Expunerea cronică la particulele fine de poluare (PM2.5) crește riscul cardio-vascular [studiu amplu pe 59 milioane americani]
Un studiu amplu, implicând 59 de milioane de americani, publicat în revista BMJ, a explorat legătura dintre expunerea cronică la particulele fine de poluare (PM2.5) și riscurile de spitalizare pentru prima dată datorită bolilor cardiovasculare (CVD). Cercetarea a fost efectuată de specialiști de la City, University of London și UCL și a fost publicată pe 20 februarie 2024.
Metodologia studiului
Studiul a inclus beneficiari Medicare în vârstă de peste 65 ani din Statele Unite ale Americii, monitorizați între anii 2000 și 2016. Prin utilizarea codurilor poștale ale reședinței participanților, cercetătorii au estimat expunerile la PM2.5 și au analizat relațiile dintre aceste expuneri și riscurile de spitalizare pentru diverse subtipuri de CVD, inclusiv boli cerebrovasculare, boli ischemice de inimă, cardiomiopatii, insuficiență cardiacă, boli valvulare cardiace, anevrisme aortice abdominale și toracice și aritmii.
Rezultate
Analiza a inclus 59.761.494 persoane, majoritatea fiind de etnie albă (84%) și de sex feminin (55%). Studiul a relevat o creștere semnificativă a riscului de spitalizare pentru prima dată datorită CVD în urma expunerii la PM2.5. În special, s-a observat o creștere cu 27.7% a riscului relativ de spitalizare pentru boli cerebrovasculare și o creștere cu 7.5% a riscului pentru boli ischemice de inimă, în funcție de nivelul de expunere la PM2.5.
Implicații
Aceste descoperiri subliniază importanța respectării standardelor de calitate a aerului stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (≤5 µg/m3) pentru a reduce riscurile asociate cu bolile cardiovasculare. De asemenea, studiul evidențiază vulnerabilitatea specifică a anumitor subgrupuri, inclusiv femeile, persoanele mai tinere și cele care trăiesc în zone cu acces limitat la îngrijiri medicale sau cu un nivel ridicat de deprivare socio-economică.
Despre Bolile Cardiovasculare
Bolile cardiovasculare reprezintă o categorie largă de afecțiuni care implică inima și vasele de sânge, incluzând boli coronariene, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, aritmii și boli vasculare periferice. Acestea sunt principalele cauze de morbiditate și mortalitate la nivel global, influențate semnificativ de factori de risc precum stilul de viață, dieta, activitatea fizică și expunerea la poluanți. Acest studiu adaugă o nouă perspectivă asupra modului în care calitatea aerului și expunerea la particule fine pot influența incidența și severitatea bolilor cardiovasculare, subliniind nevoia de abordări preventive și intervenții direcționate pentru reducerea riscurilor asociate.
Exposure-response associations between chronic exposure to fine particulate matter and risks of hospital admission for major cardiovascular diseases: population-based cohort study,
BMJ, doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj-2023-076939.
https://www.bmj.com/content/384/bmj-2023-076939
Image by Racool_studio on Freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cercetătorii pot identifica mai ușor persoanele cu risc de supradoză în urma administrării de opioide pentru durere cronică
- Mersul pe jos și alte activități fizice ușoare, efectuate după perioade de inactivitate, ajută la menținerea masei musculare
- Abundența de informații nu duce neapărat la cea mai bună decizie
- Medicamentele împotriva acidității gastrice pot favoriza apariția bolilor hepatice
- Se mai poate face infarct, chiar daca se ia tratament și se tine dieta?
- Infarct miocardic
- Ajutor;Ce supliment îmi întărește inima si mă ferește de infarct și de stop cardiac subit?