Enzalutamida, un medicament utilizat în tratamentul cancerului de prostată, poate determina agravarea bolii
Autor: Domșa Dariana
Inhibitorii receptorilor de androgeni, medicamente folosite în mod uzual pentru tratarea cancerului de prostată, pot remodela modul de funcÈ›ionare al tumorilor de prostată È™i, în unele cazuri, le pot face mai agresive, potrivit concluziilor unei cercetări recent publicate. Biopsiile prelevate de la aceiaÈ™i pacienÈ›i, înainte È™i după tratament, dezvăluie modul în care enzalutamida, unul dintre cele mai folosite medicamente antiandrogene, reprogramează tumorile de prostată.
Hormonii masculini, cu acÈ›iune principală în dezvoltarea sistemului reproductiv masculin, au o acÈ›iune negativă la pacienÈ›ii cu cancer de prostată, favorizând proliferarea celulelor canceroase. În ultimii ani, principalul tratament al cancerului avansat de prostată s-a concentrat întocmai asupra hormonilor masculini, obiectivul fiind acela de inhibare a secreÈ›iei lor. Pentru aceasta, în general se utilizează injecÈ›ii sau medicamente hormonale, unul dintre cele mai utilizate astfel de medicamente fiind enzalutamida (Xtandi).
DeÈ™i eficiente iniÈ›ial, medicamentele antiandrogene devin ineficiente pe termen lung, deoarece tumorile dezvoltă rezistență la tratament. În cele mai multe cazuri, însă, tumorile rămân dependente de hormonii masculini pentru a le stimula creÈ™terea. Cu toate acestea, odată ce enzalutamida încetează să funcÈ›ioneze, există opÈ›iuni limitate. ÎnÈ›elegerea motivelor pentru care tumorile devin rezistente la medicamentele care vizează receptorii de androgeni constituie una dintre problemele care, odată rezolvate, va determină reducerea semnificativă a mortalității cancerului de prostată.
Pentru a înÈ›elege mecanismul care determină rezistenÈ›a la medicamente, cercetătorii au efectuat un studiu longitudinal în care au inclus 21 de pacienÈ›i cu cancer de prostată care urmau să fie supuÈ™i unui tratament cu enzalutamidă. Cercetătorii au prelevat biopsii metastatic de la pacienÈ›i înainte de tratament È™i ulterior la momentul în care a apărut rezistenÈ›a la tratament.
ComparaÈ›iile efectuate între biopsiile colectate iniÈ›ial È™i cele colectate după apariÈ›ia rezistenÈ›ei la tratament nu au evidenÈ›iat modificări semnificative ale expresiei genelor. Faptul că expresia genică a unei tumori înainte de tratament arăta foarte asemănător la progresie în timpul tratamentului cu enzalutamidă este „destul de remarcabil”, potrivit autorilor.
O altă descoperire surprinzătoare este că tumorile, odată devenite independente, pot activa un program de exprimare a genelor întâlnit în general la celulele nervoase, care determină apariÈ›ia unei forme agresive a bolii, numită cancer de prostată neuroendocrin.
sursa: Science Daily
foto: Joshi Alumkal
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Consumul de ciuperci, asociat cu un risc diminuat pentru cancerul de prostată
- Cologuard - un nou test neinvaziv de screening pentru cancerul colorectal
- Riscul unei persoane de a dezvolta cancer de prostată, stabilit cu ajutorul unui nou instrument
- Efectul imunomodulator al ultrasunetelor focalizate asistate de microbule asupra celulelor T umane
- Cancer Prostata
- Zytiga - foarte eficient pentru tratarea cancerului prostatic
- Cancer de prostata
- Cancer prostata
- Relatv tanar (49), la ce sa ma astpt pe viitor ?
- Cancer prostata - recomandare medic
- Cancer de prostata
- Cancer de prostata
- Cancer malign prostata