Sistemul imunitar poate fi cheia diagnosticării cancerului
![Sistemul imunitar poate fi cheia diagnosticării cancerului](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42503.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Dan Høgdall, autor al studiului și doctor la Departamentul de Oncologie din cadrul Spitalului Herlev, afirmă că tumorile apărute la nivelul căilor biliare înregistrează tipare de dezvoltare și apariție diferite, ceea ce determină o îngreunare a apariției unor măsuri terapeutice împotriva acestora. Cu toate acestea, autorul subliniază faptul că una dintre manifestările comune pe care toate aceste tipuri de cancer le prezintă este reprezentată de alterarea sistemului imunitar, ce poate fi surprinsă prin intermediul probelor de sânge prelevate de la pacienți. Acesta evidențiază și noile căi de tratament pe care noua abordare de tratare a cancerelor a oferit-o, astfel că vizarea celulelor imunitare, în loc de cele canceroase, în vederea efectuării imunoterapiei poate oferi un prognostic mai bun persoanelor care suferă de cancer.
Eșantionul de studiu a fost compus din 200 de persoane ale căror probe de sânge au fost prelevate, acestea aparținând de două grupuri distincte în funcție de prezența sau absența cancerului de tract biliar. Studiul a constat în analizarea celulelor sanguine în vederea identificării unui grup de gene microARN ce a permis identificarea persoanelor care sufereau de tumori biliare de cele care nu prezentau procese canceroase, analiza sugerând astfel faptul că genele pot furniza informații prețioase referitoare la posibilitatea ca anumite structuri din organism să fie alterate neoplazic. Autorii menționează și faptul că studiul nu este primul care tratează subiectul legăturii dintre cancer și sistemul imunitar, însă este primul în care se reușește crearea unei legături între genele identificabile la nivel sanguin și cancerul de căi biliare.
În plus, Høgdall afirmă că metoda de cercetare folosită în cadrul studiului este nouă, asemănând tehnicile folosite în lucrările anterioare cu „o căutare a acului în carul cu fân”, explicând faptul că metodele utilizate de acesta au fost de identificare a modificărilor ce pot fi evidențiate cu ușurință. Astfel, specialiștii au reușit să compare particularitățile celulare sanguine ale pacienților ce suferă de cancer cu cele ale persoanelor sănătoase, descoperind biomarkeri sugestivi.
sursa: Science Daily
foto: University of Copenhagen News
Data actualizare: 02-08-2022 | creare: 02-08-2022 | Vizite: 340
Bibliografie
The immune system can help us diagnose cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220727110241.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Temperatura aerului expirat ar putea ajuta la diagnosticarea cancerului pulmonar
- Compușii din acizii nucleici din alimente pot inhiba creșterea anumitor celule canceroase
- Semnele clinice pot informa medicii cu privire la momentul oportun pentru începerea tratamentului agresiv împotriva leucemiei
- Un guler cervical robotic ajută la analiza impactului tratamentului oncologic
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni