Evaluarea sugarului de cinci luni
©
Autor: Costin Alexandra
Luna a cincea este foarte importantă pentru procesul de dezvoltare a sugarului. Este perioada în care micuțul începe se descoperă pe sine drept existență unică, distinctă față de restul persoanelor.
De asemenea, devine mai selectiv în relațiile interumane pe care le stabilește, făcând distincții din ce în ce mai clare între părinți, bunici, bone, străini, adulți și copii. (1)
Pe de altă parte, în preajma străinilor poate experimenta stări de teamă și anxietate, lucru firesc pentru etapa aceasta a vieții sale.
În continuare, vă prezentăm alte aspecte normale din punct de vedere social și emoțional pentru bebelușul de cinci luni:
Luna a cincea de viață a bebelușului este perioada ideală pentru a-i citi povești. Veți observa că îl încântă să vă urmărească jocurile de rol și manifestă interes față de fiecare personaj în pielea căruia intrați.
În cele ce urmează, puteți urmări pașii pe care sugarul de cinci luni ar trebui să-i realizeze în dezvoltarea limbajului, în această perioadă:
Pentru a afla dacă bebelușul dumneavoastră urmează o evoluție firească din punct de vedere fizic, parcurgeți lista de mai jos. Acestea sunt aspectele normale pentru dezvoltarea sa:
În ceea ce privește aspectul său general, lungimea corpului la sugarul de cinci luni este, în medie, de 64-65,9 cm. Cântărește între 7,1-7,6 kg, iar circumferința capului măsoară 41,4-42,5 cm. Fetițele înregistrează valori mai mici decât băiețeii, deci nu vă îngrijorați dacă remarcați deosebiri la nivelul greutății și lungimii corporale între copiii de aceeași vârstă, dar de sexe diferite. (8), (9)
Pe scurt, iată principalele caracteristici ale dezvoltării cognitive normale la sugarul de cinci luni:
Totuși, trebuie să țineți cont de anumite semnale, care pot indica afecțiuni grave. Urmăriți cu atenție lista de mai jos și observați dacă aspectele enumerate se suprapun cu dezvoltarea bebelușului dumneavoastră de cinci luni. Cu cât validați mai multe, cu atât mai repede trebuie să vă adresați medicului specialist:
De asemenea, devine mai selectiv în relațiile interumane pe care le stabilește, făcând distincții din ce în ce mai clare între părinți, bunici, bone, străini, adulți și copii. (1)
Dezvoltarea socială și emoțională
Odată cu împlinirea a cinci luni, sugarul va manifesta un atașament pronunțat față de persoanele cu care petrece cel mai mult timp. În preajma acestora, bebelușul începe să-și dezvolte sentimentul de siguranță, arătându-se liniștit și mulțumit.Pe de altă parte, în preajma străinilor poate experimenta stări de teamă și anxietate, lucru firesc pentru etapa aceasta a vieții sale.
În continuare, vă prezentăm alte aspecte normale din punct de vedere social și emoțional pentru bebelușul de cinci luni:
- râde spontan, țipă și chicotește;
- protestează prin murmur, încruntare și plâns;
- devine vesel când i se vorbește și răspunde prompt, gângurind și gesticulând;
- se joacă singur, cu degețelele și cu piciorușele;
- îi place să fie distrat și poate plânge atunci când momentul de divertismentul ajunge la final;
- zâmbește atunci când se privește în oglindă;
- devine iritat dacă i se ia obiectul pe care a pus mâna;
- face diferența între persoanele familiare și cele necunoscute;
- îi face plăcere să privească oamenii discutând sau participând la diverse activități;
- stabilește cu naturalețe contactul vizual;
- se poate atașa de un anumit obiect, devenind neliniștit atunci când acesta lipește. (1), (2), (3), (4)
Dezvoltarea limbajului
Dezvoltarea limbajului reprezintă o coordonată foarte importantă a evoluției individului uman. Încă din primele luni de viață, copilul începe să-și dezvolte capacitatea de a interacționa verbal și non-verbal, punând bazele sistemului de comunicare pe care îl va consolida în timp.Luna a cincea de viață a bebelușului este perioada ideală pentru a-i citi povești. Veți observa că îl încântă să vă urmărească jocurile de rol și manifestă interes față de fiecare personaj în pielea căruia intrați.
În cele ce urmează, puteți urmări pașii pe care sugarul de cinci luni ar trebui să-i realizeze în dezvoltarea limbajului, în această perioadă:
- gângurește, folosind tonuri și ritmuri diferite;
- își dezvoltă pronunția, reușind să rostească mai multe combinații de vocale și primele consoane - „m”, „b”, „p”;
- imită suntele și expresiile faciale ale interlocutorului său;
- manifestă interes atunci când cineva i se adresează și răspunde;
- își întoarce privirea spre sursa de sunet;
- stabilește cu ușurință contacte vizuale cu interlocutorul său și îi zâmbește;
- își întrerupe activitatea atunci când aude cuvântul „nu”;
- ridică mânuțele pentru a comunica faptul că vrea luat în brațe;
- poate plânge uneori, dacă este lăsat singur. (1), (5), (6), (7)
Dezvoltarea fizică și motorie
De la o lună la alta, copilul câștigă din ce în ce mai mult control asupra propriului corp. Începând cu luna a cincea de viață, micuțul își poate susține cu o oarecare ușurință capul ridicat și se „antrenează” pentru primele rostogoliri.Pentru a afla dacă bebelușul dumneavoastră urmează o evoluție firească din punct de vedere fizic, parcurgeți lista de mai jos. Acestea sunt aspectele normale pentru dezvoltarea sa:
- își folosește fără dificultate mânuțele pentru a prinde jucăriile din apropierea sa imediată;
- duce cu ușurință obiectele pe care le ia în mână la guriță și le mută dintr-o mână în alta;
- scutură alert jucăriile care produc diverse sunete în mișcare, fără a le scăpa;
- își poate controla poziția capului, susținându-l drept atunci când este așezat pe burtică;
- ținut de mânuțe, stă în șezut fără greutate;
- poate să-și mențină echilibrul pentru scurt timp, atunci când este sprijinit în poziția verticală;
- experimentează primele rostogoliri de pe burtică pe spate și invers;
- prezintă semne ale erupției dentare;
- râde atunci când este gâdilat. (1), (2), (4)
În ceea ce privește aspectul său general, lungimea corpului la sugarul de cinci luni este, în medie, de 64-65,9 cm. Cântărește între 7,1-7,6 kg, iar circumferința capului măsoară 41,4-42,5 cm. Fetițele înregistrează valori mai mici decât băiețeii, deci nu vă îngrijorați dacă remarcați deosebiri la nivelul greutății și lungimii corporale între copiii de aceeași vârstă, dar de sexe diferite. (8), (9)
Dezvoltarea cognitivă
Interesul copilului pentru cunoașterea lumii din jur se dezvoltă de la o lună la alta tot mai mult. Folosindu-se de simțuri, micuțul explorează mediul în care trăiește, căutând să facă noi descoperiri și să dezlege noi mistere. După ce a aflat cum funcționează principiul cauză-efect, reușește să realizeze în mod conștient unele asocieri, dezvoltându-și capacitatea de a anticipa finalitatea anumitor acțiuni.Pe scurt, iată principalele caracteristici ale dezvoltării cognitive normale la sugarul de cinci luni:
- prinde voluntar obiectele;
- adoptă diverse expresii faciale și emite anumite sunete pentru a atrage atenția și pentru a stârni reacții;
- știe că dacă un obiect a dispărut din aria sa vizuală, nu înseamnă că a încetat să mai existe;
- recunoaște o jucărie chiar dacă vede doar o parte a acesteia;
- repetă anumite acțiuni până primește răspunsul dorit;
- face distincția clară între persoanele familiare și cele străine;
- reacționează atunci când îi distrageți atenția: bateți din palme, îi cântați, îi arătați un anumit obiect sau îl antrenați în diverse jocuri. (2), (5), (10), (11)
Cum am grijă de sănătatea sugarului de cinci luni?
Nu vă așteptați ca dezvoltarea copilului dumneavoastră să respecte cu maximă fidelitate traseul evolutiv descris de către specialiștii pediatri în cărți. Trebuie să rețineți faptul că fiecare bebeluș are propriul ritm de creștere și, chiar dacă uneori nu se încadrează în parametrii generali, de cele mai multe ori este vorba doar de o problemă de timp. Nu vă faceți griji, va recupera!Totuși, trebuie să țineți cont de anumite semnale, care pot indica afecțiuni grave. Urmăriți cu atenție lista de mai jos și observați dacă aspectele enumerate se suprapun cu dezvoltarea bebelușului dumneavoastră de cinci luni. Cu cât validați mai multe, cu atât mai repede trebuie să vă adresați medicului specialist:
- sugarul nu prezintă interes față de mediul în care trăiește;
- nu este încântat atunci când se află în compania altor oameni;
- nu zâmbește, nu gângurește, nu interacționează deloc sau foarte puțin cu persoanele din jur;
- nu pare a ști să deosebească persoanele familiare de cele străine;
- își ține predominant membrele pe lângă corp, mișcându-le foarte puțin;
- nu-și poate întinde degețelele de la mâini și nu poate apuca obiectele din imediata sa apropiere;
- nu urmărește obiectele aflate în mișcare sau activitățile din jur cu privirea;
- nu reacționează la stimulii auditivi;
- manifestă preponderent o stare acută de tristețe, fiind aproape mereu apatic și inexpresiv;
- prezintă un tonus muscular scăzut. (3)
Data actualizare: 14-04-2015 | creare: 02-03-2015 | Vizite: 4213
Bibliografie
(1) 5-6 months: baby development, link: http://raisingchildren.net.au/articles/baby_development_6_months.html/context/423(2) First Year Development: Infant Development, http://americanpregnancy.org/first-year-of-life/first-year-development/
(3) Milestones: Children 0-4 years, link: http://www.cyh.com/HealthTopics/HealthTopicDetails.aspx?p=114&np=122&id=1906#2
(4) A Child's Development Milestones, link: http://stnickcenter.org/images/uploads/PDF/child_dev_milestone.pdf
(5) 4-6 Months, link: http://pathways.org/growth-development/4-6-months/
(6) Speech & Language Milestones, link: http://www.kidscando.org/milestones-speech.html
(7) Your 5-month-old's development: Week 1, link: http://www.babycenter.com/0_your-5-month-olds-development-week-1_1477228.bc
(8) Baby girls' growth chart: 0 to 12 months, link: http://www.babycenter.in/a1052197/baby-girls-growth-chart-0-to-12-months#ixzz3S5NhZlPJ
(9) Baby boys' growth chart: 0 to 12 months, link: http://www.babycenter.in/a1052194/baby-boys-growth-chart-0-to-12-months#ixzz3S5Nmacg3
(10) Infant Development 4-5 months: Distractions, Distractions!, link: http://www.secretsofbabybehavior.com/2009/10/infant-development-4-5-months.html
(11) Your 5-month-old's development: Week 3, link: http://www.babycenter.com/0_your-5-month-olds-development-week-3_1477246.bc
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Bebe calca stramb
- Bebe iritat pe obrajori
- Diversificarea la bebe
- Probleme cu masa - baietel de 3 luni
- Scaunul micutului de 5 saptamani; este alaptat la san
- Lovitura la ceafa
- Nas infundat la bebelus de 2 luni
- Bebele are zile in care refuza sanul
- Probleme cu nasucul pentru ca nu a fost aspirat bine la nastere!
- Sirop de ridiche la bebe de 10 luni