ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Felul în care poluarea alterează țesutul pulmonar, crescând susceptibilitatea la cancer

©

Autor:

Felul în care poluarea alterează țesutul pulmonar, crescând susceptibilitatea la cancer
Conform unui nou studiu, oamenii de știință au descoperit un mecanism prin care felul în care cancerul pulmonar poate fi provocat de particulele fine (FPM) întâlnite în aer din cauza poluării, acestea fiind recunoscute drept substanțe cancerigene de grup 1.
Zhenzhen Wang, prim-autorul studiului și cercetător la Universitatea Nanjing din China, afirmă că mecanismul prin care aceste particule determină apariția cancerului este unul indirect, întrucât efectul lor imediat nu este de promovare dezvoltare a acestuia, ci ar putea avea chiar efecte inhibitoare asupra acestui fenomen. Astfel, în vederea dezvoltării acestor teorii, echipa de oameni de știință a colectat particule de această natură și a studiat efectele sale asupra limfocitelor T citotoxice pe șoareci de laborator.

Astfel, aceștia au analizat răspunsul sistemului imunitar la expunerea la FPM prin urmărirea comparativă a mecanismelor întâlnite la șoareci care au fost expuși la acestea și la cei care nu au fost expuși. Răspunsul imunitar a fost unul prompt, de recrutare la nivel pulmonar a acestui tip de leucocite, în cadrul șoarecilor care nu au fost expuși la particulele poluante, însă șoarecii din prima categorie au înregistrat o întârziere a recrutării limfocitelor la nivel pulmonar, astfel permițând celulelor tumorale să se dezvolte în țesuturile adiacente. Motivul care stă la baza acestui fenomen patologic ar putea fi reprezentat de scăderea capacității de migrare a limfocitelor T citotoxice ce au avut contact cu particulele poluante, astfel că țesutul pulmonar care a fost expus a suferit o compresie exagerată și o creșterea conținutului de colagen, ceea ce a îngreunat migrarea leucocitelor.

În plus, la o analiză ulterioară, cercetătorii au descoperit că țesuturile au suferit modificări structurale determinate de apariția unui subtip de colagen denumit colagen IV. Analiza interacțiunii dintre particulele poluante și acest tip de colagen a determinat descoperirea mecanismului care determină aceste fenomene, mai exact enzima care le determină, numită peroxidasină, ce mediază o reacție de reticulare specifică provocată și agravată de expunerea la particule poluante. Conform profesorului Wang, enzima se lipește de particule în cauză la nivel pulmonar, ceea ce înseamnă că efectul de modificare structurală a plămânului și de îngreunarea a accesoriului celulelor imunitare poate apărea oriunde s-ar întâlni acestea.

sursa: Science Daily
foto: Wang et al.

Data actualizare: 29-04-2022 | creare: 29-04-2022 | Vizite: 369
Bibliografie
How air pollution alters lung tissue, increasing cancer susceptibility, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220419112520.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Afecțiuni cauzate de aerul condiționat
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum