Aditivii alimentari emulgatori cresc riscul de cancer?
Un studiu recent publicat în "PLoS Medicine" a evaluat asocierea dintre consumul de emulgatori alimentari și riscul de cancer în rândul participanților la studiul NutriNet-Santé.
Contextul provocărilor aditivilor alimentari
Emulgatorii, des întâlniți în alimentele procesate industrial, au fost legați de inflamația cronică și un risc crescut de cancer. Acești aditivi ajută la stabilizarea preparatelor alimentare care conțin lipide, care reprezintă o parte considerabilă a consumului energetic alimentar. Cercetările recente indică faptul că consecințele nefavorabile, cum ar fi schimbările în microbiota intestinală și creșterea inflamației, pot crește riscul de boli gastrointestinale și boli cronice, cum ar fi malignitățile extraintestinale. Studii epidemiologice pe scară largă sunt necesare pentru a determina influența pe termen lung asupra sănătății umane.
Despre studiu
În acest studiu de cohortă prospectivă bazat pe populație, cercetătorii au investigat dacă consumul de aditivi alimentari emulgatori crește riscul de cancer. Studiul NutriNet-Santé din Franța a implicat 92.000 de participanți adulți, fără cancer la momentul recrutării, cu vârsta de 45 ani, 79% fiind femei. Aceștia au completat cinci chestionare privind aportul lor alimentar, sănătatea, datele antropometrice, activitatea fizică, datele sociodemografice și stilul de viață.
Echipa de cercetare i-a urmărit pe participanți timp de 7 ani și a estimat aportul de emulgatori alimentari aditivi pentru cei cu trei sau mai multe înregistrări alimentare de 24 de ore pe parcursul a două săptămâni în primii doi ani de urmărire. Au fost excluși indivizii care subraportau aportul caloric total (17%, n=21.423).
Cercetătorii au comparat alimentele consumate în înregistrările dietetice specifice cu trei baze de date pentru a determina prezența aditivilor alimentari: Observatoire de la qualité de l’alimentation (OQALI), Mintel Global New Products Database (GNPD) și Open Food Facts. Au estimat numărul de aditivi consumați pe baza unor teste ad hoc, grupuri generice de alimente și doze, urmând liniile directoare ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Codexul Standard General pentru Aditivi Alimentari (GSFA).
Printre substanțele aditivi alimentari cuantificate din înregistrările dietetice ale participanților, echipa a identificat 60 ca fiind săruri emulgatoare sau emulgatori și a sumat aporturile lor pentru a determina expunerea totală la emulgatori alimentari. Aceștia au totalizat substanțele individuale de emulgatori cu cele care aveau legături chimice identice în opt grupuri: lactilații, fosfații, esterii de poliglicerol ai acizilor grași (AG, monogliceridele și digliceridele), caragenanii, celulozele, alginatii și amidonurile modificate.
Participanții au raportat evenimentele de sănătate printr-o interfață online, verificată de medici experți după evaluarea înregistrărilor medicale ale participanților și colectarea de date suplimentare de la spitale și de la medicii lor tratați, când a fost necesar. Au folosit Clasificarea Internațională a Bolilor, Codurile de Modificare Clinică (ICD-CM, revizia a 10-a) pentru a clasifica cancerele.
Echipa a efectuat un studiu asupra cazurilor de cancer primar diagnosticate la doi ani după înscriere, până la 5 octombrie 2021, utilizând modelarea de regresie Cox multivariabilă pentru a determina raporturile de hazard (HR) pentru asocierea dintre emulgatorii alimentari și riscul de cancer. Ei au ajustat modelul pentru factori precum vârsta, sexul, indicele de masă corporală, înălțimea, activitatea fizică, statutul de fumător, nivelul educațional, înregistrările dietetice, istoricul familial de cancer, aportul de energie fără alcool, aportul zilnic de alcool, lipide, zaharuri, sodiu, fibre, nivelurile de consum de fructe și legume, carne roșie și carne procesată, și produse lactate.
Rezultatele studiului
Vârsta medie a participanților la studiu a fost de 45 de ani. Aceștia au furnizat șase înregistrări dietetice; în medie, 99,8% dintre participanții la studiu au consumat unul sau mai mulți emulgatori alimentari. Comparativ cu indivizii cu un aport scăzut de emulgatori, cei cu un aport ridicat erau mai tineri și au prezentat o probabilitate mai mică de a fuma, un aport mai scăzut de alcool, un indice de masă corporală mai mare, realizări educaționale, niveluri de exercițiu fizic, aport caloric dietetic și o proporție mai mare de alimente ultra-procesate în dietele lor.
Echipa a raportat 2.604 cazuri noi de cancer pe parcursul a doi ani de urmărire, inclusiv 90 de limfoame, 110 carcinom cu celule scuamoase, 124 de cancere pulmonare, 162 de melanomuri, 207 de cancere colorectale, 322 de cancere de prostată și 750 de cancere de sân. Creșterea aportului de acizi grași monogliceride și digliceride (în special E471) a fost asociată cu un risc mai mare de cancer (raportul de hazard, 1.2 pentru categoria ridicată versus scăzută), malignitate mamară (HR, 1.2) și tumori de prostată (HR, 1.5).
În plus, echipa a observat asocieri cu riscul de cancer mamar pentru creșterea aportului total de caragenan (HR, 1.3) și consumul de caragenan E407 (HR, 1.3).
Nu s-a găsit nicio legătură semnificativă între aportul de emulgatori și incidența cancerului colorectal, iar deși au identificat unele legături cu alți emulgatori alimentari, niciuna nu a fost robustă în analizele de sensibilitate.
Cele mai comune cancere de sân au fost de tipul estrogen-pozitiv (ER+, 85%) și progesteron-pozitiv (PR+, 75%), în timp ce cancerele de sân triple-negative au reprezentat 10% din toate cazurile de cancer de sân. La diagnostic, 69.6% dintre cancerele de sân erau locale, 28.9% erau avansate, iar restul erau metastatice.
În ceea ce privește cancerele de prostată, 42%, 45% și 13% au fost clasificate ca fiind cu risc scăzut, risc intermediar și risc înalt, respectiv, evaluat folosind scorurile Gleason.
Concluzie
În general, rezultatele studiului au arătat că expunerea la șapte emulgatori alimentari a fost asociată cu un risc crescut de cancer la persoanele din Franța. Descoperirile ar putea duce la modificări ale legilor industriei alimentare privind utilizarea emulgatorilor. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, legături între un consum mai mare de caragenani și acizi grași monogliceride și digliceride și riscul general de cancer de prostată și de sân. Pentru a asigura siguranța consumatorilor, oficialii de sănătate publică pledează pentru restricționarea consumului de aditivi cosmetici. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a replica aceste constatări în diferite populații.
Caragenanii sunt aditivi alimentari utilizați pe scară largă în industria alimentară datorită proprietăților lor de îngroșare, gelificare și stabilizare. Aceștia se găsesc într-o varietate mare de alimente procesate, inclusiv:
-
Produse lactate: Caragenanii sunt adesea adăugați în laptele aromatizat, smântâna pentru cafea, iaurturile (mai ales cele cu consistență mai fermă sau iaurturile cu aromă), brânzeturile moi și deserturile pe bază de lapte cum ar fi budinca sau mousse-ul.
-
Înlocuitori ai produselor lactate: Multe produse lactate vegetale, cum ar fi laptele de soia, de migdale sau de cocos, conțin caragenani pentru a îmbunătăți textura și consistența.
-
Produse de carne procesată: Caragenanii pot fi utilizați în mezeluri, produse din carne de pasăre și în alte produse din carne procesată pentru a reține apa și a îmbunătăți textura.
-
Băuturi: Sunt adăugați în băuturile non-lactate aromatizate, cum ar fi sucurile și băuturile răcoritoare, pentru a îmbunătăți consistența și pentru a menține ingredientele suspendate uniform.
-
Produse de panificație și deserturi: În produsele de patiserie și în unele deserturi, caragenanii pot fi folosiți ca agenți de îngroșare sau pentru a menține umiditatea.
-
Sosuri și dressinguri: Sunt adăugați în sosuri, dressinguri pentru salate și condimente pentru a preveni separarea ingredientelor și pentru a îmbunătăți textura.
-
Produse congelate: În produsele congelate, cum ar fi înghețata și deserturile congelate, caragenanii ajută la prevenirea formării cristalelor de gheață și la îmbunătățirea consistenței cremoase.
-
Alimente pentru vegetarieni și vegani: Multe produse destinate vegetarienilor și veganilor, cum ar fi burgerii pe bază de plante și alte substituente ale cărnii, pot conține caragenani pentru a îmbunătăți textura și a lega ingredientele.
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004338
Image by wayhomestudio on Freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Privarea celulelor canceroase de lipide poate duce la îmbunătățirea tratamentul cancerului
- Dispozitiv LED implantabil folosește lumina pentru a trata cancerele profunde
- Cercetătorii creează o soluție nouă pentru a preveni recidivele după terapia cu celule CAR-T
- Boala inflamatorie intestinală și riscul de cancer
- Cancer de prostata
- Zytiga - foarte eficient pentru tratarea cancerului prostatic
- La intreruperea tratamentului hormona pentru cancer prostata dispar si bufeurile?
- 52 ani si cancer de prostata
- Cancer prostata-durere testicule
- Cancer la oase
- Cancer prostata
- Cancer de prostata
- Ce se mai poate face in cazul urinarii cu sange prin sonda urinara.