Nivelul biomarkerilor sugestivi pentru afectare vasculara crescut în cazul tuturor copiilor cu infecție SARS-CoV2
Studii clinice efectuate în cadrul Spitalului de Copii Philadelphia au relevat faptul că majoritatea copiilor cu infecție SARS-CoV2 au întrunit criteriile de diagnostic pentru Microangiopatia Trombotică. Indiferent dacă a fost vorba despre o formă a bolii asimptomatică, cu simptome minore sau simptomatologie medie-severă, cercetătorii au evidențiat în serul pacienților pediatrici markeri sugestivi pentru afectare vasculară. Microangiopatia trombotică reprezintă o posibilă complicație a COVID19 caracterizată de apariția trombozelor la nivelul vaselor mici de sânge și este posibil incriminată în apariția formelor severe de boală în cazul adulților.
Dr. David T. Teachey, co-autor senior al studiului afirmă faptul că implicația clinică a acestei descoperirii nu este cunoscută încă și sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili impactul pe care acești markeri îl au în evoluția bolii. Acesta afirmă, de asemenea, faptul că este importantă testarea pentru a depista infecția SARS-CoV2 în cazul pacienților suspecți si continuarea investigațiilor în cazul celor pozitivi, indiferent de forma de boală, pentru a putea identifica si recunoaște implicațiile pe care le are aceasta patologie atât pe termen scurt cât și pe termen lung.
Deși cei mai mulți copii dezvoltă forme ușoare ale bolii sau chiar asimptomatice, există o proporție mică de pacienți la care boala se poate manifesta agresiv sau pot dezvolta chiar Sindrom de Răspuns Inflamator Multisistemic, acesta din urmă reprezentând un răspuns inflamator post-infecțios. Cercetătorii au descoperit ca posibilă cauză a formelor agresive de boală în rândul adulților o activare a cascadei complementului. Cascada complementului reprezintă o componentă a sistemului imunitar responsabilă de creșterea amplitudinii răspunsului inflamator. Cu toate acestea, rolul fiziopatologic al microangiopatiei trombotice în patogeneza bolii nu a fost descris în rândul copiilor.
Studiul de față a evaluat 50 de copii cu infecție SARS-CoV2 internați în cadrul Spitalului de Copii Philadelphia în perioada aprilie-iulie 2020, scopul fiind descoperirea unei posibile legături fiziopatologice între activarea cascadei complementului și forma de boala dezvoltată de pacienții pediatrici. Dintre cei 50 de pacienți evaluați, 21 au prezentat formă ușoară de boală, 11 formă severă iar 18 au dezvoltat Sindrom de Răspuns Inflamator Multisistemic. Cercetătorii au utilizat ca biomarker al activării cascadei complementului și al microangiopatiei trombotice forma solubilă a componentei C5b9 a complementului (sC5b9) . sC5b9 reprezintă un marker de prognostic negativ și în rândul pacienților ce a beneficiază de transplant de celule stem hematopoietice, fiind corelat cu posibila apariție a microangiopatiei trombotice. Pacienții cu nivel crescut al acestui biomarker în contextul clinic descris au prezentat mortalitate mai ridicată.
Rezultatele studiului au arătat faptul că atât pacienții ce au prezentat forme severe de boală sau chiar Sindrom de Răspuns Inflamator Multisistemic, cât și cei cu forme ușoare au avut nivele crescute ale sC5b9 în ser.
Dr. Teachey a afirmat faptul că deși copiii dezvoltă în general forme ușoare ale infecției SARS-CoV2, acest studiu a demonstrat faptul că există anumite consecințe clinice și paraclinice ale infecției ce merită a fi investigate în viitor. De asemenea, acesta accentuează nevoia unor studii viitoare pentru a stabili utilitatea screeningului microangiopatiei trombotice în cazul copiilor cu infecție SARS-CoV2 respectiv a consecințelor pe termen scurt și pe termen lung ale activării cascadei complementului și a afectării endoteliale.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate în jurnalul medical Blood Advances.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Testul rapid de diagnostic pentru COVID-19
- Aspectele CT ale infecției cu SARS-CoV-2 și ale infecției gripale
- Statinele scad severitatea COVID-19, posibil prin îndepărtarea colesterolului din membranele celulare
- Antiviralele orale folosite în tratamentul COVID-19, eficiente împotriva variantei Omicron
- Raceala copil de 4 ani
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?
- Ajutați-mă! băiețel de 1 an si 8 luni care a avut Covid
- Ajutați-ma