetarile au dovedit ca in cazul anxietatii este utila si benefica psihoterapia, in special tehnicile psihoterapiei cognitiv-comportamentale (strategii de constientizare, restructurare cognitiva, desensibilizare sistematica etc.), in combinatie cu alte tehnici precum relaxarea, meditatia, hipnoza, trainingul autogen.
Mult mai multe explicatii legate de anxietate si atacul de panica gasesti in mesajul anterior al doamnei psiholog Anei Badita. Nu stiu cu ce alte informatii te mai putem ajuta.
0
08-04-2014, ora 23:59
ahile
Nu este medic/terapeut
ahile
Buna ziua, am 23 de ani...Am fost diagnosticat cu tulburare de anxietate, , in urma unor 3 sau 4 intrebari si un consult de 4 min...si mi-a fost prescris un tratament cu 9 pastile pe zi..am urmat acest tratament care m-a distrus...dupa 3 zile l-am oprit..deci la psihiatru nu mai calc...vreau sa pelc peste o saptamna din tara s amucnesc in grecia cu gandul ca m-as putea simti mai bine daca ma conectez la munca soare fete..etc..dar cum sutn in momentu de fara nua s putea rezista..capul simt ca im explodeaz si senzatia asta e pe tot percursul zilei..iar cnad rareori presiuna aceea din cap dispare usor..incepe sentimentul de frica din nimic..si evident palpitatiile la ininma, , e indicat sa plec in aceste conditii, cat d emult se paot einrautati starea?..5 sedinte de psihoterapie m-ar pute apune pepicoare? sau e nevoie de mult ami multe?
0
09-04-2014, ora 12:59
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
doar medicul psihiatru este cel ce detine raspunsul la intrebarile tale ahile...daca nu mai reusesti sa ai incredere in medicul psihiatru ce te-a consultat initial roaga medicul de familie sa-ti recomande alt medic psihiatru
0
09-04-2014, ora 13:22
Psiholog Oana Alis Lup
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Oana Alis Lup
Ca intro, o sa va spun o întâmplare extrasă din cartea "Elemente de psihoterapie integrativă" a domnului profesor Ion Dafinoiu. Întâmplarea este povestită de Wilson într-o lucrare din 1982:

"Un hipnotizator, deosebit de respectat pentru priceperea şi succesele sale clinice, povesteşte că într-o zi a fost invitat să organizeze un seminar pentru un grup de medici, la domiciliul unuia dintre ei. Intrând în casă el a observat că fiecare suprafaţă orizontală era încărcată cu buchete de flori. Şi cum el avea o alergie puternică la flori proaspăt tăiate, imediat au apărut binecunoscutele senzaţii de disconfort în ochi şi nas. El a relatat problema sa gazdei, precum şi teama că, în astfel de condiţii, el nu îşi poate desfăşura activitatea. Aceasta din urmă şi-a exprimat surpriza şi l-a rugat să examineze florile, care s-au dovedit a fi artificiale. Descoperind acest fapt, reacţia sa alergică a încetat la fel de repede cum a apărut".
Astazi pentru a defini realitatea psihologica folosim nume, cuvinte, iar denumind realitatea o şi cream, contribuind la "autoîmplinirea predicţiei". Cum este si in intamplarea povestita: dacă văd flori proaspete într-o cameră am reacţii alergice, dacă aflu că ele sunt artificiale, atunci mă simt din nou bine. Astăzi, se vorbeste de stres, panică, depresie, anxietate, se cauta informatii pe internet, se pun intrebari si se asteapta raspunsuri, dorind eliminarea din viaţa noastra a cauzelor care le generează. Vorbim despre toate aceste termene ca despre obiecte pe care le avem sau nu le avem şi despre cum le putem elimina din viaţa noastra. Mă întreb oare, generatiile trecute nu se confruntau cu probleme, desi erau multe razboaie, saracie, sclavie. Sa ne gandim numai putin la lagarele de concentrare... Ce simţeau şi făceau oamenii în situaţii problematice înainte ca aceste termene să fi fost descoperite, iar medicina si industria farmaceutica sa se dezvolte atat de mult?
Cu aceasta realitate psihologica noi intram intr-un cabinet psihologic. Tu Ahile intrebi daca te-ai pune pe picioare cu 5 sedinte de psihoterapie. Depinde. Depinde mult de realitatea ta, propria ta poveste, "harta" care îti permite să găsesti un sens pentru ceea ce ti se intampla, punand în ordine nişte evenimente pe care le trăieşti. Daca impreuna cu psihologul reusesti sa schimbi imaginea ta asupra realitatii, gasind alternative la ceva ce ai experimentat foarte multa vreme, dacă reuşeşti înlocuirea "gândurilor automate" negative care preced stresul, anxietatea, atacul de panică, cu "gânduri automate" pozitive, atunci pot dispărea şi problemele. Shakespeare spunea cu mult timp în urmă : "Lucrurile nu sunt bune sau rele, gândurile noastre le fac astfel".
In 5 sedinte de psihoterapie probabil ca te vei simti mai bine. E vorba de acel 'feeling better'. In mod normal dupa primele 4, 5 sedinte ar trebui sa constati o schimbare, in caz contrar inseamna ca ceva nu functioneaza bine (fie alianta terapeutica, fie metodele si tehnicile folosite etc.). Asta insa nu inseamna ca problemele nu pot reaparea mai tarziu, sub o alta forma. De ce? Pentru ca scopul terapiei este acela de a inlocui niste ganduri AUTOMATE, cu altele noi, tot automate. Si probabil ca ai constatat in viata cat este de greu sa schimbam niste automatisme, sa renuntam la comportamente gresite? Cat timp crezi ca ii trebuie unui copil care, considerat in mod gresit stangaci si a scris multi ani cu stanga, sa invete sa scrie frumos cu dreapta? Cate zile de exercitiu ii trebuiesc? Insa psihoterapia poate avea efecte de profunzime asupra personalitatii tale (acel 'getting better'). Pentru aceasta insa este nevoie de ceva mai mult timp, este nevoie sa parcurgi anumite etape in cadrul procesului terapeutic, doar 5 sedinte fiind insuficiente. In prezent se pune mare accent pe psihoterapia de scurta durata, prin urmare nu este indicat un numar mare de sedinte de terapie, decat in conditiile in care pe parcurs stabilesti impreuna cu psihologul si alte obiective terapeutice fata de cel initial.
In plus, nu uita ca fiecare persoană este unică şi acest lucru face ca durata întâlnirilor să varieze de la caz la caz, iar motivaţia personală, asumarea responsabilităţii şi implicarea ta în mod activ în cadrul procesului psihoterapeutic, sunt factori decisivi în reducerea numărului de întâlniri.

Toate cele bune!
0
09-04-2014, ora 15:32
ahile
Nu este medic/terapeut
ahile
multumesc mult de raspuns..Dar eu voi invinge singur boala..am trecut prin multe..asta e incercarea finala..n-o sa iau pastile niciodata..acela e un drum cu o singura directie..iar la psihoterapeut decoamdata nu sutn bani..Numai bine tuturor..si nu lasati nimicurile sa va apese
0
22-04-2014, ora 00:00
alexandru1127
Nu este medic/terapeut
alexandru1127
asta este si gandirea mea.. am renuntat sa iau pastile si sunt cat de cat ok.. mai am stari urate.. tinand cont ca nu sunt in tara.. dar poti reusii impreuna putem reusii !
0
24-04-2014, ora 22:44
vladmld
Nu este medic/terapeut
vladmld
Buna ziua,
Am 25 de ani si desi va urmaresc de vreo 3 luni pana acum nu am postat niciodata insa simt nevoia unui sfat si sa impartasesc cu voi calvarul prin care trec.Totul a inceput in noiembrie cand seara simteam anumite stari pe care nu le intelegeam si care mai tarziu am inteles ca se numesc atacuri de panica.Timp de o luna rand pe rand am facut analiza la sange, la glande, rmn la cap, radiografie cervicala, ekg, totul absolut perfect.Din decembrie a inceput adevaratul calvar.Zi de zi am ameteala profunda cu stare de dezechilibru, nod in gat, tremur continuu, palpitatii si transpiratii abundente.Mi s-a pus la psihiatrie diagnosticul de anxietate generalizata dandu-mi cipralex si xanax pe care nu am pus gura fiindu-mi teama de ce am citit despre ele si de dependenta.Am incercat naturiste gen remotiv, calmoplant, sedatif pc fara nici un efect.In martie mi-am luat concediu medical toata luna incercand sa ma relaxez si sa fac 2 sedinte de psihoterapie pe sapt.Ce credeti? Absolut nici un rezultat.De 3 saptamani am reinceput munca insa e un calvar deoarece am senzatia ca am un atac de panica continuu.Ma tine minim 8-10 ore pe zi starea su noaptea ma trezesc de 4-5 ori cu aceeasi stare. Mentionez ca lucrez intr-o multinationala, sunt multumit de jobul meu, am casa mea cumparata cu credit recent, am o iubita frumoasa de 5 ani cu care ma inteleg perfect si care imi este intru totul alaturi si nu am avut vreun soc sau vreo problema.Totul era perfect.Simt ca am ajuns la capatul puterilor si imu vine sa imi dau demisia si sa renunt la tot.Pur si simplu viata mea a ajuns sa se rezume si sa depinda de aceasta stare.Daca mai e cineva care sa fi trecut prin asta sau care sa ma poata ajuta cu un sfat va multumesc.Disperarea mea e maxima si mie frica efectiv de fiecare secunda pe care o traiesc si care simt ca e ultima din viata mea.
0
24-04-2014, ora 23:42
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Imi pare rau vladmld pentru situatia in care te afli, dar te asigur ca daca ai avea incredere in medicatia prescrisa de specialist ai avea sanse semnificative sa iesi din "˜calvarul"™ in care te afli. Daca iti este teama sa incerci cu ambele medicamente deodata, incepe cel putin tratamentul cu Cipralex. Oricum dependentele sunt legate in special de medicamentele numite benzodiazepine iar riscul de dependenta cu Cipralex e complet nesemnificativ. Cu parere de rau iti spun ca in situatia ta, daca ai inceput sesiunile de psihoterapie fara sa iei in paralel medicatia recomandata de specialist nu e de mirare ca rezultatele au intarziat sa apara. E adevarat ca ar fi fost si rolul psihoterapeutului sa te incurajeze sa iei medicatia prescrisa (nu stiu daca a facut sau nu asta). Mai e important sa nu-ti pierzi increderea in psihoterapie, deoarece odata ce medicatia isi va face efectul vei putea sa profiti si de beneficiile ei. Curaj! Dr Rares Ignat - psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata familiala & profesionala
0
25-04-2014, ora 10:58
Psiholog Stefan Liviu
Psihologie, Ploieşti
Psiholog Stefan Liviu
Principalele forme de tratament pentru anxietatea generalizată sunt medicaţia şi interventia psihologica; ele pot fi aplicate individual sau în combinaţie.
Terapia cognitiv-comportamentală este cea mai eficientă formă de tratament atunci cand este pus diagnosticul de anxietate generalizata - majoritatea pacienţilor obţin o reducere a simptomatologiei. Tinand cont ca persoana traieste timp de cel puţin 6 luni aceste stari, nu se poate astepta ca dupa 4-6 sedinte de interventie sa aiba foarte mari rezultate.
Medicamentele prescrise în tulburările de anxietate au, ca orice medicament, avantaje şi dezavantaje, indicaţii şi contraindicaţii, chiar dacă durează puţin mai mult (câteva săptămâni) până să aibă efect asupra anxietăţii.
0
25-04-2014, ora 11:28
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
In acest caz concret, sa inteleg domnule psiholog Stefan Liviu ca ii sugerati sau nu ii sugerati sa ia medicatia prescrisa de catre psihiatru? imi cer scuze, nu am inteles prea bine din mesajul dvs
0
25-04-2014, ora 12:25
Psiholog Oana Alis Lup
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Oana Alis Lup
Este important sa nu se uite, nici de catre noi psihologii, si nici de catre cei ce solicita sprijin pe acest site, ca fiecare dintre noi avem propriul nostru sistem de credinte, valori si atitudini. Unele dintre ele s-au format pe parcursul formarii noastre în diferitele domenii de activitate, altele pe parcursul experientei noastre practice în aceleasi domenii şi/sau in unele colaterale. Cand un psiholog intra intr-un cabinet de psihoterapie si ofera sedinte de consiliere/psihoterapie este indicat, desi este un ideal destul de greu de atins, sa lase la intrare propriul sistem de credinte pentru a putea lucra mai bine cu propriul sistem de credinte al celor ce solicita consiliere si psihoterapie. Este dupa parerea mea cel mai greu lucru pe care ar trebui sa il facem.
Legat de sugestii si sfaturi, de cate ori nu am primit sfaturi pe care nu le-am urmat? Probabil ca este de natura speciei umane sa asculte sfaturile si sugestiile si sa le urmeze doar pe cele potrivite propriului sistem de convingeri. Obisnuiesc sa spun clientilor mei, atunci cand mi se cere un sfat, ca pot doar spune ce as face eu daca as fi in locul lor. Insa nu sunt. Acesta este adevarul.
De asemenea, un principiu dupa care eu ma ghidez este acela ca "sensul unui cuvant nu este dat de gura celui care il rosteste, ci de urechea celui care il aude". Prin urmare, cel mai mult conteaza ce intelege Vlad din mesajele noastre, a celor ce raspund, din opiniile noastre mai mult sau mai putin convergente, si ce face el, tinand cont de toate avantajele si dezavantajele, indicatiile si contraindicatiile. In esenta, psihoterapia poate asigura complianta la un tratament medicamentos, identificand si tratand cauzele si nu neaparat simptomul in sine, in timp ce medicamentele acţioneaza mult mai direct la nivelul neurotransmitatorilor (de unde si posibile efecte adverse), producand astfel efecte mult mai rapide decat o psihoterapie singulara.
Asa ca draga Vlad, urmeaza acea cale care sa te ajute sa duci o viata activa si satisfacatoare. Si lasa perseverenta, daca vezi ca ceea ce ai facut pana acum nu a dat efectul dorit, incearca sa treci peste principii si ratiune si fa altfel. Si asta inainte de a hotara daca este cazul sa iti dai demisia. Asta e o hotarare pe care, zic eu, e bine sa o iei abia dupa ce ai incercat restul variantelor. Sau cel putin asa as proceda eu.

Mult succes si astept sa vad ce ai hotarat.
0
25-04-2014, ora 12:26
Psiholog Stefan Liviu
Psihologie, Ploieşti
Psiholog Stefan Liviu
'Mi s-a pus la psihiatrie diagnosticul de anxietate generalizata dandu-mi cipralex si xanax pe care nu am pus gura fiindu-mi teama de ce am citit despre ele si de dependenta.' scria vladmld; şi continua: 'In martie mi-am luat concediu medical toata luna incercand sa ma relaxez si sa fac 2 sedinte de psihoterapie pe sapt.Ce credeti? Absolut nici un rezultat.'
Din punctul de vedere al formării profesionale şi al studiilor în literatura de specialitate, psihoterapia cognitiv-comportamentală demonstrează eficienţa acestui tip de psihoterapie în ceea ce priveşte tulburarea de anxietate generalizată.
Ceea ce alege pacientul/clientul să urmeze: medicaţie, terapie, nu se poate ştii dacă acesta amână sau nu revine la control/programare. El are nevoie de sprijin, de susţinere pentru a depăşi starea în care se află, şi nu în ultimul rând de informare.
Nu cunosc cazuri în care vreun coleg să fi sugerat suprimarea tratamentului prescris de medicul psihiatru.
0
25-04-2014, ora 16:53
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Sunt perfect de acord ca psihoterapia da bune rezultate in tratamentul anxietatii si fara medicatie, in special prin inlocuirea convingerilor irationale cu unele rationale. Si cazul lui vladmld a fost prescris un tratament ce nu a fost luat datorita unui gand ce e doar partial rational: tratamentul cu Cipralex nu da dependenta (nu insa acelasi lucru se poate spune despre cel cu Xanax).

Sunt perfect de acord si cu nevoia de informare a pacientului, si tocmai de aceea ar fi fost poate util ca psihoterapeutul sa-l fi informat pe vladmld asupra gandului irational legat de tratamentul cu Cipralex.

Psihoterapia si tratamentul medicamentos corect nu intra in competitie ci sunt complementare deoarece nici una nici alta nu au o eficacitate de 100%. Si cel mai bun tratament antidepresiv sau anxiolitic este eficace (in medie) la aproximativ 6 din 10 persoane si duce la vindecarea a aproximativ doar 5 din 10. De aceea este util ca tratamentul medicamentos sa fie combinat cu sesiunile de psihoterapie ce au rezultate dovedite stiintific. Fara indoiala ca exista si foarte multe cazuri in care psihoterapia poate oferi beneficii semnificative si de una singura, dar este necesar sa fim realisti si sa identificam si situatiile in care e necesar sa fie apelat si la un sprijin medicamentos de calitate.

Dr Rares Ignat - psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata familiala & profesionala
0
25-04-2014, ora 17:49
vladmld
Nu este medic/terapeut
vladmld
Sedintele de psihoterapie facute (8 la numar) nu s-au axat pe o psihoterapie cognitiv-comportamentala si poate si de asta nu am avut rezultatele scontate.Am inteles ca asta ar da rezultate pe termen scurt.Psihoterapeutul mi-a recomandat sa nu iau pastile ca la mine nu e cazul eu neavand o depresie ci singura problema sunt starile somatice.Problema e ca se pare ca eu tot rau de tot ma simt si m-am saturat sa fiu abonat la camera de garda de pe la toate spitalele si sa nu pot sa am si eu o zi normala ca orice om mai ales la varsta mea cand ar trebui sa ma distrez nu sa ma plimb prin spitale :(
0
25-04-2014, ora 19:01
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Poate ca reconsideri decizia ta legata de initierea tratamentului? iar daca in urmatoarele sesiuni de psihoterapie nu vei simti ca tendinta e una de ameliorare, iti sugerez sa reconsideri si relatia cu psihoterapeutul. Cand alegi, tine cont de faptul ca si alte forme de psihoterapie includ tehnici cognitiv-comportamentale : de exemplu cea de familie sau cea integrativa

Dr Rares Ignat - psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata familiala & profesionala
Adaugă un comentariu / răspuns
73 comentarii 12 3 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul