anxietate in corelare cu anotimpurile
De obicei sunt o persoana anxioasa, dar mai ales in perioada anotimpului de iarna cand imi apar stari pe care le-am mai trait si in alti ani mai ales in perioada se sezon rece. Anume stari de frica, grija zilei de maine, neincredere in propriile puteri de a fi capabil sa reusesc sa ating niste obiective propuse, chiar si impresia de a nu mai ajunge acasa atunci cand plec de la munca (am impresia ca nu mai ajung cu bine ca ceva se poat intampla, ca o sa ma ratacesc, nu mai nimeresc drumul).Alte simptome: stare de tremur in corp atunci cand ma emotionez prea tare, nu am un somn relaxant, dorm cam incordat, un somn cu vise.Cand ma trezesc dimineata am impresia ca am dormit profund dar de fapt ma simt obosit cateodata cu usoare dureri de cap in zona tamplelor. Starile astea nu le am chiar tot timpul, observ ca de obicei in noaptea in care ma odihnesc bine, a doua zi nu imi apar astfel de stari ma simt relaxat asa cum trebuie sa ma simt. Astfel de stari alterneaza 3 zile prost 1 bine...etc...Dar de ce tocamai in perioada de iarna? Exista o relatie intre anxietate si anotimpul iarna, in sensul ca anotimpul imi poate declansa simptomele de anxietate sau e doar o coincidenta? Vara cel putin nu mi s-a intamplat niciodata asa ceva sau primavara, nici toamna...
Cum spuneam am mai avut astfel de stari peste care am trecut cu ajutorul medicamentelor gen anxiar... As vrea sa pot sa depasesc aceste simptome fara medicamente, mai exact din ce am citit pe forum ar fi utila varianta de psihoterapie, dar ce anume trebuie sa fac? Sa-mi analizez fiecare gand sa merg pe firul lui pana ajung la radacina, sau pur si simplu cum ajung sa-mi controlez gandurile care apar odata cu senzatiile de frica? Ce trebuie sa fac cum sa actionez?
Cum spuneam am mai avut astfel de stari peste care am trecut cu ajutorul medicamentelor gen anxiar... As vrea sa pot sa depasesc aceste simptome fara medicamente, mai exact din ce am citit pe forum ar fi utila varianta de psihoterapie, dar ce anume trebuie sa fac? Sa-mi analizez fiecare gand sa merg pe firul lui pana ajung la radacina, sau pur si simplu cum ajung sa-mi controlez gandurile care apar odata cu senzatiile de frica? Ce trebuie sa fac cum sa actionez?
4 comentarii
In cele 3 zile "mai putin bune".
DORMI SUFICIENT?!?
STAI MULT PE CALCULATOR?
bei MULTA CAFEA?
mANANCI suficient..SAU DOAR PUTIN CA N-AI POFTA?
SIGUR ITI VA RASPUNDE UN MEDIC,
AR FI BINE SA SI RASPUNZI LA ACESTE INTREBARI-PANA ATUNCI
DORMI SUFICIENT?!?
STAI MULT PE CALCULATOR?
bei MULTA CAFEA?
mANANCI suficient..SAU DOAR PUTIN CA N-AI POFTA?
SIGUR ITI VA RASPUNDE UN MEDIC,
AR FI BINE SA SI RASPUNZI LA ACESTE INTREBARI-PANA ATUNCI
In cele 3 zile mai putin bune dorm noaptea dar superficial, un somn cu vise, ma trezesc cam obosit de obicei oboseala mai culmineaza si cu o durere de cap care imi trece destul de greu dupa o pastila de nurofen forte.La calculator nu stau mai mult decat stau de obicei cam 3-4 maxim pe zi. Cafea nu beau deloc...Cofeina ma deregleaza mai rau, de fapt cateva doze de cola babaute acum 1 luna pot spune ca a avut o contributie la declansarea anxietatii pt. ca imediat la scurt timp am inceput sa resimt senzatiile amintite mai sus.Rar de tot beau cola 1 data la luna, cafea niciodata. De mancat manac, intotdeauna am pofta de mancare.
cea mai mare problema a sezonului rece stiti care este????? organismul consuma foarte melta energie pt a intretine organele vitale cu caldura, pt. a creea caldura organismului si pe langa aceast efort suplimentar alimentele pe care le consuman iarna nu sunt la fel de multe si nu au aceleasi nutrimente folositore organismului: deci organismul iarna este atacat din mai multe parti, dasta se pun muraturi, conserve iarna pt ai da organismului cele necesare pe cae nu le are in mod normal, adica acele alimente pe care le consumam zilnic vara cum ar fi: rosii, ceapa verde, mere, pere, salate, castraveti, varza si multe multe altele, acum puteti zice ca si iarna consumam, da, numai ca nu in acelasi fel: vara zilnic iarna din 5 in 5 sau 10 in10.
Buna ziua!
Daca ati luat in considerare varianta de a merge la psihoterapie si ca sa va faceti o idee privind psihoterapia cognitiv-comportamentala, o forma de terapie eficienta in stari anxioase si depresive, postez aici ce am scris in alta parte pe forum. Exemplele au fost aplicate pe tulburarea obsesiv-compulsiva, care este tot o tulburare anxioasa. Dvs. preluati ca va este util.
"DESPRE PSIHOTERAPIA COGNITIV-COMPORTAMENTALA
Ca psihoterapeut format in aceasta abordare pot sa ofer cateva informatii privind modul in care functioneaza si care sunt tehnicile (in general). Mentionez ca sunt deschisa la diverse abordari (cum ar fi psihoterapia existentiala), sunt convinsa ca pentru anumite probleme sau persoane unele pot fi mai eficiente decat altele, in functie si de cauzele problemelor, de implicarea pacientului si de talentul terapeutului. Insa formarea mea imi permite sa fac precizari in principal in acest caz.
In primul rand, se trateaza pacientul, NU boala. Sunt tehnici specifice, insa ele trebuie adaptate fiecarui caz in parte. De aceea este greu de spus ce ar merge la unul sau altul pana nu se face o evaluare riguroasa cateva sedinte) inainte.
Terapiile cognitiv-comportamentale (le voi numi CBT, cognitive behavioral therapies, pentru ca sunt mai multe) sunt o combinare fundamentata stiintific a terapiilor cognitive cu cele comportamentale.
Cautati pe site-ul lor http://www.eabct.com/ (se gaseste si varianta in romana): aici se relateaza in ce consta CBTul, tehnici, proceduri, organizarea sedintelor.
In cateva cuvinte: in modelul teoretic Stres- vulnerabilitate se considera ca patologia este rezultatul unei vulnerabilitati - genetice, cognitive (stil de gandire disfunctional), interpersonale etc. - peste care s-a suprapus un stresor (cronic sau acut). Astfel s-au depasit resursele percepute de gestionare a situatiei (persoana simte ca nu mai face fata).
In CBT se accentueaza factorul cognitiv (scheme cognitive, convingeri dezadaptative, ganduri automate), privit ca determinant pt producerea si mentinerea simptomatologiei, dar si cel comportamental (principiile conditionarii clasice si operante, pe care nu le detaliez aici).
Exemple de ganduri automate disfunctionale:
- cu referire la propria persoana:"Sunt urat"
- cu referire la viitor: "Nu voi reusi nimic in viata"
- cu referire la lumea in care traim: "Ceilalti sunt profitori, "este o lume plina de pericole"
Exemple de procese prin care se ajunge la ganduri automate disfunctionale:
- gandirea dihotomica (in alb-negru: "Daca nu am luat 10 sunt un ratat")
- inferenta arbitrara (extragem concluzii fara dovezi suficiente: "X nu mi-a raspuns la telefon, deci nu ma mai iubeste")
- suprageneralizarea ("nu am fost acceptat dupa interviu- rezulta ca sunt incompetent si niciodata nu o sa ma angajez")
- gandirea emotionala (ceva e adevarat pentru ca asa simtim noi, fara niciun fel de dovada sau cu dovezi contrarii)
Scheme cognititve (care stau la baza gandurilor automate, acestea din urma fiind situational specifice):
- de autodepreciere/neajutorare (worthless, helpless) ("indiferent ce fac, sunt fara valoare")
- de neacceptare (unlovable) ("indiferent ce fac, sunt de neiubit")
Se considera ca modul in care evaluam stimulii din jur sau din interior ne determina reactiile emotionale, comportamentale si fiziologice. Procesarea poate fi constienta sau inconstienta.
Exemplu: A (eveniment activator) - Maine am un examen la care nu am invatat.
B (beliefs - ganduri) - "Sunt proasta, n-o sa inteleg niciodata nimic, mai bine renunt din start"
C (consecinte) - nu ma duc la examen sau ma duc fara sa fi invatat nimic
Aici convingerea bazala a persoanei este de autodepreciere, tipica depresivilor sau celor care se descurajeaza usor: nu au incredere in abilitatile lor, sunt convinsi ca nu vor reusi oricat s-ar stradui si renunta sau depun efort insuficient, cu gandul ca n-are niciun sens. De aceea performanta frecvent nu le reflecta abilitatile.
In cazul unei tulburari anxioase (cum este anxietatea generalizata sau tulburarea obsesiv-compulsiva), de ex., pot fi prezente scheme de neajutorare, adica putem considera lumea un loc periculos, impredictibil, oamenii tentati sa ne faca rau si in care oricand ceva teribil s-ar putea intampla. Prin compulsii/ritualuri cei care au TOC incearca de obicei sa se protejeze de toate aceste rele (numara in gand, folosesc formule magice, amulete etc.).
Ce se face in terapie? Cum ne ajuta ea?
Mai intai se face evaluarea (se folosesc interviuri ca SCID I si SCID II, pentru a se afla problemele clinice (cum ar fi depresia, anxietatea generalizata sau OCD) si, respectiv, tipul de personalitate (cum ar fi cea obsesiva sau evitanta sau depresiva etc.). Se pune un diagnostic.
Apoi se va familiariza pacientul cu interventia si se va evalua si nivelul de motivatie si de pregatore pentru schimbare (cat de dornic este, cat de mult efort e dispus sa depuna in terapie si in afara ei?).
Se monitorizeaza gandurile (obsesiile) - pacientul ar putea tine un jurnal al situatiilor in care apar si al antecedentelor (ce s-a intamplat inainte de a aparea) (aparea mai sus o sugestie in acest sens, este foarte buna).
Dupa monitorizare urmeaza restructurarea cognitiva. Se ia fiecare obsesie. Pacientul de regula stie intr-o oarecare masura ca este absurda (altfel ar fi incadrat in categoria psihozelor). Se poate merge pe firul ei si se vor oferi alte argumente contra (de ce e foarte putin probabil sau complet imposibil sa se intample) si se va explica faptul ca in aceasta lume un grad de impredictibilitate va exista intotdeauna si trebuie tolerat.
De obicei in obsesii pot fi eficiente trei lucruri:
1. EXPUNEREA LA OBSESII FARA A EFECTUA RITUALURILE (pt a se trage concluzia ca nimic groaznic nu s-a intamplat)
Se iau pe rand, ierarhic, de la cele mai usor de tolerat. Apoit expunerea va fi asociata treptat cu o stare de relaxare.
La inceput este indicat sa se faca ins edinta, apoi pacientul are ca teme pt acasa expunerea in diverse situatii la obsesiile sale.
2. AMANAREA obsesiilor (cand este dificila expunerea, pacientul la va "refuza" invadarea spatiului mental pana la o anumita ora - "ca pe niste musafiri nepoftiti" (multumesc prof. dr. Mircea Miclea pentru metaforele sale interesante)
3. DISTRAGEREA (pacientul se va implica intr-o activitate, preferabil cu un consum sporit de energie - un exercitiu fizic, o plimbare - sau care sa-i stimuleze simturile - un dus fierbinte, o bucata de gheata in mana etc.)
In urma studiilor clinice (pacienti cu CBT, cu alte forme de terapie sau numai efect placebo si pacienti carora nu li s-a administrat nimic) CBT este considerata una dintrele cele mai eficiente psihoterapii. Insa metoda in sine conteaza mai putin la ameliorarea simptomelor decat relatia terapeutica (care trebuie sa fie bazata pe incredere in eficienta terapiei si profesionalismul terapeutului, empatie, sinceritate, autenticitate etc., iar aici terapeutul are contributia esentiala) si factorii care tin de pacient (de la efortul depus, la nivelul de inteligenta si suportul social).
Este important de mentionat ca anxietatile, depresiile si obsesiile noastre sunt semne pe care ni le ofera corpul nostru: ne avertizeaza ca nu ne indreptam in directia potrivita, nu ne urmam calea dorita in viata (profesional, personal). Daca avem un "steag sub care sa luptam "(am citat din nou acelasi mare profesor si psiholog) putem tolera mai usor orice fel de obstacole: stim de ce traim."
Ar mai fi multe de adaugat. Pentru orice nelamuriri privind terapia cognitiv-comportamentala, depresie, obsesii sau orice altceva in domeniul clinic, ma puteti contacta (inclusiv prin mesaj privat).
O duminica frumoasa!
psih. Ana Badita
Daca ati luat in considerare varianta de a merge la psihoterapie si ca sa va faceti o idee privind psihoterapia cognitiv-comportamentala, o forma de terapie eficienta in stari anxioase si depresive, postez aici ce am scris in alta parte pe forum. Exemplele au fost aplicate pe tulburarea obsesiv-compulsiva, care este tot o tulburare anxioasa. Dvs. preluati ca va este util.
"DESPRE PSIHOTERAPIA COGNITIV-COMPORTAMENTALA
Ca psihoterapeut format in aceasta abordare pot sa ofer cateva informatii privind modul in care functioneaza si care sunt tehnicile (in general). Mentionez ca sunt deschisa la diverse abordari (cum ar fi psihoterapia existentiala), sunt convinsa ca pentru anumite probleme sau persoane unele pot fi mai eficiente decat altele, in functie si de cauzele problemelor, de implicarea pacientului si de talentul terapeutului. Insa formarea mea imi permite sa fac precizari in principal in acest caz.
In primul rand, se trateaza pacientul, NU boala. Sunt tehnici specifice, insa ele trebuie adaptate fiecarui caz in parte. De aceea este greu de spus ce ar merge la unul sau altul pana nu se face o evaluare riguroasa cateva sedinte) inainte.
Terapiile cognitiv-comportamentale (le voi numi CBT, cognitive behavioral therapies, pentru ca sunt mai multe) sunt o combinare fundamentata stiintific a terapiilor cognitive cu cele comportamentale.
Cautati pe site-ul lor http://www.eabct.com/ (se gaseste si varianta in romana): aici se relateaza in ce consta CBTul, tehnici, proceduri, organizarea sedintelor.
In cateva cuvinte: in modelul teoretic Stres- vulnerabilitate se considera ca patologia este rezultatul unei vulnerabilitati - genetice, cognitive (stil de gandire disfunctional), interpersonale etc. - peste care s-a suprapus un stresor (cronic sau acut). Astfel s-au depasit resursele percepute de gestionare a situatiei (persoana simte ca nu mai face fata).
In CBT se accentueaza factorul cognitiv (scheme cognitive, convingeri dezadaptative, ganduri automate), privit ca determinant pt producerea si mentinerea simptomatologiei, dar si cel comportamental (principiile conditionarii clasice si operante, pe care nu le detaliez aici).
Exemple de ganduri automate disfunctionale:
- cu referire la propria persoana:"Sunt urat"
- cu referire la viitor: "Nu voi reusi nimic in viata"
- cu referire la lumea in care traim: "Ceilalti sunt profitori, "este o lume plina de pericole"
Exemple de procese prin care se ajunge la ganduri automate disfunctionale:
- gandirea dihotomica (in alb-negru: "Daca nu am luat 10 sunt un ratat")
- inferenta arbitrara (extragem concluzii fara dovezi suficiente: "X nu mi-a raspuns la telefon, deci nu ma mai iubeste")
- suprageneralizarea ("nu am fost acceptat dupa interviu- rezulta ca sunt incompetent si niciodata nu o sa ma angajez")
- gandirea emotionala (ceva e adevarat pentru ca asa simtim noi, fara niciun fel de dovada sau cu dovezi contrarii)
Scheme cognititve (care stau la baza gandurilor automate, acestea din urma fiind situational specifice):
- de autodepreciere/neajutorare (worthless, helpless) ("indiferent ce fac, sunt fara valoare")
- de neacceptare (unlovable) ("indiferent ce fac, sunt de neiubit")
Se considera ca modul in care evaluam stimulii din jur sau din interior ne determina reactiile emotionale, comportamentale si fiziologice. Procesarea poate fi constienta sau inconstienta.
Exemplu: A (eveniment activator) - Maine am un examen la care nu am invatat.
B (beliefs - ganduri) - "Sunt proasta, n-o sa inteleg niciodata nimic, mai bine renunt din start"
C (consecinte) - nu ma duc la examen sau ma duc fara sa fi invatat nimic
Aici convingerea bazala a persoanei este de autodepreciere, tipica depresivilor sau celor care se descurajeaza usor: nu au incredere in abilitatile lor, sunt convinsi ca nu vor reusi oricat s-ar stradui si renunta sau depun efort insuficient, cu gandul ca n-are niciun sens. De aceea performanta frecvent nu le reflecta abilitatile.
In cazul unei tulburari anxioase (cum este anxietatea generalizata sau tulburarea obsesiv-compulsiva), de ex., pot fi prezente scheme de neajutorare, adica putem considera lumea un loc periculos, impredictibil, oamenii tentati sa ne faca rau si in care oricand ceva teribil s-ar putea intampla. Prin compulsii/ritualuri cei care au TOC incearca de obicei sa se protejeze de toate aceste rele (numara in gand, folosesc formule magice, amulete etc.).
Ce se face in terapie? Cum ne ajuta ea?
Mai intai se face evaluarea (se folosesc interviuri ca SCID I si SCID II, pentru a se afla problemele clinice (cum ar fi depresia, anxietatea generalizata sau OCD) si, respectiv, tipul de personalitate (cum ar fi cea obsesiva sau evitanta sau depresiva etc.). Se pune un diagnostic.
Apoi se va familiariza pacientul cu interventia si se va evalua si nivelul de motivatie si de pregatore pentru schimbare (cat de dornic este, cat de mult efort e dispus sa depuna in terapie si in afara ei?).
Se monitorizeaza gandurile (obsesiile) - pacientul ar putea tine un jurnal al situatiilor in care apar si al antecedentelor (ce s-a intamplat inainte de a aparea) (aparea mai sus o sugestie in acest sens, este foarte buna).
Dupa monitorizare urmeaza restructurarea cognitiva. Se ia fiecare obsesie. Pacientul de regula stie intr-o oarecare masura ca este absurda (altfel ar fi incadrat in categoria psihozelor). Se poate merge pe firul ei si se vor oferi alte argumente contra (de ce e foarte putin probabil sau complet imposibil sa se intample) si se va explica faptul ca in aceasta lume un grad de impredictibilitate va exista intotdeauna si trebuie tolerat.
De obicei in obsesii pot fi eficiente trei lucruri:
1. EXPUNEREA LA OBSESII FARA A EFECTUA RITUALURILE (pt a se trage concluzia ca nimic groaznic nu s-a intamplat)
Se iau pe rand, ierarhic, de la cele mai usor de tolerat. Apoit expunerea va fi asociata treptat cu o stare de relaxare.
La inceput este indicat sa se faca ins edinta, apoi pacientul are ca teme pt acasa expunerea in diverse situatii la obsesiile sale.
2. AMANAREA obsesiilor (cand este dificila expunerea, pacientul la va "refuza" invadarea spatiului mental pana la o anumita ora - "ca pe niste musafiri nepoftiti" (multumesc prof. dr. Mircea Miclea pentru metaforele sale interesante)
3. DISTRAGEREA (pacientul se va implica intr-o activitate, preferabil cu un consum sporit de energie - un exercitiu fizic, o plimbare - sau care sa-i stimuleze simturile - un dus fierbinte, o bucata de gheata in mana etc.)
In urma studiilor clinice (pacienti cu CBT, cu alte forme de terapie sau numai efect placebo si pacienti carora nu li s-a administrat nimic) CBT este considerata una dintrele cele mai eficiente psihoterapii. Insa metoda in sine conteaza mai putin la ameliorarea simptomelor decat relatia terapeutica (care trebuie sa fie bazata pe incredere in eficienta terapiei si profesionalismul terapeutului, empatie, sinceritate, autenticitate etc., iar aici terapeutul are contributia esentiala) si factorii care tin de pacient (de la efortul depus, la nivelul de inteligenta si suportul social).
Este important de mentionat ca anxietatile, depresiile si obsesiile noastre sunt semne pe care ni le ofera corpul nostru: ne avertizeaza ca nu ne indreptam in directia potrivita, nu ne urmam calea dorita in viata (profesional, personal). Daca avem un "steag sub care sa luptam "(am citat din nou acelasi mare profesor si psiholog) putem tolera mai usor orice fel de obstacole: stim de ce traim."
Ar mai fi multe de adaugat. Pentru orice nelamuriri privind terapia cognitiv-comportamentala, depresie, obsesii sau orice altceva in domeniul clinic, ma puteti contacta (inclusiv prin mesaj privat).
O duminica frumoasa!
psih. Ana Badita
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 19Dureri de cap de trei luni
- 8panica, anxietate, agorafobie - ajutor
- 34Cum se poate scapa de fobie
- 3Cred ca sufar anxietate
- 69ma lupt in fiecare zi cu mine insumi
- 12Anxietate?
- 39Oare o sa scap vreodata? Tulburare anxioasa-depresiva
- 6Probleme de memorie, vorbire si coordonare
- 13Nu-mi revin nicicum
- 3Gastrita sau doar anxietate?
- 20Mari probleme. au aparut situatii de anxietate, stres, nervi dar si putin T.O.C.
- 17Am nevoie de ajutor - de cand lucrez intr-o clinica de stomatologie am devenit paranoica si fricoasa
- 1Colonul iritabil este in stransa legatura cu depresia, anxietatea?
- 3Atacuri de panica?
- 0Tahicardie sau palpitatii?
- 2Simptome ciudate si tulburari
- 5Anxietate sub semnul intrebarii, 20 de ani.
- 2Anxietatea
- 3Senzatie de limba umflata anxietate sau nu?
- 4Simptome ciudate, care ar putea fi cauzele?
Mai multe informații despre: Anxietatea
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: