Expunerea la căldură intensă sporește inflamația și interferează cu funcțiile sistemului imunitar

©

Autor:

Expunerea la căldură intensă sporește inflamația și interferează cu funcțiile sistemului imunitar
Studiul recent prezentat la sesiunile științifice ale congresului American Heart Association Epidemiology and Prevention│Lifestyle and Cardiometabolic din 2024 subliniază impactul pe termen scurt al expunerii la căldură mai intensă asupra inflamației și funcționării sistemului imunitar. Cercetarea indică faptul că această expunere poate crește susceptibilitatea la infecții și poate accelera progresia bolilor cardiovasculare.
Inflamația, deși parte normală a apărării organismului, devine dăunătoare când este prelungită sau apare în țesuturi sănătoase, contribuind la ateroscleroză. Valurile de căldură sunt cunoscute pentru promovarea inflamației, dar studiile anterioare au oferit rezultate mixte.

Dr. Daniel W. Riggs, autorul principal al studiului, și echipa sa de la University of Louisville au utilizat măsurători alternative ale căldurii pentru a investiga efectele pe termen scurt ale expunerii la căldură asupra mai multor markeri ai inflamației și răspunsului imun. Participanții studiului, în număr de 624 adulți cu vârsta medie de 49,5 ani, majoritatea femei și predominant de rasă albă, au fost testați în timpul verii pentru funcția sistemului imunitar.

Analiza a arătat că pentru fiecare creștere de 5 grade în Indicele Universal de Climă Termică (UTCI), a existat o creștere a markerilor cheie ai inflamației în sânge, indicând activarea sistemului imunitar innăscut. De asemenea, s-a observat o scădere a celulelor B, esențiale pentru sistemul imunitar adaptativ. Efectele asupra sistemului imunitar au fost mai reduse când căldura a fost măsurată prin temperatura medie pe 24 de ore sau prin temperatura efectivă netă, care include umiditatea și vântul, dar nu și radiația ultravioletă.

Riggs subliniază că, chiar și o expunere minoră la temperaturi ridicate poate contribui la modificări ale markerilor imuni, ceea ce reprezintă o preocupare în contextul creșterii temperaturilor globale. Persoanele de peste 60 de ani și cele cu boli cardiovasculare preexistente sunt în mod special la risc pentru evenimente cardiovasculare legate de căldură.

Studiul sugerează că medicii ar trebui să comunice pacienților riscurile expunerii la căldură și să ajusteze regimurile de tratament dacă este necesar. Limitările studiului includ faptul că a analizat testele de sânge ale participanților doar la un singur moment în timp și nu a putut determina durata expunerii la căldură înainte de recoltarea sângelui. Cercetările viitoare vor include un design de studiu pentru a observa schimbările de-a lungul timpului și potențialul spațiilor verzi de a reduce efectele dăunătoare ale temperaturilor ridicate asupra inflamației.

sursa: News Medical

Data actualizare: 20-03-2024 | creare: 20-03-2024 | Vizite: 275
Bibliografie
Exposure to high heat may increase inflammation and interfere with immune system functions, link: https://www.news-medical.net/news/20240319/Exposure-to-high-heat-may-increase-inflammation-and-interfere-with-immune-system-functions.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii au descoperit o nouă modalitate de a stopa inflamația excesivă
  • Inflamația poate fi redusă prin intermediul activității fizice susținute
  • Dieta occidentală poate crește riscul de inflamații
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum