Aditivii alimentari emulgatori cresc riscul de cancer?

Aditivii alimentari emulgatori cresc riscul de cancer?

©

Autor:

Aditivii alimentari emulgatori cresc riscul de cancer?

Un studiu recent publicat în "PLoS Medicine" a evaluat asocierea dintre consumul de emulgatori alimentari È™i riscul de cancer în rândul participanÈ›ilor la studiul NutriNet-Santé.

Contextul provocărilor aditivilor alimentari

Emulgatorii, des întâlniÈ›i în alimentele procesate industrial, au fost legaÈ›i de inflamaÈ›ia cronică È™i un risc crescut de cancer. AceÈ™ti aditivi ajută la stabilizarea preparatelor alimentare care conÈ›in lipide, care reprezintă o parte considerabilă a consumului energetic alimentar. Cercetările recente indică faptul că consecinÈ›ele nefavorabile, cum ar fi schimbările în microbiota intestinală È™i creÈ™terea inflamaÈ›iei, pot creÈ™te riscul de boli gastrointestinale È™i boli cronice, cum ar fi malignitățile extraintestinale. Studii epidemiologice pe scară largă sunt necesare pentru a determina influenÈ›a pe termen lung asupra sănătății umane.

Despre studiu

În acest studiu de cohortă prospectivă bazat pe populaÈ›ie, cercetătorii au investigat dacă consumul de aditivi alimentari emulgatori creÈ™te riscul de cancer. Studiul NutriNet-Santé din FranÈ›a a implicat 92.000 de participanÈ›i adulÈ›i, fără cancer la momentul recrutării, cu vârsta de 45 ani, 79% fiind femei. AceÈ™tia au completat cinci chestionare privind aportul lor alimentar, sănătatea, datele antropometrice, activitatea fizică, datele sociodemografice È™i stilul de viață.

 

Echipa de cercetare i-a urmărit pe participanÈ›i timp de 7 ani È™i a estimat aportul de emulgatori alimentari aditivi pentru cei cu trei sau mai multe înregistrări alimentare de 24 de ore pe parcursul a două săptămâni în primii doi ani de urmărire. Au fost excluÈ™i indivizii care subraportau aportul caloric total (17%, n=21.423).

 

Cercetătorii au comparat alimentele consumate în înregistrările dietetice specifice cu trei baze de date pentru a determina prezenÈ›a aditivilor alimentari: Observatoire de la qualité de l’alimentation (OQALI), Mintel Global New Products Database (GNPD) È™i Open Food Facts. Au estimat numărul de aditivi consumaÈ›i pe baza unor teste ad hoc, grupuri generice de alimente È™i doze, urmând liniile directoare ale Autorității Europene pentru SiguranÈ›a Alimentară (EFSA) È™i Codexul Standard General pentru Aditivi Alimentari (GSFA).

 

Printre substanÈ›ele aditivi alimentari cuantificate din înregistrările dietetice ale participanÈ›ilor, echipa a identificat 60 ca fiind săruri emulgatoare sau emulgatori È™i a sumat aporturile lor pentru a determina expunerea totală la emulgatori alimentari. AceÈ™tia au totalizat substanÈ›ele individuale de emulgatori cu cele care aveau legături chimice identice în opt grupuri: lactilaÈ›ii, fosfaÈ›ii, esterii de poliglicerol ai acizilor graÈ™i (AG, monogliceridele È™i digliceridele), caragenanii, celulozele, alginatii È™i amidonurile modificate.

 

ParticipanÈ›ii au raportat evenimentele de sănătate printr-o interfață online, verificată de medici experÈ›i după evaluarea înregistrărilor medicale ale participanÈ›ilor È™i colectarea de date suplimentare de la spitale È™i de la medicii lor trataÈ›i, când a fost necesar. Au folosit Clasificarea InternaÈ›ională a Bolilor, Codurile de Modificare Clinică (ICD-CM, revizia a 10-a) pentru a clasifica cancerele.

 

Echipa a efectuat un studiu asupra cazurilor de cancer primar diagnosticate la doi ani după înscriere, până la 5 octombrie 2021, utilizând modelarea de regresie Cox multivariabilă pentru a determina raporturile de hazard (HR) pentru asocierea dintre emulgatorii alimentari È™i riscul de cancer. Ei au ajustat modelul pentru factori precum vârsta, sexul, indicele de masă corporală, înălÈ›imea, activitatea fizică, statutul de fumător, nivelul educaÈ›ional, înregistrările dietetice, istoricul familial de cancer, aportul de energie fără alcool, aportul zilnic de alcool, lipide, zaharuri, sodiu, fibre, nivelurile de consum de fructe È™i legume, carne roÈ™ie È™i carne procesată, È™i produse lactate.

Rezultatele studiului

Vârsta medie a participanÈ›ilor la studiu a fost de 45 de ani. AceÈ™tia au furnizat È™ase înregistrări dietetice; în medie, 99,8% dintre participanÈ›ii la studiu au consumat unul sau mai mulÈ›i emulgatori alimentari. Comparativ cu indivizii cu un aport scăzut de emulgatori, cei cu un aport ridicat erau mai tineri È™i au prezentat o probabilitate mai mică de a fuma, un aport mai scăzut de alcool, un indice de masă corporală mai mare, realizări educaÈ›ionale, niveluri de exerciÈ›iu fizic, aport caloric dietetic È™i o proporÈ›ie mai mare de alimente ultra-procesate în dietele lor.

 

Echipa a raportat 2.604 cazuri noi de cancer pe parcursul a doi ani de urmărire, inclusiv 90 de limfoame, 110 carcinom cu celule scuamoase, 124 de cancere pulmonare, 162 de melanomuri, 207 de cancere colorectale, 322 de cancere de prostată È™i 750 de cancere de sân. CreÈ™terea aportului de acizi graÈ™i monogliceride È™i digliceride (în special E471) a fost asociată cu un risc mai mare de cancer (raportul de hazard, 1.2 pentru categoria ridicată versus scăzută), malignitate mamară (HR, 1.2) È™i tumori de prostată (HR, 1.5).

 

În plus, echipa a observat asocieri cu riscul de cancer mamar pentru creÈ™terea aportului total de caragenan (HR, 1.3) È™i consumul de caragenan E407 (HR, 1.3).

 

Nu s-a găsit nicio legătură semnificativă între aportul de emulgatori È™i incidenÈ›a cancerului colorectal, iar deÈ™i au identificat unele legături cu alÈ›i emulgatori alimentari, niciuna nu a fost robustă în analizele de sensibilitate.

 

Cele mai comune cancere de sân au fost de tipul estrogen-pozitiv (ER+, 85%) È™i progesteron-pozitiv (PR+, 75%), în timp ce cancerele de sân triple-negative au reprezentat 10% din toate cazurile de cancer de sân. La diagnostic, 69.6% dintre cancerele de sân erau locale, 28.9% erau avansate, iar restul erau metastatice.

 

În ceea ce priveÈ™te cancerele de prostată, 42%, 45% È™i 13% au fost clasificate ca fiind cu risc scăzut, risc intermediar È™i risc înalt, respectiv, evaluat folosind scorurile Gleason.

Concluzie

În general, rezultatele studiului au arătat că expunerea la È™apte emulgatori alimentari a fost asociată cu un risc crescut de cancer la persoanele din FranÈ›a. Descoperirile ar putea duce la modificări ale legilor industriei alimentare privind utilizarea emulgatorilor. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, legături între un consum mai mare de caragenani È™i acizi graÈ™i monogliceride È™i digliceride È™i riscul general de cancer de prostată È™i de sân. Pentru a asigura siguranÈ›a consumatorilor, oficialii de sănătate publică pledează pentru restricÈ›ionarea consumului de aditivi cosmetici. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a replica aceste constatări în diferite populaÈ›ii.

 

 

 

Caragenanii sunt aditivi alimentari utilizaÈ›i pe scară largă în industria alimentară datorită proprietăților lor de îngroÈ™are, gelificare È™i stabilizare. AceÈ™tia se găsesc într-o varietate mare de alimente procesate, inclusiv:

  1. Produse lactate: Caragenanii sunt adesea adăugaÈ›i în laptele aromatizat, smântâna pentru cafea, iaurturile (mai ales cele cu consistență mai fermă sau iaurturile cu aromă), brânzeturile moi È™i deserturile pe bază de lapte cum ar fi budinca sau mousse-ul.

  2. Înlocuitori ai produselor lactate: Multe produse lactate vegetale, cum ar fi laptele de soia, de migdale sau de cocos, conÈ›in caragenani pentru a îmbunătăți textura È™i consistenÈ›a.

  3. Produse de carne procesată: Caragenanii pot fi utilizaÈ›i în mezeluri, produse din carne de pasăre È™i în alte produse din carne procesată pentru a reÈ›ine apa È™i a îmbunătăți textura.

  4. Băuturi: Sunt adăugaÈ›i în băuturile non-lactate aromatizate, cum ar fi sucurile È™i băuturile răcoritoare, pentru a îmbunătăți consistenÈ›a È™i pentru a menÈ›ine ingredientele suspendate uniform.

  5. Produse de panificaÈ›ie È™i deserturi: În produsele de patiserie È™i în unele deserturi, caragenanii pot fi folosiÈ›i ca agenÈ›i de îngroÈ™are sau pentru a menÈ›ine umiditatea.

  6. Sosuri È™i dressinguri: Sunt adăugaÈ›i în sosuri, dressinguri pentru salate È™i condimente pentru a preveni separarea ingredientelor È™i pentru a îmbunătăți textura.

  7. Produse congelate: În produsele congelate, cum ar fi îngheÈ›ata È™i deserturile congelate, caragenanii ajută la prevenirea formării cristalelor de gheață È™i la îmbunătățirea consistenÈ›ei cremoase.

  8. Alimente pentru vegetarieni È™i vegani: Multe produse destinate vegetarienilor È™i veganilor, cum ar fi burgerii pe bază de plante È™i alte substituente ale cărnii, pot conÈ›ine caragenani pentru a îmbunătăți textura È™i a lega ingredientele.

 


Data actualizare: 20-02-2024 | creare: 20-02-2024 | Vizite: 384
Bibliografie
Food additive emulsifiers and cancer risk: Results from the French prospective NutriNet-Santé cohort
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004338

Image by wayhomestudio on Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică È™i cancerul de prostată
  • IMC-ul È™i circumferinÈ›a abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum