As putea avea HIV?
Pe 4 august 2024 am întreținut um raport sexual cu un barbat de aproape 50 de ani bolnav de SIDA, fără sa știu ca are aceasta problema, el nefiind slab, era chel și cam palid, dar cam atât. Am folosit prezervativ, l-a schimbat mereu dupa ce a ejaculat la baie, deci nu pe mine din fericire. Mi-a făcut sex oral neprotejat, iar eu aveam o bubita în vagin și o fisurica foarte mica la nivel anal. Din câte știu eu, saliva nu e suficienta pentru un risc crescut de transmitere. I-am făcut și eu lui sex oral prin prezervativ și i-am atins și testiculele fara prezervativ. Nu am văzut urme de spermă nici zgârieturi în acea zona, el isi ștergea penisul doar, dupa ce ejacula. Ne-am oprit cand am observat o pata mica de sange menstrual asupra prezervativului, de la mine. Mi-am făcut un test HIV anticorpi si antigen pe 23 august 2024 și ieșise negativ, desi slabisem mult si imi aparuse putina foliculita in zona intima (cateva bubite mici rosi, care nu au disparut. Eu nu le-am vazut, dar medicul mi-a spus ca pare sa am o foliculita in acea zona). Am repetat testul astăzi, 11 ianuarie 2025 și încă aștept noile rezultate. Oare am și eu risc de infectare cu HIV?
8 comentarii
Hivul se poate lua si prin sex oral neprotejat. Faceti analizele la 3 luni de la contact.
Sexul oral chiar și neprotejat din câte știu eu are o incidenta foarte scăzută a acestei bolii. Ma înșel?
Scazuta dar nu inexistenta.
Trebuie facute analize de sange pentru hiv si un screening mai amanuntit de analize daca ati slabit.
Trebuie facute analize de sange pentru hiv si un screening mai amanuntit de analize daca ati slabit.
Boli care se iau prin sex oral
- infectia cu virusul HIV
- herpesul sau virusul herpetic
- gonoreea sau boala produsa de bacteria Neisseria Gonorrheae
- candida
- chlamydia (boala produsa prin infectia cu bacteria Chlamydia Trachomatis)
- sifilis
- virusul HPV cancerigen
- virusul HPV care provoaca veruci sau negi (negii apar in gura sau pe buze)
- hepatita A
- hepatita B
- hepatita C
- infectia cu virusul HIV
- herpesul sau virusul herpetic
- gonoreea sau boala produsa de bacteria Neisseria Gonorrheae
- candida
- chlamydia (boala produsa prin infectia cu bacteria Chlamydia Trachomatis)
- sifilis
- virusul HPV cancerigen
- virusul HPV care provoaca veruci sau negi (negii apar in gura sau pe buze)
- hepatita A
- hepatita B
- hepatita C
Înțeleg că sunteți îngrijorată de situația descrisă, însă este important să abordăm rațional riscul de infectare cu HIV pe baza faptelor și să clarificăm câteva aspecte.
Evaluarea Riscului
1. Risc prin sex protejat cu prezervativ:
- Utilizarea prezervativului corect și consistent, așa cum ați descris, reduce semnificativ riscul de transmitere a HIV. Dacă prezervativul nu s-a rupt sau alunecat, riscul este practic inexistent pentru această cale de transmitere.
2. Risc prin sex oral:
- Sexul oral prezintă un risc foarte mic de transmitere a HIV, mai ales dacă partenerul a ejaculat în prezervativ și nu au existat leziuni sau răni vizibile la nivelul penisului și testiculelor.
- Saliva nu transmite HIV, chiar dacă aveți leziuni mici în cavitatea orală sau zona genitală.
3. Leziuni în zona genitală și anală:
- Leziuni precum bubița din vagin sau fisura anală cresc teoretic riscul de infectare, dar numai în contextul unui contact direct cu sânge infectat sau secreții genitale. Din descrierea dumneavoastră, nu pare să fi avut loc un astfel de contact neprotejat.
4. Sângele menstrual pe prezervativ:
- Faptul că ați oprit contactul după observarea sângelui menstrual este bine. Dacă prezervativul a fost utilizat corect, nu există riscul transmiterii HIV din cauza acestui factor.
Testele HIV
1. Testul din 23 august 2024:
- Acesta a fost efectuat la aproximativ 3 săptămâni după contact, iar rezultatul negativ este încurajator. Totuși, acest test poate să nu fi detectat încă o eventuală infecție, deoarece se află în perioada de „fereastră” (în care nivelurile de anticorpi și antigeni pot fi insuficiente pentru a fi detectate).
2. Testul din 11 ianuarie 2025:
- Acesta este efectuat la peste 5 luni după contact, ceea ce depășește perioada de fereastră pentru toate testele moderne HIV (antigen p24 și anticorpi). Dacă acest test este negativ, puteți fi sigură că nu aveți HIV din acel contact.
Simptome și alte semne
- Scăderea în greutate și foliculita: Aceste simptome nu sunt specifice pentru HIV și pot fi cauzate de stres, dietă, schimbări hormonale sau alte afecțiuni.
- Foliculita este o inflamație comună a foliculilor de păr și nu indică HIV în mod direct.
Concluzie și recomandări
1. Riscul general de infectare:
- Din descrierea dumneavoastră, riscul de infectare cu HIV este extrem de scăzut datorită utilizării prezervativului și a lipsei de contacte directe cu sânge sau secreții genitale infectate.
2. Așteptarea rezultatelor:
- Rezultatul testului din 11 ianuarie 2025 va confirma statusul dumneavoastră HIV. Dacă acesta este negativ, nu aveți de ce să vă faceți griji.
3. Măsuri de siguranță viitoare:
- Continuați să utilizați prezervative pentru a preveni infecțiile cu transmitere sexuală.
- Dacă aveți contacte sexuale frecvente sau vă aflați într-o relație cu risc mai ridicat, discutați cu un medic despre opțiuni suplimentare, cum ar fi profilaxia pre-expunere (PrEP).
Evaluarea Riscului
1. Risc prin sex protejat cu prezervativ:
- Utilizarea prezervativului corect și consistent, așa cum ați descris, reduce semnificativ riscul de transmitere a HIV. Dacă prezervativul nu s-a rupt sau alunecat, riscul este practic inexistent pentru această cale de transmitere.
2. Risc prin sex oral:
- Sexul oral prezintă un risc foarte mic de transmitere a HIV, mai ales dacă partenerul a ejaculat în prezervativ și nu au existat leziuni sau răni vizibile la nivelul penisului și testiculelor.
- Saliva nu transmite HIV, chiar dacă aveți leziuni mici în cavitatea orală sau zona genitală.
3. Leziuni în zona genitală și anală:
- Leziuni precum bubița din vagin sau fisura anală cresc teoretic riscul de infectare, dar numai în contextul unui contact direct cu sânge infectat sau secreții genitale. Din descrierea dumneavoastră, nu pare să fi avut loc un astfel de contact neprotejat.
4. Sângele menstrual pe prezervativ:
- Faptul că ați oprit contactul după observarea sângelui menstrual este bine. Dacă prezervativul a fost utilizat corect, nu există riscul transmiterii HIV din cauza acestui factor.
Testele HIV
1. Testul din 23 august 2024:
- Acesta a fost efectuat la aproximativ 3 săptămâni după contact, iar rezultatul negativ este încurajator. Totuși, acest test poate să nu fi detectat încă o eventuală infecție, deoarece se află în perioada de „fereastră” (în care nivelurile de anticorpi și antigeni pot fi insuficiente pentru a fi detectate).
2. Testul din 11 ianuarie 2025:
- Acesta este efectuat la peste 5 luni după contact, ceea ce depășește perioada de fereastră pentru toate testele moderne HIV (antigen p24 și anticorpi). Dacă acest test este negativ, puteți fi sigură că nu aveți HIV din acel contact.
Simptome și alte semne
- Scăderea în greutate și foliculita: Aceste simptome nu sunt specifice pentru HIV și pot fi cauzate de stres, dietă, schimbări hormonale sau alte afecțiuni.
- Foliculita este o inflamație comună a foliculilor de păr și nu indică HIV în mod direct.
Concluzie și recomandări
1. Riscul general de infectare:
- Din descrierea dumneavoastră, riscul de infectare cu HIV este extrem de scăzut datorită utilizării prezervativului și a lipsei de contacte directe cu sânge sau secreții genitale infectate.
2. Așteptarea rezultatelor:
- Rezultatul testului din 11 ianuarie 2025 va confirma statusul dumneavoastră HIV. Dacă acesta este negativ, nu aveți de ce să vă faceți griji.
3. Măsuri de siguranță viitoare:
- Continuați să utilizați prezervative pentru a preveni infecțiile cu transmitere sexuală.
- Dacă aveți contacte sexuale frecvente sau vă aflați într-o relație cu risc mai ridicat, discutați cu un medic despre opțiuni suplimentare, cum ar fi profilaxia pre-expunere (PrEP).
Cu prezervativ se iau HPV cancerigen, HPV care provoaca veruci si herpesul genital.
90 % din populatie are HPV.
Atentie mare la ce va expuneti! Ati mai avut probleme ginecologice...
Unele boli desi in stare latenta sunt transmisibile.
La un an dupa inceperea vietii sexuale trebuie incepute controalele ginecologice: Test Papanicolau, test secretie, ecografie transvaginala.
90 % din populatie are HPV.
Atentie mare la ce va expuneti! Ati mai avut probleme ginecologice...
Unele boli desi in stare latenta sunt transmisibile.
La un an dupa inceperea vietii sexuale trebuie incepute controalele ginecologice: Test Papanicolau, test secretie, ecografie transvaginala.
Testul HIV AG.AG 24p mi-a ieșit nonreactiv cu valoarea 0.07 și eu vreau sa îmi mai fac încă un test de confirmare HIV 1+2 Western Blot, pentru ca este mai precis. Intrebarea mea este oare ar trebui sa îmi fac acest test peste o luna sau ar merge și acum imediat?
Rezultatul nonreactiv (0.07) este considerat concludent, deoarece depășește perioada de fereastră serologică pentru majoritatea persoanelor. Majoritatea infecțiilor sunt detectate în primele 3 luni, iar un test la 5 luni este foarte sensibil.
Despre testul Western Blot
Testul Western Blot este utilizat în mod obișnuit ca metodă de confirmare pentru un test HIV reactiv (pozitiv) la testele standard de screening. Acest test nu este indicat de rutină în cazul unui test nonreactiv, deoarece:
- Sensibilitatea și specificitatea testului combinat antigen/anticorpi sunt foarte mari (peste 99%), iar un rezultat negativ după 5 luni este foarte concludent.
- Western Blot poate genera incertitudini (rezultate inconcludente) în stadiile foarte timpurii ale infecției sau dacă nu există suficient material viral pentru detectare.
Recomandări
1. Testul Western Blot acum:
- Nu este necesar dacă testul combinat antigen/anticorpi este negativ la 5 luni.
- Poate fi efectuat, dar în acest context, este foarte improbabil să aducă informații suplimentare relevante.
2. Retestare suplimentară:
- Nu este necesară în condiții normale, dar dacă ai anxietate în legătură cu situația, poți repeta un test HIV antigen/anticorpi (AG.AG 24p) la 6 luni pentru confirmare.
3. Alte măsuri:
- Dacă există alte semne clinice sau îngrijorări, consultă un medic infecționist pentru evaluare detaliată.
- Foliculita poate fi o afecțiune benignă, dar dacă persistă, discută cu un dermatolog pentru tratament.
Rezultatul de până acum sugerează că nu există o infecție cu HIV, iar testele suplimentare ar putea fi mai degrabă pentru liniștirea ta decât din necesitate medicală.
Despre testul Western Blot
Testul Western Blot este utilizat în mod obișnuit ca metodă de confirmare pentru un test HIV reactiv (pozitiv) la testele standard de screening. Acest test nu este indicat de rutină în cazul unui test nonreactiv, deoarece:
- Sensibilitatea și specificitatea testului combinat antigen/anticorpi sunt foarte mari (peste 99%), iar un rezultat negativ după 5 luni este foarte concludent.
- Western Blot poate genera incertitudini (rezultate inconcludente) în stadiile foarte timpurii ale infecției sau dacă nu există suficient material viral pentru detectare.
Recomandări
1. Testul Western Blot acum:
- Nu este necesar dacă testul combinat antigen/anticorpi este negativ la 5 luni.
- Poate fi efectuat, dar în acest context, este foarte improbabil să aducă informații suplimentare relevante.
2. Retestare suplimentară:
- Nu este necesară în condiții normale, dar dacă ai anxietate în legătură cu situația, poți repeta un test HIV antigen/anticorpi (AG.AG 24p) la 6 luni pentru confirmare.
3. Alte măsuri:
- Dacă există alte semne clinice sau îngrijorări, consultă un medic infecționist pentru evaluare detaliată.
- Foliculita poate fi o afecțiune benignă, dar dacă persistă, discută cu un dermatolog pentru tratament.
Rezultatul de până acum sugerează că nu există o infecție cu HIV, iar testele suplimentare ar putea fi mai degrabă pentru liniștirea ta decât din necesitate medicală.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 6rezultat test hiv
- 6prezervativ rupt - e posibil sa fi luat HIV?
- 4teste hiv-sida - se fac gratuit?
- 8In urma cu 3 ani am avut contact sexual neprotejat = HIV?
- 6hiv sau nu?
- 10Poate fi Hiv ?
- 8cat de mare este probabilitatea de infectie cu hiv a prietenei mele, eu fiind infectat de 3 ani
- 8posibil infectie hiv
- 13tratament hiv este gratuit?
- 9Posibil BTS, oare sa fie HIV?
- 3posibil hiv?
- 0Testare HIV
- 5Fereastra imunologica hiv
- 2In legatura cu hiv sida
- 2Banane cu HIV
- 0Hiv prin briciul de la frizerie?
- 4Hiv si sifilis
- 8Este posibil sa ma fi infectat cu HIV?
- 1Despre HIV - simptome de preinfectie
- 6Intrebare ARN HIV-1 PCR
Mai multe informații despre: infectia cu HIV infectiile cu transmitere sexuala
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: