Relația copiilor cu părinții și impactul asupra sănătății copiilor la vârsta adultă

©

Autor:

Relația copiilor cu părinții și impactul asupra sănătății copiilor la vârsta adultă

Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Baylor, creșterea și dezvoltarea unui copil într-o familie înstărită este benefică pentru starea lui de sănătate chiar și zeci de ani mai târziu, dar dacă lipsește căldura relației cu părinții ori copilul este victima abuzului, beneficiile sunt anulate.


Deși studiile anterioare au arătat că o situație socio-economică bună a familiei este asociată cu o mai bună alimentație, somn și oportunități de dezvoltare pentru copii, cercetătorii de la Universitatea Bayler atrag atenția asupra importanței relațiilor de calitate dintre părinți și copii pentru a menține aceste și întări aceste beneficii. Dacă, în schimb, relațiile sunt abuzive sau încordate, mesele nu mai sunt la fel de bine coordonate, copiii au tendința să mănânce mai multe gustări cu zahăr și grăsimi în locul meselor principale, iar somnul și activitățile de zi cu zi devin și acestea neregulate.


Pe de altă parte, studiile au arătat că în familiile dezavantajate economic, chiar dacă relațiile părinți-copii sunt bune și susțin sănătatea, impactul negativ al statusului socio-economic scăzut nu este anulat. Părinții cu un nivel scăzut al educației și cu posibilități materiale reduse sunt mai predispuși la a promova obediența copiilor și a-i amenința în loc să aibă o comunicare constructivă, ceea ce afectează calitatea relațiilor. Totodată, la copiii care provin din aceste familii inflamațiile pe care le prezintă la vârsta adultă sunt asociate cu abuzul și relațiile lipsite de căldură din copilărie.


Studiul celor de la Universitatea Baylor a constat în analiza informațiilor privind bolile și starea precară de sănătate a 2746 adulți cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani, datele fiind prelevate în 1995 în cadrul studiul National Survey of Midlife Development din SUA. La 10 ani cercetătorii au făcut un studiu follow-up, cu 1692 de participanți. Având în vedere informațiile din ambele evaluări, cercetătorii au concluzionat că abuzul din copilărie continuă și după 10 ani să anuleze protecția împotriva bolilor oferită de o copilărie trăită într-un mediu socio-economic ridicat.


Studiul a fost publicat în Journal of Health and Social Behavior.


Sursa: Science Daily


Data actualizare: 31-10-2019 | creare: 23-09-2016 | Vizite: 2344
Bibliografie
Good relationships with parents may benefit children's health decades later, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160920083523.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O relație apropiată între copil și părinte este benefică pentru sănătatea mentală și relațiile sociale ale copilului la maturitate
  •