Am anxietate generala! | Forumul Medical ROmedic

Am anxietate generala!

09-09-2017
Adam89
Nu este medic/terapeut
Adam89
De 2 ani am anxietate generala, medicu de familie pt inceput mi-a dat tratament, apoi ma trimis la psiholog. Am tot timpu ganduri negative si din aceasta cauza am si un comportament ciudat. Nu ma ajuta exercitile de relaxare si respiratie care ma invatat psihologu. Mereu sunt in alerta ca as pati ceva sau ce-i dragi ar pati. De aia ii tot sun sa aibe grija de ei. cum pot controla anxietatea? Tot timpu ma gandesc la ce-i mai rau. Cum pot opri gandurile negative?
24 comentarii
2
09-09-2017, ora 10:07
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună dimineața!
Cât ați mers la psiholog? Schimbările nu apar peste noapte. Totuși nu-nțeleg cum de persistă gândurile negative, pentru că presupun că v-a învățat și cum să le stopați. Anxietatea se poate ține sub control prin schimbarea modului de gândire și percepție, printr-o interpretare rațională a ceea ce ni se întâmplă. V-a făcut și o evaluare ca să vedeți cauzele din spatele acestei anxietăți?
Tratamentul vi l-a dat medicul de familie, sau v-a trimis la psihiatru? Psihiatrul este acela care vă dă o schemă de tratament și vă urmărește evoluția în timp.
0
09-09-2017, ora 11:31
Adam89
Nu este medic/terapeut
Adam89
Medicu de famile, iar la psiholog faceam exerciti de respiratie. Plus mi sa zis cand am un gand sa imi zic in monte gata si sa il schimb cu ceva pozitiv. Nu stiu cum se numeste tehnica. 8 luni am fost la psiholog. Medicu de familie mi-a dat sedatif pc si alpralozam. Nu stiu cum sa scap de gandurile astea. Aveti o sugestie?
2
09-09-2017, ora 14:16
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Găsește-ți un moment fericit din viața ta, când ai reușit să faci ceva deosebit, în care ai avut satisfacții depline, construiește momentul respectiv și plasează-l pe un ecran imaginar, sau îți închipui că după ca l-ai trăit la intensitate maximă îl micșorezi și -l pui jos în dreapta ecranului calculatorului și rămâne acolo. Ori de câte ori îți vin gândurile negative, îți imaginezi că ești pe același ecran și trăiești momentul respectiv. Apoi momentul respectiv îl schimbi cu cel pe care l-ai pus ca o iconiță jos la calculator.
Deci pui momentul cu gândurile negative, apoi îți spui: SCHIMBĂ și schimbi cu momentul în care erai fericit, în care ai realizat ceva. Acum depinde de tine cât ești de creativ, pentru momentul succesului trebuie ales în așa fel încât să-ți facă plăcere, să simți că-ți schimbă starea de spirit.
SCHIMBĂ îți spui de 10-15 ori până când starea proastă a dispărut.
Funcționează, dar eu te-am întrebat și dacă ți-a făcut evaluare, pentru că e foarte importantă gândirea și percepția. Se verifică și schemele cognitive să se vadă dacă ai anumite scheme disfuncționale. Sunt multe de spus.
Dacă după 8 luni nu ai obținut nici-o schimbare, ar fi trebuit să schimbi psihologul.
0
09-09-2017, ora 17:20
Adam89
Nu este medic/terapeut
Adam89
Poate lipsa de experienta a psihologului. Era foarte tanar. O sa incerc si ce mi-ati spus. Multumesc. Da mi-a facut ceva ce el o numea anamneza si interviu clinic. Nu mi-a aplicat teste nu nimic. Mi-a zis ca prin respiratie pot controla anxietatea si ca atunci cand am un gand sa zic gata si sa-l schimb cu altu pozitiv. Dar nu a functionat. Mi-a zis ca anxietatea mi-a aparut ca urmare a stresului ce la-m avut timp de 5 luni la job.
2
09-09-2017, ora 21:10
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Teme pentru acasă ai avut? Pentru că e important de monitorizat toate situațiile care-ți provoacă disconfort și ce gânduri automate ai în legătură cu ele și să înveți să le interpretezi rațional.
Anamneza și interviul clinic ajută mai mult la cunoașterea istoricului problemei, de teste te ajuți la stabilirea unui diagnostic clar, apoi pentru anxietate te ajuți și de scheme cognitive, gânduri automate, atitudini si convingeri, mecanisme de apărare, mod de gândire și percepție, teste de anxietate etc.
Tehnicile aplicate țin de fiecare caz în parte, de aceea se aplică un program de intervenție personalizat.
0
09-09-2017, ora 22:12
Adam89
Nu este medic/terapeut
Adam89
Nu am avut teme. Doar sedintele de 2 ori pe saptamana! Teste psihologice nu mi-a aplicat. La finalul ultimei sedinte mi-a spus ca o sa treaca daca nu ma axez pe gandu negativ, ca de la gand negativ. imi influenteaza comportamentu. Tot timpu miza pe exercitile de respiratie, zicandu-mi ca asa o sa tin sub control anxietatea. Si dupa parerea lui o sa treaca de la sine ca mai mult sunt surmenat. asta din cauza jobului in finele lui 2015 inceputu lui 2016 am avut 5 luni de groaza din cauza stresului la job iar din martie 2016 sa instalat fff bine anxietatea.
1
10-09-2017, ora 20:47
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Incearca si la psihiatru. Poate iti schimba tratamentul cu xanax.
Sanatate multa!
1
11-09-2017, ora 00:18
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Din ce descrii, te-ar ajuta si un tratament psihiatric - Sedatif PC e frectie la picior de lemn. Normal ca nu ai inregistrat progrese, daca nu ai primit si tratament psihiatric. Nu la toate persoanele care sunt diagnosticate cu tulburari psihice e nevoie de psihiatrice, dar uneori nu se poate fara. Si de ce sa te chinui cand poti rezolva mai eficient problema, combinand psihiatria cu psihoterapia? Si psihiatricele si-au mai schimbat compozitia, nu mai produc aceleasi efecte secundare de acum cativa ani. Am pacienti care au inregistrat mari schimbari pozitive, dupa ce au inteles ca nu au sens cate 10-20 de ani de chin si au luat psihiatrice, combinand cu psihoterapie pe termen mai lung de 8 luni, cum ai urmat tu.
1
11-09-2017, ora 07:34
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Acum am observat ca iei si alprazolam, insa nu e suficient.
0
11-09-2017, ora 12:00
Adam89
Nu este medic/terapeut
Adam89
Credeti ca se rezolva mai repede problema cu medicamentatie? Azi medicu de familie mi-a prescris anxiar si mi-a recomandat sa gasesc un hobby pentru a nu duce stresu de la birou acasa.dar nu am timp de hobby. ce sa fac? Sedatif pc mi se parea si mie slab.
2
11-09-2017, ora 14:11
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Poate ar fi fost mai corect să te trimită la un psihiatru decât să-ți dea el medicamente, pentru că psihiatrul ca orice specialist e mai în măsură să stabilească o schemă de tratament, pe care s-o și urmărească și să adauge sau să scoată la nevoie un medicament.
Medicamentele dau rezultate mai bune împreună cu psihoterapia.
1
11-09-2017, ora 20:14
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Anxiar si Alprazolam sunt benzodiazepine. Nu se dau pe termen lung pentru ca produc dependenta. Maxim 1-3 luni. Trebuie sa ajungeti la un medic psihiatru care va da o pastiluta numita antidepresiv.
Sanatate multa!
0
12-09-2017, ora 10:11
Adam89
Nu este medic/terapeut
Adam89
antideprediv? pai am anxietate nu depresie ii ceva diferenta nu?... medicu de familie are dubla specializare ii si psihiatru... acum se axeaza mult pe hobby dar nu am timp, lucrez in domeniu juritic. mult stres sunt avocat... nu am cum sa evit anumite stari conflictuale si nici nu pot fi dopat la tribunal
2
12-09-2017, ora 12:41
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Cand apare un dezechilibru la nivelul neurtransmitatorilor, a-ti indeplini niste hobby-uri cu o asa profesie solicitanta psihic, nu e deloc o solutie viabila. E ca si cum i-ai spune unui depresiv sa tina Jurnalul fericirii :). V-as recomanda sa cautati un psihiatru care e doar psihiatru si care consulta zilnic pacienti cu tulburari psihice, un dr care are o viziune un pic diferita de cea medicului dvs de familie, asupra metodelor de tratament. Nu veti fi sedat la procese - e doar un mit ca toate psihiatricele dau sedare. Nu e cazul dvs sa primiti un tratament puternic si care sa va deranjeze in munca dvs. Antidepresivele se dau si in tulburarile anxioase si invers, anxioliticele in tulburarile afective (vezi depresia), mai ales pt ca ele (tulburarile) de cele mai multe ori coexista, chiar daca doar una din tulburari e mai "vizibila" si cealalta nu prea. Un ochi avizat stie ce tratament sa dea, dar si dvs trebuie sa aveti incredere in medicul dvs si sa luati tratamentul prescris. Dureaza pana la maxim 3 saptamani perioada de adaptare a corpului cu substanta, dupa care veti fi alt om, vizibil schimbat in bine. Mai ales daca veti lua tratamentul corect si daca il veti combina cu psihoterapie.
Daca vreti rezultate bune si pe termen lung, nu mai amanati medicatia pt ca starea vi se va modifica vizibil si nu veti mai putea duce pe picioare tulburarea. Uneori nu putem totul singuri si asa e normalitatea, e in natura umana.
0
12-09-2017, ora 14:14
Adam89
Nu este medic/terapeut
Adam89
Am inteles, mi-e mi de efectele secundare ale medicamentelor, mi sa mai recomandat si medicina naturista dar nu am incredere in plante. am sa caut si un psihiatru plus medicu meu toate medicamentele prescrise sedatif pc, alparalozam, anxiar mi-a zis sa iau seara cu o ora inainte de culcare. Un coleg a recurs la medicina naturista si mi-a zis ca in 3 luni sau vazut efecte vizibile. Iar in profesia mea nu pot sa ma relaxez sau sa ma ocupt de hobby ca nici nu am timp nici nu pot sa las lucrurile importante deoparte ca sa incep sa pictez de exemplu.
1
12-09-2017, ora 17:00
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Alprazolam-ul, adica Xanax, e o benzodiazepina si utilizata mai mult de 3-4 saptamani, produce dependenta, deci vorbiti cu psihiatrul sa vi-l schimbe. Efecte adverse toate medicamentele au, dar psihiatricele din noua generatie au mai putine efecte adverse si rezultate mult mai bune. Eu vad asta zilnic la pacientii mei, care multi dintre ei au refuzat si 1 an sa ia pastile, pana cand au inteles ca nu se mai poate fara. Si nu exista termeni de comparatie pentru schibarea produsa - in bine. Eu nu sunt nici distribuitor de medicamente, nici psihiatru sa pot recomanda, deci nu am niciun interes sa tot indrum oamenii catre psihatru, atunci cand chiar nu se poate fara. Daca ar intelege cat mai multi oameni treaba asta, nu s-ar mai chinui singuri cate 10-20 de ani, fara rezultate pozitive, ci doar cu agravarea starii.
E o intreaga discutie pe tema "activitati relaxante", pt ca fiecare om intelege diferit ewlaxarea, dar tehnicile psihoterapiei cognitiv-comportamentale ti-ar fi de mare ajutor, combinate cu psihiatricele.
0
12-09-2017, ora 17:44
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Se numesc antidepresive medicamentele date in depresie sau anxietate. Ele nu au efectele secundare ale antipsihoticelor. Sunt alta clasa de medicamente care nu te fac leguma. Mergeti sa va vada un psihiatru.
0
14-09-2017, ora 10:37
Adam89
Nu este medic/terapeut
Adam89
De medicina naturista ce spuneti? De medicamentele si ceaiurile din plante ajuta la anxietate? Au vreun efect benefic? De altfel vreau sa incerc relaxarea prin hipnoza sau mai bine zis terapia eriksoniana, ce imi recomandati?
1
15-09-2017, ora 23:07
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Orice medicament, ca e alopat, sau naturist, ajuta atata timp cat il iei. Evident ca raman schimbari si pe termen lung, dar eu una nu am auzit de rezultate spectaculoase in tulburarile psihice doar dupa urmarea unui tratament naturist, sau doar psihiatric. Daca nu se combina cu psihoterapia care sa se bazeze pe dovezi si rezultate masurabile, e greu de prognozat ca persoana va fi echilibrata pe termen lung. Asta pt ca gandurile care stau mai ales in spatele tulburarilor anxioase, nu ies nici la analize si nu dispar nici cu pastile. Ori cauzele problemelor de natura psihica, se scot la suprafata si se proceseaza psihoterapeutic in combinatie cu psihiatria, acolo unde chiar nu se poate doar psihoterapeutic.
Despre hipnoterapia ericksoniana, plus tehnici de relaxare, pot afirma ca ajuta, dar nu fac minuni - nici nu cred in minuni☺.
0
16-09-2017, ora 00:59
Adam89
Nu este medic/terapeut
Adam89
Nici eu nu cred in minuni, am sa incep hipnoterapia sa vad ce rezultate are! Din punct de vedere medical as vrea sa intreb diabetu poate afecta starea de anxietate? Un coleg de servici mi-a recomandat meditatia trandancentala pt a imi controla anxietatea la el asta ajuta! Iar altu tratament naturist! Am inteles ca sunt grupuri pentru anxietate aici, stiti cum se poate intra in vreo unul?.
0
16-09-2017, ora 01:33
Adam89
Nu este medic/terapeut
Adam89
Tin sa spun ca in starile de anxietate imi vin ganduri de genu OARE NU. DAR DACA... apoi ma pun sa verific daca sunt adevarate. De exemplu daca x din familie a patit ceva, atunci ca sa verific gandu il sun (tin sa mentionez ca mai nimenu din familie nu mai imi raspunde la telefon) atata sun ca sa am confirmarea ca tot ii bine. iar daca nu raspunde incep sa gandesc sigur a patit ceva de aia nu raspunde. Lucrurile astea mi se intampla de cateva ori pe zi max 6 si nu dureaza mult circa 5 minute apoi dispar dar creaza o stare de discomfort. Aici mi-ar placea sa stiu cum pot lucra sa nu mai fie situatia aceasta! Ore diabetu imi da si el starile astea?
1
16-09-2017, ora 15:58
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Diabetul este o boala psihosomatica si as zice ca ordinea e mai degraba invers: nu diabetul iti produce tie anxietate, ci functionarea ineficienta a aparatului psihic (in timp) a dus catre boli somatice. Nu poti separa psihicul de somatic si se influenteaza major unul pe altul.
Gandurile pe care le tot rulezi pot fi schimbate cu ajutorul psihoterapiei cognitiv-comportamentale.
0
18-09-2017, ora 23:26
Adam89
Nu este medic/terapeut
Adam89
Diabetul il am din 2013, am inceput hipnoterapia, ii relaxant desi in prima parte a sedintei mi-a vorbit doar de mituri in hipnoza, hipnoza propiu zis da mi-a dat o puternica stare de calm si de bine, partea proasta ii ca doar o data pe saptamana pot merge la hipnoterapie, asta nu am inteles de ce nu se poate de mai multe ori pe saptamana. De altfel mi sa zis ca atunci cand mai am ganduri sa nu le dau curs prin a suna pe toata lumea daca se intampla ceva o sa fi anuntat, am sa incerc si varianta asta. Plus mi sa zis ca daca ma concentrez mai mult pe munca nu o sa mai am tinp sa imi tin mintea ocupata cu anumite ganduri negative sa le zic asa. La mine cu diabetu nu pot lua orce medicamente ci doar unele ce nu imi cresc glicemia ii putin mai complicat. M-am gandit totusi sa apelez si la medicina naturista pt anxietate deoarece nu are efecte secundare si nici nu afecteaza glicemia. dar nu stiu cum sa incep. Tin sa mai spun ca in meseria mea mereu primesc amenintari atat pe telefon cat si pe e-mail de la persoane ce nu au altceva ce face si poate la nivel inconstient psihicu lucreaza. Stari de anxietate n avocati, procurori, magistrati au. La noi in bransa e ceva cat de cat normal sa ai anxietate acum depinde cat de mult o lasi sa se instaleze, eu nu vreau sa am deloc anxietate, de asta lupt sa scap de discomfortu acesta pentru a avea o gandire cat mai calitativa. Tin sa mentionez ca la servici anxietatea nu imi opreste sau strica performantele.Doar pentru familie si pentru mine ii deja agasant, ne-am cam saturat toti de anxietatea asta.
0
19-09-2017, ora 12:44
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Adam89: faptul ca-ti doresti "sa nu ai deloc anxietate" e un lucru foarte important, care te trage in jos mereu. E o asteptare total nerealista, deoarece anxietatea odata manifesta, nu dispare pt totdeauna ca si cum nu ar fi fost vreodata. Mai ales pt ca are o importanta componenta ereditara - cine mai e anxios la tine in familie? Sunt convinsa ca vei mai gasi cel putin o persoana. Stiind asta, te-ar ajuta mai mult sa iti schimbi asteptarile, din "deloc anxietate", in "anxietate redusa", sau altfel spus, sa ajungi sa iti poti gestiona eficient gandurile, emotiile si reactiile. Atitudinea fata de tine, lume, viata si viitor, face diferenta si se reflecta in asteptari.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea È™i stresul cronic pot creÈ™te riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • DependenÈ›a față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia È™i anxietatea
  • Anxietatea poate influenÈ›a negativ luarea deciziilor
  • AplicaÈ›ia pentru smartphone care ar putea reduce anxietatea È™i depresia
  • Riscul de anxietate la mame, asociat cu utilizarea intensă a dispozitivelor electronice
  • Tinerii È™i femeile sunt mai predispuÈ™i la anxietate
  •