Expunerea crescută la soare și aportul de vitamină D, asociate cu reducerea stresului
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Catania arată că anumiți factori precum dieta și stilul de viață pot avea o influență marcată asupra nivelelor de stres percepute de oameni. Conform oamenilor de știință, cercetarea efectuată asupra populației din zone mediteraneene a relevat faptul că aportul de vitamină D, expunerea la soare și activitatea fizică influențează răspunsul organismului la stres.
EÈ™antionul de studiu a fost compus din persoane cu vârsta de minimum 18 ani, acestea fiind împărÈ›ite în grupe de vârstă de câte 10 ani È™i în funcÈ›ie de sex, ulterior oferindu-li-se un chestionar cu întrebări referitoare la timpul petrecut efectuând activitate fizică în ultima săptămână.
Activitatea fizică a fost categorisită în funcÈ›ie de cantitate È™i intensitate în trei categorii: de nivel înalt, moderat È™i scăzut. De asemenea, expunerea la soare a fost clasificată, în funcÈ›ie de timpul petrecut afară al participanÈ›ilor, în aceleaÈ™i trei clase. Mai mult, dietele pe care aceÈ™tia le urmau la momentul începerii studiului au fost evaluate, prin comparaÈ›ie cu dieta mediteraneeană, din punct de vedere al aportului de macro- È™i micronutrienÈ›i, precum È™i în funcÈ›ie de aportul caloric.
Rezultatele au demonstrat că cei trei factori analizaÈ›i în cursul studiului, respectiv expunerea la soare, aportul de vitamină D È™i activitatea fizică influenÈ›ează atât individual, cât È™i cumulativ, rezistenÈ›a organismului la stres. Altfel spus, impactul pe care aceÈ™ti factori l-a avut asupra stresului raportat de participanÈ›i a înregistrat reduceri considerabile atunci când toÈ›i au fost identificaÈ›i la persoana în cauză.
Autorii explică faptul că mecanismul de la baza acestei interrelaÈ›ii dintre stres È™i vitamina D este reprezentat de legătura dintre răspunsurile hormonale È™i inflamatorii la stres ale sistemului hipotalamo-hipofizar, întrucât receptorii vitaminei D sunt distribuiÈ›i în creier în această zonă, stimulând factorii de creÈ™tere nervoasă È™i neurotropinele trei È™i patru.
AceÈ™tia subliniază faptul că oamenii trebuie să îndeplinească toate aceste cerinÈ›e pentru a reacÈ›iona mai sănătos la stres, sugerând un stil de viață care să includă obligatoriu activitatea fizică afară, întrucât astfel ne expunem la soare, iar rezultatul este creÈ™terea nivelelor de vitamină D din organism. Prin urmare, cumularea efectelor acestor factori în mod izolat, prin consumul de alimente bogate în vitamina D, este esenÈ›ială pentru o calitate mai bună a vieÈ›ii.
sursa: News Medical
foto: JaneVershinin/Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O creștere globală a temperaturii cu două grade va determina o creștere semnificativă a mortalității globale
- Verificarea credibilă a faptelor ar putea stopa propagarea pe rețelele de socializare a miturilor cu privire la vaccinuri
- Mesele luate împreună cu familia reduc stresul auto-raportat al oamenilor
- Consumul de struguri protejează pielea împotriva razelor ultraviolete
- Confuzie tratament hipovitaminoza D
- Vitamina d
- Analiza Vitamina D
- Durere in piept/ lipsa vitamina d
- Luare vitamina d
- Vitamina oh-25 vitamina D sub limita insa D3 in limite normale
- Hipovitaminoza D