Fumatul și vapatul, asociate unui risc mai mare de complicații severe ale COVID-19

©

Autor:

Fumatul și vapatul, asociate unui risc mai mare de complicații severe ale COVID-19
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Louisville arată că riscul de apariție a unor complicații severe a infecției cu virusul SARS-CoV-2 este influențat puternic de obiceiuri precum fumatul sau vapatul, întrucât persoanele care prezintă aceste vicii sunt mai predispuse la dezvoltarea unor forme mai severe și înregistrează o rată a mortalității mai mare.
Eșantionul de studiu a fost compus din 4.086 de persoane cu o vârstă minimă de 18 ani și care au fost internate din cauza infectării cu SARS-CoV-2 în 107 dintre spitalele din Statele Unite ale Americii între luna ianuarie a anului 2020 și luna martie a anului 2021. Dintre aceștia, o treime a fost reprezentată de persoane care obișnuiau să fumeze sau să vapeze în mod frecvent anterior internării din cauza COVID-19, între cele două grupuri incluse în studiu nefiind evidențiate diferențe statistice privitoare la vârstă, sex, rasă, istoric medical familial sau consum de medicamente.

Rezultatele analizei au arătat că persoanele care au raportat că fumează au prezentat o rată a mortalității cu 45% mai mare decât cele care nu fumau, în timp ce necesitatea ventilării mecanice a înregistrat o creștere de 39% în rândul acestora. Aruni Bhatnagar, profesor de biochimie și biologie moleculară la universitatea americană, afirmă că persoanele care fumează sau vapează tind să prezinte o prevalență mai mare a unui număr crescut de afecțiuni și a unor factori de risc ce pot juca roluri importante în felul în care boala COVID-19 se manifestă. Cu toate acestea, autorul explică faptul că lipsa influenței istoricului familial și al utilizării medicamentelor pentru alte afecțiuni indică o necesitate clară a intervențiilor de sănătate publică anti-fumat și anti-vaping, astfel încât numărul oamenilor care au astfel obiceiuri să scadă, iar rata de apariție a unor forme severe de infecție cu SARS-CoV-2 și a decesului de această cauză să înregistreze valori mai mici.

Profesorul avertizează că rezultatele studiului indică în mod direct faptul că persoanele care fumează sau vapează au un risc mai mare de a deceda în urma contactului cu acest agent infecțios. De menționat, însă, este și Registrul BCV COVID-19 pe care acesta l-a înființat la începutul pandemiei în vederea determinării legăturii dintre COVID-19 și numeroase afecțiuni precum bolile cardiovasculare, astfel încât să poată fi identificat în mod facil riscul crescut pe care unii oameni îl au, prin diagnosticare și îngrijire timpurii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-07-2022 | creare: 28-07-2022 | Vizite: 310
Bibliografie
Smoking, vaping linked to higher risk of severe COVID-19 complications, including death, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220726132635.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inteligența artificală, utilizată pentru a ghici vârsta biologică a fumătorilor
  • Fumatul unui număr mic de țigări, aproape la fel de dăunător ca fumatul exagerat
  • Cum pot comorbidităţile să crească riscurile pacienţilor cu COVID-19
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum