Evaluarea nou-născutului
©
Autor: Costin Alexandra
DorinÈ›a de a-È™i proteja micuÈ›ul È™i de a-i răspunde tuturor nevoilor o va copleÈ™i, zeci de întrebări încolÈ›ind deodată în mintea sa. Pentru a parcurge mai uÈ™or perioada primei luni de viață a copilului, vă propunem să aflaÈ›i ce este normal È™i ce nu la un nou-născut, respectiv când trebuie să solicitaÈ›i sprijinul medicului specialist.
Reflexele nou-născutului
Nou-născutul îÈ™i începe viaÈ›a extrauterină pregătit din punct de vedere instinctual să răspundă stimulilor din mediul înconjurător. Fiecare bebeluÈ™ prezintă încă din prima zi de viață o serie de reflexe primitive, care îl ajută să reacÈ›ioneze È™i să comunice. Aceste miÈ™cări involuntare sunt un indiciu al activității cerebrale normale È™i dispar odată cu dezvoltarea copilului, când sunt înlocuite cu reflexele condiÈ›ionate.Reflexul de supt îl ajută pe nou-născut să se hrănească È™i este considerat cel mai important dintre toate. Dacă veÈ›i atinge buza bebeluÈ™ului cu un obiect, veÈ›i observa imediat că acesta deschide guriÈ›a È™i va simula miÈ™cări ritmice de supt.
Reflexul de apucare se activează atunci când atingeÈ›i cu degetul sau cu un obiect palma nou-născutului. La orice presiune uÈ™oară, bebeluÈ™ul trebuie să strângă mânuÈ›a în jurul stimulului. Acest reflex dispare din luna a doua sau a treia lună de viață, când bebeluÈ™ul începe să manifeste miÈ™cări voluntare de prindere a obiectelor.
Reflexul Moro reprezintă o reacÈ›ie involuntară primară de apărare. Atunci când este speriat sau surprins, nou-născutul îÈ™i întinde larg mâinile È™i picioarele, curbându-È™i uÈ™or spatele È™i gâtul, apoi È™i le strânge înapoi pe lângă corp, ca într-o îmbrățiÈ™are. Aceasta este una dintre cele mai dramatice reacÈ›ii ale bebeluÈ™ului È™i, cel mai frecvent, este însoÈ›ită de plâns.
Reflexul punctelor cardinale se activează atunci când atingeÈ›i obrazul sau buzele nou-născutului. VeÈ›i observa cum bebeluÈ™ul întoarce capul spre stimulul, deschizând guriÈ›a È™i simulând miÈ™cări ritmice de supt. Acest reflex îl ajută pe bebeluÈ™ să găsească sânul mamei È™i să se hrănească.
Reflexul de pășire poate fi observat atunci când vă susÈ›ineÈ›i nou-născutul în poziÈ›ie verticală, pe o suprafață plană. Involuntar, bebeluÈ™ul va începe să miÈ™te picioarele, imitând automat mersul. Acest reflex dispare atunci când sugarul împlineÈ™te trei-patru luni de viață È™i se reactivează în momentul în care copilul învață să meargă. (1), (2)
Acestea se numără printre cele mai importante reflexe ale nou-născutului È™i trebuie urmărite atent de către părinÈ›i. Dacă se observă deviaÈ›ii ale acestor reflexe pe parcursul primelor 28 de zile sau anumite neregularități – copilul reacÈ›ionează numai atunci când primeÈ™te stimuli pe o parte a corpului – trebuie să discutaÈ›i cu medicul dumneavoastră. MonitorizaÈ›i constanÈ›a comportamentului bebeluÈ™ului È™i nu ezitaÈ›i să solicitaÈ›i sprijin de specialitate dacă observaÈ›i că bebeluÈ™ul nu răspunde la stimuli sau prezintă reflexe întârziate. (3)
Alte reflexe arhaice ale nou-născutului sunt: reflexul de vărsătură, reflexul de înghiÈ›ire, reflexul de clipire, reflexul glabelar, reflexul acustic, reflexul tonic al cefei, reflexul de târâre.
Somnul și respirația
În primele săptămâni de viață, copiii îÈ™i petrec aproape tot timpul dormind. Dacă în timpul travaliului mamei i s-au administrat medicamente cu acÈ›iune anestezică, copilul va manifesta cu atât mai mult stări continue de somnolență în primele 48 de ore de viață extrauterină. (1)Nou-născuÈ›ii nu au definit simÈ›ul timpului È™i nu-È™i adaptează programul de odihnă în funcÈ›ie de zi sau noapte, fapt pentru care este normal să doarmă până la 18 ore pe zi. AceÈ™tia se trezesc de obicei doar atunci când simt nevoia să se hrănească. BebeluÈ™ii alăptaÈ›i la sân trebuie alăptaÈ›i de 8-12 ori în intervalul de 24 de ore, în timp ce aceia hrăniÈ›i cu formule de lapte simt nevoia de hrană de 6-8 ori pe zi.
În primele zile de viață, alimentaÈ›ia este mai importantă decât somnul. AÈ™adar, dacă observaÈ›i că nou-născutul nu se trezeÈ™te voluntar la fiecare trei ore pentru a se hrăni, treziÈ›i-l È™i alăptaÈ›i-l. Este esenÈ›ial ca bebeluÈ™ul să atingă o greutate corporală normală încă din primele săptămâni de viață, altfel dezvoltarea sa ulterioară poate fi întârziată.
Dacă remarcaÈ›i că nou-născutul se trezeÈ™te foarte greu atunci când încercaÈ›i să-l hrăniÈ›i È™i refuză sânul, manifestând o stare continuă de oboseală È™i iritabilitate, consultaÈ›i-vă cu medicul specialist. (4)
În primele săptămâni de viață, este normal ca respiraÈ›ia bebeluÈ™ului dumneavoastră să prezinte anumite neregularități. VeÈ›i observa că rata respiraÈ›iilor poate varia foarte mult la nou-născut, depășind în unele situaÈ›ii 60 de inspiraÈ›ii pe minut - atunci când plânge sau când este fericit. De asemenea, este posibil ca, în anumite momente, respiraÈ›ia bebeluÈ™ului să se oprească pentru 5-10 secunde. Această pauză apare în general în timpul somnului È™i este perfect normală. Copilul îÈ™i va reveni singur È™i îÈ™i va relua respiraÈ›ia.
În cazul în care această perioadă de pauză respiratorie durează mai mult de 10 secunde È™i faÈ›a nou-născutului începe să se învineÈ›ească, apelaÈ›i la serviciile medicale de urgență. Acest tip de comportament nu este normal È™i impune intervenÈ›ia imediată a specialistului. (1)
Aspectul fizic al nou-născutului
Aspectul real al nou-născutului este mult diferit de cel promovat în industria cinematografică. Imediat după naÈ™tere, bebeluÈ™ul are o formă uÈ™or È›uguiată a capului, pielea vineÈ›ie È™i creață, acoperită de grăsime – toate acestea sunt particularități normale însă pentru nou-născut È™i nu aveÈ›i motive de îngrijorare.Capul nou-născutului
Întrucât capul bebeluÈ™ului este prima parte a corpului său care ajunge în mediul extrauterin, are È™i cel mai mult de suferit. Un copil născut natural va avea capul alungit, uÈ™or ascuÈ›it, oasele scalpului ajungând să se suprapună în timpul naÈ™terii, pentru a-i permite trecerea. Oricât de anormal vi s-ar părea acest aspect, trebuie să È™tiÈ›i că este firesc È™i că în termen de câteva zile oasele scalpului se vor rearanja, oferind o configuraÈ›ie rotunjită.De asemenea, este posibil ca pielea capului nou-născutului să prezinte mici umflături circulare de culoare vineÈ›ie sau hematoame, rezultate în timpul naÈ™terii, ca urmare a presiunii aplicate împotriva oaselor pelvine ale mamei.
În ceea ce priveÈ™te oasele craniului nou-născutului, acestea nu sunt deocamdată sudate, fapt pentru care veÈ›i observa prezenÈ›a a două zone moi ale capului – fontanele. Fontanela anterioară – numită È™i „moale al capului” - se regăseÈ™te în apropierea punctului de întâlnire a osului frontal cu cele două oase parietale È™i are un diametru de aproximativ 3,5 cm. Fontanela posterioară este mai mică, are formă triunghiulară È™i poate fi observată în spatele capului bebeluÈ™ului, la întâlnirea dintre osul occipital È™i cele două oase parietale.
Nu vă îngrijoraÈ›i dacă remarcaÈ›i că aceste zone moi ale capului pulsează atunci când copilul plânge sau se umflă în ritmul respiraÈ›iei sale – acest fenomen este normal. (1) TotuÈ™i, dacă observaÈ›i că fontanela anterioară se află constant în depresiune, este posibil ca nou-născutul să fie deshidratat ca rezultat al vărstăturilor repetate È™i diareei È™i este indicat să vă consultaÈ›i cu medicul pediatru. De asemenea, aspectul umflat al fontanelei poate indica prezenÈ›a unei boli grave - precum meningita - È™i trebuie să vă anunÈ›aÈ›i specialistul cât mai curând!
- Fața nou-născutului
De asemenea, în primele ore de viață, trăsăturile feÈ›ei nou-născutului pot fi distorsionate, ca urmare a procesului traumatizant de naÈ™tere – urechile pot fi îndoite, nasul are un aspect turtit, iar pielea obrajilor este neuniformă. După câteva zile, copilul va începe să-È™i schimbe înfățiÈ™area, care va căpăta un aspect din ce în ce mai simetric.
- Ochii nou-născutului
Un alt fenomen des întâlnit în cazul nou-născuÈ›ilor este prezenÈ›a sângelui în ochi, determinată de spargerea unor vase de sânge ca urmare a presiunii aplicate asupra capului copilului în timpul naÈ™terii. Hemoragia subconjunctivală nu este patologică È™i va dispărea în curs de câteva zile, deci nu trebuie să luaÈ›i în calcul prezenÈ›a unei afecÈ›iuni oftalmologice.
De asemenea, unii bebeluÈ™i au pleoapele foarte umflate în primele ore de viață È™i nu reuÈ™esc decât să-È™i întredeschidă ochii, dar acest lucru nu este un motiv de îngrijorare, fiind normal. (1)
ATENȚIE! Dacă observați prezența unor secreții galben-verzui din unul sau ambii ochi ai copilului, contactați medicul specialist! (2)
- Urechile nou-născutului
- Nasul nou-născutului
De asemenea, veÈ›i observa că nările nou-născutului sunt foarte înguste È™i prezintă acumulări de fluid nazal È™i mucus, care îi îngreundează respiraÈ›ia. AÈ™adar, este foarte posibil ca bebeluÈ™ul să respire zgomotos sau să strănute frecvent. Aceste fenomene sunt fireÈ™ti È™i nu sunt indicii ale răcelii, infecÈ›iei sau alergiilor.
- Gura nou-născutului
De asemenea, veÈ›i observa că atunci când plânge viguros, buzele nou-născutului devin vineÈ›ii. Și acest lucru este normal, însă dacă veÈ›i constata că aspectul albăstrui al buzelor È™i limbii persistă este recomandat să vă adresaÈ›i cât mai repede medicului pediatru. (1)
Pieptul nou-născutului
Peretele toracic nu este pe deplin dezvoltat la nou-născut, fiind, în primele sale zile de viață, foarte subÈ›ire, fapt pentru care este posibil să observaÈ›i cum se miÈ™că accentuat È™i ritmic, odată cu fiecare bătaie de inimă. Acest fenomen nu ar trebui să vă îngrijoreze, fiind normal pentru bebeluÈ™i în primele săptămâni.De asemenea, este firesc ca atât fetiÈ›ele, cât È™i băieÈ›eii, să prezinte umflături ale È›esutului mamar. Acestea apar ca urmare a transferului de estrogen de la mamă la făt, în timpul vieÈ›ii intrauterine, È™i dispar în mod natural odată cu eliminarea hormonului din organism. La atingere, aceste umflături pot prezenta o structură solidă, cu contur circular, iar mamelonul poate secreta cantități mici de lapte. EvitaÈ›i să aplicaÈ›i presiune asupra È›esutului mamar È™i nu forÈ›aÈ›i procesul de eliminare a lichidului. (1),(2)
Abdomenul nou-născutului
Abdomenul bebeluÈ™ului are un aspect rotunjit È™i uÈ™or bombat în primele săptămâni. Atunci când plânge, pieptul nou-născutului se ridică, iar abdomenul atinge o stare de depresiune.În ceea ce priveÈ™te zona ombilicală, aceasta trebuie monitorizată È™i îngrijită atent. După ce este tăiat, cordonul ombilical trebuie lăsat să se usuce în mod natural È™i să cadă, fapt ce durează în general de la 10 zile, până la 3 săptămâni. VeÈ›i observa că odată cu trecerea timpului, culoarea sa se va schimba, devenind din galben maroniu, uneori chiar negru.
În tot acest interval, trebuie evitată băiÈ›a bebeluÈ™ului, pentru a accelera procesul de uscare. TotuÈ™i, se recomandă tamponarea cordonului ombilical cu anumite substanÈ›e dezinfectante, prescrise de medicul pediatru. Dacă remarcaÈ›i înroÈ™irea zonei ombilicale sau prezenÈ›a unor secreÈ›ii cu miros neplăcut, este bine să solicitaÈ›i sprijinul medicului specialist. Este posibil ca nou-născutul să dezvolte o infecÈ›ie È™i, în astfel de situaÈ›ii, se impune tratamentul imediat.
Un fenomen firesc specific nou-născutului este apariÈ›ia herniei ombilicale – o mică depresiune abdominală prin care intestinele ies la suprafață, devenind uÈ™or de observat sub piele atunci când micuÈ›ul se încordează sau plânge. Această formă de hernie nu este patologică, nu îi provoacă dureri bebeluÈ™ului È™i, în termen de câteva săptămâni, dispare de la sine. (1)
Membrele nou-născutului
În primele săptămâni de viață, copilul are membrele superioare egale cu membrele inferioare. Condilii interni sunt mai puÈ›in dezvoltaÈ›i, de unde rezultă o arcuire în axul longitudinal al picioarelor, curbură care nu trebuie confundată însă cu aceea specifică rahitismului. De asemenea, pe fondul obiÈ™nuinÈ›ei de a-È™i È›ine mâinile È™i picioarele strâns adunate pe lângă corp în perioada intrauterină, bebeluÈ™ul va avea această tendință È™i după naÈ™tere.În ceea ce priveÈ™te unghiile nou-născutului, este firesc ca acestea să fie lungi, dezvoltarea lor începând încă dinainte de naÈ™tere. Pentru a evita situaÈ›iile în care bebeluÈ™ul se poate răni din cauza unghiilor prea mari, acestea trebuie tăiate cu un foarfece special pentru nou-născuÈ›i. O altă soluÈ›ie ar fi să-i puneÈ›i sugarului niÈ™te mănuÈ™i mici, fără degete, pentru a evita contactul direct cu pielea. (1), (2)
Organele genitale ale nou-născutului
Organele genitale ale nou-născutului au un aspect umflat atât la fete, cât È™i la băieÈ›i. ExplicaÈ›ia este aceea că, în timpul vieÈ›ii intrauterine, fătul a fost expus la secreÈ›ia hormonală a mamei, anumite cantități de estrogen ajungând în organismul său prin intermediul placentei.La fete, labiile mari sunt umflate, iar pielea poate avea fie un aspect fin-uniform, fie uÈ™or striat. În general, regiunea vulvară este închisă, dar există situaÈ›ii în care se poate observa un È›esut de culoare roz, de asemenea umflat, între cele două labii. Aceste particularități nu sunt anormale la nou-născuÈ›i, deci nu trebuie să vă îngrijoraÈ›i. Un alt fenomen firesc întâlnit la fetiÈ›e în primele zile de viață este reprezentat de o secreÈ›ie vaginală de culoare roz-roÈ™ie, pe bază de mucus È™i cantități mici de sânge, care durează de la câteva zile, la câteva săptămâni.
DeÈ™i se întâlnesc mai frecvent la băieÈ›i, este posibil ca È™i fetiÈ›ele să dezvolte niÈ™te umflături în zona inghinală. Acestea sunt fireÈ™ti în primele zile de viață, dar dacă persistă mai mult de două săptămâni, este bine să vă consultaÈ›i cu medicul pediatru. Este posibil ca nou-născutul să sufere de hernie inghinală, situaÈ›ie în care trebuie să se intervină pe cale chirurgicală.
BăieÈ›ii au penisul scurt, cu prepuÈ›ul foarte strâns, aÈ™a încât este greu de observat. În primele săptămâni de viață, organul devine vizibil în special atunci când atinge starea erectă.
Scrotul este foarte umflat imediat după naÈ™tere, iar pielea prezintă multiple pliuri transversale. La aproximativ 4% dintre nou-născuÈ›ii de sex masculin, se întâmplă ca testiculele să nu coboare în scrot, iar dacă problema persită pe parcursul mai multor luni, medicul specialist ar putea recomanda tratamentul chirurgical. (1)
Pielea nou-născutului
Imediat după naÈ™tere, pielea bebeluÈ™ului este creață È™i uleioasă, fiind acoperită de o substanță protectoare grasă, de culoare albă, numită vernix caseosa. Tot la nivelul epiteliului se pot remarca periÈ™ori scurÈ›i È™i fini – Ianugo – prezenÈ›i în special pe faÈ›a, umerii È™i spatele nou-născutului. În general, aceÈ™tia cad în mod natural încă din perioada de viață intrauterină, fapt pentru care sunt mai proeminenÈ›i la copiii născuÈ›i prematur. În cazul acestora, firele de păr vor dispărea în aproximativ două săptămâni.De asemenea, din cauza sistemului circulator nedezvoltat pe deplin, nou-născutul poate prezenta o culoare vineÈ›ie la nivelul extremităților membrelor È™i în jurul buzelor. Acrocianoza se manifestă în special atunci când copilul se află într-un mediu rece È™i nu prezintă niciun risc, fiind un fenomen comun la bebeluÈ™i în prima lună de viață.
Un alt proces firesc pe care îl parcurge nou-născutul este descuamarea continuă a pielii. Chiar dacă epiderma este foarte uscată, în două săptămâni îÈ™i va recăpăta aspectul sănătos, după ce organismul atinge nivelul optim de hidratare. Nu trebuie să vă alarmaÈ›i, aÈ™adar. Totodată, nu se recomandă folosirea de loÈ›iuni È™i uleiuri emoliente.
Nu în ultimul rând, bebeluÈ™ii prezintă în primele zile de viață o colorare uÈ™oară a pielii în galben – simptom normal al icterului fiziologic, întâlnit la 70-80% dintre nou-născuÈ›i. Dacă observaÈ›i că acest aspect devine foarte pronunÈ›at È™i se extinde inclusiv la nivelul palmelor È™i tălpilor, solicitaÈ›i urgent sprijinul medicului specialist! Această afecÈ›iune se poate complica, provocând hipoacuzie sau leziuni cerebrale.
Alte particularități:
- Pata mongolă este o pată albastră-violacee, de mărime variabilă, localizată cel mai frecvent în regiunea sacro-lombară; deÈ™i poate persista pe perioada mai multor ani, nu are semnificaÈ›ii patologice È™i va dispărea de la sine fără a crea complicaÈ›ii.
- Nervii materni sunt pete de culoare roÈ™ie, slab delimitate, care apar pe pleaopa superioară, rădăcina nasului È™i regiunea occipitală în urma unor dilataÈ›ii capilare tranzitorii; după câteva luni, nervii se retrag, dar pot lăsa, în unele cazuri, niÈ™te urme brune pe piele.
- Miliaria reprezintă niÈ™te vezicule mici roÈ™iatice, cu conÈ›inut fluid transparent – adesea este asemănată cu acneea infantilă, din cauza aspectului; apare atât pe față, cât È™i pe porÈ›iuni întinse ale corpului, dar nu are efecte de natură patologică, în câteva săptămâni dispărând fără a provoca alte complicaÈ›ii asociate.
- Eritemul alergic este localizat pe față, spate, fese, extremități, dar evită palmele È™i plantele. Poate fi însoÈ›it È™i de alte manifestări alergice – coriză, edem palpebral – È™i apare sub forma unei erupÈ›ii de tip polimorf (scarlatiniform, rubeoliform sau maculo-papulos), la 24-48 de ore de la naÈ™tere, dispărând la 2-4 zile, fără urme. Se recomandă o igienă riguroasă, fără administrarea de tratamente, puterea de reacÈ›ie a tegumentelor fiind scăzută. (1), (2)
Greutatea și lungimea corporală a nou-născutului
Greutatea copilului la naÈ™tere este cuprinsă între 2,5 È™i 4,3 kg, cu o medie de 3.4 kg. Important de reÈ›inut este faptul că bebeluÈ™ul prezintă iniÈ›ial un exces de lichid în corp, fapt pentru care este normal ca la 3-4 zile de viață să se observe o uÈ™oară scădere în greutate – 150-200 g. Acest fenomen fiziologic este determinat de pierderile de lichide prin urină, meconiu, perspiraÈ›ie insensibilă È™i respiraÈ›ie – care nu sunt compensate de aportul alimentar în primele zile – precum È™i de distrugerea masivă de leucocite È™i hematii.Scăderea în greutate este direct proporÈ›ională cu greutatea la naÈ™tere È™i prezintă, în medie, o valoare de 7-10%. Revenirea la greutatea iniÈ›ială se va realiza în cursul a două săptămâni de la naÈ™tere. Până la finalul primei luni de viață, se consideră că un bebeluÈ™ sănătos trebuie să ia în greutate aproximativ 30 de grame pe zi.
Lungimea corporală a nou-născutului este, în medie, de 50 cm, iar circumferinÈ›a craniană măsoară între 34 È™i 35 cm. În primele 28 de zile, copilul creÈ™te în înălÈ›ime cu 2,5-3,8 cm. Majoritatea bebeluÈ™ilor înregistrează secvenÈ›e de creÈ™tere bruscă în zilele 7-10. (5)
Simțurile nou-născutului
DeÈ™i aparent nou-născutul nu face decât să doarmă, să mănânce, să murdărească scutece È™i să plângă, în realitate acesta începe încă din primele minute de viață să descopere mediul extrauterin. Toate simÈ›urile cunoscute la om sunt active È™i la bebeluÈ™, aÈ™a încât acesta ar trebui să exprimenteze cele dintâi contacte cu stimulii ambientali.Este firesc ca reacÈ›iile nou-născutului să nu fie foarte accentuate, aÈ™a încât ar putea fi dificil de observat, însă dacă îi monitorizaÈ›i atent comportamentul, îi veÈ›i putea distinge răspunsurile imediate la lumină, zgomot, atingeri.
Simțul vizual
În primele săptămâni de viață, bebeluÈ™ul nu percepe culorile È™i poate vedea clar doar până la distanÈ›a de 20-25 cm. DeÈ™i distinge È™i obiectele aflate mai departe, nu are deocamdată muÈ™chii oculari destul de dezvoltaÈ›i pentru a-È™i putea concentra privirea într-un punct fix aflat la distanță. AtenÈ›ia nou-născutului este atrasă în mod special de expresivitatea chipului uman, de lumină, de combinaÈ›iile de culori contrastante – alb-negru, de exemplu – È™i de orice ființă sau obiect aflat în miÈ™care.Un exerciÈ›iu simplu prin care puteÈ›i verifica simÈ›ul vizual al bebeluÈ™ului dumneavoastră este acela de a desena pe o coală albă, doar trasând câteva linii cu o cariocă neagră, un chip uman: un cerc pentru forma capului, două puncte în loc de ochi È™i câteva linii pentru sprâncene, nas È™i gură. Apropiind desenul de copil, ar trebui să observaÈ›i cum acesta îÈ™i focalizează privirea pentru câteva secunde asupra figurii de pe hârtie.
Coordonarea ambilor ochi este îmbunătățită simÈ›itor în primele săptămâni de viață. Pentru a-i stimula percepÈ›ia vizuală nou-născutului, aduceÈ›i regulat forme geometrice sau imagini alb-negru în atenÈ›ia sa, plimbaÈ›i-l frecvent pentru a-i shimba decorul È™i, mai ales, adoptaÈ›i o mimică foarte expresivă atunci când îl priviÈ›i sau îi vorbiÈ›i.
Simțul auditiv
Dezvoltarea simÈ›ului auditiv începe din viaÈ›a intrauterină È™i este definitivă odată cu naÈ™terea. Studiile È™tiinÈ›ifice arată că fătul începe să reacÈ›ioneze la stimulii auditivi începând cu săptămâna 25-26 de sarcină – acesta aude bătăile inimii mamei, borborismele, dar È™i sunetele care provin din mediul exterior, precum vocile sau muzica.Odată cu naÈ™terea, bebeluÈ™ul este capabil să perceapă stimulii auditivi clar È™i tare. AÈ™adar, este normal să observaÈ›i anumite reacÈ›ii din partea micuÈ›ului atunci când aude lătratul unui câine, zgomotul produs de aspirator sau de maÈ™ina de spălat.
De asemenea, veÈ›i remarca faptul că nou-născutul preferă anumite tipuri de sunete, răspunzând în mod diferit la fiecare dintre ele. Cel mai plăcut sunet pentru bebeluÈ™ este vocea mamei, pe care o asociază inconÈ™tient cu o sursă sigură È™i permanentă de hrană, căldură È™i afecÈ›iune. DeÈ™i deocamdată nu reuÈ™eÈ™te să-È™i coordoneze simÈ›ul vizual cu auzul, nou-născutul manifestă o atenÈ›ie sporită vocii mamei, chiar dacă privirea sa este îndreptată spre altceva.
Simțul gustativ și olfactiv
Gustul È™i mirosul sunt două simÈ›uri aflate într-o relaÈ›ie de dependență reciprocă. Imediat după naÈ™tere, bebeluÈ™ul începe să îÈ™i dezvolte gustul, însă papilele gustative apar abia în săptămâna È™ase-opt de la naÈ™tere È™i ajung la maturitate în săptămâna 14. Cercetările din domeniu arată că bebeluÈ™ii preferă gustul dulce în primele zile de viață, în timp ce mâncărurile sărate sau amare îi provoacă neplăceri.SimÈ›ul olfactiv dezvoltat la copil imediat după naÈ™tere, doar că în primele zile de viață, potrivit studiilor de specialitate, bebeluÈ™ul poate distinge doar două mirosuri: cel specific mamei È™i cel al laptelui matern. De asemenea, se por observa reacÈ›ii distincte pe care nou-născutul le manifestă față de mirosurile plăcute È™i neplăcute: îÈ™i va îndrepta capul spre un odor agreabil È™i îÈ™i va întoarce capul în sensul opus mirosurilor respingătoare.
Simțul tactil
BebeluÈ™ii sunt dependenÈ›i de atingeri încă din primele ore de viață. Folosindu-se de simÈ›ul tactil, nou-născutul descoperă primele lucruri despre mediul înconjurător. Este normal să remarcaÈ›i cum micuÈ›ul îÈ™i întinde frecvent mânuÈ›ele spre obiectele din imediata apropiere.De asemenea, veÈ›i observa că, atunci când este agitat, nou-născutul poate fi calmat prin atingeri delicate pe piele. Mai mult, apropierile tactile dintre mamă È™i copil îl ajută pe acesta să adoarmă mai uÈ™or, având un efect calmant. (6)
Alăptarea și scaunul nou-născutului
Laptele matern este mai uÈ™or de digerat, față de formulele de lapte, astfel încât este normal ca un nou-născut alăptat la sân să simtă mai des nevoia de a se hrăni – în medie, o dată la două-trei ore. În prima lună de viață, bebeluÈ™ul trebuie să mănânce de la 8 până la 12 ori în cursul unei zile. Dacă trec mai mult de patru ore È™i bebeluÈ™ul refuză sânul, trebuie să solicitaÈ›i urgent opinia medicului specialist.Majoritatea nou-născuÈ›ilor regurgitează o cantitate mică de lapte imediat după ce au fost hrăniÈ›i. În timpul alăptării, bebeluÈ™ii inspiră aer pe guriță, iar la scurt timp acesta este expulzat la suprafață – este un fenomen comun pentru sugari. De asemenea, este normal ca uneori nou-născutul să manifeste vărsături. AveÈ›i motive de îngrijorare doar dacă stările de vomă persistă într-un interval mai mare de 10 ore, iar conÈ›inutul stomacal are culoare verzuie, galbenă sau maronie. Atunci când vărsăturile sunt însoÈ›ite de febră sau diaree, este posibil să vă confruntaÈ›i cu o urgență medicală È™i se impune intervenÈ›ia pediatrului dumneavoastră.
Prima defecaÈ›ie a nou-născutului constă în eliminarea unei substanÈ›e cu o consistență vâscoasă, de culoare verde-închis, numită meconiu. În primele două-trei zile, scaunul bebeluÈ™ului îÈ™i păstrează aceste caracteristici. Ulterior, materia fecală devine semisolidă sau granulată È™i se deschide la culoare – galben-verzui. Nou-născuÈ›ii hrăniÈ›i cu formule de lapte prezintă un scaun gălbui-maroniu sau verzui-maroniu, cu o consistență păstoasă.
În primele săptămâni de viață, defecaÈ›iile sugarului ar trebui să fie în număr de patru-È™ase pe parcursul a 24 de ore. Dacă frecvenÈ›a scaunelor este mai mică, iar consistenÈ›a acestora este solidă È™i uscată, este posibil ca bebeluÈ™ul să fie constipat. Pe de altă parte, dacă micuÈ›ul elimină materii fecale apoase, cu mucus, de È™ase-opt ori pe zi, ar putea avea diaree – problemă ce trebuie remediată pentru a evita deshidratarea nou-născutului. (7)
Cum am grijă de sănătatea nou-născutului?
Imediat după naÈ™tere, bebeluÈ™ul trebuie pregătit pentru viaÈ›a extrauterină. Încă din sala de operaÈ›ie, nou-născutul trebuie să fie supus unor examene clinice obligatorii, pentru a-i stabili frecvenÈ›a cardiacă È™i respiratorie, răspunsul la stimulare È™i coloraÈ›ia tegumentelor. AceÈ™ti parametri sunt foarte importanÈ›i, ei impunând în anumite situaÈ›ii necesitatea reanimării. De asemenea, sunt obligatorii:- verificarea permeabilității esofagiene È™i anale;
- examenul cordonului ombilical;
- măsurarea temperaturii corpului.
Profilaxie
Ca măsuri profilactice, imediat după naÈ™tere este obligatorie prevenirea oftalmiei gonococice prin aplicarea de unguent cu tetraciclină.De asemenea, înainte de a părăsi sala de operaÈ›ie, bebeluÈ™ului trebuie să i se administreze injectabil vitamina K, care este un anticoagulant. Copiii care nu sunt vaccinaÈ›i prezintă riscul de a dezvolta boala hemoragică a nou-născutului, care presupune fie sângerări superficiale, la nivelul cordonului ombilical, fie hemoragii ample – intracraniene, pulmonare. Rata mortalității în aceste situaÈ›ii variază între 10-50%.
Un alt vaccin recomandat bebeluÈ™ilor în primele ore de viață este cel antihepatitic B, asociat cu administrarea de imunoglobină specifică la naÈ™tere. Abia după aplicarea acestor măsuri profilactice, copilul poate fi alăptat.
De asemenea, în primele 2-7 zile de viață, copilul trebuie să primească vaccinul de tip Calmette Guerin - BCG. (9), (10)
ROmedic recomandă respectarea întocmai a grilei de vaccinare! Invităm părinÈ›ii să se informeze corespunzător înainte de a lua o decizie majoră pentru sănătatea copilului lor!
Când solicit sprijinul medicului de specialitate?
Problemele aparent minore pot avea consecinÈ›e majore în cazul nou-născuÈ›ilor. ContactaÈ›i urgent medicul specialist dacă bebeluÈ™ul dumneavoastră prezintă următoarele aspecte:- somnolență excesivă – poate indica o infecÈ›ie;
- secreÈ›ii albe din ochii bebeluÈ™ului, cu aspect de mucus, care se depun pe pleoape, împiedicându-l să deschidă ochii – această problemă este cauzată de blocarea canalelor lacrimale È™i poate conduce la infecÈ›ii severe;
- febră – dacă temperatura rectală a nou-născutului depășeÈ™te 38°C, anunÈ›aÈ›i medicul specialist;
- moleșeală, tonus muscular scăzut sau stare persistentă de agitație și nervozitate;
- peste 6 scaune pe zi, cu consistență foarte apoasă – solicitaÈ›i sprijinul pediatrului dumneavoastră, pentru a evita deshidratarea bebeluÈ™ului. (11)
Data actualizare: 01-05-2019 | creare: 02-03-2015 | Vizite: 44751
Bibliografie
1. Looking at Your Newborn: What's Normal, link: http://kidshealth.org/parent/pregnancy_center/childbirth/newborn_variations.html#2. About Your Baby, link: http://www.babies.sutterhealth.org/afterthebirth/newborn/nb_about.html#Senses
3. Movement, coordination and your newborn, link: http://kidshealth.org/parent/growth/movement/movenewborn.html#cat20052
4. Sleep and Newborns, link: http://kidshealth.org/parent/growth/sleep/sleepnewborn.html#
5. Growth and Your Newborn, link: http://kidshealth.org/parent/growth/growth/grownewborn.html#cat20052
6. The Senses and Your Newborn, link: http://kidshealth.org/parent/growth/senses/sensenewborn.html#
7 Feeding your newborn, link: http://kidshealth.org/parent/growth/feeding/feednewborn.html#cat20052
8. Examenul clinic al nou-născutului, link:
http://www.umfiasi.ro/Rezidenti/suporturidecurs/Facultatea%20de%20Medicina/Neonatologie/Examenul%20clinic%20al%20nou-nascutului.pdf
9. Infecțiile neonatale, link:
http://www.umfiasi.ro/Rezidenti/suporturidecurs/Facultatea%20de%20Medicina/Neonatologie/Infectii.pdf
10. Sindroame hemoragipare la nou-născut, link:
http://www.umfiasi.ro/Rezidenti/suporturidecurs/Facultatea%20de%20Medicina/Neonatologie/SINDROAME%20HEMORAGIPARE%20LA%20NOU-NASCUT.pdf
11. The whole child development guide, Edition 1, Lego, Dec. 2004
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Efecte secundare Priorix - bronsiolite repetate
- Intrebare disperata
- Infanrix sau vaccinuri traditionale?
- Schema de vaccinare
- Durata intre vaccinuri
- Refacerea vaccin BCG
- Vaccin copii calatorie Africa
- Vaccinul de 6 ani!
- Vaccin 6 ani si tratament laringita cu astm bronsic
- Picioare inegale bebelus