Efectele COVID-19 persistente asupra adolescenților, documentate într-un studiu amplu
©
Autor: Domșa Dariana
![Efectele COVID-19 persistente asupra adolescenților, documentate într-un studiu amplu](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=41149.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Un nou studiu, publicat în The Lancet: Child and Adolescent Health Journal, la care au participat peste 121.000 de adolescenÈ›i din Danemarca, s-a bazat pe ipoteza faptului că infecÈ›ia cu noul SARS-CoV-2 ar putea avea un impact asupra prevalenÈ›ei, intensității È™i duratei simptomelor de lungă durată, a rezultatelor psihologice È™i sociale, cât È™i a absenÈ›ei la È™coală din cauza bolii. Cercetătorii au investigat rezultatele È™i simptomele de sănătate ale COVID-19 prelungit la adolescenÈ›ii care au fost testaÈ›i pozitiv pentru SARS-CoV-2. În cadrul studiului, oamenii de È™tiință au comparat indivizi pozitivi SARS-CoV-2 (grup de caz) cu un grup de control care nu a fost niciodată infectat cu SARS-CoV-2.
ParticipanÈ›ii la studiu au fost rugaÈ›i să completeze două chestionare, dar È™i un sondaj care oferă informaÈ›ii despre o listă cu cele mai frecvente simptome ale COVID-19 persistent care au fost identificate în 2021. Un total de 6.630 de pacienÈ›i (grup de caz) au răspuns tuturor chestionarelor, dintre care aproape 3.000 de pacienÈ›i aparÈ›ineau grupului cu simptome persistente ale COVID-19. Doar 21.640 de participanÈ›i au răspuns È™i au fost eligibili pentru a constitui grupul de control. S-a constatat că în grupul de caz, 61,9% dintre participanÈ›i au prezentat cel puÈ›in un simptom timp de mai mult de două luni, comparativ cu 57% în grupul de control.
Interesant este faptul că mai multe persoane de sex feminin participante au avut simptomele timp de mai mult de două luni în comparaÈ›ie cu bărbaÈ›ii din ambele grupuri. De asemenea, a fost raportat că la patru săptămâni după infecÈ›ie, 65,7% dintre participanÈ›ii din grupul de caz au prezentat cel puÈ›in un simptom nou care nu a fost prezent înainte de a fi testaÈ›i pozitiv pentru infecÈ›ia cu SARS-CoV-2. Un număr mai mare de participanÈ›i din grupul de caz au raportat 16 sau mai multe zile de boală ori absență de la È™coală decât grupul de control
Cele mai raportate simptome persistente de COVID-19 au fost oboseala, pierderea poftei de mâncare, durerile de cap, dificultățile de respiraÈ›ie, lipsa de atenÈ›ie È™i pierderea memoriei. În general, participanÈ›ii din grupul de caz au avut rezultate mai proaste legate de simptomele generice, calitatea vieÈ›ii È™i impactul psihologic al bolii. Cu toate acestea, participanÈ›ii grupului de control au prezentat efecte mai grave decât grupul de caz în ceea ce priveÈ™te schimbările de dispoziÈ›ie, erupÈ›iile cutanate, buzele uscate, cearcănele periorbitale, cât È™i în ceea ce priveÈ™te teama È™i anxietatea legate de virusul care le-a afectat viaÈ›a de zi cu zi.
sursa: News Medical
foto: Good Studio / Shutterstock.com
Data actualizare: 10-02-2022 | creare: 10-02-2022 | Vizite: 399
Bibliografie
Danish study of long COVID in teens, link: https://www.news-medical.net/news/20220209/Danish-study-of-long-COVID-in-teens.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cercetătorii au identificat mai multe molecule care opresc reacția de polimerază a SARS-Cov-2
- Cum să identificăm factorii care influențează transmiterea COVID-19?
- Medicația obișnuită utilizată pentru reducerea nivelului de colesterol poate reduce severitatea COVID-19
- Un studiu RCSI oferă o perspectivă îmbunătățită asupra cauzelor sindromului COVID-19 pe termen lung
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum