Excesul de cafea - amarnic pentru sănătatea creierului
Primul lucru la care ne gândim dimineaţa - o cafea servită rapid care să ne învioreze. Un nou studiu realizat de Universitatea de Sud din Australia susţine însă că excesul de cafea este dăunător, în special pentru sănătatea creierului.
Este de fapt cel mai larg studiu dedicat acestui subiect, realizat în colaborare cu echipe internaţionale de cercetători şi a dovedit că un consum prea mare de cafea se asociază cu creşterea riscului de demenţă, accident vascular cerebral şi scăderea volumului cerebral total.
S-au monitorizat 17.702 subiecţi din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 37-73 ani. Cei care beau mai mult de 6 căni de cafea pe zi au avut un risc de demenţă cu 53% mai mare. „Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Cantitatea consumată anual la nivel global depăşeşte 9 miliarde de kg, deci e nevoie să cunoaştem posibilele riscuri pentru sănătate.” spune Kitty Pharm, doctorand participant la studiu.
Demenţa este o patologie neurodegenerativă ce afectează memoria, gândirea, comportamentul şi abilitatea de a realiza sarcini cotidiene. Peste 50 milioane de oameni au acest diagnostic în întreaga lume, iar în Australia este a doua cauză de deces, cu peste 250 de persoane nou-diagnoscticate pe zi.
Accidentul vascular cerebral este o patologie determinată de scăderea aportului de oxigen la nivel cerebral cu consecinţe precum hipoxie cerebrală, distrugeri neuronale şi pierderea unor funcţii diverse. La nivel global, 1 din 4 adulţi peste 25 de ani va avea un atac cerebral de-a lungul vieţii. Datele statistice preconizează că peste 13,7 milioane de oameni vor suferi un accident vascular cerebal în acest an.
Profesor Elina Hyppoen, cercetător principal spune că deşi vestea lasă un gust amar iubitorilor de cafea, fiecare trebuie să găsească un echilibru între ceea ce doreşte să bea şi ceea ce e benefic pentru sănătate. „Precum multe altele din viaţă, moderaţia este cheia. Aceste date sugerează clar că un consum cresut de cafea poate afecta creierul. Deşi mecanismul nu este încă cunoscut, un simplu gest pe care îl putem face este să ne păstrăm hidrataţi şi să bem şi apă după ce savurăm cafeaua. De obicei, consumul zilnic este de 1-2 ceşti de cafea. Desigur unităţile de măsură variază. Totuşi dacă ajungi la 6 porţii de cafea pe zi, e momentul să te gândeşti dacă o mai bei şi pe următoarea.” adaugă prof. Hyppoen.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Deficitul sistemelor de detoxifiere a metilglioxalului poate fi implicat în dezvoltarea schizofreniei
- Trăsăturile autiste și probleme comportamentale la copiii de 7 ani asociate cu neconformitatea de gen în jocul de rol
- Dezvoltarea creierului la copiii mici: rolul geneticii și a vitaminei D
- Descoperirea interacţiunii între două proteine ar putea duce la noi tratamente pentru schizofrenie
- Cafea la filtru si la ibric.. care e mai sanatoasa?
- Stare de rau de la cafea
- Depresie in lipsa cafeinei
- Cafeaua
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Cafea cu lapte - o combinație gresita sau nu?
- Senzatie de slabiciune dupa bautul cafelei