Folositea beta-blocantelor a fost asociată cu un nivel mai scăzut de violență
©
Autor: Airinei Camelia
![Folositea beta-blocantelor a fost asociată cu un nivel mai scăzut de violență](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=43582.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Beta-blocantele (antagoniști ai adreno-receptorilor beta) sunt medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale, anginei și a evenimentelor cardiovasculare acute, insuficienței cardiace și aritmiilor, precum și pentru tratarea migrenei, simptomelor hipertiroidismului și glaucomului. Ele sunt adesea folosite pentru anxietate și au fost sugerate pentru depresia clinică și agresivitate, dar dovezi sunt contradictorii. Totodată, aceste medicamente au fost asociate cu un risc crescut de comportament suicidar, deși dovezi sunt neconcludente.
Studiul a fost desfășurat de cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia È™i Universitatea din Oxford, Marea Britanie È™i a evaluat impactul beta-blocantelor asupra următoarelor aspecte: spitalizări datorate afecÈ›iunilor psihiatrice, comportament suicidal È™i decese prin sinucidere, precum È™i acuze de crime violente. Au fost comparate 1,4 milioane de utilizatori de beta-blocante din Suedia în perioadele când utilizau sau nu medicamentul, într-un interval de opt ani, între 2006 È™i 2013.
Rezultatele au arătat că perioadele de tratament cu beta-blocante au fost asociate cu un risc cu 13% mai redus de a fi acuzaÈ›i de către poliÈ›ie pentru comiterea unei infracÈ›iuni violente. De asemenea, s-a raportat È™i un risc cu 8% mai redus de spitalizare datorată unei afecÈ›iuni psihiatrice, dar È™i o asociere cu 8% mai mare cu tratament pentru comportament suicidar. Cu toate acestea, aceste asocieri au variat în funcÈ›ie de diagnosticul psihiatric, problemele psihiatrice anterioare È™i severitatea È™i tipul condiÈ›iei cardiace pentru care erau utilizaÈ›e beta-blocantele.
Studii anterioare au legat evenimentele cardiace severe de un risc crescut de depresie È™i sinucidere, iar aceste rezultate ar putea sugera că stresul psihologic È™i alte dizabilități asociate cu problemele cardiace grave, È™i nu tratamentul cu beta-blocante, cresc riscul de evenimente psihiatrice grave. În analizele secundare, asocierile cu spitalizările au fost mai reduse pentru tulburările depresive majore, dar nu È™i pentru tulburările anxioase.
Pentru a înÈ›elege rolul beta-blocantelor în managementul comportamentului agresivi È™i violent, sunt necesare studii suplimentare, incluzând studii controlate randomizate.
sursa: News Medical
Data actualizare: 02-02-2023 | creare: 02-02-2023 | Vizite: 555
Bibliografie
Use of β-blockers linked with reductions in violence, link: https://www.news-medical.net/news/20230131/Use-of-ceb2-blockers-linked-with-reductions-in-violence.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Relația copiilor cu părinții și impactul asupra sănătății copiilor la vârsta adultă
- Aproape 75% dintre adolescenții din Australia prezintă simptome de depresie sau anxietate, arată un nou studiu
- Metoda de învățare ce protejează memoria de efectele stresului
- Tulburările mintale se pot răspândi la tineri prin intermediul rețelelor de socializare
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Prietenul meu sufera si a devenit agresiv
- Cum sa procedez - comportament agresiv
- Din orice injura si vb prostii in fata copiilor si asta ma supara cel mai tare...
- Nu mai pot... de cateva luni sunt nebuna, agresiva, ma musc si ma zgarai
- Anxietate - îmi este teamă să iau propranolol
- Dese cazuri de nervozitate inalta (agresivitate)
- Propranolol, bun și pentru pt anxietate si emoții mari?
- Betalog 50 mg