Eugen Nicolaescu: Toate motiunile care au vizat sanatatea sunt cap-coada un atac la persoana ministrului
Data publicării: 28-06-2007
El a subliniat ca experienta celor sase motiuni, "venite in continuarea campaniilor de presa", l-au invatat ca deranjeaza pentru ca nu face compromisuri. "Nu reforma este tinta motiunilor, ci eu, pentru ca vreau sa fac reforma, pentru ca vreau reguli clare in sistem, /.../ pentru medici si pentru pacienti", a afirmat Nicolaescu.
Totodata, ministrul liberal a lansat un atac la adresa presei, pe care acuzat-o ca nu a mediatizat suficient masurile pe care le-a luat.
"Recunosc ca am gresit in comunicarea masurilor pe care le-am luat, pentru ca nu am avut curajul sa investim nici un leu in comunicare, ne-am multumit sa folosim instrumentele clasice, conferinta si comunicatul de presa. Dar presa nu a preluat niciodata ceea ce era important - din punctul meu de vedere - si a tabloidizat orice masura, in functie de ce interese a deranjat aceasta" - a subliniat Nicolaescu.
Ministrul Sanatatii a prezentat senatorilor ceea ce a catalogat ca "realizari si perspective reale" ale mandatului sau si s-a referit la acuzatiile care i s-au adus de catre semnatarii motiunii, care au lansat "o noua tema", fata de cele din motiunile anterioare.
"Daca pana acum subfinantarea sistemului a fost leit-motivul motiunilor, anul acesta se inregistreaza o noua tema, si anume managementul defectuos al spitalelor, /.../ directorii pusi in functii de ministru", a aratat Nicolaescu.
El a spus ca, in guvernarile anterioare, programele nationale de sanatate "au fost construite pentru birocratia sistemului, si nu pentru pacient" si a precizat ca, in 2007, au fost alocati pentru finantarea acestora 1.284,5 milioane lei, fata de 776,1 lei in 2004. El a dat ca exemple programul oncologic, pentru finantarea caruia fondurile au fost suplimentate de 2,62 ori, programul de prevenire si combatere, care a primit o suplimentare de 2,38 ori, programul de diabet - de 1,64 de ori si programul de transplant - de 32,22 ori.
Totodata, el a sustinut ca finantarea sistemului public de asigurari de sanatate a evoluat din 2000 pana in 2007 de la 2.857, la 11.925 milioane, reprezentand 12% din PIB, la care se vor adauga, pana la sfarsitul anului, investitiile in spitale, reprezentand alte 5% din PIB.
"Mi-a revenit sarcina sa reformez acest sistem, in care nu s-a investit nici macar in ani electorali", a afirmat Eugen Nicolaescu.
In ceea ce priveste criza de medicamente, invocata de semnatarii motiunii, el a spus ca si celelalte tari ale Uniunii Europene se confrunta cu un astfel de fenomen, insa el se resimte mai acut in Romania, deoarece "avem o populatie imbatranita, cu multa nevoie de medicamente si pe deasupra si saraca". El a subliniat insa ca, in acest an, s-a ajuns la o reducere a preturilor medicamentelor si un acces mai larg la medicamente compensate, datorita descentralizarii sistemului.
Privitor la managementul spitalelor, calificat de semnatarii motiunii drept defectuos, Nicolaescu a reamintit ca ministrul PSD Daniela Bartos, pusa in fata unei motiuni de cenzura, acuza o autonomie exagerata a directorilor de spitale, care nu erau obligati sa raspunda in fata nici unei instante, subliniind ca acest sistem, "al managerilor prea independenti" a dus la "datorii de miliarde".
"Nu va mai exista finantare pentru spitale pe prietenii", a avertizat ministrul Nicolaescu, sustinand ca decizia sa "de profesionalizare a managementului spitalelor a deranjat pe toata lumea".
El a promis ca va depune la grupurile parlamentare proiectul de lege privind descentralizarea sistemului sanitar, pentru dezbatere.
"Cand vom trece la finantarea spitalelor de catre consiliile locale as vrea sa vad care primar va subfinanta spitalele stiind ca de bunul mers al acestora va depinde mandatul sau. Sunt convins ca atunci vor da bani si pentru intretinerea si renovarea spitalelor" - a spus ministrul, aratand ca, anul acesta, forurile locale au finantat, in total, cu 0,1% sanatatea.
Referindu-se la acuzatiile semnatarilor motiunii potrivit carora conduce in mod "sovietic" ministerul, Nicolaescu a subliniat ca datoria lui este sa efectueze controale, sa ia masuri si sa dea sanctiuni, insa, din pacate, justitia i-a repus in functii pe directorii de spitale "demisi din cauza neregulilor constatate".
"Eu si echipa mea suntem sunati si intrebati in ce spital mergem si toata lumea se apuca sa faca curatenie. In sistemul sanitar se lucreaza numai de frica si numai cand sunt controale" - a afirmat ministrul.
Eugen Nicolaescu si-a incheiat discursul urandu-le senatorilor: "Un gand bun si sa traiti sanatosi, domnilor senatori!".
Sursa: Rompres,
28-06-2007, Vizualizari 415