Flavonoide cu potențial antialergic și antiinflamator

©

Autor:

Flavonoide cu potențial antialergic și antiinflamator
Flavonoidele apar în numeroase alimente, precum legume, fructe, cereale și anumite băuturi. S-a observat că acești compuși prezintă activitate antioxidantă, antiinflamatorie și imunomodulatoare, descoperire ce poate fi valorificată în industria medicală și farmaceutică.
Funcția antiinflamatorie a flavonoidelor se manifestă prin blocarea unor factori de transcripție și a enzimelor reglatoare cu rol în activarea celulelor în timpul inflamației (protein kinază C, tirozin kinază, fosfatidilinozitol kinază). Alterarea acțiunii protein kinazelor are loc prin inhibarea factorului nuclear kappa-B (Nf-kB).

Există 4 tipuri de răspunsuri alergice care pot să apară în urma expunerii la diverse alergene. Primul tip, mediat de celulele Th, constă într-o fază inițială de sensibilizare, în timpul căreia se formează anticorpii IgE. În a doua fază are loc secreția unor substanțe răspunzătoare de apariția simptomelor alergice, prin legarea alergenului la anticorpii IgE de pe celule precum mastocitele și bazofilele. Flavonoidele interferă în mecanismul alergic prin inhibarea celulelor Th, astfel că există potențialul de a modifica evoluția unei afecțiuni alergice.

Quercetina are efect antioxidant prin preluarea radicalilor liberi, scade producția de histamină și împiedică producția de citokine proinflamatoare, fapt demonstrat prin experimente in vitro și in vivo. De asemenea, quercetina a redus nivelul seric de anticorpi IgE și a ameliorat simptomele dermatitei atopice la șoareci.

Kaemferolul este un compus flavonoid din plante ce poate modula răspunsul alergic inflamator de la nivelul tractului respirator. Mai mult, kaemferolul a redus severitatea dermatitei atopice într-un experiment efectuat pe șoareci.

Miricetina a avut un efect antialergic la animalele incluse în studiu, care au prezentat o ameliorare a eritemului, edemului, rinoreei și strănutului.

Activitatea antialergică a luteolinei a fost explorată la șoarecii cu astm indus de ovalbumină și la cei cu rinită alergică. S-a constatat că animalele tratate cu luteolină au avut o scădere a infiltrației cu celule inflamatorii și a nivelului de citokine proinflamatorii.

În concluzie, flavonoidele prezintă efecte antioxidante, antiinflamatoare și antialergice. S-a confirmat că efectele benefice includ modificarea raportului dintre celulele Th1 și Th2, alături de inhibarea mastocitelor și bazofilelor implicate în alergii.

sursa: News Medical
foto: Danijela Maksimovic / Shutterstock

Data actualizare: 06-12-2022 | creare: 06-12-2022 | Vizite: 561
Bibliografie
Flavonoids with potential to fight allergies and inflammation, link: https://www.news-medical.net/news/20221128/Flavonoids-with-potential-to-fight-allergies-and-inflammation.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: