Cafeaua crește speranța de viață, potrivit unui studiu care include aproape jumătate de milion de persoane
©
Autor: Teodorescu Mihai
Persoanele care consumă între două È™i trei căni de cafea pe zi, indiferent de tipul soiul cafelei (măcinată, instant sau decofeinizată), au riscuri mai reduse de a dezvolta boli cardiovasculare È™i au o speranță de viață mai mare, indică cercetări recente, publicate în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă. Rezultatele sugerează că aportul uÈ™or până la moderat de cafea ar putea reprezinta parte a unui stil de viață sănătos.
Studiul a inclus aproape 450.000 de persoane cu vârsta medie de 58 de ani, urmăriÈ›i pentru o perioadă mediană de 12,5 ani, care nu sufereau de boli cardiovasculare. ParticipanÈ›ii la studiu, majoritatea de sex feminin, au completat un chestionar care cuprindea întrebări cu privire la tipul de cafea consumat È™i cantitatea de cafea consumată zilnic. Majoritatea participanÈ›ilor (puÈ›in peste 44%) au declarat că preferă cafeaua instant, 18,4% au consumat cafea măcinată, iar 15,2% cafea deconfeinizată. Restul de participanÈ›i, peste 22,4%, incluÈ™i în grupul de control, au declarat că nu consumă cafea.
În funcÈ›ie de răspunsurile în cadrul chestionarului cu privire la aportul lor zilnic de cafea, participanÈ›ii au fost grupaÈ›i în È™ase categorii. Consumatorii de cafea au fost comparaÈ›i cu cei din grupul de control pentru toate bolile cardiovasculare, pentru incidenÈ›a aritmiilor, cât È™i pentru ratele de deces din orice cauză sau din cauze cardiovasculare. După ajustarea datelor în funcÈ›ie de factori care ar fi putut influenÈ›a rezultatele, cercetătorii au observat o rată mai mare a deceselor în rândul celor care nu au consumat deloc cafea, comparativ cu cei care au consumat două sau trei ceÈ™ti pe zi.
Toate tipurile de cafea au fost asociate cu o reducere a ratei deceselor din orice cauză, însă cele mai mari reduceri ale riscului au fost observate în grupul participanÈ›ilor care au consumat cafea măcinată (reducere a riscului cu 27 de procente, față de doar 11%, în grupul consumatorilor de cafea instant). „Descoperirile actuale indică faptul că un consum moderat de cafea nu ar trebui descurajat, deoarece reprezintă un obicei sănătos pentru inimă”, concluzionează autorul studiului, Peter Kistler.
sursa: Science Daily
Studiul a inclus aproape 450.000 de persoane cu vârsta medie de 58 de ani, urmăriÈ›i pentru o perioadă mediană de 12,5 ani, care nu sufereau de boli cardiovasculare. ParticipanÈ›ii la studiu, majoritatea de sex feminin, au completat un chestionar care cuprindea întrebări cu privire la tipul de cafea consumat È™i cantitatea de cafea consumată zilnic. Majoritatea participanÈ›ilor (puÈ›in peste 44%) au declarat că preferă cafeaua instant, 18,4% au consumat cafea măcinată, iar 15,2% cafea deconfeinizată. Restul de participanÈ›i, peste 22,4%, incluÈ™i în grupul de control, au declarat că nu consumă cafea.
În funcÈ›ie de răspunsurile în cadrul chestionarului cu privire la aportul lor zilnic de cafea, participanÈ›ii au fost grupaÈ›i în È™ase categorii. Consumatorii de cafea au fost comparaÈ›i cu cei din grupul de control pentru toate bolile cardiovasculare, pentru incidenÈ›a aritmiilor, cât È™i pentru ratele de deces din orice cauză sau din cauze cardiovasculare. După ajustarea datelor în funcÈ›ie de factori care ar fi putut influenÈ›a rezultatele, cercetătorii au observat o rată mai mare a deceselor în rândul celor care nu au consumat deloc cafea, comparativ cu cei care au consumat două sau trei ceÈ™ti pe zi.
Toate tipurile de cafea au fost asociate cu o reducere a ratei deceselor din orice cauză, însă cele mai mari reduceri ale riscului au fost observate în grupul participanÈ›ilor care au consumat cafea măcinată (reducere a riscului cu 27 de procente, față de doar 11%, în grupul consumatorilor de cafea instant). „Descoperirile actuale indică faptul că un consum moderat de cafea nu ar trebui descurajat, deoarece reprezintă un obicei sănătos pentru inimă”, concluzionează autorul studiului, Peter Kistler.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 28-09-2022 | creare: 28-09-2022 | Vizite: 969
Bibliografie
Coffee drinking is associated with increased longevity, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220926200838.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cafea la filtru si la ibric.. care e mai sanatoasa?
- Cafea si antidepresive
- Intrebare despre hiperaciditate
- Stare de rau de la cafea
- Cafea pe timpul sarcinii
- De ce nu mai pot sa beau cafea deloc.. cum beau in 2-3 minute nu mai am aer si tremur
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Consum de cafea
- Senzatie de slabiciune dupa bautul cafelei