Piroptoza - un potențial target terapeutic în cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar, una dintre cele mai agresive forme de cancer, rămâne una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Cu toate că s-au dezvoltat mai multe terapii noi pentru această boală, prognosticul este nefavorabil în stadiile avansate. Unul dintre motivele principale ale acestei rezistențe la tratament este formarea unui micromediu tumoral - mediul care înconjoară o tumoră și joacă un rol crucial în creșterea acesteia. Pentru a dezvolta abordări care să poată depăși rezistența la tratament în stadiile avansate ale acestui cancer, trebuie să înțelegem cum celulele canceroase evită moartea celulară programată în micromediu tumoral.
Moartea celulară programată este de mai multe tipuri: apoptoză, piroptoza, necroptoza și feroptoza. "Dintre acestea, piroptoza este cea mai comună cale de moarte celulară proinflamatorie, poate declanșa cel mai puternic răspuns imun și este asociată cu caracteristici morfologice distincte, cum ar fi balonizarea celulară, condensarea cromatinei și pierderea funcțiilor de barieră ale membranei celulare", explică Dr. Wensheng Zhou, autorul studiului.
Împreună cu echipa sa, Dr. Zhou a condus o revizuire care a explorat diferite căi de moarte celulară piroptozică și modul în care acestea pot fi folosite împotriva celulelor canceroase pulmonare.
Acest articol a fost publicat online pe 18 aprilie 2023 în revista Chinese Medical Journal Pulmonary and Critical Care Medicine.
Articolul discută două căi cruciale care duc la activarea piroptozei - calea canonică și calea non-canonică, împreună cu alte mecanisme alternative. Inflamazomii, caspazele și gasdermina au fost identificate ca fiind componentele cheie implicate în piroptoză. Se știe că piroptoza joacă un rol important atât în tumorigeneză, cât și în apărarea antitumorală în cancerul pulmonar. "Componentele piroptozei cresc capacitatea de proliferare și migrare a celulelor canceroase pulmonare, dar și promovează un micromediu imun antitumoral", remarcă Dr. Zhou. El adaugă în continuare: "Rolurile piroptozei în cancer sunt variabile și depind de tipurile celulare, caracteristicile genetice și durata activării piroptozei".
În timp ce piroptoza mediază toxicitatea medicamentelor chimioterapeutice în țesuturile normale, produce efecte antitumorale în celulele canceroase. Menținerea unui echilibru între efectele contradictorii ale piroptozei poate ajuta la optimizarea aplicației clinice a medicamentelor chimioterapeutice. La fel și în cazul radioterapiei, piroptoza în țesuturile normale duce la efecte adverse experimentate în timpul tratamentului. Prin urmare, abordarea inflamazomelor care mediează piroptoza ar putea fi o posibilă strategie terapeutică pentru reducerea efectelor secundare induse de radioterapie.
Cercetătorii explorează, de asemenea, utilizarea medicamentelor și a compușilor pentru a activa sau modula piroptoza, recunoscând potențialul acesteia de a îmbunătăți eficacitatea terapiei. Piroptoza în micromediu tumoral activează inflamația acută și promovează imunitatea antitumorală, putând "încălzi" tumori reci. Prin urmare, combinarea agenților ce induc piroptoză cu inhibitorii punctelor de control imun ar putea îmbunătăți eficacitatea tratamentului.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772558823000075?via%3Dihub
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Apa la plamani, cancer
- Cancer pulmonar - doresc sfaturi si posibile solutii!
- Se poate vindeca cancerul pulmonar cu tratament naturis?
- Diagnostic Histopatologic
- Cancer pulmonar
- Cancer la plamani
- Cateva luni pana la aprobarea medicamentului, organismul poate rezista fara chimioterapie?
- Cancer la plamani
- Cancer Plamani