Extractele de alge marine au efecte antivirale eficiente

©

Autor:

Extractele de alge marine au efecte antivirale eficiente
Cercetătorii de la Center for Biotechnology and Interdisciplinary Studies (CBIS) at Rensselear Polytechnic Institute au identificat o nouă strategie împotriva SARS-CoV-2, virusul răspunzător de situația globală actuală.
Comparând eficiența medicamentelor antivirale cu cea a extractelor de alge marine, grupul științific a observat o creștere substanțială a eficacității extractelor de alge marine comparativ cu remdesivir, medicamentul recomandat în prezent pentru tratarea infecției.

La nivel molecular, oamenii de știință au identificat proteina spike din structura virusului, proteină ce se fixează pe receptorul enzimei de conversie a angiotensinei II. În urma pătrunderii în celulă, virusul își implantează propriul material genetic, reușind apoi să inițieze procesul de replicare virală.
În schimb, cercetătorii vor încerca să cupleze virusul cu o altă moleculă lipsită de orice funcție pentru a îl capta și pentru a îi induce auto-degradarea.

Tehnica descrisă în cadrul studiului și-a dovedit eficacitatea împotriva virusului gripa A și a virusului Zika.

Jonathan Dordick, conducătorul grupului științific, consideră necesară dezvoltarea și implementarea noii tehnici pentru a asigura protecție împotriva următoarelor pandemii.

Studiul a urmărit testarea efectelor antivirale ale heparinei și a extraselor din alge marine. Au fost supuse experimentelor heparina, heparina trisulfat și heparina cu greutate mică fără efect anticoagulant și extrasele de alge RPI-27 și RPI-28.
Factorul comun al acestor cinci preparate este reprezentat de efectul decorativ impus de moleculele de zahăr din structura lor, virusul putând fi atras de ele, înglobat și în cele din urmă inactivat.
Pentru a determina concentrația necesară fiecărui factor pentru a inhiba activitatea virală până la 50%, autorii au efectuat un studiu, EC50, stabilind o relație invers proporțională a valorilor obținute. O valoare mică a concentrației este echivalentă cu un efect mai puternic al compusului.

Comparând rezultatele studiului EC50, s-a constat că extractul de alge marine RPI-27 a produs o valoare de 83nm, în timp ce remisivir a produs o valoare de 770nm. Heparina a dovedit efecte similare remisivir.

Scopul actual al cercetătorilor este de a găsi o nouă metodă de tratare a infecției, pornind de la ideea că infecția are punctul de plecare la nivelul nasului și preparatele folosite în acest studiu ar putea fi utilizate sub formă de spray nazal pentru a preveni propagarea infecției la nivelul altor organe.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-08-2020 | creare: 04-08-2020 | Vizite: 1016
Bibliografie
In cell studies, seaweed extract outperforms remdesivir in blocking COVID-19 virus, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200724104228.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metaboliți din alge cu rol de antivirale
  • Un nou studiu explorează potențialul nutritiv al algelor marine
  • Antioxidanții din alge marine au rezultate promițătoare în prevenirea bolii Parkinson
  •