Suplimentele comune recomandate pentru reducerea colesterolului sunt adesea ineficiente: comparația cu un medicament din clasa statinelor
©
Autor: Teodorescu Mihai

Esențial pentru buna desfășurare a proceselor biologice din organismul uman, colesterolul a atras atenția cercetătorilor în ultimele decenii, datorită potențialului său de a influența semnificativ multe dintre funcțiile îndeplinite de organe. Colesterolul reprezintă, în termeni simpli, o moleculă care circulă prin sânge sub forma unor lipoproteine. În funcție de densitatea acestor lipoproteine, colesterolul poate fi considerat „bun” sau „rău”. Colesterolul bun, de tipul HDL-C (lipoproteine de densitate mare), poate oferi protecție împotriva bolilor cardiovasculare.
În schimb, acumulările excesive de colesterol rău, de tipul LDL (lipoproteine cu densitate mică), pot contribui la formarea plăcilor de aterom și la creșterea riscului de afecțiuni cardiovasculare sau evenimente cardiovasculare majore, inclusiv AVC sau stop cardiac. În prezent, un nivel al colesterolului LDL de peste 130 de miligrame (mg) /decilitru (dL) este considerat periculos pentru sănătatea inimii. Anual, la nivel global sunt înregistrate mai mult de 4,5 milioane de decese în rândul persoanelor cu niveluri ridicate ale colesterolului LDL.
Suplimentele alimentare au fost recomandate ca potențiale opțiuni pentru reducerea nivelului colesterolului LDL, în ciuda inexistenței unor dovezi medicale care să susțină aceste recomandări. Studiul actual, o colaborare a cercetătorilor de la șase instituții universitare sau de profil medical din SUA, și-a propus să ajute la înțelegerea efectelor suplimentelor alimentare în reducerea nivelului colesterolului LDL și implicit al riscului de evenimente cardiovasculare. Studiul a evaluat efectele a șase suplimente comune (ulei de pește, scorțișoară, usturoi, turmeric, drojdie de orez roșu și steroli vegetali), cât și al unui medicament din clasa statinelor (Rosuvastatina).
La începutul studiului, participanții au avut niveluri ale colesterolului LDL ce variau între 70-189 mg/dL, asociate cu un risc de 5-20% de a dezvolta boli cardiovasculare aterosclerotice în următorii zece ani. La sfârșitul perioadei de studiu, participanții care au primit Rosuvastatina și-au redus nivelul colesterolului LDL cu aproape 38%. În schimb, participanții care au primit suplimente au avut niveluri ale colesterolului LDL similare cu cele ale participanților la studiu incluși în grupul de martori, care nu au beneficiat de niciun tratament. Mai mult decât atât, în grupul participanților care au primit suplimente cu extract de usturoi, nivelurile LDL au crescut, comparativ cu grupul martor.
sursa: News Medical
foto: Natalia Golubnycha / Shutterstock.com
Data actualizare: 28-08-2024 | creare: 09-11-2022 | Vizite: 399
Bibliografie
Rosuvastatin vastly superior to six common heart health supplements, link: https://www.news-medical.net/news/20221107/Rosuvastatin-vastly-superior-to-six-common-heart-health-supplements.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un nou test de sânge are o predictibilitate mai mare a riscului de boli
- Un test care analizează aerului expirat ar putea detecta cancerul capului și gâtului
- O bază de date ADN poate ajuta la identificarea mutațiilor genelor asociate cu boala
- Un nou biomarker al infecțiilor urinare recurente, identificat de cercetători
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Hipercolesterolemie familiala
- Hipercolesterolemia poligenica
- Colesteroloza veziculei biliare (vezicula fragă)
- Hipolipidemia (hipocolesterolemia)
- Despre colesterol, cu dragoste
- Colesterolul și bolile cardiovasculare
- Regim hipercolesteromie si ateroscleroza
- Colesterolul
- Grăsimile dăunătoare sănătății
- Aportul zilnic maxim de grăsimi
- Ouăle cresc nivelul colesterolului din sânge?
- Oul crește riscul cardiovascular la pacienții cu diabet tip 2?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Crestor vs sortis
- Se poate un diagnostic?
- Analize medicale ingrijoratoare?
- Colesterol marit, globule rosii, hemoglobina si ematocrito un pic marite + balonare
- Analize medicale anormale
- Colesterol marit
- Mirtazapina si statinele
- Tratament alternativ pentru colesterol
- Colesterolul...
- Explicatii analize medicale